Każda doświadczona gospodyni domowa zna ten prosty przepis na pamięć.  Nawet jeśli obudzicie babcię o 3 w nocy, to bez problemu wyrecytuje go wam z głowy.

Kłopot z barszczem mogą mieć za to młodsze panie domu. Wydawałoby się, że nie da się go zepsuć, a jednak często zdarza nam się, że nasza zupa traci swój magiczny, krwiście czerwony kolor.

Intensywna  barwa barszczu czerwonego to zasługa betaniny. Ta substancja zawarta jest oczywiście w czerwonych burakach.

Długie gotowanie buraków w naszej zupie może sprawić, że kolor nieco przyblaknie. To samo stanie się, kiedy zdecydujemy się na zabielanie barszczu śmietaną.

Zobacz także:

Do wigilijnego barszczu śmietany zwyczajowo nie dodajemy. Ale warto dodać do niego jeden z dwóch magicznych składników, które pozwolą na utrzymanie pięknego koloru bez względu na wszystko.

Tymi składnikami są ocet lub sok z cytryny. Oczywiście, dobry barszcz bez odrobiny kwasowości nie może się udać, ale czasem możemy o tym po prostu zapomnieć.

Oprócz tego nie należy przesadzać z czasem gotowania naszej czerwonej zupy i intensywnością ognia.
Barszcz powinniśmy gotować na wolnym ogniu tak jak rosół, ale za to znacznie krócej – tylko tyle, ile potrzeba by nasze buraki zdążyły zmięknąć.

A teraz pora na przypomnienie tradycyjnego przepisu na barszcz czerwony (bez zakwasu) w sam raz do uszek z grzybami i kapustą.

Przepis na barszcz czerwony

Składniki:

  • 1 kg buraków czerwonych
  • 2 marchewki
  • Pół selera
  • Pół pora lub cebula
  • Korzeń pietruszki
  • Kilka ząbków czosnku
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Majeranek
  • Sól i pieprz
  • Ocet

Przygotowanie:

  1. Obieramy włoszczyznę, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy zimną wodą.
  2. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy.
  3. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy obrane i pokrojone dość drobno buraki. Ewentualnie możemy zetrzeć buraki na tarce.
  4. Gotujemy wywar z  burakami na wolnym ogniu.
  5. Dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem, a także odrobiną majeranku.
  7. Do barszczu dodajemy 1-2 łyżki octu do smaku.