Jako się rzekło, gołąbki to jedno z popularniejszych polskich dań. Mimo iż wymagają trochę więcej czasu na przygotowanie, to ich smak zdecydowanie jest tego wart. Farsz mięsny z dodatkiem ryżu idealnie komponuje się z sosem pieczarkowym bądź pomidorowym. My już zgłodnieliśmy!

Co zrobić, by farsz z gołąbków się nie rozpadał?

Podczas przygotowywania gołąbków nie raz zdarza się, iż nadzienie jest zbyt rzadkie i źle się formuje przy zwijaniu. Niektórzy grymaszą także na rozpadający się dookoła ryż już podczas jedzenia gołąbków na talerzu.

By temu zapobiec, trzeba wykorzystać naszą sztuczkę już podczas zawijania gołąbków. Wówczas by ułatwić sobie pracę, wystarczy do farszu dodać całe jajko lub 2 żółtka.  To ono właśnie idealnie zwiążę farsz. Sprawi, że nadzienie będzie miało właściwą, odrobinę zbitą konsystencję.

Przepis na gołąbki z ryżem i z mięsem (z jajkiem)

Składniki:

  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej lub szynki
  • Ok. 100 g ryżu suchego
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 główka białej kapusty
  • 1 ½ litra bulionu
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • olej do smażenia
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i wydrążcie głąb.
  2. W większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć to ostrożnie włóżcie do niej kapustę. Gotujcie ją przez 10 minut na niewielkim ogniu, po czym obróćcie ją na drugą stronę. Po upływie 5 minut zacznijcie zdejmować z góry liście.
  3. Ryż ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
  4. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
  5. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzany dorzućcie do niego cebulę. Smażcie ją do zeszklenia.
  6. Ugotowany ryż przełóżcie do miski. Dodajcie do niego mielone mięso, zeszkloną cebulę, jedno rozbite jajko, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
  7. Z ugotowanych i ostudzonych liści odetnijcie stwardniałe części. Na każdy z nich kładźcie odpowiednią ilość przygotowanego farszu, a następnie zwijajcie zgrabne gołąbki.
  8. Większe naczynie wyłóżcie pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich układajcie gołąbki.
  9. W garnku zagotujcie bulion z passatą pomidorową oraz przyprawami. Przygotowanym sosem zalejcie gołąbki.
  10. Garnek z gołąbkami przykryjcie i całość gotujcie na niewielkim ogniu przez godzinę. Smacznego!