gołąbki
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie ten tajemny składnik do farszu na gołąbki. Będzie idealnie zbity i pyszny w smaku

Gołąbki są jednym z lepszych polskich dań. Swoją wyjątkowość zapewniają farszowi. Nieraz może on płatać figle. By miał odpowiednią konsystencję, warto do niego dodać jeden składnik. Dzięki temu przygotowana potrawa będzie jeszcze lepsza.

Gołąbki to jedno z popularniejszych polskich dań. Mimo iż wymaga trochę więcej czasu na przygotowanie to ich smak zdecydowanie jest tego wart. Farsz mięsny idealnie komponuje się z sosem pieczarkowym bądź pomidorowym. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tradycyjne gołąbki

To jedna z klasycznych polskich potraw. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, dlatego też na stole gości trochę rzadziej. Mimo wszystko należy do grona ulubionych dań Polaków.

Gołąbki można przyrządzić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Oba warianty smakują idealnie i świetnie smakują polane sosem. Niektórzy podają je z dodatkiem ziemniaków czy chleba. Tradycyjnie przygotowane są pyszne same w sobie.

Sekretny składnik farszu 

Podczas przygotowywania gołąbków nie raz zdarza się, iż nadzienie jest zbyt rzadkie i źle się formuje przy zwijaniu. Wówczas by ułatwić sobie pracę, wystarczy do farszu dodać jajko. Ono idealnie zwiążę całość.

Sprawi, że nadzienie będzie zbite. Dodatkowo nada gołąbkom nowego aromatu, dzięki któremu będą jeszcze smaczniejsze niż dotychczas.

Składniki:

  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej lub szynki
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 główka białej kapusty
  • 1 ½ litra bulionu
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • olej do smażenia
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i wydrążcie głąb.
  2. W większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć to ostrożnie włóżcie do niej kapustę. Gotujcie ją przez 10 minut na niewielkim ogniu, po czym obróćcie ją na drugą stronę. Po upływie 5 minut zacznijcie zdejmować z góry liście.
  3. Ryż ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
  4. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
  5. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzany dorzućcie do niego cebulę. Smażcie ją do zeszklenia.
  6. Ugotowany ryż przełóżcie do miski. Dodajcie do niego mielone mięso, zeszkloną cebulę, jedno rozbite jajko, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
  7. Z ugotowanych i ostudzonych liści odetnijcie stwardniałe części. Na każdy z nich kładźcie odpowiednią ilość przygotowanego farszu, a następnie zwijajcie zgrabne gołąbki.
  8. Większe naczynie wyłóżcie pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich układajcie gołąbki.
  9. W garnku zagotujcie bulion z passatą pomidorową oraz przyprawami. Przygotowanym sosem zalejcie gołąbki.
  10. Garnek z gołąbkami przykryjcie i całość gotujcie na niewielkim ogniu przez godzinę. Smacznego!
     
Gołąbki farsz
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Jaki ryż jest najlepszy do farszu na gołąbki? Doświadczone gospodynie domowe używają tylko tego
Mięso mielone i ryż to główne składniki gołąbków. Dzięki odpowiedniemu doborowi produktów wyjdą idealne. Do przyrządzenia gołąbków tylko jeden rodzaj ryżu się sprawdza. Sprawdźcie ten patent najlepszych gospodyń!

Gołąbki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Delikatne, aromatyczne zawinięte w miękkie liście kapusty oraz farsz pół mięsny. Najczęściej z dodatkiem ryżu. Uwielbiają je wszyscy, ci mali i ci więksi, a to wszystko za sprawą wyjątkowego smaku. Najlepszy ryż do gołąbków Farsz do gołąbków jest przygotowywany z mięsa mielonego, zeszklonej cebulki, przypraw i ryżu bądź kaszy. Ryż nadaje daniu delikatności oraz scala całe nadzienie. Dlatego też kluczowy jest wybór odpowiedniej odmiany. Według domowych gospodyń, najlepiej sprawdza się ryż krótkoziarnisty , gdyż świetnie się klei i wiąże cały farsz. Jego gotowanie również jest stosunkowo krótkie w porównaniu do innych rodzajów ryżu, co przyspiesza cały proces. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 większa główka białej kapusty 1 cebula 500 g mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia ½ pęczka koperku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól pieprz ½ łyżeczki granulowanego czosnku ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku opcjonalnie kilka łodyg pietruszki i koperku bulion ziele angielskie liście laurowe Przygotowanie: Z główki kapusty zdejmijcie wierzchnie, brzydsze liście, a następnie wykrójcie z niej głąb. W większym garnku zagotujcie wodę z jedną łyżeczką soli. Po chwili włóżcie do niego główkę kapusty z dziurą po głąbie do góry. Po kilku minutach gotowania zdejmujcie już pierwsze liście. Całość powtarzajcie do momentu oddzielenia wszystkich liści. Ryż wsypcie do garnka oraz zalejcie go trzema porcjami wody, czyli na pół szklanki ryżu potrzeba 1 ½ szklanki wody. Gotujcie na...

gołąbki farsz
Adobe Stock
Newsy
Ryż na farsz do gołąbków gotujecie osobno czy z już z mięsem? Idealnie miękki wychodzi tylko...
Ryż to jeden z kluczowych produktów przy przygotowywaniu gołąbków. Odpowiednie jego przyrządzenie bezpośrednio wpływa na smak całej potrawy. Sprawdźcie jak prawidłowo ugotować ryż!

Gołąbki to jedna z najpopularniejszych, tradycyjnych polskich potraw. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale przez turystów odwiedzających Polskę. Charakteryzuje się aromatycznym nadzieniem i delikatnie otulającą kapustą, oblaną sosem pomidorowym bądź pieczarkowym. Podczas ich przyrządzania należy pamiętać o kilku kwestiach. Dzięki nim potrawa za każdym razem wyjdzie idealnie. Przygotowanie ryżu na gołąbki Przyrządzenie gołąbków nie należy do skomplikowanych przepisów. Jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach by były pyszne. Jedną z kwestii jest ryż, który jest jednym z kluczowych składników. Pojawia się wiele sprzecznych opinii odnośnie jego przygotowania, jednak tylko jedna jest najlepsza i najwygodniejsza. Aby ryż w gołąbkach był delikatny i dobrze skomponował się z całym daniem, należy wsypać surowy ryż do mielonego surowego mięsa, dobrze razem wymieszać i nadziać tym gołąbki. Ryż razem z mięsem i kapustą idealnie się ugotuje, bez gotowania go wcześniej. Farsz będzie smaczny a ryż mięciutki. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 główka białej kapusty 1 średnia cebula 0,7 kg mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia 1 pęczek koperku sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku oregano majeranek tymianek ziarenka ziela angielskiego liście laurowe bulion Przygotowanie: Główkę kapusty obierzcie z wierzchnich liści. Ze środka wydrążcie głąb. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do naczynia włóżcie kapustę do góry wydrążonym głąbem. Całość gotujcie na niewielkim ogniu i w międzyczasie oddzielajcie gotowe liście. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na...

Gołąbki z siekanej kapusty. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gotujmy.pl/skatarzynka
Newsy
Gołąbki siekane. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gołąbki siekane z tego przepisu robią się teoretycznie same. Tradycyjne gołąbki są dosyć pracochłonne. A gołąbki z siekanej kapusty to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bez spędzania pół dnia w kuchni. Wasi bliscy będą zachwyceni smakiem.

Gołąbki siekane to ciekawa wariacja jednego z klasyków polskiej kuchni. Gołąbki to potrawa półmięsna. Farsz pół mięsny przygotowany z ryżu, kaszy oraz mięsa mielonego jest zawijany w obgotowane liście kapusty. W tej wersji kapustę do gołąbków trzeba jednak posiekać i dodać do farszu. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, aczkolwiek niektórzy podają je również z pieczarkowym. Szybkie gołąbki siekane  Mimo iż gołąbki to jedno z aromatyczniejszych i pyszniejszych dań kuchni polskiej, są dosyć pracochłonne, dlatego niezbyt często przyrządzamy je w domu. Ich przygotowanie wiążę się z kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Dla osób, które mają mniej czasu, wersja gołąbków z siekanej kapusty sprawdzi się idealnie. Są równie smaczne, ale ich przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością nie odczują różnicy i będą zachwyceni nową formą podania gołąbków. Przepis na szybkie gołąbki z siekanej kapusty Składniki: ½ kg mięsa mielonego ½ kg białej kapusty 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 kostka bulionu drobiowego olej do smażenia Przygotowanie siekanych gołąbków: Surowe mięso mielone przełóżcie do większej miski. Kapustę pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie ją do mięsa. Składniki wymieszajcie. Surowy ryż oraz kaszę jęczmienną bez gotowania dodajcie do miski. Wbijcie również jajka. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.  Z tak przygotowanej masy uformujcie nieduże kotlety, najlepiej jest to zrobić zwilżonymi dłońmi, by nie się nie lepiły. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie układajcie na...

Gołąbkową roladę robi się szybciej niż pojedyncze gołąbki. Jej smak zachwyca
Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbkową roladę robi się szybciej niż pojedyncze gołąbki. Jej smak zachwyca
Wygląda efektownie, wymaga niewiele pracy, a na dodatek smakuje rewelacyjnie. Czas zrobić gołąbkową roladę.

Czym różni się rolada gołąbkowa od zwykłych gołąbków? To nie tylko różnica w wyglądzie i sposobie zawijania farszu w kapustę. Ten przepis zakłada użycie kilku składników, o których nie przyszłoby nikomu do głowy. Papryka ostra w proszku, ogórki konserwowe, kukurydza, ser żółty – czy to może zadziałać? Uwierzcie nam, dodane do gołąbkowego farszu razem te składniki smakują idealnie. Wystarczy tylko spróbować! Tego rodzaju rolada świetnie komponować się będzie z gęstym, pomidorowym sosem. Nie zapomnijcie go przygotować! Przepis na roladę gołąbkową Składniki: Pół kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 jajko Sól 1 łyżeczka papryki ostrej 1 papryka czerwona 1 cebula 3 ogórki konserwowe 10 dag ryżu Pół puszki kukurydzy 4 duże liście kapusty włoskiej 2 marchewki 10 dag sera żółtego Przygotowanie: Ugotujcie ryż w proporcje 1:2 do wody. Gotujcie go pod przykryciem, bez mieszania do wyparowania całej wody i momentu aż stanie się dość miękki. Przełóżcie do miski mielone mięso, ostudzony ryż, wbijcie jajko, doprawcie całość solą i papryką ostrą w proszku. Pokrójcie drobno paprykę, cebulę ogórki i dodajcie do farszu. Wymieszajcie razem całość. Liście kapusty włoskiej sparzcie w gorącej wodzie. Ułóżcie sparzone liście obok siebie, tak by zachodziły jeden na drugi. Wzdłuż ułożonych liści wyłóżcie farsz. Marchewkę i ser zetrzyjcie na tarce, a następnie wysypcie na warstwie mięsa. Zawińcie szczelnie roladę, tak by wyglądała, jak sporych rozmiarów tortilla. Owińcie całość w folię aluminiową. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i pieczcie przez ok. 40 min. Po upieczeniu pokrójcie roladę na...