gołąbki
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie ten tajemny składnik do farszu na gołąbki. Będzie idealnie zbity i pyszny w smaku

Gołąbki są jednym z lepszych polskich dań. Swoją wyjątkowość zapewniają farszowi. Nieraz może on płatać figle. By miał odpowiednią konsystencję, warto do niego dodać jeden składnik. Dzięki temu przygotowana potrawa będzie jeszcze lepsza.

Gołąbki to jedno z popularniejszych polskich dań. Mimo iż wymaga trochę więcej czasu na przygotowanie to ich smak zdecydowanie jest tego wart. Farsz mięsny idealnie komponuje się z sosem pieczarkowym bądź pomidorowym. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Tradycyjne gołąbki

To jedna z klasycznych polskich potraw. Ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, dlatego też na stole gości trochę rzadziej. Mimo wszystko należy do grona ulubionych dań Polaków.

Gołąbki można przyrządzić zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Oba warianty smakują idealnie i świetnie smakują polane sosem. Niektórzy podają je z dodatkiem ziemniaków czy chleba. Tradycyjnie przygotowane są pyszne same w sobie.

Sekretny składnik farszu 

Podczas przygotowywania gołąbków nie raz zdarza się, iż nadzienie jest zbyt rzadkie i źle się formuje przy zwijaniu. Wówczas by ułatwić sobie pracę, wystarczy do farszu dodać jajko. Ono idealnie zwiążę całość.

Sprawi, że nadzienie będzie zbite. Dodatkowo nada gołąbkom nowego aromatu, dzięki któremu będą jeszcze smaczniejsze niż dotychczas.

Składniki:

  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej lub szynki
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 główka białej kapusty
  • 1 ½ litra bulionu
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • olej do smażenia
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i wydrążcie głąb.
  2. W większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć to ostrożnie włóżcie do niej kapustę. Gotujcie ją przez 10 minut na niewielkim ogniu, po czym obróćcie ją na drugą stronę. Po upływie 5 minut zacznijcie zdejmować z góry liście.
  3. Ryż ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
  4. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
  5. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzany dorzućcie do niego cebulę. Smażcie ją do zeszklenia.
  6. Ugotowany ryż przełóżcie do miski. Dodajcie do niego mielone mięso, zeszkloną cebulę, jedno rozbite jajko, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
  7. Z ugotowanych i ostudzonych liści odetnijcie stwardniałe części. Na każdy z nich kładźcie odpowiednią ilość przygotowanego farszu, a następnie zwijajcie zgrabne gołąbki.
  8. Większe naczynie wyłóżcie pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich układajcie gołąbki.
  9. W garnku zagotujcie bulion z passatą pomidorową oraz przyprawami. Przygotowanym sosem zalejcie gołąbki.
  10. Garnek z gołąbkami przykryjcie i całość gotujcie na niewielkim ogniu przez godzinę. Smacznego!
     
Komentarze