Dzięki temu 1 dodatkowi za 1 zł gołąbki będą miały lepszy smak, a farsz nie będzie się rozlatywał
Adobe Stock
Newsy

Dzięki temu dodatkowi za 1 zł gołąbki będą miały lepszy smak, a farsz nie będzie się rozlatywał

Nie ma żadnych wątpliwości. Gołąbki są jednym z lepszych polskich dań i basta. Swoją wyjątkowość zapewniają farszowi. Nieraz może on jednak płatać figle. By miał odpowiednią konsystencję, warto do niego dodać 1 składnik. Dzięki temu przygotowana potrawa będzie jeszcze lepsza.

Jako się rzekło, gołąbki to jedno z popularniejszych polskich dań. Mimo iż wymagają trochę więcej czasu na przygotowanie, to ich smak zdecydowanie jest tego wart. Farsz mięsny z dodatkiem ryżu idealnie komponuje się z sosem pieczarkowym bądź pomidorowym. My już zgłodnieliśmy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by farsz z gołąbków się nie rozpadał?

Podczas przygotowywania gołąbków nie raz zdarza się, iż nadzienie jest zbyt rzadkie i źle się formuje przy zwijaniu. Niektórzy grymaszą także na rozpadający się dookoła ryż już podczas jedzenia gołąbków na talerzu.

By temu zapobiec, trzeba wykorzystać naszą sztuczkę już podczas zawijania gołąbków. Wówczas by ułatwić sobie pracę, wystarczy do farszu dodać całe jajko lub 2 żółtka.  To ono właśnie idealnie zwiążę farsz. Sprawi, że nadzienie będzie miało właściwą, odrobinę zbitą konsystencję.

Przepis na gołąbki z ryżem i z mięsem (z jajkiem)

Składniki:

  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej lub szynki
  • Ok. 100 g ryżu suchego
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1 główka białej kapusty
  • 1 ½ litra bulionu
  • 600 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • olej do smażenia
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i wydrążcie głąb.
  2. W większym garnku zagotujcie osoloną wodę. Gdy będzie wrzeć to ostrożnie włóżcie do niej kapustę. Gotujcie ją przez 10 minut na niewielkim ogniu, po czym obróćcie ją na drugą stronę. Po upływie 5 minut zacznijcie zdejmować z góry liście.
  3. Ryż ugotujcie według instrukcji na opakowaniu.
  4. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę.
  5. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzany dorzućcie do niego cebulę. Smażcie ją do zeszklenia.
  6. Ugotowany ryż przełóżcie do miski. Dodajcie do niego mielone mięso, zeszkloną cebulę, jedno rozbite jajko, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie.
  7. Z ugotowanych i ostudzonych liści odetnijcie stwardniałe części. Na każdy z nich kładźcie odpowiednią ilość przygotowanego farszu, a następnie zwijajcie zgrabne gołąbki.
  8. Większe naczynie wyłóżcie pozostałymi liśćmi kapusty, a na nich układajcie gołąbki.
  9. W garnku zagotujcie bulion z passatą pomidorową oraz przyprawami. Przygotowanym sosem zalejcie gołąbki.
  10. Garnek z gołąbkami przykryjcie i całość gotujcie na niewielkim ogniu przez godzinę. Smacznego!
     
Gołąbki farsz
Gotujmy.pl/peggi
Newsy
Jaki ryż jest najlepszy do farszu na gołąbki? Doświadczone gospodynie domowe używają tylko tego
Mięso mielone i ryż to główne składniki gołąbków. Dzięki odpowiedniemu doborowi produktów wyjdą idealne. Do przyrządzenia gołąbków tylko jeden rodzaj ryżu się sprawdza. Sprawdźcie ten patent najlepszych gospodyń!

Gołąbki to jedna z popularniejszych polskich potraw. Delikatne, aromatyczne zawinięte w miękkie liście kapusty oraz farsz pół mięsny. Najczęściej z dodatkiem ryżu. Uwielbiają je wszyscy, ci mali i ci więksi, a to wszystko za sprawą wyjątkowego smaku. Najlepszy ryż do gołąbków Farsz do gołąbków jest przygotowywany z mięsa mielonego, zeszklonej cebulki, przypraw i ryżu bądź kaszy. Ryż nadaje daniu delikatności oraz scala całe nadzienie. Dlatego też kluczowy jest wybór odpowiedniej odmiany. Według domowych gospodyń, najlepiej sprawdza się ryż krótkoziarnisty , gdyż świetnie się klei i wiąże cały farsz. Jego gotowanie również jest stosunkowo krótkie w porównaniu do innych rodzajów ryżu, co przyspiesza cały proces. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 większa główka białej kapusty 1 cebula 500 g mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia ½ pęczka koperku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól pieprz ½ łyżeczki granulowanego czosnku ½ łyżeczki suszonego majeranku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku opcjonalnie kilka łodyg pietruszki i koperku bulion ziele angielskie liście laurowe Przygotowanie: Z główki kapusty zdejmijcie wierzchnie, brzydsze liście, a następnie wykrójcie z niej głąb. W większym garnku zagotujcie wodę z jedną łyżeczką soli. Po chwili włóżcie do niego główkę kapusty z dziurą po głąbie do góry. Po kilku minutach gotowania zdejmujcie już pierwsze liście. Całość powtarzajcie do momentu oddzielenia wszystkich liści. Ryż wsypcie do garnka oraz zalejcie go trzema porcjami wody, czyli na pół szklanki ryżu potrzeba 1 ½ szklanki wody. Gotujcie na...

gołąbki farsz
Adobe Stock
Newsy
Ryż na farsz do gołąbków gotujecie osobno czy z już z mięsem? Idealnie miękki wychodzi tylko...
Ryż to jeden z kluczowych produktów przy przygotowywaniu gołąbków. Odpowiednie jego przyrządzenie bezpośrednio wpływa na smak całej potrawy. Sprawdźcie jak prawidłowo ugotować ryż!

Gołąbki to jedna z najpopularniejszych, tradycyjnych polskich potraw. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale przez turystów odwiedzających Polskę. Charakteryzuje się aromatycznym nadzieniem i delikatnie otulającą kapustą, oblaną sosem pomidorowym bądź pieczarkowym. Podczas ich przyrządzania należy pamiętać o kilku kwestiach. Dzięki nim potrawa za każdym razem wyjdzie idealnie. Przygotowanie ryżu na gołąbki Przyrządzenie gołąbków nie należy do skomplikowanych przepisów. Jednak trzeba pamiętać o kilku zasadach by były pyszne. Jedną z kwestii jest ryż, który jest jednym z kluczowych składników. Pojawia się wiele sprzecznych opinii odnośnie jego przygotowania, jednak tylko jedna jest najlepsza i najwygodniejsza. Aby ryż w gołąbkach był delikatny i dobrze skomponował się z całym daniem, należy wsypać surowy ryż do mielonego surowego mięsa, dobrze razem wymieszać i nadziać tym gołąbki. Ryż razem z mięsem i kapustą idealnie się ugotuje, bez gotowania go wcześniej. Farsz będzie smaczny a ryż mięciutki. Przepis na gołąbki z ryżem Składniki: 1 główka białej kapusty 1 średnia cebula 0,7 kg mielonego mięsa ½ szklanki ryżu olej do smażenia 1 pęczek koperku sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku oregano majeranek tymianek ziarenka ziela angielskiego liście laurowe bulion Przygotowanie: Główkę kapusty obierzcie z wierzchnich liści. Ze środka wydrążcie głąb. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Do naczynia włóżcie kapustę do góry wydrążonym głąbem. Całość gotujcie na niewielkim ogniu i w międzyczasie oddzielajcie gotowe liście. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na...

Najsmaczniejsze gołąbki Magdy Gessler
Gotujmy.pl/choineczka04
Newsy
Niesamowicie pyszne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Do farszu dodaje 1 kg tego warzywa
W sosie pomidorowym czy pieczarkowym? Pieczone czy duszone na wolnym ogniu? Co dom, to inny przepis. Jedno jest pewne, gołąbki kochają wszyscy! Magda Gessler proponuje nową wariację odnośnie tej potrawy, która z pewnością wielu zaskoczy.

Gołąbki to tradycyjna polska potrawa. W klasycznej wersji występuje z farszem z mięsa wieprzowego oraz z ryżu, najczęściej w sosie pomidorowym. Ważnym składnikiem dania jest także cebulka podsmażana na smalcu. Tłuszcz sprawi, że nabierze ona wyjątkowego aromatu, który udzieli się również gołąbkom.  Przepis na gołąbki z ziemniakami Magdy Gessler Magda Gessler wychodzi naprzeciw tradycji i proponuje swoją wersję przepisu na wybitne gołąbki! Skład farszu może nieco zaskakiwać, a nawet dziwić, gdyż znana restauratorka zdecydowała się zastąpić mięso ziemniakami. Propozycja jest dość nietypowa w porównaniu do tradycyjnego przepisu, ale uwierzcie: żaden mięsożerca nie będzie w stanie się oprzeć! Składniki: 1 główka białej kapusty 6-8 średnich ziemniaków (ok. 1 kg) 2 cebule 1 jajko ½ szklanki kwaśnej śmietany ½ szklanki soku z kiszonej kapusty ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego majeranek sól pieprz smalec Wykonanie:  Z kapusty usuńcie głąb i zewnętrzne liście. W dużym garnku zagotujcie wodę, a gdy będzie wrzała, włóżcie do niej główkę. Gotujcie przez około 10 minut na niewielkim ogniu. Po określonym czasie wyjmijcie kapustę z garnka i delikatnie oddzielcie liście. Z każdego z nich odetnijcie zgrubiałe części. Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce. W międzyczasie rozgrzejcie na patelni łyżkę smalcu. Cebulę pokrójcie w małą kostkę i wrzućcie na rozgrzaną patelnię. Smażcie do zeszklenia. W dużej misce wymieszajcie ziemniaki z cebulą oraz jajkiem. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem i majerankiem. W rozdzielonych liściach kapusty, układajcie porcje farszu. Całość zwijajcie jak krokiety. Na dnie dużego garnka ułóżcie kilka pozostałych liści kapusty,...

Macie dość parzenia liści na gołąbki? Zawińcie je w tę kapustę, a wyjdą genialnie
Adobe Stock
Newsy
Macie dość parzenia liści na gołąbki? Zawińcie je w tę kapustę, a wyjdą genialnie
Przygotowywanie gołąbków zajmuje wam sporo czasu? Możecie go znacznie skrócić, jeśli zdecydujecie się na małą odmianę. Co powiecie na gołąbki pieczone w liściach takiej kapusty?

Gołąbki to jedno z ulubionych dań Polaków. Goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Gołąbki to nic innego, jak półmięsne danie składające się z ugotowanych liści kapusty, w które zawija się odpowiednio przygotowany farsz.  Farsz do gołąbków zwykle jest połączeniem mięsa mielonego wieprzowego oraz ugotowanego ryżu lub kaszy. Danie wzbogacają – podsmażona na rumiano cebula, grzyby oraz aromatyczne przyprawy. Jak przygotować kapustę na gołąbki? Przygotowanie kapusty na gołąbki zajmuje najwięcej czasu. Dlaczego? Ponieważ kapusta jest bardzo twarda i wymaga długiego gotowania, zanim zaczną z niej odchodzić liście. Podczas przygotowywania kapusty na gołąbki, najpierw musimy wyciąć głąb ze środka kapusty. Następnie należy włożyć ją do   dużego garnka z wrzątkiem. Kapustę gotujemy przez około 8-10 minut na małym ogniu, a następnie rozbieramy z liści, po czym odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia. Do tak przygotowanych liści możemy nakładać farsz. Cały proces zajmuje więc przynajmniej 30-45 minut. Co powiecie na małą odmianę w postaci gołąbków zawijanych w bardzo łatwe do oderwania i miękkie z natury liście kapusty pekińskiej? Gołąbki w kapuście pekińskiej są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych. Czy różnią się od nich smakowo? Zdaniem wielu osób, nie czuć specjalnie tej różnicy. Ponadto warto przekonać się, że kapusta pekińska jak najbardziej nadaje się do obróbki termicznej. Jak przygotować to pyszne i szybkie danie? Przepis na gołąbki z kapustą pekińską Składniki: Główka kapusty pekińskiej 250 g mięsa mielonego 1 torebka ryżu 1 cebula Olej Słoik sosu do spaghetti Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na początku myjemy kapustę pekińską i odrywamy z niej liście. Liście zalewamy wrzącą wodą i...