Dodajcie ten składnik do parzenia kapusty na gołąbki. Liście łatwiej się oddzielą i szybciej zmiękną
Własne
Newsy

Dodajcie ten składnik do parzenia kapusty na gołąbki. Liście łatwiej się oddzielą i szybciej zmiękną

Prosty trik na szybkie przygotowanie liści do zawijania gołąbków. Wypróbujcie go!

Krążą różne opinie na temat pochodzenia gołąbków. Od tych, że w przeszłości, na dworach, jadano gołębie zawijane w liście kapusty, żeby mięso nie stawało się suche podczas pieczenia. Po takie, że przywędrowały do nas z Ukrainy, jako danie z kaszy z ziemniaków zawijane w liście kapusty o nazwie „hołubci”, czyli gołąbek.

Prawdopodobnie oba podania mają w sobie ziarno prawdy i być może, na dworach jadano gołębie, a w chłopskich domach kaszę z ziemniakami, którą z czasem zastąpiono rozdrobnionym mięsem. Prawdą jest też to, że na Ukrainie gotują hołubci, ale nie ma w tym nic dziwnego, bo sąsiedzka bliskość często powoduje, że tradycyjne, lokalne dania przekraczają granice państw.

W każdym przypadku wspólnym składnikiem gołąbków jest kapusta. Jak ją przygotować, żeby liście były szybko gotowe do zawijania?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Genialny sposób na parzenie kapusty

Zdarza wam się mocować z dużą główką kapusty, gdy postanowicie zrobić gołąbki? Im warzywo jest większe, tym wymaga większego garnka do parzenia oraz użycia większej siły do wycięcia głąba i obrócenia kapusty w garnku. Dlatego każdy trik, który ułatwi zmagania z kapustą, może być doceniony przez gospodynie i rodzinnych kucharzy.

Żeby warzywo szybciej zmiękło, a liście łatwiej oddzielały się jedne od drugich, do parzenia dodajcie 2 łyżki oleju. Pod wpływem tłuszczu odstępy pomiędzy liśćmi powiększą się, do warzywa dostanie się więcej wody i szybciej dotrze w głąb, dzięki czemu czas gotowania skróci się.

Oliwa także natłuści liście, które staną się śliskie, więc bez wysiłku oddzielicie je od siebie.

Przygotowując kapustę do parzenia i zawijania gołąbków, pamiętajcie jeszcze o 2 rzeczach:

  • Zanim włożycie główkę do garnka z wodą, wytnijcie z niej ostrym nożem środek, tzw. głąb, z którego wyrastają poszczególne liście. Dzięki temu gorąca woda z olejem łatwiej dostanie się pod liście.
  • Z każdego liścia, już po wytnijcie nerw, czyli zgrubienie, którym był połączone z głąbem. To zgrubienie będzie przyczyną rwania się liści podczas zawijania. Jeśli nie pozostanie ścięte, liść nie otoczy też równo porcji mięsa.
Zobacz także
Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd

Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd

Gołąbki

Gołąbki w sosie pieczarkowym to jedno z najlepszych dań obiadowych. Aż ślinka cieknie

Co zrobić z niewymiarowymi liśćmi kapusty na gołąbki?

Niezależnie od tego jak delikatnie będziecie się obchodzić z liśćmi kapusty, zawsze znajdą się takie, które urwą się w połowie, albo będą po prostu zbyt małe, żeby zawinąć w nie mięsny przysmak.

Takich kapuścianych resztek nie wyrzucajcie. Część połóżcie na spodzie garnka, oddzielając spód od pierwszej warstwy gołąbków. Gdy będziecie podgrzewać gołąbki na kolejny obiad i zdarzy wam się nie zauważyć, że ogień jest zbyt duży, uratujecie danie przed przypaleniem.

Pozostałymi liśćmi przykryjcie ostatnią warstwę gołąbków, pod pokrywką. Dzięki niej, danie będzie szczelniej zakryte, co pozwoli mu szybciej i równomiernie gotować się.

Źródło: wp.pl, smakosze.pl

Gołąbki wigilijne
własne
Newsy
Ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę na gołąbki. Tego babcinego sposobu jeszcze nie znacie 
Dzięki temu prostemu trikowi ekspresowo zawiniecie gołąbki. Zapewniamy, że żaden z nich nie rozpadnie się podczas gotowania.

Nie od dziś wiadomo, że babcie to skarbnica najcenniejszych kulinarnych trików. Nie inaczej jest w przypadku gołąbków. Jeśli chcecie zawinąć je szybko i dokładnie koniecznie przetestujcie ten sposób.  Babciny sposób zawijania farszu w kapustę Wystarczy, że nałożycie farsz na środek liścia, a następnie złożycie go w kopertę, położycie na drewnianej desce i zaczniecie rolować lekko dociskając przysmak. Zajmie wam to chwilę, a efekty będą powalające. Przepis na gołąbki z grzybami Będziecie potrzebować: 1 główki kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu 50 gramów suszonych grzybów 2 cebul 1 łyżki masła Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Suszone grzyby umieśćcie w małej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przełóżcie je do rondelka ze świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut, a następnie umieśćcie w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie go wraz ze zmielonymi grzybami i odstawcie. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z kapusty wytnijcie głąb, a następnie umieśćcie ją we wrzątku i gotujcie przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmijcie kapustę z wody i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możecie zacząć rozbierać ją z liści. Zróbcie to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętajcie, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznijcie faszerować...

gołąbki z szybkowaru przepis
Agiatis/gotujmy.pl
Newsy
Błyskawiczne w przygotowaniu gołąbki z szybkowaru. Zachwycają delikatnością i wspaniałym aromatem
Domowe gołąbki gotowe w kilkanaście minut? To możliwe! Potrzebny wam będzie tylko szybkowar. Sprawdźcie ten smaczny przepis.

Smaczne, tradycyjne gołąbki w pomidorowym sosie, to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przygotujecie go jeszcze szybciej i łatwiej, jeśli wykorzystacie w tym celu szybkowar – gołąbki będą gotowe w mgnieniu oka! Przepis na gołąbki z szybkowaru Do przygotowania gołąbków potrzebny wam będzie szybkowar i poniższe składniki: Składniki do gołąbków: 1 główka białej kapusty 2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 kg ryżu 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli Składniki na sos: 4 łyżki przecieru pomidorowego Pół szklanki mąki pszennej 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Przygotowanie: Wytnijcie głąb z kapusty i włóżcie ją do garnka z wodą. Ugotujcie do miękkości. Do drugiego garnka wlejcie wodę, posólcie i wsypcie kilogram ryżu. Gotujcie „al dente” czyli tak, by ryż był lekko twardy. Odstawcie do ostudzenia. Włóżcie do dużej miski mięso mielone i dodajcie do niego ryż i jajko. Wsypcie po łyżeczce soli i pieprzu i wymieszajcie do połączenia składników. Z ugotowanej kapusty oddzielcie liście i zostawcie na chwilę, by ostygły. Gdy będą już zimne, wytnijcie zgrubienia i nakładajcie farsz. Zawijajcie ciasno! Następnie rozgrzejcie na patelni łyżkę oleju i podsmażcie gołąbki ze wszystkich stron, przez około dwie minuty. Gotowe gołąbki przełóżcie do szybkowaru i wypełnijcie go do ¾ jego wysokości. Wsypcie ziarna ziela angielskiego, dodajcie liście laurowe, pieprz, sól i zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła gołąbki. Zamknijcie szybkowar. Gdy woda się zagotuje, gotujcie gołąbki przez około 13 minut. Po tym czasie zdejmijcie go z palnika i odstawcie na kwadrans. Wyjmijcie gołąbki z szybkowaru i...

golabki z kaszanka
Gotujmy.pl/jaga85
Newsy
Znudziły wam się gołąbki z ryżem? Zróbcie do nich nadzienie z kaszanki, a zapomnicie o tradycyjnej wersji na długo
Nie dość, że są nieziemsko pyszne, to jeszcze robi się je o wiele szybciej niż te klasyczne. Polecamy!

Gołąbki to jedno z bardzo popularnych i uwielbianych przez Polaków dań. Tradycyjnie podawane z farszem z ryżu, sosem pomidorowym i ziemniakami to idealna potrawa na sobotni lub niedzielny obiad. To, co często zniechęca do ich przyrządzania to kłopoty z rwącą się kapustą oraz czas, który trzeba przeznaczyć na zrobienie farszu. Ten przepis jest o wiele szybszy, dlatego koniecznie go wypróbujcie. Gołąbki faszerowane kaszanką - przepis Z poniższego przepisu wyjdzie wam 8 gołąbków. Składniki 1 duża główka kapusty 600g kaszanki 1 cebula 0,5 kostki rosołowej bez glutaminianu sodu 3/4 szklanki wody Sól i pieprz do smaku Składniki na sos pieczarkowy do gołąbków 300g pieczarek 2-3 łyżki śmietany 1-2 łyżki mąki 1-2 szczypty mielonej słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Kapustę oczyśćcie z zewnętrznych liści i wytnijcie głąb. W dużym garnku (większym od kapusty, żeby miała przestrzeń) zagotujcie osoloną wodę i włóżcie do niej warzywo. Gdy liście zaczną mięknąć i będą odstawać od kapusty, możecie je wyjmować. Gdy będziecie mieć ok. 12 liści, jesteście gotowi do kolejnego etapu. Potrzebujecie 8 liści na gołąbki oraz do wyłożenia naczynia i do przykrycia potrawy. Gdy liście przestygną, wytnijcie z nich grube nerwy lub rozbijcie lekko tłuczkiem. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i przesmażcie na rozgrzanej patelni na oleju, aż stanie się złocista. Do większej miski włóżcie kaszankę i cebulę i dokładnie wymieszajcie. Możecie delikatnie doprawić do smaku. Na środku każdego liścia połóżcie 2-3 łyżki farszu kaszankowego i zawińcie gołąbki. Wyłóżcie dno żaroodpornej formy liśćmi kapusty. Połóżcie na nich gołąbki i zalejcie gorącą wodą (3/4...

Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Flickr
Newsy
Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Banalne triki
Czy da się sparzyć kapustę na gołąbki inaczej, niż wsadzając ją do gorącej wody? Poznajcie te ciekawe i skuteczne sposoby!

Gołąbki są dość prostym daniem, choć przygotowanie gołąbków jest bardzo czasochłonne . Zwłaszcza parzenie liści kapusty może być dla niektórych sporym wyzwaniem! Na szczęście istnieją proste sposoby na szybkie i łatwe sparzenie kapusty do gołąbków. Sprawdźcie, jak to zrobić. Jak sparzyć kapustę na gołąbki w piekarniku? Klasyczny sposób na sparzenie kapusty do gołąbków to nabicie główki na widelec i włożenie jej do garnka z gorącą wodą. Można to jednak zrobić inaczej – choćby w piekarniku! Należy wyciąć głąb kapusty i włożyć ją do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiążcie dokładnie z obu stron i włóżcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie przez około 25 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnijcie kapustę z rękawa i gotowe – liście będą odchodziły same! Jak sparzyć kapustę na gołąbki w mikrofalówce? Kolejnym sposobem jest wykorzystanie kuchenki mikrofalowej. Kapuście wycinacie głąb  i wkładacie ją do mikrofalówki i podgrzewać ją przez około 5 minut na najwyższej mocy kuchenki. Nie zrażajcie się tym, że kapusta nieco opadnie po takim podgrzewaniu! Będzie nadal bardzo dobra w smaku, a wy z łatwością oderwiecie miękkie już liście, które nadają się do zawijania. Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez użycia ciepła? Zaskakującym sposobem na „sparzenie” liści kapusty jest… włożenie jej do zamrażarki! Włóżcie to warzywo do zamrażarki na całą dobę. Po tym czasie wyjmijcie je i połóżcie na blacie kuchennym. Poczekajcie, aż się całkowicie rozmrozi – po tym czasie kapusta będzie idealnie miękka, a liście będą łatwo odchodziły. Taki sposób nie jest może najszybszy, ale jeśli macie bardzo dużo czasu, to może się wam przydać. Tradycyjne parzenie kapusty na gołąbki...