Dodajcie ten składnik do parzenia kapusty na gołąbki. Liście łatwiej się oddzielą
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie ten składnik do parzenia kapusty na gołąbki. Liście łatwiej się oddzielą i szybciej zmiękną

Prosty trik na szybkie przygotowanie liści do zawijania gołąbków. Wypróbujcie go!

Krążą różne opinie na temat pochodzenia gołąbków. Od tych, że w przeszłości, na dworach, jadano gołębie zawijane w liście kapusty, żeby mięso nie stawało się suche podczas pieczenia. Po takie, że przywędrowały do nas z Ukrainy, jako danie z kaszy z ziemniaków zawijane w liście kapusty o nazwie „hołubci”, czyli gołąbek.

Prawdopodobnie oba podania mają w sobie ziarno prawdy i być może, na dworach jadano gołębie, a w chłopskich domach kaszę z ziemniakami, którą z czasem zastąpiono rozdrobnionym mięsem. Prawdą jest też to, że na Ukrainie gotują hołubci, ale nie ma w tym nic dziwnego, bo sąsiedzka bliskość często powoduje, że tradycyjne, lokalne dania przekraczają granice państw.

W każdym przypadku wspólnym składnikiem gołąbków jest kapusta. Jak ją przygotować, żeby liście były szybko gotowe do zawijania?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Genialny sposób na parzenie kapusty

Zdarza wam się mocować z dużą główką kapusty, gdy postanowicie zrobić gołąbki? Im warzywo jest większe, tym wymaga większego garnka do parzenia oraz użycia większej siły do wycięcia głąba i obrócenia kapusty w garnku. Dlatego każdy trik, który ułatwi zmagania z kapustą, może być doceniony przez gospodynie i rodzinnych kucharzy.

Żeby warzywo szybciej zmiękło, a liście łatwiej oddzielały się jedne od drugich, do parzenia dodajcie 2 łyżki oleju. Pod wpływem tłuszczu odstępy pomiędzy liśćmi powiększą się, do warzywa dostanie się więcej wody i szybciej dotrze w głąb, dzięki czemu czas gotowania skróci się.

Oliwa także natłuści liście, które staną się śliskie, więc bez wysiłku oddzielicie je od siebie.

Przygotowując kapustę do parzenia i zawijania gołąbków, pamiętajcie jeszcze o 2 rzeczach:

  • Zanim włożycie główkę do garnka z wodą, wytnijcie z niej ostrym nożem środek, tzw. głąb, z którego wyrastają poszczególne liście. Dzięki temu gorąca woda z olejem łatwiej dostanie się pod liście.
  • Z każdego liścia, już po wytnijcie nerw, czyli zgrubienie, którym był połączone z głąbem. To zgrubienie będzie przyczyną rwania się liści podczas zawijania. Jeśli nie pozostanie ścięte, liść nie otoczy też równo porcji mięsa.
Zobacz także
Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd

Jak długo gotować kapuśniak, żeby był miękki i smaczny? Polacy nagminnie popełniają 1 błąd

Gołąbki

Gołąbki w sosie pieczarkowym to jedno z najlepszych dań obiadowych. Aż ślinka cieknie

Co zrobić z niewymiarowymi liśćmi kapusty na gołąbki?

Niezależnie od tego jak delikatnie będziecie się obchodzić z liśćmi kapusty, zawsze znajdą się takie, które urwą się w połowie, albo będą po prostu zbyt małe, żeby zawinąć w nie mięsny przysmak.

Takich kapuścianych resztek nie wyrzucajcie. Część połóżcie na spodzie garnka, oddzielając spód od pierwszej warstwy gołąbków. Gdy będziecie podgrzewać gołąbki na kolejny obiad i zdarzy wam się nie zauważyć, że ogień jest zbyt duży, uratujecie danie przed przypaleniem.

Pozostałymi liśćmi przykryjcie ostatnią warstwę gołąbków, pod pokrywką. Dzięki niej, danie będzie szczelniej zakryte, co pozwoli mu szybciej i równomiernie gotować się.

Źródło: wp.pl, smakosze.pl

gołąbki z grzybami przepis
Adobe Stock
Newsy
Wspaniałe gołąbki z ryżem i grzybami, które pachną świętami. Idealne na wigilijną kolację
Gołąbki z grzybami to świetna alternatywa dla ich mięsnego odpowiednika. Liście kapusty wypełnione tym smakowitym farszem z powodzeniem możesz umieścić nawet na wigilijnym stole. Z propozycji ucieszą się wszyscy wegetarianie.

Grzyby to nieodłączny składnik większości wigilijnych potraw. Z pewnością co roku umieszczasz je w barszczu oraz pierogach. Jednak, jeśli naprawdę kochasz ich smak, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać je do kolejnego dania, na przykład gołąbków! Ta potrawa zaskoczy i zachwyci twoich gości. Przepis nie należy do skomplikowanych! Przepis na gołąbki z grzybami Będziesz potrzebować 1 średniej wielkości główka kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu (3 torebki) 50 gramów ulubionych suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżka masła Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie Suszone grzyby umieść w małej miseczce, zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc.  Następnego dnia namoczone grzyby umieść w rondelku ze świeżą wodą i gotuj przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodaj ugotowane grzyby (nie wylewaj wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smaż przez ok. 5 minut.  Obsmażone składniki umieść w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu. Po odcedzeniu z wody wymieszaj go wraz ze zmielonymi grzybami i odstaw. W dużym garnku zagotuj wodę. Z kapusty wytnij głąb, a następnie umieść ją we wrzątku i gotuj przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmij kapustę z wody i odstaw do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możesz zacząć rozbierać ją z liści. Zrób to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętaj, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznij faszerować mieszanką grzybów i ryżu, a następnie zwijać. Dno dużego garnka wyłóż najlepiej porwanymi liśćmi kapusty, a...

Jak nie porwać liści kapusty na gołąbki?
Adobe Stock
Newsy
Koniec z porwanymi liśćmi kapusty. Dzięki łatwym trikom przygotujesz idealne gołąbki
Porwane liście kapusty to zmora każdej pani domu. Niewiele gospodyń ma przecież tyle cierpliwości, żeby oderwać je w całości. Na szczęście istnieje kilka trików, które z pewnością ułatwią ci tę czynność.

Gołąbki to jedno z najbardziej tradycyjnych dań polskiej kuchni. Są pyszne, aromatyczne i wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie ma w zasadzie tylko jeden mankament . Bowiem większości gospodyń niesamowitą trudność sprawia rozebranie kapusty… Zazwyczaj połowa jej liści trafia do kosza. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by temu zaradzić! Wielkość kapusty Przede wszystkim pamiętaj, że do przyrządzenia gołąbków najlepiej sprawdzi się średniej wielkości główka. Bez względu na to czy wybierzesz kapustę białą czy czerwoną , pekińską czy włoską, z łatwością powinna mieścić się w standardowym garnku. Nie prowadzisz przecież restauracji, a co za tym idzie, nie masz ogromnych garnków. Zbyt dużą główkę trudno będzie sparzyć w domowych warunkach. Wytnij głąb Zanim włożysz kapustę do garnka, musisz pamiętać o tym, aby wyciąć głąb , który jest zwyczajnie twardy i w tym przypadku nieużyteczny. W wielu domach wyrzuca się go do kosza. Pamiętaj jednak, że możesz go zatrzymać i upichcić z niego przepyszne placuszki . Gotuj według zasad W dużym garnku zagotuj wodę. Zanim jednak umieścisz w niej kapustę, dodaj 4 łyżki oleju . To umożliwi łatwiejsze oddzielanie liści. Podczas parzenia kapusta musi być całkowicie przykryta wodą . Pamiętaj też, żeby co jakiś czas ją obracać, tak aby równomiernie się sparzyła. Po upływie 8 minut główka będzie gotowa do wyjęcia. Sparzoną kapustę odstaw na kilkanaście minut do wystudzenia. Oddziel liście i odetnij zgrubienia Nadeszła chwila prawdy. Teraz musisz rozebrać wystudzoną kapustę z liści. Zrób to tak delikatnie, jak tylko potrafisz. Prawidłowe wykonanie wcześniejszych kroków powinno sprawić, że nie będzie z tym większego problemu. Jeśli jednak widzisz, że liście...

Gołąbki wigilijne
własne
Newsy
Pachnące świętami pyszne gołąbki. Tajemnica smaku tkwi w tym wyjątkowym farszu
W ciągu całego roku zajadamy się gołąbkami z ryżem i z mięsem mielonym. Na wigilijnym stole królują gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.

Z niektórymi wigilijnymi potrawami sprawa jest prosta. Jemy je raz na rok, głównie ze względu na wieloletnie tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie w każdej rodzinie. Kto by pomyślał, żeby w ciągu roku karpia smażyć co każdy piątek, a na deser przygotowywać  swoim dzieciom kutię? Z gołąbkami z grzybami i kaszą gryczaną jest podobnie. Może to jednak dziwić – to danie znika z półmisków w oka mgnieniu. Dlaczego więc nie przyrządzać go także poza okresem bożonarodzeniowym? Wigilijny przysmak Tę kwestię zostawmy na później. Pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami zjemy podczas zbliżającej się wigilii. Wcześniej musimy je przygotować. Zróbcie to razem z nami! Gołąbki nie obędą się bez dobrej, miękkiej kapusty. Polecamy wybierać nieco mniejsze głowy. To właśnie z nich uda nam się przyrządzić apetyczne, niewielkie gołąbki. Oprócz tego skupić musimy się na odpowiednim wygotowaniu (a właściwie wypieczeniu) kaszy gryczanej. Nie ma nic gorszego, niż twarde ziarenka w naszych świątecznych gołąbkach. Do tego suszone grzyby – najlepiej borowiki. Jeżeli nie mamy takiego rarytasu w swojej kuchni, spokojnie możemy użyć pieczarek. Takie gołąbki także będą smakowały fantastycznie. Zwłaszcza, gdy podamy je z oliwą z oliwek albo zgodnie ze staropolską tradycją z aromatycznym nierafinowanym olejem rzepakowym. Palce lizać! Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 garści suszonych grzybów lub 30 dag pieczarek Średniej wielkości biała kapusta (możemy użyć także kapusty włoskiej) Sól i pieprz 1 łyżka mąki pszennej Olej rzepakowy zwykły i nierafinowany Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalewamy 4 szklankami wody, solimy i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu do momentu aż wyparuje z garnka cała...

Gołąbki wegetariańskie
Pixabay/Ulrike Leone
Przepisy
Gołąbki wegetariańskie, o jakich nie śniłaś! FANTASTYCZNE doznania smakowe!
Gołąbki dla wegetarian? Oczywiście, że tak. Potrzebne wam będą m. in.: pieczarki i kasza jaglana.

Kasza jaglana to nie tylko bogactwo wartości odżywczych, ale również wspaniały dodatek do sezonowych warzyw. Mogą z niej czerpać nie tylko wegetarianie. Zachwyty kulinarne - gwarantowane! Lubicie gołąbki? Jeśli nie, mamy pewien przepis i nie zawahamy się go użyć.  Tego będziecie potrzebować: 2 łyżki bulion warzywny w słoiku Winiary  1 cebula 3 ząbki czosnku 15 liści białej kapusty 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 3 sztuki ziela angielskiego jedna szczypta pieprzu czarnego trochę oliwy Pierwszym krokiem gołąbków wegetariańskich będzie zagotowanie wody i zblanszowanie w niej liści kapusty. Wystarczą 2- 3 minuty. Osobnego gotowania wymaga kasza jaglana. 3 szklanki wody na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy do miękkości 15 minut. Osobno siekamy i obsmażamy na oliwie cebulę. Pieczarki najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wsypać do obsmażonej cebuli. Miks pieczarkowo - cebulowy powinien zostać na patelni do momentu, kiedy pieczarki stracą objętość i delikatnie się zarumienią. Po ok. 10 minutach patelnię zestawiamy z gazu i dodajemy ugotowaną kaszę. Na koniec dodajemy jedną łyżkę bulionu ze słoika oraz posiekaną wcześniej natkę pietruszki. Przyda się jeszcze szczypta doprawienia, najlepiej solą i pieprzem. Chcąc zawinąć gołąbka, na każdy liść kapusty układamy 2 łyżki farszu. Całość dokładnie zwijamy. Pozostałe liście układamy z szerokim garnku i na tak przygotowanej podstawie układamy kolejno gołąbki, by przylegały do siebie ścisło. Gotowe gołąbki zalewamy 0,5 litra wody. Do garnka należy teraz dodać łyżkę bulionu i koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie. Gołąbki powinny się dusić na małym ogniu ok. 20 - 30 minut. Podajemy je, w...