Kotlety schabowe to danie, które gości na większości polskich stołów bardzo często. Jecie je pewnie na obiad z ziemniakami i mizerią. Niestety, tradycyjne schabowe, chociaż uwielbiane, nie należą do dań, które należy jeść na co dzień. Są mocno kaloryczne i nie będą służyć większości osób. Mamy jednak świetny pomysł na zrobienie zdrowszych schabowych, które będą równie pyszne.

Jak można zrobić mniej niezdrowe kotlety schabowe?

Najmniej zdrową częścią schabowych jest mocno spalona panierka. Tradycyjna panierka z mąki, bułki tartej i jajka, wchłania ogromną ilość tłuszczu ze smażenia. Przez to kotlety robią się bardzo kaloryczne, tuczące i nie są polecane większości osób.

Jeśli chcecie zrobić zdrowsze schabowe, możecie zmienić delikatnie recepturę na panierkę. Zamiast panierować je w kalorycznej i łatwo chłonącej tłuszcz bułce tartej, wykorzystajcie w tym celu otręby. Kotlety panierowane w otrębach będą smakować trochę inaczej, ale będą za to o wiele zdrowsze.

Dzięki otrębom ograniczycie kaloryczność kotletów schabowych, więc od nich nie przytyjecie. Taka wersja jest też polecana:

Zobacz także:

  • Cukrzykom
  • Osobom z nadwagą i otyłością
  • Każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie

W jakich otrębach można panierować kotlety schabowe?

Możecie wykorzystać różne rodzaje otrębów. Dobrze sprawdzą się:

  • Otręby pszenne
  • Otręby owsiane
  • Otręby żytnie
  • Otręby orkiszowe

To bardzo cenne źródło witamin i minerałów. Otręby są też najlepszym pokarmowym źródłem błonnika, składnika niesamowicie wspierającego jelita. Przeciwdziałają więc one zaparciom i poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik dodatkowo ma także inne funkcje:

  • Poprawia zdrowie układu krążenia
  • Obniża stężenie „złego” cholesterolu
  • Jest cennym składnikiem w cukrzycy

Jak zrobić panierkę z otrąb do kotletów schabowych?

Żeby zrobić zdrowszą panierkę do schabowych wykorzystajcie otręby, mąkę i jajko. Najpierw obtoczcie rozbitego kotleta w roztrzepanym jajku, następnie w mące i otrębach lub ich mieszance. Kotlety przygotowane w ten sposób będą zdrowsze, a równie pyszne. Dla wzmocnienia ich smaku możecie też dodać do panierki przyprawy.