
Kotlety schabowe to danie, które gości na większości polskich stołów bardzo często. Jecie je pewnie na obiad z ziemniakami i mizerią. Niestety, tradycyjne schabowe, chociaż uwielbiane, nie należą do dań, które należy jeść na co dzień. Są mocno kaloryczne i nie będą służyć większości osób. Mamy jednak świetny pomysł na zrobienie zdrowszych schabowych, które będą równie pyszne.
Zdrowe schabowe
Najmniej zdrową częścią schabowych jest mocno spalona panierka. Tradycyjna panierka z mąki, bułki tartej i jajka, wchłania ogromną ilość tłuszczu ze smażenia. Przez to kotlety robią się bardzo kaloryczne, tuczące i nie są polecane większości osób.
Jeśli chcecie zrobić zdrowsze schabowe, możecie zmienić delikatnie recepturę na panierkę. Zamiast panierować je w kalorycznej i łatwo chłonącej tłuszcz bułce tartej, wykorzystajcie w tym celu otręby. Kotlety panierowane w otrębach będą smakować trochę inaczej, ale będą za to o wiele zdrowsze.
Dzięki otrębom ograniczycie kaloryczność kotletów schabowych, więc od nich nie przytyjecie. Taka wersja jest też polecana:
- Cukrzykom
- Osobom z nadwagą i otyłością
- Każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie
Możecie wykorzystać różne rodzaje otrębów. Dobrze sprawdzą się:
- Otręby pszenne
- Otręby owsiane
- Otręby żytnie
- Otręby orkiszowe
To bardzo cenne źródło witamin i minerałów. Otręby są też najlepszym pokarmowym źródłem błonnika, składnika niesamowicie wspierającego jelita. Przeciwdziałają więc one zaparciom i poprawiają perystaltykę jelit. Błonnik dodatkowo ma także inne funkcje:
- Poprawia zdrowie układu krążenia
- Obniża stężenie „złego” cholesterolu
- Jest cennym składnikiem w cukrzycy
Zdrowsza panierka do schabowych
Żeby zrobić zdrowszą panierkę do schabowych wykorzystajcie otręby, mąkę i jajko. Najpierw obtoczcie rozbitego kotleta w roztrzepanym jajku, następnie w mące i otrębach lub ich mieszance. Kotlety przygotowane w ten sposób będą zdrowsze, a równie pyszne. Dla wzmocnienia ich smaku możecie też dodać do panierki przyprawy.