Dodajcie ten produkt do masy na kotlety mielone, a wyjdą puszyste i przepyszne. Nie chodzi o białko
AdobeStock
Newsy

Dodajcie ten produkt do masy na kotlety mielone, a wyjdą puszyste i przepyszne. Nie chodzi o białko

Puszyste kotlety mielone to marzenie każdego. Mamy niekonwencjonalny pomysł na zrobienie bardzo puszystych mielonych.

Kotlety mielone często goszczą na pewno na waszych stołach. Możemy się założyć, że każdy z was ma swój sprawdzony sposób na kotlety mielone. Niektórzy lubią eksperymenty i chętnie robią kotlety mielone z dodatkami, kotlety w wiosennej wersji lub nawet dodają do nich różne warzywa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszne kotlety mielone

Sekret dobrych kotletów mielonych to dobrze wyrobiona i przyprawiona puszysta masa. Skupimy się dziś na tym, żeby pomóc wam osiągnąć efekt puszystych mielonych. Wielu z was ma na to swoje sposoby. Może dodajecie do mielonych namoczoną w mleku lub wodzie bułkę, dodajcie do nich ubitą pianę z białek lub po prostu bardzo długo masujecie mięso, by wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.

To wszystko dobre metody, ale mamy jedną, która według nas naprawdę was zachwyci. Nie potrzeba kupować nic drogiego. W zasadzie wykorzystacie coś, co normalnie wylalibyście do zlewu. Domyślacie się już może?

Zobacz także
Kotlety mielone a'la gołąbki w pszennej panierce. Pyszny przepis na obiad

Kotlety mielone à la gołąbki w pszennej panierce. Pyszny przepis na obiad

Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką

Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką

Sposób na puszyste kotlety mielone

Do stworzenia puszystych mielonych wykorzystajcie aquafabę. Aquafaba to nic innego jak woda po odlaniu ciecierzycy konserwowej lub cieciorki w słoiku. Chodzi o ten lekko żółty, przezroczysty płyn. Nie wyrzucajcie go, jest bardzo cenny!

Aquafaba jest zazwyczaj stosowana przez wegan, jako zamiennik białka jaja kurzego. Weganie robią z niej:

  • Bezy
  • Musy
  • Majonez

My zachęcamy was, żebyście spróbowali wykorzystać ten wegański produkt do zrobienia kotletów mielonych. Musicie po prostu odlać wodę z ciecierzycy. Może być to ciecierzyca w puszce lub w słoiku. Nada się też woda po gotowaniu ciecierzycy, ale musi być mocno stężona, nie polecamy więc jej na pierwszy raz.

Wlejcie wodę z ciecierzycy do miski, dodajcie szczyptę soli i zacznijcie miksować. Będziecie oszołomieni. Aquafaba ubija się zupełnie jak prawdziwa piana z białek. Dodajcie kilka łyżek do masy na kotlety mielone i smażcie je tak, jak zazwyczaj.

Czytaj także:

Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Zróbcie kotlety mielone trochę inaczej. Ten składnik wiosennych mielonych bardzo do nich pasuje.

Wiosną warto trochę odświeżyć swój standardowy przepis na mielone i dodać do nich składnik, który spowoduje, że smak mielonych będzie jeszcze lepszy . Dzięki temu zaskoczysz swoich bliskich nową wersją tradycyjnych kotletów. Może zagoszczą u was na stole na stałe. Składniki na wiosenne mielone Ok. 500 g mięsa mielonego Jajko Szczypiorek Bułka Sól i pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie wiosennych mielonych Przygotowanie wiosennych mielonych nie będzie różnić się bardzo od tradycyjnych mielonych. Możecie zrobić je wiec ze swojego zwyczajowego przepisu. Dodajcie jednak do nich szczypiorek. Bardzo odświeża danie i jest lżejszy niż biała cebula, którą dodaje się do masy na mielone zazwyczaj. Włóżcie do miski mięso mielone. Zróbcie w mięsie wgłębienie. Dodajcie do niego jajko, doprawcie je solą i pieprzem. Szczypiorek umyjcie i drobno posiekajcie. Dołóżcie do mięsa mielonego. W międzyczasie namoczcie bułkę w mleku. Odsączcie bułkę i dorzućcie ją do masy na mielone. Całość dokładnie wyróbcie na jednolitą masę. Na talerz wysypcie bułkę tartą. Uformujcie pojedyncze kotlety i obtoczcie je w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej. Wyłóżcie na patelnię kolejno kotlety mielone. Smażcie je z każdej strony. Serwowanie kotletów mielonych Kotlety mielone serwujcie ziemniakami, ryżem, kasza lub po prostu z chlebem. Te lekkie kotlety są smaczne nie tylko na obiad. Mogą zastąpić drugie śniadanie z powodzeniem. Pamiętajcie, żeby do kotletów zaserwować też jakąś porcję warzyw. Sprawdzi się surówka z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty , buraczki , tarta marchewka lub tradycyjna mizeria . Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

Kotlety mielone dieta
Gotujmy.pl/kuchennyświat
Newsy
Rewelacyjny trik na puszyste kotlety mielone. Wystarczy do masy dodać ten składnik o odpowiedniej temperaturze
Chcecie się dowiedzieć jak zrobić pulchne kotlety mielone? Poznajcie ten prosty sposób!

Sposobów na zrobienie mielonych jest wiele i każdy kucharz uważa, że jego metoda jest najlepsza! Warto jednak posłuchać rad innych miłośników gotowania – dzięki temu wasze potrawy będą jeszcze lepsze! Poznajcie prosty trik na przygotowanie pysznych mielonych. Sposób na dobre mielone Zastanawiacie się co zrobić, by kotlety mielone wyszły pulchne i miękkie? Sztuczka polega na dodaniu do mięsa lodowatej wody ! W trakcie wyrabiania mięsa z jajkiem, bułką i przyprawami, dolewajcie do niego bardzo zimną wodę, w proporcji 50 ml na pół kilograma mięsa. Długo wyrabiane mięso to gwarancja puszystych kotletów! Jeżeli przed dodaniem cebuli do mięsa podsmażacie ją, to pamiętajcie o tym, by po usmażeniu ją ostudzić – w przeciwnym razie dolewanie zimnej wody do mięsa minie się z celem. Przepis na kotlety mielone Aby przygotować idealne kotlety mielone, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego w łopatki 2 jajka 2 cebule 1 bułka kajzerka Mleko do namoczenia Czosnek Majeranek Tymianek Bułka tarta Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Bułkę namoczcie w mleku. Następnie do dużej miski włóżcie mięso, dodajcie do niego startą cebulę, odciśniętą bułkę, dwa jajka oraz przyprawy: majeranek, tymianek, czosnek oraz sól i pieprz według uznania. Nie żałujcie majeranku – nadaje kotletom wspaniały smak! Bardzo dokładnie wyróbcie masę na kotlety. Podczas wyrabiania dolewajcie do niej bardzo zimnej wody. Wyrobioną masę mięsną przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmijcie mięso, a na patelni rozgrzejcie dużą porcję oleju. Formujcie mięso...

Mielone lekkie i pyszne
Gotujmy.pl/Gracer
Newsy
Pyszne i soczyste kotlety mielone. Dzięki 1 sekretnemu składnikowi zasmakują szczególnie kobietom
Tradycyjne kotlety mielone zyskują dzięki temu dodatkowi lekkości smaku. Musicie wypróbować ten sposób!

Kotletów mielonych nie trzeba nikomu z was przedstawiać. Dziś pokazujemy wam je w trochę innej wersji. To w dalszym ciągu tradycyjny przepis, ale dzięki jednemu dodatkowi zyskują one świeżość i lekkość. Taka wersja kotletów smakuje szczególnie kobietom, które nie zawsze gustują w ciężkich, mięsnych daniach. Te przepyszne i soczyste kotlety mielone przygotujecie w mig. Pyszne kotlety mielone Składniki na pyszne kotlety mielone Ok. 250 g mięsa mielonego Jajko Cebula Bułka tarta Sól Pieprz Olej do smażenia Suszony koperek Sposób przygotowania kotletów mielonych Cebulę obierzcie i posikajcie w drobną kostkę. Mięso wymieszajcie z cebulą. Ugniatajcie mięso z cebulą, dodajcie jajko i wyrabiajcie razem jeszcze kilka minut. Dodajcie sporą ilość suszonego koperku. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsnej uformujcie lekko spłaszczone kotlety. Panierujcie kotlety w bułce tartej. Rozgrzejcie patelnię. Na rozgrzany olej wyłóżcie kotlety. Smażcie z obydwu stron, aż będą złociste. Kotlety podawajcie z ziemniakami i surówką, na przykład surówką z buraczków lub tartą marchewką z jabłkiem. Właściwości kulinarne i zdrowotne koperku Koperek to element, który czyni to danie niezwykłym. Może nie wpadliście na to, żeby dodać go do masy na kotlety mielone, a to błąd! Koperek dodaje im świeżości i ciekawszego aromatu. Oprócz tego powoduje też, że kotlety są trochę zdrowsze. Koperek to źródło: Witaminy C Żelaza Wapnia Potasu Nawet niewielki dodatek koperku do dań wzbogaca je o te składniki odżywcze. Aby wasze gotowanie było nie tylko smaczne, ale też zdrowe, musicie komponować potrawy z dodatkiem dużej ilości warzyw. Dodawanie świeżych ziół to idealna metoda...

Miękkie i lekkie kotlety mielone.
Gotujmy.pl
Triki kulinarne
Kotlety mielone będą lekkie, jak chmurka. Wystarczy dodać do nich tylko jedną rzecz
Chcecie ulepszyć dotychczasowy przepis na mielone? Spróbujcie następnym razem dodać do nich tego składnika!

Kotlety mielone to danie, które rzadko zawodzi. Te idealne są miękkie w środku, a chrupiące od zewnątrz. Kiedy kotlety mielone wychodzą twarde, warto dodać do nich jednego składnika. Może znacie już ten sposób, ale jeśli nie, koniecznie musicie go wypróbować! Kotlety mielone W Małopolsce nazywane czasami sznyclami, ale w większości domów znane są po prostu jako kotlety mielone. To danie wykonane ze zmielonego mięsa przygotowuje się z dodatkiem surowych jajek i tartej bułki. Mięsem najczęściej wykorzystywanym do kotletów jest mielona surowa karkówka wieprzowa. Różne dodatki do kotletów mielonych Siła kotletów mielonych leży w prostocie. Raczej nie dodaje się do nich różnorodnych przypraw, wystarczy sól i pieprz. Niektórzy dodają do mięsnej masy surową posiekaną cebule lub czosnek albo cebulę lekko przysmażoną na maśle lub oleju przed dodaniem do mięsa. To wszystko zabiegi zmieniające delikatnie smak kotletów. My mamy dla was sposób, który sprawi, że kotlety będą lżejsze i rozpływające się w ustach. Sekret pysznych kotletów mielonych Jeśli dodajecie do masy na kotlety bułki tartej, wasze kotlety są mniej soczyste i twardsze niż te, które uzyskacie, przygotowując je naszym sposobem. Proponujemy, żebyście następnym do kotletów dodali zmoczoną i odsączoną bułkę. Bułkę tartą zachowajcie do obtoczenia w niej gotowych kotletów przed smażeniem. Lekkie kotlety By skorzystać z naszej propozycji, przygotujcie czerstwą lub świeżą bułkę. Najlepiej sprawdzi się tu zwyczajna biała bułka pszenna lub kajzerka. To doskonały sposób, by wykorzystać czerstwą bułkę, na którą może nie mielibyście już ochoty w innej formie. Będzie ona idealnym dodatkiem do kotletów.  Przed rozpoczęciem gotowania...