Kotlety mielone często goszczą na pewno na waszych stołach. Możemy się założyć, że każdy z was ma swój sprawdzony sposób na kotlety mielone. Niektórzy lubią eksperymenty i chętnie robią kotlety mielone z dodatkami, kotlety w wiosennej wersji lub nawet dodają do nich różne warzywa.

Pyszne kotlety mielone

Sekret dobrych kotletów mielonych to dobrze wyrobiona i przyprawiona puszysta masa. Skupimy się dziś na tym, żeby pomóc wam osiągnąć efekt puszystych mielonych. Wielu z was ma na to swoje sposoby. Może dodajecie do mielonych namoczoną w mleku lub wodzie bułkę, dodajcie do nich ubitą pianę z białek lub po prostu bardzo długo masujecie mięso, by wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.

To wszystko dobre metody, ale mamy jedną, która według nas naprawdę was zachwyci. Nie potrzeba kupować nic drogiego. W zasadzie wykorzystacie coś, co normalnie wylalibyście do zlewu. Domyślacie się już może?

Sposób na puszyste kotlety mielone

Do stworzenia puszystych mielonych wykorzystajcie aquafabę. Aquafaba to nic innego jak woda po odlaniu ciecierzycy konserwowej lub cieciorki w słoiku. Chodzi o ten lekko żółty, przezroczysty płyn. Nie wyrzucajcie go, jest bardzo cenny!

Zobacz także:

Aquafaba jest zazwyczaj stosowana przez wegan, jako zamiennik białka jaja kurzego. Weganie robią z niej:

  • Bezy
  • Musy
  • Majonez

My zachęcamy was, żebyście spróbowali wykorzystać ten wegański produkt do zrobienia kotletów mielonych. Musicie po prostu odlać wodę z ciecierzycy. Może być to ciecierzyca w puszce lub w słoiku. Nada się też woda po gotowaniu ciecierzycy, ale musi być mocno stężona, nie polecamy więc jej na pierwszy raz.

Wlejcie wodę z ciecierzycy do miski, dodajcie szczyptę soli i zacznijcie miksować. Będziecie oszołomieni. Aquafaba ubija się zupełnie jak prawdziwa piana z białek. Dodajcie kilka łyżek do masy na kotlety mielone i smażcie je tak, jak zazwyczaj.

Czytaj także: