Dodajcie ten produkt do każdego posiłku. Przyswoicie aż 5 razy więcej minerałów!
AdobeStock
Newsy

Dodajcie ten produkt do każdego posiłku. Przyswoicie aż 5 razy więcej minerałów!

Świetna porada, którą każdy z was powinien usłyszeć. To niezwykłe połączenie pozwala zmaksymalizować wartość pożywienia!

Czasami łączenie produktów spożywczych powoduje powstawanie niekorzystnych połączeń. Często jednak, dzięki ciekawym połączeniom powstają zdrowe związki. Warto wiedzieć o takich trikach, bo dzięki nim wasza dieta staje się bardziej wartościowa i odżywcza. Poznajcie niezawodny sposób na zwiększenie przyswajania żelaza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Niezwykłe połączenie

Niedobór żelaza jest częstym niedoborem żywieniowym. Niedobory żelaza objawiają się:

  • Zawrotami głowy
  • Złymi wynikami badań krwi: m.in. niskim poziomem hemoglobiny
  • Problemami z pamięcią
  • Omdleniami
  • Bladością
  • Ciągłym uczuciem zmęczenia

Co na niedobór żelaza?

Jest wiele pokarmowych źródeł żelaza. Do tych najlepszych należą na przykład:

  • Wątróbka
  • Kaszanka
  • Czerwone mięso
  • Jajka
  • Fasola, soczewica i inne rośliny strączkowe
  • Zielone warzywa i owoce
  • Orzechy: nerkowce, migdały, pestki dyni
Zobacz także
Truskawki to... „kulinarna trucizna”? Św. Hildegarda przed laty ujawniła dlaczego mogą szkodzić

Truskawki to... „kulinarna trucizna”? Św. Hildegarda przed laty ujawniła dlaczego mogą szkodzić

Jecie ten produkt? Uważajcie – jest trujący i skraca życie

Jecie ten produkt? Uważajcie – jest trujący i skraca życie

Jak zwiększyć przyswajanie żelaza?

Oprócz tego, że żelazo trzeba zjeść, trzeba je jeszcze wchłonąć i przyswoić do organizmu. Tutaj dość często pojawia się problem. Wiele osób nie przyswaja żelaza zbyt mocno i dobrze. Co zatem zrobić? Jak zadbać o to, żeby wchłonęła się odpowiednia ilość żelaza? Można zastosować ten mało znany trik.

Chodzi o dodanie do posiłku źródła witaminy C. Witamina C zwiększa wielokrotnie przyswajalność żelaza z posiłków. Dodawajcie źródło witaminy C do każdego posiłku, a lepiej wykorzystacie obecne w nim minerały. Jak zrobić to w praktyce? Warto na przykład posypywać dania natką pietruszki. Ta roślina jest bardzo bogatym źródłem witaminy C i pomoże w przyswojeniu żelaza z każdego posiłku.

Możecie też wypróbować te porady:

  • Pijcie odrobinę soku z cytrusów do każdego obiadu
  • Pokrójcie surową paprykę i przegryzajcie ja w trakcie jedzenia posiłku
  • Sypcie dania inną zieleniną
  • Do każdego posiłku dodawajcie świeże warzywa lub owoce, to one mają najwięcej witaminy C
  • Zamiast deserów zjadajcie po obiedzie mały owoc cytrusowy, np. kiwi, mandarynkę lub pół pomarańczy
  • Wyróbcie sobie nawyk jedzenia sałatek i surówek, nawet do śniadań lub kolacji, nie tylko do obiadów
Drgają wam powieki? Lekarze zalecają dodanie tych 2 produktów do każdego posiłku
Adobe Stock
Newsy
Drgają wam powieki? Lekarze zalecają dodanie tych 2 produktów do każdego posiłku
Czasem bagatelizujemy drobne sygnały ze strony organizmu takie jak drgające powieki. Warto jednak wiedzieć, jakie są ich przyczyny i usunąć je, zanim pojawią się poważniejsze dolegliwości.

Komu nie zdarzyło się drganie powieki, a czasem nawet obu naraz? Nie pomaga na to rozmasowywanie okolic oczu. Z reguły drganie samo ustaje, a mimo to zastanawiacie się co było jego przyczyną i czy trzeba zacząć się martwić swoim zdrowiem? Przyczyny drgania mogą być bardzo różne, z reguły można je łatwo wyeliminować. Jeśli natomiast dolegliwość często powraca, wtedy należy skorzystać z konsultacji lekarza. Główny powód drgań powiek – źle zbilansowana dieta Potocznie uważa się, że drganie powieki powodują niedobory składników mineralnych, przede wszystkim magnezu. To prawda, ale jeszcze nie cała. Przyjrzyjmy się jednak najpierw powodom związanym z dietą oraz temu, co na ten temat mówią lekarze. Źle ułożona dieta, nadmiar produktów wysoko przetworzonych, fast foodów, białego pieczywa i słodyczy, a także zbyt dużo kofeiny pochodzącej z wypijanej w ciągu dnia kawy i herbaty, rzeczywiście powoduje w organizmie niedobór składników mineralnych. Niezdrowa żywność nie dostarcza nam odpowiedniej ich ilości, natomiast nadmiar kofeiny wypłukuje je z organizmu. Najczęściej brakuje wówczas kluczowych pierwiastków, które pomagają utrzymać równowagę elektrolitową. Są nimi: magnez, potas i wapń, a także witaminy takie jak B1, D oraz B12. Diagnozując niedobory można oczywiście uzupełniać je suplementami, jednak składniki mineralne i witaminy najlepiej przyswajają się z żywności. Zamiast więc brać suplementy, lepiej zadbać o zbilansowaną dietę. Jak to zrobić? Lekarze mają prostą radę: - Do każdego posiłku dodajcie porcję owoców lub warzyw. Pamiętajcie, że powinny być obecne w jadłospisie, w proporcji 4:1 tj. na cztery porcje warzyw powinna przypadać jedna porcja owoców. Warzywa pomogą, ale trzeba pamiętać też o dobrze...

Warzywniak
Flickr/Piotrek Krzaczek
Newsy
Chcesz podnieść swoją odporność? Zamiast do apteki udaj się do... warzywniaka. To warzywo deklasuje wszystkie inne
Niektóre warzywa mogą wzmacniać waszą odporność. Układ immunologiczny, szczególnie obciążony w okresie jesienno-zimowym, wymaga dodatkowego wsparcia.

Warzywa i owoce to naturalni dostarczyciele witamin do naszego organizmu. Warto żebyście po nie sięgali nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne. Mają też mało kalorii i wiele zastosowań kulinarnych! Korzyści wynikające z jedzenia warzyw Z pewnością żyjecie w coraz bardziej świadomych społecznościach. Nawet tym małym udziela się wiedza o prozdrowotnym działaniu warzyw. Jeśli wiedzę teoretyczną zamienicie w praktykę, sprawa może wyglądać nieco inaczej. Mimo pamięci o cudownościach ukrytych w warzywach, Polacy sięgają i po inne produkty. Najczęściej jedzenia warzyw odmawiają najmłodsi. Warzywa stanowią jednak doskonałą bazę do gotowania. Na ich podstawie przyrządzicie większość zup, przygotujecie niektóre zdrowe przekąski oraz dodacie do głównego dania świeżą, różnorodną i kolorową surówkę. Warzywa, które wzmacniają odporność Odporność to coś, czego najczęściej brakuje w sezonie jesienno-zimowym. Całe szczęście możecie ją wspomagać prawidłowym odżywianiem. Nie tylko gorące napary na bazie cytryny i imbiru zdziałają cuda. Jedzenie niektórych warzyw może się okazać równie skuteczne.  O waszą odporność zadba m.in. czerwona papryka , która ma dwukrotnie większą od cytryny zawartość witaminy C. Poza tym jest cennym źródłem beta-karotenu. Innym przykładem jest coraz bardziej popularny jarmuż. Warzywo to jest również cennym źródłem witaminy K, białka, żelaza i błonnika. Do grupy działającej silnie na wasz układ immunologiczny trzeba też dołączyć kiszoną kapustę. Dostarcza mnóstwo witamin z grupy B oraz cenną witaminę C. W zimowej diecie nie zapominajcie o pietruszce.   Jest cennym źródłem potasu, który oczyszcza i odtruwa organizm oraz redukuje stany...

To tanie warzywo ma więcej witaminy C niż cytryna, jabłka, a nawet papryka
Pixabay
Newsy
To tanie warzywo ma więcej witaminy C niż cytryna, jabłka, a nawet papryka
Wiecie jakie jest najlepsze źródło witaminy C? Zdziwicie się! Dodawajcie to warzywo do wszystkich posiłków, a wasze ciało wam podziękuje.

Jest wiele źródeł witaminy C w żywności. Występuje ona przede wszystkim w produktach surowych: świeżych warzywach i owocach. Witaminę C znajdziecie też w przetworach warzywnych i owocowych, ale w mniejszej ilości. Czy wiecie jakie warzywa są najlepszym źródłem witaminy C? Mocno zdziwicie się co jest na szczycie tej listy. Rola witaminy C Witamina C odgrywa w organizmie rolę antyoksydacyjną. Oznacza to, że chroni przed szkodliwym działaniem innych czynników, takich jak na przykład nadmiar promieniowania UV, WWA wydzielających się w spalonej i grillowanej żywności czy wewnętrznie wydzielających się toksyn. Witamina C, jak każda inna „witamina” jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zapotrzebowanie na witaminę C Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi ok. 100 mg. Raczej nie ma problemów z dostarczeniem takiej ilości jeśli w diecie znajdują się świeże warzywa i owoce. Niestety, Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Wiemy w jakich warzywach i owocach znajdziecie jej najwięcej. Oto lista z rankingiem. Ranking warzyw o najwyższej zawartości witaminy C Warzywa mają trochę mniej witaminy C niż owoce, ale dalej jej zawartość w niektórych z nich jest pokaźna. 5. Brukselka – 85 mg 4. Brokuł – 89 mg 3. Jarmuż – 120 mg 2. Czerwona papryka – 127 mg 1. Natka pietruszki – 170 mg Natka pietruszki faktycznie charakteryzuje się ogromną zawartością tej witaminy. To ogólnie prawdziwa bomba witaminowa! Oprócz witaminy C ma jeszcze sporo cennych minerałów: wapnia i żelaza. Dodawajcie pietruszkę do rosołu , posypujcie nią gulasze , kluski, pierogi oraz zawsze dorzucajcie kilka listków na kanapkę. Możecie też robić zdrowe koktajle z pietruszką jako dodatkiem. Zmiksujcie ją z jabłkiem, bananem i pomarańczą, a nawet nie...

jak wykorzystac resztki wedlin
Flickr
Newsy
Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Kilka kroków i zrobicie z nich co najmniej 5 pysznych dań
Choć święta za pasem, to wraz z końcem świętowania pojawi się kolejny problem - co zrobić z resztkami jedzenia? Można je łatwo wykorzystać na kilka sposobów!

Na święta przygotowuje się dosłownie górę jedzenia. Zwyczaj nakazuje przygotować wiele potraw, żeby nikt w Boże Narodzenie nie był głodny! Efekt jest taki, że mimo iż wszyscy goście wrócili do domów o kilka kilogramów ciężsi, to i tak jedzenie zostało. Co z nim zrobić? Istnieje kilka prostych i ciekawych sposobów, by wykorzystać je do innych dań! Sprawdźcie jakie, a nie będziecie musieli w tym roku z wyrzutami sumienia pozbywać się resztek wigilijnych potraw. Mięso i wędliny Z pozostałego po Bożym Narodzeniu mięsa można wyczarować wiele smacznych dań i przekąsek! Warto wypróbować chociażby poniższe pomysły: Omlet, pizza i tarta – świąteczna szynka i kiełbasa sprawdzi się doskonale jako dodatek do tych potraw! Tak naprawdę wszystkie te trzy dania smakują świetnie z jakimkolwiek dodatkiem o wyrazistym smaku, a takie są właśnie wędliny przygotowywane na święta. Leczo – tutaj sprawdzi się kiełbaska. Farsz – choć po świętach wszyscy mają dosyć pierogów, to warto resztki mięs zmielić w maszynce i wykorzystać je do farszu – np. do pierogów, pyz i innych mącznych dań. Smażone mięso z warzywami – w woku lub głębokiej patelni wystarczy zesmażyć wędliny, dodać warzywa, makaron i w pół godziny będziecie mieli smaczny obiad! Jajecznica – chyba nic nie smakuje lepiej, niż jajecznica z cebulką i podsmażonymi wędlinami. Warzywa Zupy – jeśli zostały wam świeże warzywa, których nie udało się wam wykorzystać do świątecznych dań, to warto zrobić z nich smaczną zupę jarzynową albo rosół. Zapiekanki – z warzyw z dodatkiem jajek i wędlin można stworzyć przepyszną i zdrową zapiekankę z piekarnika! Do tego smaczny, domowy sos czosnkowy. Palce lizać! Sałatki – podobnie jak w przypadku zup, świeże...