Czasami łączenie produktów spożywczych powoduje powstawanie niekorzystnych połączeń. Często jednak, dzięki ciekawym połączeniom powstają zdrowe związki. Warto wiedzieć o takich trikach, bo dzięki nim wasza dieta staje się bardziej wartościowa i odżywcza. Poznajcie niezawodny sposób na zwiększenie przyswajania żelaza.

Niezwykłe połączenie

Niedobór żelaza jest częstym niedoborem żywieniowym. Niedobory żelaza objawiają się:

  • Zawrotami głowy
  • Złymi wynikami badań krwi: m.in. niskim poziomem hemoglobiny
  • Problemami z pamięcią
  • Omdleniami
  • Bladością
  • Ciągłym uczuciem zmęczenia

Co na niedobór żelaza?

Jest wiele pokarmowych źródeł żelaza. Do tych najlepszych należą na przykład:

  • Wątróbka
  • Kaszanka
  • Czerwone mięso
  • Jajka
  • Fasola, soczewica i inne rośliny strączkowe
  • Zielone warzywa i owoce
  • Orzechy: nerkowce, migdały, pestki dyni

Jak zwiększyć przyswajanie żelaza?

Oprócz tego, że żelazo trzeba zjeść, trzeba je jeszcze wchłonąć i przyswoić do organizmu. Tutaj dość często pojawia się problem. Wiele osób nie przyswaja żelaza zbyt mocno i dobrze. Co zatem zrobić? Jak zadbać o to, żeby wchłonęła się odpowiednia ilość żelaza? Można zastosować ten mało znany trik.

Zobacz także:

Chodzi o dodanie do posiłku źródła witaminy C. Witamina C zwiększa wielokrotnie przyswajalność żelaza z posiłków. Dodawajcie źródło witaminy C do każdego posiłku, a lepiej wykorzystacie obecne w nim minerały. Jak zrobić to w praktyce? Warto na przykład posypywać dania natką pietruszki. Ta roślina jest bardzo bogatym źródłem witaminy C i pomoże w przyswojeniu żelaza z każdego posiłku.

Możecie też wypróbować te porady:

  • Pijcie odrobinę soku z cytrusów do każdego obiadu
  • Pokrójcie surową paprykę i przegryzajcie ja w trakcie jedzenia posiłku
  • Sypcie dania inną zieleniną
  • Do każdego posiłku dodawajcie świeże warzywa lub owoce, to one mają najwięcej witaminy C
  • Zamiast deserów zjadajcie po obiedzie mały owoc cytrusowy, np. kiwi, mandarynkę lub pół pomarańczy
  • Wyróbcie sobie nawyk jedzenia sałatek i surówek, nawet do śniadań lub kolacji, nie tylko do obiadów