Dodajcie ten kwiat do sałatki i zapiekanki. Wspomaga organizm kobiet przy menopauzie
AdobeStock
Newsy

Dodajcie ten kwiat do sałatki i zapiekanki. Wspomaga organizm kobiet przy menopauzie

Tępiona w ogródkach koniczyna ma kwiaty pełne cennych właściwości. Dowiedzcie się, dlaczego warto włączyć je do jadłospisu.

Koniczyna czerwona jest rośliną, która uznawana jest powszechnie za chwast i wiele osób z nią walczy. Nie wpływa ona co prawda najlepiej na wygląd i kondycję trawników, ale za to na organizm - jak najbardziej. Szczególnie jest polecana w przypadku kobiet przechodzących menopauzę - sprawdźcie, dlaczego. 

Właściwości czerwonej koniczyny

Te niepozorne, różowe kwiatki skrywają w sobie wiele witamin i minerałów. Są bogate m.in. w witaminę A, C, witaminy z grupy B, E oraz P, a także potas, wapń, żelazo, fosfor, selen i chrom.

Wyciąg z kwiatów koniczyny czerwonej wspomaga trawienie, wypróżnianie i działa pozytywnie na apetyt. Z tego względu poleca się przyrządzanie naparów z kwiatów koniczyny na problemy żołądkowe. Roślina ta ma też łagodne działanie nasenne i uspokajające, dlatego można stosować napar z niej przed snem - uważajcie jednak, jeśli po wypiciu herbatki z koniczyny macie zamiar prowadzić samochód.

Zobacz także
Co jeść w czasie menopauzy? Jeśli macie uderzenia gorąca, koniecznie odstawcie te 4 produkty

Co jeść w czasie menopauzy? Jeśli macie uderzenia gorąca, koniecznie odstawcie te 4 produkty

Jedzcie to na śniadanie, a uchronicie się przed osteoporozą

Jedzcie to na śniadanie, a uchronicie się przed osteoporozą

Koniczyna czerwona na menopauzę

Spośród wielu witamin i mikroelementów, jakie zawierają kwiaty koniczyny czerwonej, znajdują się też izoflawony. To substancje przypominające budową żeńskie hormony estrogeny. Mogą łączyć się z receptorami estrogenowymi, co łagodzi objawy menopauzy. Dodatkowo, izoflawony mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi i zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych. 

Kwiaty koniczyny czerwonej wpływają pozytywnie na poniższe objawy menopauzy:

  • potliwość i uderzenia gorąca

  • bóle stawów

  • bóle głowy

  • drażliwość (koniczyna ma działanie uspokajające)

  • spadek libido

Ponadto, koniczyna może zapobiegać wystąpieniu osteoporozy. 

Jak wykorzystywać czerwoną koniczynę?

Kwiaty koniczyny czerwonej można spożywać na surowo i dodawać je na przykład do sałatek - koniczyna ma słodki, lekko miodowy posmak. Doskonale nadaje się także do potraw przyrządzanych na ciepło, takich jak warzywne zapiekanki czy omlety.

Możecie też zrobić z koniczyny herbatkę - wystarczy zebrać kwiaty koniczyny, wysuszyć i zalać jedną łyżkę suszonych kwiatów szklanką gorącej wody. Niecierpliwi znajdą suszone kwiaty w sklepach zielarskich. Taką herbatę z koniczyny można pić dwa razy dziennie. 

Źródło: poradnikzdrowie.pl, zdrowie.wprost.pl, medpak.com.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
AdobeStock
Newsy
Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
Na początku lipca ruszyły pierwsze zbiory czerwonych porzeczek. Dlaczego warto je jeść? Owoce te skrywają w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Na krzakach pojawiły się już pierwsze owoce czerwonej porzeczki . Z uwagi na jej cierpki, kwaskowaty smak, porzeczka zwykle jest wykorzystywana głównie do produkcji dżemów , win, kompotów lub jako ozdobny dodatek do dań. Są też jednak tacy, którzy lubią spożywać ją na surowo. Dlaczego warto jeść czerwoną porzeczkę? Wartości odżywcze czerwonej porzeczki Owoce czerwonej porzeczki skrywają mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają witaminę B, C, E oraz K, a także moc minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk. Korzyści zdrowotne czerwonej porzeczki Z uwagi na tak liczne bogactwo witamin oraz minerałów, czerwone porzeczki niosą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza uszkodzenia komórek skóry spowodowane przez wolne rodniki. Witamina C może również pomóc w regeneracji komórek skóry i sprzyja gojeniu się uszkodzeń spowodowanych promieniowaniem UV. Czerwone porzeczki są bogate w żelazo, które jest niezbędnym pierwiastkiem do tworzenia czerwonych krwinek . Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych. Nie tylko pomaga zapobiegać przeziębieniom, ale także zmniejsza ryzyko powstawania niektórych rodzajów nowotworów. Czerwone porzeczki zawierają dużo potasu, a ten sprzyja zdrowiu naszego serca – reguluje krążenie krwi oraz pomaga zapobiegać nadciśnieniu . Potas jest również dobry dla innych narządów, w tym nerek, a także może zmniejszać ryzyko udaru mózgu . Czerwona porzeczka doskonale oczyszcza organizm z toksyn, wspiera zdrowie układu pokarmowego, a także...

kawa herbata co jest zdrowsze
AdobeStock
Newsy
Co lepiej wypić z rana - kawę czy herbatę? Odpowiedz was zadziwi
Trudno wyobrazić sobie poranek bez filiżanki kawy. Jednak niektórzy preferują herbatę twierdząc, że jest zdrowsza. Kto ma rację?

Co według was jest zdrowsze – kawa, czy herbata? Sprawdziliśmy, który z tych napojów jest lepszy dla ludzkiego organizmu! Wpływ kawy na zdrowie Już w starożytności ludzie mieli słabość do kawy. Nie tylko doskonale ona smakuje, ale przede wszystkim przyjemnie pobudza! Poranna dawka kofeiny to coś, bez czego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. A do tego kawa pozytywnie wpływa na wasze zdrowie! Jej właściwości to między innymi: Przyśpieszenie metabolizmu Sprawniejsza praca mięśni Wzmocnienie serca Przyśpieszenie ciśnienia Właśnie ze względu na zdolność chwilowego podniesienia ciśnienia, kawa jest zalecana w przypadku osób, które mają niskie ciśnienie krwi. Zawarta w kawie kofeina pobudza i zmniejsza dolegliwości powodowane przez niskie ciśnienie, takie jak ból i zawroty głowy. Ile kawy można pić? Jednak z kawą nie wolno przesadzić! Dopuszczalna dzienna dawka to około 400 mg kofeiny , co odpowiada czterem filiżankom kawy. Trzeba też pamiętać o tym, że kawy nie mogą pić kobiety w ciąży i karmiące matki. Właściwości herbaty Wydaje się, że w porównaniu z kawą, herbata jest o wiele zdrowsza. Czy rzeczywiście tak jest? Wszystko zależy od jej rodzaju i sposobu parzenia! Rodzaje herbaty W Polsce można kupić poniższe rodzaje herbaty: Czarna (najbardziej popularna) Zielona Czerwona Biała Oolong Czym różnią się między sobą? Przede wszystkim stopniem sfermentowania , dlatego w kwestii zdrowia, herbata herbacie nierówna. Najpopularniejsza czarna herbata jest najmocniej sfermentowana ze wszystkich i dlatego nie jest najlepszym wyborem, jeśli dbacie o swoje zdrowie. Bardzo dobra jest herbata zielona, która w ogóle nie jest sfermentowana. Należy zachować ostrożność przy herbacie czerwonej, która zdobywa coraz większą...

Wypijcie napar z tego kwiatu przed snem, a z łatwością zaśniecie. Składnik kupicie w każdym sklepie
Pixabay
Newsy
Wypijcie napar z tego kwiatu przed snem, a z łatwością zaśniecie. Składnik kupicie w każdym sklepie 
Ziołowe herbaty to naturalne lekarstwa, które pomogą uporać się z wieloma dolegliwościami takimi jak objawy przeziębienia, problemy ze snem czy z trawieniem.

Zioła takie jak mięta, rumianek, pokrzywa, czystek czy dziurawiec doskonale radzą sobie z częstymi problemami zdrowotnymi. Oczyszczają organizm, wzbogacają go o wiele witamin, a także koją wszelkie stany zapalne. Napary ziołowe to naturalne remedia, które bardzo często mogą zastąpić wam lekarstwa.  Jakie działania mają napary ziołowe? Herbaty na bazie ziół znajdują się niemalże w każdym domu. To często pierwsze środki, po które sięgamy, kiedy zaczynają dokuczać  męczące dolegliwości. Które z nich należy wybrać na jakie objawy? Mięta – koi bóle brzucha i żołądka spowodowane problemami trawiennymi, uspokaja mdłości, Czystek – usuwa toksyny z organizmu, neutralizuje działanie wolnych rodników, Pokrzywa – reguluje działanie układu moczowego i poprawia przemianę materii, Melisa – uspokaja, poprawia samopoczucie, Skrzyp – reguluje pracę nerek i dróg moczowych, wspomaga układ krążenia, Dziurawiec – poprawia samopoczucie, uspokaja, wspomaga trawienie. Jakie zioło pomaga w zasypianiu? Ze swoich właściwości uspokajających, wyciszających i poprawiających jakość snu słynie rumianek! Suszone kwiaty rumianku można kupić w absolutnie każdym sklepie w formie gotowych torebek, które wystarczy zalać wrzątkiem. Należy jednak pamiętać, że efekty zioła będą najkorzystniejsze, jeśli spożyje się je w ilości 2 filiżanek dziennie. Jakie właściwości ma rumianek? Wspomaga trawienie, Reguluje pracę układu pokarmowego, Odpręża, wycisza, koi nerwy, Poprawia jakość snu sprawiając, że jest on głębszy i bardziej relaksujący, Wzmacnia odporność, Poprawia wygląd skóry. Rumianek niweluje także stany zapalne i może zapobiegać ryzyku występowania chorób nowotworowych. Badania wykazują także, że...

Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy .
Adobe Stock
Newsy
Trujące owoce czarnego bzu to mit. Ale trzeba pamiętać o 1 rzeczy
Pachnące kwiaty i smaczne owoce czarnego bzu, mają właściwości lecznicze. O czym pamiętać, żeby faktycznie leczyły?

Jeśli spełnicie ten jedyny warunek i zbierzecie odpowiednie owoce, ich leczniczymi właściwościami będziecie się cieszyć przez całą zimę. Podpowiadamy jak zrobić sok, który w największe mrozy nie tylko rozgrzeje, ale też pomoże w walce z przeziębieniem. Skąd się biorą opowieści o trującym czarnym bzie? Wszystko zaczęło się od doniesień, że po zjedzeniu przetworów z czarnego bzu ktoś poczuł się źle, ktoś miał bóle brzucha, a ktoś nawet wymioty. Specjaliści potwierdzają, że wystąpienie takich dolegliwości jest możliwe. Mają jednak miejsce wyłącznie wtedy, gdy zjemy niedojrzałe owoce rośliny. Wniosek z tego taki, że przetwory należy przygotowywać, gdy upewnimy się, że używamy dojrzałych jagód. Dodatkowo trzeba pamiętać, że owoce bzu, to twarde jagody, których nie jada się na surowo.  Dolegliwości po zjedzeniu niedojrzałych owoców czarnego bzu nie są bardzo silne, to raczej objawy niestrawności niż poważnego zatrucia, lepiej jednak ich unikać i cieszyć się wyłącznie zdrowotnym działaniem owoców tego krzewu.  Na co pomaga czarny bez? Właściwości zdrowotne tej rośliny są przydatne szczególnie jesienią. Przetwory z czarnego bzu nie tylko pomogą obniżyć gorączkę i złagodzić kaszel, ale dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, wzmocnią organizm i pozwolą szybciej zwalczyć infekcje. Właściwości lecznicze owoców czarnego bzu Owoce tej rośliny to prawdziwa roślinna apteczka. Zawierają szereg witamin, w tym: witaminę C i A, sole mineralne, w tym: wapń, potas, sód, glin i żelazo. Ponadto, zawierają glikozydy, pektyny, garbniki i kwasy owocowe. Owoce czarnego bzu mają też działanie napotne i przeciwbólowe oraz moczopędne i lekko przeczyszczające. Powstają z nich preparaty doskonale oczyszczające z produktów...