Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Będą zawsze chrupiące
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Dzięki niemu będą zawsze chrupiące

Są takie kucharskie sztuczki, które powodują, że tym, którzy je znają, dania zawsze wychodzą idealne. Chcecie spróbować?

Pieczone ziemniaki nie zawsze wychodzą zachwycająco. Czasem zamiast chrupiących wyjmujecie z piekarnika miękkie. Takie ziemniaki nie mają ani odpowiedniego smaku, dla którego sięgamy po ten rodzaj dania, ani odpowiednio chrupkiej konsystencji.

Jest jeden składnik, który możecie dodać do gotowania ziemniaków przed pieczeniem, który spowoduje, że wierzchnia część ziemniaka stanie się mączysta i będzie doskonałą bazą chrupiącej skórki, gdy już przełożycie ziemniaki do piekarnika. Tym składnikiem jest soda oczyszczona.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy soda oczyszczona jest niebezpieczna dla żołądka?

Pamiętacie pewnie, że zawsze mówiło się o tym, jak niezdrowe są ziemniaki gotowane w punktach zbiorowego żywienia, z dodatkiem sody oczyszczonej. Soda w tych przypadkach była dodawana w dużej ilości, do wielu dań (ziemniaków, mięsa).

Dzięki niej potrawy szybciej miękły i nie trzeba ich było długo gotować czy dusić. Panowało powszechne przekonanie, że dolegliwości żołądkowe, które można mieć po zjedzeniu obiadu w stołówce, wynikały z dodania sody do ziemniaków. Oczywiście, to było możliwe, jeśli sody do ziemniaków trafiało dużo, a do tego trafiała i do pozostałych potraw. 

Tymczasem także inne substancje mogą powodować podobne podrażnienia żołądka. Są to:

  • Używki. W tym kawa, mocna herbata, alkohol, nikotyna
  • Napoje gazowane
  • Gęste buliony, rosoły, wywary na kościach oraz wywary grzybowe

Sama soda oczyszczona nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak jak każdy dodatek, powinna być używana w rozsądnych ilościach.

Do czego nadal używa się sody w kuchni?

  • Jajka na twardo. Soda dodana do gotowania jajek powoduje, że łatwiej je obierzecie
  • Świąteczne pierniczki. Dzięki sodzie będą puszyste i miękkie
  • Wypieki. Sodą można używać oprócz lub zamiast proszku do pieczenia. Warto użyć i jednego i drugiego do wypieku ciężkich ciast, które z trudem rosną.  Soda, podniesie ciężkie składniki na początku pieczenia, proszek przejmie pracę na ostatnim etapie i nie pozwoli ciastu opaść. 
Zobacz także
Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.

Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić

Obieranie ziemniaków

Prawie każdy Polak źle gotuje ziemniaki. Niby prosta sprawa, a niewielu wie, jak to robić

Przepis na pieczone chrupiące ziemniaki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Celsjusza, włączcie termoobieg.
  2. Zagotujcie 1 litr wody, dodajcie łyżeczkę soli i sody. Wrzućcie ziemniaki do gotującej się wody na 15 minut. Wierzchnia warstwa ziemniaków, pomimo że warzywa jeszcze będą twarde, może się już zacząć rozsypywać. Nie martwcie się tym, właśnie ta część ziemniaka będzie stanowiła największą wartość podczas pieczenia.
  3. Ugotowane ziemniaki przełóżcie do miski, zalejcie oliwą i dodajcie resztkę soli. Dokładnie, ale delikatnie wymieszajcie rękami.
  4. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóż na papier ziemniaki. Pieczcie 20-30 minut.

Źródło: O2, medonet.pl, multimed.pl

Jak usunąć rdzę ze sztućców? Zanurzcie je w tym popularnym napoju
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć rdzę ze sztućców? Zanurzcie je w tym popularnym napoju
Wkrótce święta, a wasze stare sztućce zaszły rdzą? Dzięki tej prostej metodzie w mig przywrócicie im dawny blask.

Piękne i lśniące sztućce są ozdobą każdego stołu. Niestety, z czasem mogą one zmatowieć a nawet może je pokryć rdza. Czy da się je jeszcze jakoś uratować? Jak usunąć rdzę ze sztućców? Szukacie prostego i zarazem skutecznego sposobu na usunięcie rdzy ze sztućców? Podpowiemy wam, jak to zrobić. Coca-Cola. Coca-Cola to napój, który może wam posłużyć jako środek czyszczący do sztućców. Cola doskonale radzi sobie z usuwaniem kamienia, osadu, rdzy i tłustych plam. Wystarczy, że pozostawicie swoje sztućce zamoczone w coli na godzinę lub dwie. Rdza powinna zniknąć, a sztućce powinny nabrać dawnego blasku. Folia aluminiowa. Czy słyszeliście o tym genialnym zastosowaniu folii aluminiowej? Włóżcie kawałek folii do zmywarki, a zbierze ona rdzę ze sztućców. Ocet. Do usunięcia ze sztućców rdzy, możecie również użyć białego octu. Wystarczy, że zanurzycie w nim swoje zardzewiałe sztućce i pozostawicie je na noc. Następnie wyjmijcie sztućce z octu i zetrzyjcie rdzę wełną stalową lub szczotką drucianą. Jeśli nadal będą się na nich utrzymywały ślady rdzy, powtórzcie ten proces i moczcie sztućce dłużej. Soda oczyszczona. Czy da się usunąć rdzę ze sztućców za pomocą sody oczyszczonej? Soda oczyszczona świetnie sobie radzi z czyszczeniem przedmiotów z lekkimi plamami rdzy. Wymieszajcie wodę i sodę oczyszczoną tak, aby powstała gęsta pasta i rozprowadźcie ją na swoich sztućcach. Pozostawcie pastę na około godzinę. Użyjcie szczotki drucianej, aby przetrzeć sztućce i usunąć z nich rdzę. Cytryna i sól. Możecie też usunąć ze sztućców rdzę za pomocą cytryny i soli. Ta technika łączy kwasowość cytryny ze ściernością soli, aby uporać się z plamami rdzy. Wystarczy, że posypiecie zardzewiałe...

Robicie chleb na zakwasie? Dzięki 1 dodatkowemu składnikowi wyjdzie bardziej puszysty i chrupiący
Flickr
Newsy
Robicie chleb na zakwasie? Dzięki 1 dodatkowemu składnikowi wyjdzie bardziej puszysty i chrupiący
Domowej roboty chleb na zakwasie to istny rarytas. Mimo iż jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne, naprawdę warto się poświęcić. Do stworzenia zakwasu koniecznie użyjcie jeszcze 1 nietypowego składnika. Dzięki niej pieczywo będzie niesamowicie puszyste i przyjemnie chrupiące!

W większości przepisów na zakwas chlebowy soda oczyszczona jest składnikiem zwyczajnie pomijanym. Jak się okazuje - to duży błąd, bowiem jej użycie niesamowicie służy wypiekom. Wystarczy ½ łyżeczki tego specyfiku, by chleb całkowicie zmienił swój smak i wygląd! Soda oczyszczona przede wszystkim sprawia, że chleb jest bardziej puszysty. W połączeniu z kwasem tworzy reakcję chemiczną powodującą pęcznienie i wzrastanie chleba. Szczypta sody oczyszczonej może również znacznie poprawić jego smak, poprzez zrównoważenie kwasowości. Koniecznie przetestujcie tę metodę. Przepis na chleb na zakwasie z sodą oczyszczoną Składniki:  Mąki żytniej Mąki pszennej Wody Sody oczyszczonej Soli Z racji, że przygotowanie chleba zajmuje ok. 7 dni, składniki są dodawane turami.  Przygotowanie: Pierwszego dnia w dużym słoiku umieśćcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie odstawcie naczynie w ciepłe miejsce na 24 godziny (nie zakręcajcie ani nie przykrywajcie słoika). Drugiego dnia do mikstury dodajcie kolejne 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody, wymieszajcie i ponownie odstawcie na 24 godziny. Trzeciego dnia ponownie dodajcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody i wymieszajcie. Tym razem jednak zakręćcie słoik i odstawcie go w ciepłe miejsce tylko na 12 godzin. Po upływie tego czasu potwórzcie czynność i odstawcie słoik na kolejne 12 godzin. Czwartego dnia zróbcie dokładnie to samo co dnia trzeciego. Piątego dnia zakwas będzie gotowy. Wtedy możecie zacząć przyrządzać zaczyn - 2 łyżki mikstury umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niej 150 gramów mąki żytniej i 150 ml wody, wymieszajcie i odstawcie na ok. 18 godzin. Po upływie tego czasu do...

Jak wyczyścić przypaloną patelnię? Weźcie to warzywo i odrobinę soli a będzie jak nowa
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić przypaloną patelnię? Weźcie to warzywo i odrobinę soli a będzie jak nowa
Przypalony tłuszcz i zwęglenia są niezwykle ciężkie do domycia. Da się jednak je pokonać za pomocą sprytnych domowych sposobów!

Chociaż na pewno wiele z was lubi gotować… tylko nieliczni lubią sprzątać po skończonym posiłku. To zupełnie normalne, jednak da się ułatwić i uprzyjemnić ten proces. Szorowanie przypalonych powierzchni często spędza sen z powiek miłośników gotowania. Kiedy tradycyjny płyn do mycia naczyń i wrzątek nie wystarczają, warto sięgnąć po bardziej oryginalne rozwiązania… Wcale nie będziecie do tego potrzebować kosztownych detergentów ani masy czasu!  Jak doczyścić patelnię? W sieci i domowych poradnikach pełno jest sposobów na czyszczenie piekarnika, kuchenki mikrofalowej czy przypalonych naczyń z pomocą soku z cytryny, sody oczyszczonej czy octu. Niektóre domowe przepisy mówią także o szorowaniu z pomocą skorupek jajek. Najczęściej jednak w takich sytuacjach sięga się po pomoc zmywarki. Nie wszyscy posiadają jednak zmywarki w domu. Czasem zdarza się też tak, że nie macie żadnego z powyższych składników pod ręką. Można wtedy sięgnąć po naturalne „detergenty”, które prawie zawsze znajdują się w każdym polskim domu: ziemniaki, olej i sól! Sól to znany środek dezynfekujący, który świetnie sprawdza się w wywabianiu plam i walce z opornymi na czyszczenie zabrudzeniami. Miąższ ziemniaka zadziała z kolei regenerująco, nabłyszczająco i wygładzi powierzchnię patelni. Jak zastosować trik z udziałem tych produktów? Ziemniak i sól do mycia patelni? Składniki: 12 g soli gruboziarnistej ziemniak 5 g oliwy z oliwek Sposób użycia: Ziemniaka należy przekroić na pół – tak, aby wygodnie trzymało się go w ręce. Na początku oczyśćcie patelnię z resztek, które łatwo usunąć. Następnie zasypcie ją solą i zalejcie niewielką ilością oliwy. Wmasowujcie tę mieszankę z pomocą ziemniaka...

Jak szybko wyczyścić przypalona blachę z piekarnika? Wystarczy użyć tego taniego składnika
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko wyczyścić przypaloną blachę z piekarnika? Wystarczy użyć tego taniego składnika
Przypalony piekarnik to jedno z największych wyzwań każdej pani domu. Szorowanie ciężkich do usunięcia zabrudzeń może trwać nawet godzinami. Zdradzamy, jak przyspieszyć i ułatwić sprzątanie z pomocą produktów, które znajdą się w każdym domu!

Większość detergentów do mycia piekarnika i przypalonych powierzchni zawiera sodę oczyszczoną. Niestety zbyt ostre środki chemiczne mogą podrażnić naszą skórę, śluzówkę nosa, oczy, a także porysować delikatniejsze powierzchnie. Warto więc skorzystać z ekonomicznych detergentów, które stworzymy na szybko z tego, co mamy w kuchennej szufladzie! Domowe sposoby na mycie piekarnika Przy myciu blachy czy kratki z piekarnika można wykorzystać jeden z dwóch sposobów opartych na sodzie oczyszczonej. Nie tylko posiada ona delikatnie ścierające właściwości, ale działa na zabrudzenia jak magnes i znacząco ułatwia jego odklejanie się od powierzchni. Soda + woda utleniona 80 gram sody należy zmieszać z niewielką ilością wody utlenionej tak, aby utworzyła ona dość gęstą, pół-płynną papkę. Rozsmarować ją równomiernie na blaszce, pozostawić na chwilę i wyszorować szczotką ryżową. Po umyciu spłukać pod bieżącą wodą. Soda + ocet Do pustego spryskiwacza należy wlać 150 ml wody i 150 ml octu i wymieszać wstrząsając butelką. Na blachę rozsyp równomiernie cienką warstwę sproszkowanej sody oczyszczonej. Blachę zroszyć mieszanką ze spryskiwacza, a następnie wyszorować przypalone zabrudzenia szczotką ryżową. Dokładne instrukcje znajdziecie w poniższym filmie: Internautki chwalą w komentarzach skuteczność trików z sodą oczyszczoną. To bardzo popularny naturalny detergent, który pozwala oczyścić nie tylko powierzchnie kuchenne, ale także fugi pomiędzy płytkami czy armaturę łazienkową! Czytaj też: Jak błyskawicznie wyczyścić zlew w kuchni? Wystarczy soda oczyszczona i płyn do mycia naczyń Rewolucyjny sposób na piękną cerę. Wystarczy soda oczyszczona i jeden magiczny składnik Oto najbrudniejsze miejsca w kuchni....