Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Będą zawsze chrupiące
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Dzięki niemu będą zawsze chrupiące

Są takie kucharskie sztuczki, które powodują, że tym, którzy je znają, dania zawsze wychodzą idealne. Chcecie spróbować?

Pieczone ziemniaki nie zawsze wychodzą zachwycająco. Czasem zamiast chrupiących wyjmujecie z piekarnika miękkie. Takie ziemniaki nie mają ani odpowiedniego smaku, dla którego sięgamy po ten rodzaj dania, ani odpowiednio chrupkiej konsystencji.

Jest jeden składnik, który możecie dodać do gotowania ziemniaków przed pieczeniem, który spowoduje, że wierzchnia część ziemniaka stanie się mączysta i będzie doskonałą bazą chrupiącej skórki, gdy już przełożycie ziemniaki do piekarnika. Tym składnikiem jest soda oczyszczona.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy soda oczyszczona jest niebezpieczna dla żołądka?

Pamiętacie pewnie, że zawsze mówiło się o tym, jak niezdrowe są ziemniaki gotowane w punktach zbiorowego żywienia, z dodatkiem sody oczyszczonej. Soda w tych przypadkach była dodawana w dużej ilości, do wielu dań (ziemniaków, mięsa).

Dzięki niej potrawy szybciej miękły i nie trzeba ich było długo gotować czy dusić. Panowało powszechne przekonanie, że dolegliwości żołądkowe, które można mieć po zjedzeniu obiadu w stołówce, wynikały z dodania sody do ziemniaków. Oczywiście, to było możliwe, jeśli sody do ziemniaków trafiało dużo, a do tego trafiała i do pozostałych potraw. 

Tymczasem także inne substancje mogą powodować podobne podrażnienia żołądka. Są to:

  • Używki. W tym kawa, mocna herbata, alkohol, nikotyna
  • Napoje gazowane
  • Gęste buliony, rosoły, wywary na kościach oraz wywary grzybowe

Sama soda oczyszczona nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak jak każdy dodatek, powinna być używana w rozsądnych ilościach.

Do czego nadal używa się sody w kuchni?

  • Jajka na twardo. Soda dodana do gotowania jajek powoduje, że łatwiej je obierzecie
  • Świąteczne pierniczki. Dzięki sodzie będą puszyste i miękkie
  • Wypieki. Sodą można używać oprócz lub zamiast proszku do pieczenia. Warto użyć i jednego i drugiego do wypieku ciężkich ciast, które z trudem rosną.  Soda, podniesie ciężkie składniki na początku pieczenia, proszek przejmie pracę na ostatnim etapie i nie pozwoli ciastu opaść. 
Zobacz także
Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.

Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić

Obieranie ziemniaków

Prawie każdy Polak źle gotuje ziemniaki. Niby prosta sprawa, a niewielu wie, jak to robić

Przepis na pieczone chrupiące ziemniaki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Celsjusza, włączcie termoobieg.
  2. Zagotujcie 1 litr wody, dodajcie łyżeczkę soli i sody. Wrzućcie ziemniaki do gotującej się wody na 15 minut. Wierzchnia warstwa ziemniaków, pomimo że warzywa jeszcze będą twarde, może się już zacząć rozsypywać. Nie martwcie się tym, właśnie ta część ziemniaka będzie stanowiła największą wartość podczas pieczenia.
  3. Ugotowane ziemniaki przełóżcie do miski, zalejcie oliwą i dodajcie resztkę soli. Dokładnie, ale delikatnie wymieszajcie rękami.
  4. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóż na papier ziemniaki. Pieczcie 20-30 minut.

Źródło: O2, medonet.pl, multimed.pl

chleb na zakwasie
Adobe Stock
Newsy
Robicie chleb na zakwasie? Dzięki jednemu składnikowi wyjdzie puszysty i chrupiący
Domowej roboty chleb na zakwasie to istny rarytas. Mimo iż jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne, naprawdę warto się poświęcić. Do stworzenia zakwasu koniecznie użyjcie… sody oczyszczonej. Dzięki niej pieczywo będzie niesamowicie puszyste i przyjemnie chrupiące!

W większości przepisów na zakwas chlebowy soda oczyszczona jest składnikiem zwyczajnie pomijanym. Jak się okazuje - to duży błąd, bowiem jej użycie niesamowicie służy wypiekom. Wystarczy ½ łyżeczki tego specyfiku, by chleb całkowicie zmienił swój smak i wygląd! Soda oczyszczona przede wszystkim sprawia, że chleb jest bardziej puszysty. W połączeniu z kwasem tworzy reakcję chemiczną powodującą pęcznienie i wzrastanie chleba. Szczypta sody oczyszczonej może również znacznie poprawić jego smak, poprzez zrównoważenie kwasowości. Koniecznie przetestujcie tę metodę. Przepis na chleb na zakwasie z sodą oczyszczoną Będziecie potrzebować Mąki żytniej Mąki pszennej Wody Sody oczyszczonej Soli Z racji, że przygotowanie chleba zajmuje ok. 7 dni, składniki są dodawane turami.  Przygotowanie Pierwszego dnia w dużym słoiku umieśćcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie odstawcie naczynie w ciepłe miejsce na 24 godziny (nie zakręcajcie ani nie przykrywajcie słoika). Drugiego dnia do mikstury dodajcie kolejne 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody, wymieszajcie i ponownie odstawcie na 24 godziny. Trzeciego dnia ponownie dodajcie 100 gramów mąki żytniej i 100 ml przegotowanej wody i wymieszajcie. Tym razem jednak zakręćcie słoik i odstawcie go w ciepłe miejsce tylko na 12 godzin. Po upływie tego czasu potwórzcie czynność i odstawcie słoik na kolejne 12 godzin. Czwartego dnia zróbcie dokładnie to samo co dnia trzeciego. Piątego dnia zakwas będzie gotowy. Wtedy możecie zacząć przyrządzać zaczyn - 2 łyżki mikstury umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niej 150 gramów mąki żytniej i 150 ml wody, wymieszajcie i odstawcie na ok. 18 godzin. Po upływie tego czasu do...

czym zastąpić drożdże
AdobeStock
Triki kulinarne
Nie masz drożdży? Żaden problem! Z powodzeniem możesz je zastąpić...
Skończyły ci się drożdże, a ty jesteś w trakcie pieczenia ciast? Nic nie szkodzi - dzięki tym sposobom poradzisz sobie bez nich!

Masz ochotę na pizzę, ale nie masz drożdży, a w sklepie wszystko wyprzedane? Pieczesz drożdżówki i skończyło ci się ciasto? Drożdże są niezbędnym elementem w naszej kuchni, dlatego warto wiedzieć, jak i czym można je zastąpić, gdy ich nam zabraknie! Co zamiast drożdży? Brak drożdży w lodówce może stanowić naprawdę spory problem, szczególnie gdy już zaplanowałaś co będziesz gotować. Część osób ma też po prostu alergię na drożdże i szukają alternatywy, by móc cieszyć się różnymi wypiekami, w których drożdże są niezbędne. Puszyste bułki i ciasta powstają właśnie dzięki drożdżom – to grzyby, które aktywują się w momencie wymieszania ich z wodą i cukrem, który trawią. W wyniku tej reakcji w cieście powstają pęcherzyki dwutlenku węgla, które rozszerzają się pod wpływem temperatury pokojowej. Wtedy właśnie dochodzi do zjawiska, które nazywamy rośnięciem ciasta. Dlatego wypieki z użyciem drożdży są takie pulchne! Jak zastąpić drożdże? Istnieje kilka metod, które pozwolą z powodzeniem zastąpić drożdże w sytuacji, gdy ich nie mamy lub nie możemy ich używać. Sprawdźcie, jak to zrobić! Proszek do pieczenia – ten podstawowy produkt znajdujący się w każdej kuchni, składa się z sody oczyszczonej i regulatora kwasowości. Podobnie jak drożdże, proszek działa na ciasto spulchniająco. Można osiągnąć ten efekt na dwa sposoby – podgrzewając i dodając wody. Ciasta z użyciem proszku do pieczenia wyrastają bardzo szybko, dlatego świetnie sprawdza się on w przypadku naleśników i szybkich wypieków. Co ważne, ciasto z użyciem proszku do pieczenia nie wymaga dodatkowego czasu na wyrastanie, tak jak ma to miejsce w przypadku drożdży. Soda oczyszczona i kwas – soda wraz ze środkiem zakwaszającym ma dokładnie takie samo...

Puree, ciasteczka
Gotujmy.pl/Pixabay, Alicja
Newsy
Nie wiecie jak wykorzystać ugotowane ziemniaki ze świąt? Zróbcie z nich smakowite ciasteczka
Odrobina sprytu i ciekawy pomysł kulinarny pomogą wam podejść w ekologiczny sposób do składników, które zostaną wam po świętach.

Jedno jest pewne, po świętach zostanie kilka produktów, które zamiast wyrzucić można ponownie, kulinarnie wykorzystać. Jesteśmy pewni, że m.in. w nadmiarze zostanie wam ziemniaków. Ziemniaki to źródło energii, białka i witamin Warto sięgać po nie nie tylko od święta. Dzięki nim przygotujecie szybki obiad i wykwintną przekąskę. Ziemniaki mają też właściwości lecznicze. Jeśli nie macie problemu z nerkami, sięgnijcie po dietę ziemniaczaną. Chcecie poprawić wygląd swojej skóry? Maseczka z ziemniaków powinna pomóc. Z opakowania dowiecie się, jaka to odmiana ziemniaka Nie od dziś wiadomo, że warto czytać etykiety. Dzięki temu prostemu zabiegowi dowiecie się z jakim rodzajem ziemniaków macie do czynienia. Inaczej podczas gotowania będą się zachowywać ziemniaki sypkie, a zupełnie w inny sposób zbite i mniej kruche. Zielony kolor ziemniaka to zły znak. Oznacza podwyższoną zawartość solaniny. Alkaloid ten nie rozkłada się podczas gotowania i może być przyczyną zatruć pokarmowych. Podczas zakupów wybierajcie ziemniaki brunatne, szare i lekko żółte. Wtedy macie pewność, że nic nie grozi waszemu zdrowiu.  W ziemniakach najcenniejszy jest potas Jeśli chcecie go wykorzystać jak najwięcej, wkładajcie ziemniaki do niewielkiej ilości gotującej się wody i lekko posólcie. Większa ilość wody zniweczy ten drogocenny efekt. Warzywa te są też cennym źródłem: sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, i witamin K, B1 oraz B6 i C. Ziemniaki to samo zdrowie! Przepis na pyszne ciasteczka z niewykorzystanych ziemniaków Nie musicie być fanami ekologii, żeby spróbować przepisu, który wykorzystuje niedojedzone produkty. Po świętach zostanie ich z pewnością cała masa! Z ugotowanych...

Kobieta, olej kokosowy
Flickr/Pixabay, Huyền Lương Ngọc
Zdrowie
Rewolucyjny sposób na piękną cerę. Wystarczy soda oczyszczona i jeden magiczny składnik 
Wypróbuj tę w 100% naturalną metodę. Twoja cera będzie oczyszczona jak nigdy dotąd!

Masz marzenia o gładkiej cerze? Nie dziwimy się. To właśnie twarz jest naszą wizytówką. Zadbana i rozświetlona skóra szczególnie. Jest pewien domowy, prosty sposób na oczyszczanie twarzy. Jesteście ciekawi jaki? Cera jak nigdy dotąd Przemysł kosmetyczny jest warty miliardy dolarów. Marki prześcigają się w coraz to nowszych pomysłach na cerę idealną. Jak wiadomo, nasz organizm nie lubi sztuczności. Wszystkie produkty z barwnikami i substancjami nieznanego pochodzenia odpadają w pierwszym rzucie.  Warto przyjrzeć się ofercie kosmetyków naturalnych oraz składowi kupowanych produktów. Im ich na etykiecie więcej, tym gorzej dla naszej cery. Zbędna jest również cała gama silikonów, parabenów i podobnych im konserwantów. Kosmetyki domowej roboty Jeśli macie chwilę czasu, możecie pokusić się o stworzenie własnych kosmetyków. Te robione na bazie wody i naturalnych składników będą tym, za co wasza cera podziękuje wam podwójnie. Domowe spa należy zacząć od najważniejszego etapu dbania o cerę - oczyszczania twarzy. Na sklepowych półkach znajdziemy tysiące produktów. Mogą to być pianki i rozmaite peelingi. Niektóre potrafią uczulać, jeszcze inne okazują się zbyt ciężkie. Dobrym rozwiązaniem na kłopoty z doborem odpowiedniego kosmetyku do oczyszczania, będzie wymieszanie dwóch naturalnych składników.  Regularne oczyszczanie O cerę warto dbać. Zatkane pory, a co za tym idzie, zaskórniki są zmorą wielu z nas. Nie tylko oszpecają twarz, ale również mogą prowadzić do stanów zapalnych skóry i powstawania trwałych zmian. To tylko kilka powodów, dla których warto pamiętać o regularnym oczyszczaniu twarzy. Drogie specyfiki z powodzeniem zastąpi prosta mieszanka dwóch...