Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Będą zawsze chrupiące
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie ten 1 składnik do pieczonych ziemniaków. Dzięki niemu będą zawsze chrupiące

Są takie kucharskie sztuczki, które powodują, że tym, którzy je znają, dania zawsze wychodzą idealne. Chcecie spróbować?

Pieczone ziemniaki nie zawsze wychodzą zachwycająco. Czasem zamiast chrupiących wyjmujecie z piekarnika miękkie. Takie ziemniaki nie mają ani odpowiedniego smaku, dla którego sięgamy po ten rodzaj dania, ani odpowiednio chrupkiej konsystencji.

Jest jeden składnik, który możecie dodać do gotowania ziemniaków przed pieczeniem, który spowoduje, że wierzchnia część ziemniaka stanie się mączysta i będzie doskonałą bazą chrupiącej skórki, gdy już przełożycie ziemniaki do piekarnika. Tym składnikiem jest soda oczyszczona.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy soda oczyszczona jest niebezpieczna dla żołądka?

Pamiętacie pewnie, że zawsze mówiło się o tym, jak niezdrowe są ziemniaki gotowane w punktach zbiorowego żywienia, z dodatkiem sody oczyszczonej. Soda w tych przypadkach była dodawana w dużej ilości, do wielu dań (ziemniaków, mięsa).

Dzięki niej potrawy szybciej miękły i nie trzeba ich było długo gotować czy dusić. Panowało powszechne przekonanie, że dolegliwości żołądkowe, które można mieć po zjedzeniu obiadu w stołówce, wynikały z dodania sody do ziemniaków. Oczywiście, to było możliwe, jeśli sody do ziemniaków trafiało dużo, a do tego trafiała i do pozostałych potraw. 

Tymczasem także inne substancje mogą powodować podobne podrażnienia żołądka. Są to:

  • Używki. W tym kawa, mocna herbata, alkohol, nikotyna
  • Napoje gazowane
  • Gęste buliony, rosoły, wywary na kościach oraz wywary grzybowe

Sama soda oczyszczona nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak jak każdy dodatek, powinna być używana w rozsądnych ilościach.

Do czego nadal używa się sody w kuchni?

  • Jajka na twardo. Soda dodana do gotowania jajek powoduje, że łatwiej je obierzecie
  • Świąteczne pierniczki. Dzięki sodzie będą puszyste i miękkie
  • Wypieki. Sodą można używać oprócz lub zamiast proszku do pieczenia. Warto użyć i jednego i drugiego do wypieku ciężkich ciast, które z trudem rosną.  Soda, podniesie ciężkie składniki na początku pieczenia, proszek przejmie pracę na ostatnim etapie i nie pozwoli ciastu opaść. 
Zobacz także
Zostały Wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić.

Zostały wam ziemniaki z obiadu? Jasiek Kuroń proponuje co z nich zrobić

Obieranie ziemniaków

Prawie każdy Polak źle gotuje ziemniaki. Niby prosta sprawa, a niewielu wie, jak to robić

Przepis na pieczone chrupiące ziemniaki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Celsjusza, włączcie termoobieg.
  2. Zagotujcie 1 litr wody, dodajcie łyżeczkę soli i sody. Wrzućcie ziemniaki do gotującej się wody na 15 minut. Wierzchnia warstwa ziemniaków, pomimo że warzywa jeszcze będą twarde, może się już zacząć rozsypywać. Nie martwcie się tym, właśnie ta część ziemniaka będzie stanowiła największą wartość podczas pieczenia.
  3. Ugotowane ziemniaki przełóżcie do miski, zalejcie oliwą i dodajcie resztkę soli. Dokładnie, ale delikatnie wymieszajcie rękami.
  4. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóż na papier ziemniaki. Pieczcie 20-30 minut.

Źródło: O2, medonet.pl, multimed.pl

Jak wyczyścić przypaloną patelnię? Weźcie to warzywo i odrobinę soli a będzie jak nowa
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić przypaloną patelnię? Weźcie to warzywo i odrobinę soli a będzie jak nowa
Przypalony tłuszcz i zwęglenia są niezwykle ciężkie do domycia. Da się jednak je pokonać za pomocą sprytnych domowych sposobów!

Chociaż na pewno wiele z was lubi gotować… tylko nieliczni lubią sprzątać po skończonym posiłku. To zupełnie normalne, jednak da się ułatwić i uprzyjemnić ten proces. Szorowanie przypalonych powierzchni często spędza sen z powiek miłośników gotowania. Kiedy tradycyjny płyn do mycia naczyń i wrzątek nie wystarczają, warto sięgnąć po bardziej oryginalne rozwiązania… Wcale nie będziecie do tego potrzebować kosztownych detergentów ani masy czasu!  Jak doczyścić patelnię? W sieci i domowych poradnikach pełno jest sposobów na czyszczenie piekarnika, kuchenki mikrofalowej czy przypalonych naczyń z pomocą soku z cytryny, sody oczyszczonej czy octu. Niektóre domowe przepisy mówią także o szorowaniu z pomocą skorupek jajek. Najczęściej jednak w takich sytuacjach sięga się po pomoc zmywarki. Nie wszyscy posiadają jednak zmywarki w domu. Czasem zdarza się też tak, że nie macie żadnego z powyższych składników pod ręką. Można wtedy sięgnąć po naturalne „detergenty”, które prawie zawsze znajdują się w każdym polskim domu: ziemniaki, olej i sól! Sól to znany środek dezynfekujący, który świetnie sprawdza się w wywabianiu plam i walce z opornymi na czyszczenie zabrudzeniami. Miąższ ziemniaka zadziała z kolei regenerująco, nabłyszczająco i wygładzi powierzchnię patelni. Jak zastosować trik z udziałem tych produktów? Ziemniak i sól do mycia patelni? Składniki: 12 g soli gruboziarnistej ziemniak 5 g oliwy z oliwek Sposób użycia: Ziemniaka należy przekroić na pół – tak, aby wygodnie trzymało się go w ręce. Na początku oczyśćcie patelnię z resztek, które łatwo usunąć. Następnie zasypcie ją solą i zalejcie niewielką ilością oliwy. Wmasowujcie tę mieszankę z pomocą ziemniaka...

Jak szybko wyczyścić przypalona blachę z piekarnika? Wystarczy użyć tego taniego składnika
Adobe Stock
Newsy
Jak szybko wyczyścić przypaloną blachę z piekarnika? Wystarczy użyć tego taniego składnika
Przypalony piekarnik to jedno z największych wyzwań każdej pani domu. Szorowanie ciężkich do usunięcia zabrudzeń może trwać nawet godzinami. Zdradzamy, jak przyspieszyć i ułatwić sprzątanie z pomocą produktów, które znajdą się w każdym domu!

Większość detergentów do mycia piekarnika i przypalonych powierzchni zawiera sodę oczyszczoną. Niestety zbyt ostre środki chemiczne mogą podrażnić naszą skórę, śluzówkę nosa, oczy, a także porysować delikatniejsze powierzchnie. Warto więc skorzystać z ekonomicznych detergentów, które stworzymy na szybko z tego, co mamy w kuchennej szufladzie! Domowe sposoby na mycie piekarnika Przy myciu blachy czy kratki z piekarnika można wykorzystać jeden z dwóch sposobów opartych na sodzie oczyszczonej. Nie tylko posiada ona delikatnie ścierające właściwości, ale działa na zabrudzenia jak magnes i znacząco ułatwia jego odklejanie się od powierzchni. Soda + woda utleniona 80 gram sody należy zmieszać z niewielką ilością wody utlenionej tak, aby utworzyła ona dość gęstą, pół-płynną papkę. Rozsmarować ją równomiernie na blaszce, pozostawić na chwilę i wyszorować szczotką ryżową. Po umyciu spłukać pod bieżącą wodą. Soda + ocet Do pustego spryskiwacza należy wlać 150 ml wody i 150 ml octu i wymieszać wstrząsając butelką. Na blachę rozsyp równomiernie cienką warstwę sproszkowanej sody oczyszczonej. Blachę zroszyć mieszanką ze spryskiwacza, a następnie wyszorować przypalone zabrudzenia szczotką ryżową. Dokładne instrukcje znajdziecie w poniższym filmie: Internautki chwalą w komentarzach skuteczność trików z sodą oczyszczoną. To bardzo popularny naturalny detergent, który pozwala oczyścić nie tylko powierzchnie kuchenne, ale także fugi pomiędzy płytkami czy armaturę łazienkową! Czytaj też: Jak błyskawicznie wyczyścić zlew w kuchni? Wystarczy soda oczyszczona i płyn do mycia naczyń Rewolucyjny sposób na piękną cerę. Wystarczy soda oczyszczona i jeden magiczny składnik Oto najbrudniejsze miejsca w kuchni....

proszek do pieczenia a soda oczyszczona
Adobe Stock
Newsy
Czy proszek do pieczenia można zastąpić sodą oczyszczoną? Tak, ale tylko pod 1 warunkiem
Jeśli znacie świat kulinarny od podszewki zapewne wiecie, że kiedy zabraknie wam proszku do pieczenia możecie go zastąpić sodą oczyszczoną. Okazuje się jednak, że nie w każdym przypadku.

Choć proszek do pieczenia to substancja zawierająca w sobie między innymi sodę oczyszczoną, w rzeczywistości stosowanie tych produktów zamiennie nie zawsze jest możliwe. Bowiem proszek do pieczenia ma w swoim składzie także regulatory kwasowości i substancje zapobiegające zbrylaniu (często jest to mąka) – po połączeniu z wodą soda ładnie z nimi reaguje i spulchnia ciasto. Proszek do pieczenia a soda oczyszczona Okazuje się, że soda sama w sobie nie jest w stanie godnie zastąpić proszku do pieczenia. Chyba że znajdzie się wśród składników o odczynie kwasowym, takich jak maślanka lub sok z cytryny. W innym przypadku stosowanie tych produktów zamiennie jest niemożliwe, nawet jeśli przepis w Internecie mówi inaczej. Pamiętajcie jednak, że jeśli nie macie w domu proszku do pieczenia, a macie sodę możecie z łatwością przyrządzić domową mieszankę, która będzie wspaniale imitować tę sklepową. Wystarczy, że użyjecie do tego 2 łyżeczek sody, 1 łyżeczki kwasku cytrynowego lub soku z cytryny i 2 łyżeczek mąki pszennej. Gotowe! Czym zastąpić proszek do pieczenia? Pamiętajcie, że w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych, a większość produktów spożywczych da się zastąpić. Jeśli brakuje wam jakiegoś składnika najpierw sprawdźcie, czy kolejna wycieczka do sklepu jest konieczna. Być może  istnieje możliwość poradzenia sobie w inny sposób.  Śmietana Jeśli w domu zabrakło wam śmietany, zastąpcie ją jogurtem greckim lub naturalnym – świetnie sprawdzą się w zupach i sałatkach. Słodką śmietankę możecie z kolei zamienić na szklankę mleka z dodatkiem łyżeczki masła. Do sosów również użyjcie mleka, ale z odrobiną octu i mąki.  Jajko Zamiast jajek możecie użyć, na przykład 2 łyżek mąki kukurydzianej lub 2 łyżek mąki ziemniaczanej....

typy ziemniaków rozpoznawanie
Newsy
Ten test ziemniaka znają tylko nieliczni. Przekrójcie go na pół a dowiecie się, do czego najlepiej się nadaje
Chcecie sprawdzić, jak najlepiej wykorzystać odmianę ziemniaka, którą macie w domach? Wykonajcie ten prosty test.

Na pewno wiecie, że jest wiele odmian ziemniaka. Wszystkie smakują dość podobnie, ale różnią się głównie zastosowaniem. Jeśli chcecie gotować naprawdę dobrze, musicie nauczyć się też takich szczegółów, jak dobieranie rodzaju ziemniaka do przygotowywanej potrawy. Na szczęście nie jest to trudne. Nie musicie pytać sprzedawców na targu o odmiany czy rodzaje ziemniaków i szukać ich w ten sposób. Sami nauczcie się rozpoznawać odmiany ziemniaków dzięki prostemu testowi, który łatwo wykonacie w domu. Różne typy ziemniaków i ich zastosowania Typy ziemniaków będą różniły się przede wszystkim tym, w jakich potrawach najlepiej będzie je zastosować. Dzielimy ziemniaki na trzy typy w zależności od ich przeznaczenia i twardości: Twarde ziemniaki do sałatek Dobry ziemniak do sałatek jest bardzo twardy i się nie rozpada. Pozwala to zachować kształt ziemniaków w sałatkach, które trzeba będzie wymieszać. Takie ziemniaki mają dużą wilgotność, ale stosunkowo małą zawartość skrobi. Sprawdzą się też do pieczenia i grillowania. Średnio twarde ziemniaki idealne do smażenia Odmiany ziemniaków o średniej twardości idealnie sprawdzą się do wszystkich potraw smażonych i zup. Te ziemniaki po gotowaniu nie rozsypują się, ale stają się przyjemnie kruche pod koniec gotowania. Sprawdzą się do przygotowania frytek i chipsów, ale też nadają się doskonale do zup. Miękkie ziemniaki do puree Ziemniaki, które łatwo się rozpadają i mają sypki, bardzo jasny miąższ, też mają swoje zastosowanie. To one najlepiej sprawdzą się do puree, zup krem i wszystkich klusek. Szybciej się gotują i mają wyższą zawartość skrobi. Test ziemniaka – jak rozpoznać typ ziemniaka O typ ziemniaka możecie zapytać sprzedawcę, choć duża szansa,...