Pieczone ziemniaki nie zawsze wychodzą zachwycająco. Czasem zamiast chrupiących wyjmujecie z piekarnika miękkie. Takie ziemniaki nie mają ani odpowiedniego smaku, dla którego sięgamy po ten rodzaj dania, ani odpowiednio chrupkiej konsystencji.

Jest jeden składnik, który możecie dodać do gotowania ziemniaków przed pieczeniem, który spowoduje, że wierzchnia część ziemniaka stanie się mączysta i będzie doskonałą bazą chrupiącej skórki, gdy już przełożycie ziemniaki do piekarnika. Tym składnikiem jest soda oczyszczona.

Czy soda oczyszczona jest niebezpieczna dla żołądka?

Pamiętacie pewnie, że zawsze mówiło się o tym, jak niezdrowe są ziemniaki gotowane w punktach zbiorowego żywienia, z dodatkiem sody oczyszczonej. Soda w tych przypadkach była dodawana w dużej ilości, do wielu dań (ziemniaków, mięsa).

Dzięki niej potrawy szybciej miękły i nie trzeba ich było długo gotować czy dusić. Panowało powszechne przekonanie, że dolegliwości żołądkowe, które można mieć po zjedzeniu obiadu w stołówce, wynikały z dodania sody do ziemniaków. Oczywiście, to było możliwe, jeśli sody do ziemniaków trafiało dużo, a do tego trafiała i do pozostałych potraw. 

Zobacz także:

Tymczasem także inne substancje mogą powodować podobne podrażnienia żołądka. Są to:

  • Używki. W tym kawa, mocna herbata, alkohol, nikotyna
  • Napoje gazowane
  • Gęste buliony, rosoły, wywary na kościach oraz wywary grzybowe

Sama soda oczyszczona nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak jak każdy dodatek, powinna być używana w rozsądnych ilościach.

Do czego nadal używa się sody w kuchni?

  • Jajka na twardo. Soda dodana do gotowania jajek powoduje, że łatwiej je obierzecie
  • Świąteczne pierniczki. Dzięki sodzie będą puszyste i miękkie
  • Wypieki. Sodą można używać oprócz lub zamiast proszku do pieczenia. Warto użyć i jednego i drugiego do wypieku ciężkich ciast, które z trudem rosną.  Soda, podniesie ciężkie składniki na początku pieczenia, proszek przejmie pracę na ostatnim etapie i nie pozwoli ciastu opaść. 

Przepis na pieczone chrupiące ziemniaki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ziemniaki i pokrójcie w ćwiartki. Nagrzejcie piekarnik do 200 st. Celsjusza, włączcie termoobieg.
  2. Zagotujcie 1 litr wody, dodajcie łyżeczkę soli i sody. Wrzućcie ziemniaki do gotującej się wody na 15 minut. Wierzchnia warstwa ziemniaków, pomimo że warzywa jeszcze będą twarde, może się już zacząć rozsypywać. Nie martwcie się tym, właśnie ta część ziemniaka będzie stanowiła największą wartość podczas pieczenia.
  3. Ugotowane ziemniaki przełóżcie do miski, zalejcie oliwą i dodajcie resztkę soli. Dokładnie, ale delikatnie wymieszajcie rękami.
  4. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóż na papier ziemniaki. Pieczcie 20-30 minut.

Źródło: O2, medonet.pl, multimed.pl