Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność

Herbata to doskonały napój nie tylko na rozgrzanie podczas chłodniejszych dni. Świetnie sprawdza się również w innych sytuacjach. Dodanie do niej jednej przyprawy zdecydowanie wzbogaci jej właściwości.

Na rynku jest mnóstwo rodzajów herbat, a każda z nich wyróżnia się nie tylko nazwą, ale i smakiem, aromatem czy właściwościami. Każda z nich niesie pewne wartości. Poza tym idealnie sprawdza się w zimowe wieczory, aby rozgrzać organizm. Można ją przygotować z różnymi dodatkami by nadać jej wyjątkowego smaku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rodzaje herbaty

Herbatę dzieli się według kilku kryteriów, między innymi ze względu na stopień utleniania liści, ich kolor czy barwę przygotowanego naparu. W sprzedaży na rynku można spotkać się z takimi herbatami jak:

  • zielona,
  • czarna,
  • czerwona,
  • biała,
  • żółta.

Każda z nich posiada inne walory smakowe oraz właściwości. Wszystkie są odpowiednio przygotowane, aby napar był jak najlepszy i służył organizmowi. Odpowiedni wybór zależy od indywidualnych preferencji.

Zobacz także
Dzięki "diecie zupowej" schudła aż 40 kilogramów. Sama ją opracowała. Teraz dzieli się nią z innymi kobietami

Na własnej diecie zupowej schudła 40 kg w 8 miesięcy. Jej przemiana jest spektakularna

 Jak zrobić herbatę z igieł sosny? Działa odtruwająco, leczy przeziębienie, dodaje energii

Jak zrobić herbatę z igieł sosny? Działa odtruwająco, leczy przeziębienie, dodaje energii

Herbata z czarnym pieprzem

Zazwyczaj herbata jest podawana z różnymi dodatkami, jak miód, cytryna czy imbir. Niewiele jednak osób wie, że świetnym składnikiem jest również czarny pieprz. Dzięki niemu napar zyskuje dodatkowe wartości. Przede wszystkim łagodzi stany zapalne, ma działanie napotne, świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni, wspomaga proces odchudzania, wzmacnia odporność czy przyspiesza leczenie przeziębień. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Do zalanych liści herbaty wrzątkiem wystarczy dodać zmiażdżone ziarenka pieprzu, trochę miodu i opcjonalnie miód bądź imbir. Taka mikstura zdecydowanie dobrze wpłynie na organizm!

Właściwości zdrowotne herbaty

Herbata jest znana ludziom od tysięcy lat, zarówno jak jej cenne właściwości. Jej walory zdrowotne nawet bez dodatku pieprzu wpływają na odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Mówimy tutaj jednak głównie o herbacie zielonej, która:

  • zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy chorób serca,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • poprawia kondycję skóry,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • pomaga przy schorzeniach grzybiczych,
  • łagodzi stany zapalne,
  • może stanowić źródło energii dzięki zawartości kofeiny,
  • ma działanie przeciwnowotworowe,
  • poprawia koncentrację.

Ten napar dzięki swoim zaletom jest cennym produktem w codziennej diecie. Zajmuje trzecie miejsce wśród krajów europejskich w rankingu najczęściej spożywanych napojów. Zawdzięcza to nie tylko smakowi, ale i właściwościom.

Plantacje herbaty

Drzewa herbaciane są uprawiane na ogromnych plantacjach. Przycina się je do wielkości około półtora metra, aby zbiory były łatwiejsze. Idealnymi warunkami do uprawy tej rośliny jest kwaśna gleba oraz wilgotny i ciepły klimat. Liście herbaciane zrywa się średnio co dziesięć dni, a następnie rozkłada się je na stołach, gdzie leżą kilkanaście godzin. Później podsusza się go w specjalnych maszynach, aby uzyskać pożądaną formę.

Herbata
Pixabay/congerdesign
Zdrowie
Boli cię gardło? Ta herbata błyskawicznie się z tym rozprawi. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej miód
Herbatę można uznać za polski napój narodowy. Polska zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich krajów europejskich, które szczególnym sentymentem darzą herbatę.

Więcej od Polaków tego napoju piją jedynie Irlandczycy i mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Prawdopodobnie dzięki obecności katechin, herbata może wspomagać ochronę przed miażdżycą i zawałem serca. Obniża poziom cholesterolu – największego wroga naszych tętnic. Ale to nie wszystko! Cenne katechiny Spośród flawonoidów, które mogą powstrzymać inwazję wolnych rodników, najcenniejsze są katechiny. Potrafią bowiem zneutralizować najniebezpieczniejszy dla człowieka rodnik hydroksylowy i są najłatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Występują też w czerwonym winie, jabłkach i skórkach winogron. Herbata na ból gardła  Przeziębienie lubi towarzystwo ciepłych naparów. Herbata nadaje się do tego wręcz idealnie. Nie ma nic lepszego niż filiżanka ciepłej herbaty. Aby uspokoić ból gardła lub gdy czujesz zbliżające się przeziębienie, sięgnij śmiało po herbatę. Ten gorący napój pomoże utrzymać gardło wilgotne i nawodnione. Dostarcza jednocześnie bogate przeciwutleniacze, które mogą wspomóc w walce z chorobą lub wirusem. Herbata jest też doskonałym napojem, do którego możemy dodać łyżeczkę miodu. Miód ma wiele właściwości leczniczych i świetnie łagodzi ból gardła. Która najlepsza? Istnieje kilka herbat, które mogą pomóc w walce z irytującym bólem gardła. Na pierwszych miejscach plasują się herbaty z korzenia wiązu oraz herbata z korzenia lukrecji. Równie pomocne okazują się  rumianek, zielona herbata i mieszane herbaty z kombinacją składników ziołowych. Szczególnie dobrym połączeniem w herbacie będzie wspomniany wiąz i korzeń lukrecji. Obydwa są uważane za ziołowe środki na przeziębienie. Powodem takiego ich działania jest to,...

Ten sok chroni przed udarem mózgu, podnosi odporność i obniża cholesterol. Wystarczą 3 składniki
AdobeStock
Newsy
Ta herbata obniża ciśnienie, zapobiega miażdżycy i udarom mózgu. Pijcie ją codziennie
Pijcie regularnie tę herbatę. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele właściwości prozdrowotnych.

Biała herbata ma łagodniejszy smak niż większość czarnych lub zielonych herbat ze względu na to, że jest wytwarzana z niedojrzałych jeszcze herbacianych liści. Podobnie jak zielona herbata, pochodzi z rośliny Camellia sinesis, ale różni się od niej smakiem i zawartością kofeiny, ponieważ jej delikatne liście są zbierane wcześnie, gdy są jeszcze pąkami. Herbata ta jest uznawana za jedną z najsmaczniejszych, ale również najzdrowszych herbat świata. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety? Właściwości zdrowotne białej herbaty Biała herbata jest bogata w aminokwas l-teaninę, który wycisza umysł i poprawia koncentrację. Biała herbata ma właściwości przeciwutleniające, które zostały powiązane z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym potencjałem w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi. Podobnie jak inne herbaty, biała herbata jest bogata w przeciwutleniacze – szczególnie galusan epigallokatechiny (EGCG), który jest ważny w zwalczaniu skutków zapalenia i stresu oksydacyjnego. Biała herbata zawiera również mangan, który wspiera zdrowie kości, co jest ważne dla obniżenia ryzyka osteoporozy. Napój ten zawiera fitochemiczne przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami, które w przeciwnym razie mogłyby rozwinąć się w raka.  Spożywanie herbat z rośliny Camellia sineses wiąże się z działaniem ochronnym u osób z cukrzycą. Jak wykazały badania, picie białej herbaty przez ponad 12 miesięcy odwraca uszkodzenia oksydacyjne komórek serca, dzięki czemu serce odzyskuje aktywność przeciwutleniającą. Picie białej herbaty obniża poziom cholesterolu, obniża ciśnienie krwi i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, co ostatecznie obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych...

Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Pexels
Newsy
Czy można „przedawkować” herbatę? Uważajcie – taka ilość może być groźna!
Lubicie pić herbatę? To świetnie, ale czy wiecie, że nie powinno się jej pić w nadmiernych ilościach? Czy można „przedawkować” herbatę i czym to grozi? Przeczytajcie!

Herbata to jeden z najpopularniejszych i najchętniej pitych napojów świata. Istnieje mnóstwo odmian herbat. Do wyboru mamy herbatę czarną, zieloną, czerwoną, a nawet białą. Każda z nich skrywa w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Właściwości zdrowotne herbaty W zależności od odmiany herbaty, a konkretnie liści, z których została zrobiona, herbata skrywa w sobie wiele korzystnych właściwości. A czy wiedzieliście, że  lepiej nie wrzucać cytryny do herbaty?  Napój ten już od wieków stosuje się w medycynie tradycyjnej ze względu na jego liczne właściwości lecznicze. Herbata nie tylko wspaniale smakuje i poprawia nastrój, ale też, co wykazały liczne badania, może odgrywać kluczową rolę w zmniejszaniu ryzyka chorób przewlekłych, takich jak rak, otyłość, cukrzyca i choroby serca. Jaka dawka herbaty jest bezpieczna dla naszego zdrowia? Czy da się „przedawkować” herbatę? Jaka dawka tego napoju jest dla nas w pełni bezpieczna? Mimo iż umiarkowane picie herbaty jest bardzo zdrowe, przekraczanie 3-4 filiżanek (710-950 ml) tego napoju dziennie, może mieć pewne skutki uboczne. Poznajcie 6 możliwych skutków ubocznych picia zbyt dużej ilości herbaty: Słabszy sen Ponieważ herbata naturalnie zawiera kofeinę, nadmierne spożycie tego napoju może zakłócić prawidłowy cykl snu. Nudności Niektóre związki zawarte w herbacie mogą powodować nudności. Szczególnie gdy pijemy herbatę w dużych ilościach lub na pusty żołądek. Zmniejszona absorpcja żelaza Niedobór żelaza jest jednym z najczęstszych niedoborów składników odżywczych na świecie. Osoby, które mają niski poziom żelaza, powinny ograniczyć spożycie herbaty, ponieważ nadmierne picie tego napoju może pogorszyć ich stan. Herbata...

Dlaczego warto dodać do herbaty... pieprz? Zdębiejecie
AdobeStock/Pixabay
Newsy
Dlaczego warto dodać do herbaty... pieprz? Zdębiejecie
Słyszeliście kiedyś o tym pomyśle? Okazuje się, że dodanie pieprzu do herbaty to świetny pomysł!

Herbata to jeden z ulubionych napojów Polaków i dobrze, bo herbata jest zdrowa . Rozgrzewa was w zimne dni, pozwala się zrelaksować wieczorem, albo po prostu jest pretekstem do przerwy w pracy. Niektórzy dodają do herbaty cytrynę, cukier lub imbir – te dodatki raczej nikogo nie dziwią. Czy słyszeliście jednak o dodawaniu do herbaty… czarnego pieprzu? Niektórzy bardzo chwalą sobie to połączenie. Herbata z pieprzem – właściwości Herbata z dodatkiem pieprzu przede wszystkim dobrze rozgrzewa. Jest polecana do wypijania szczególnie w chłodne, deszczowe dni. Ostry smak pobudza śluzówki do działania i może wspomagać tak ochronę przed infekcją. Herbata z pieprzem może więc pomóc wam uniknąć przeziębienia. Właściwości czarnego pieprzu Nie jest tajemnicą, że swoje właściwości taka herbata zawdzięcza dodatkowi właśnie czarnego pieprzu. To bardzo popularna, ale niedoceniana przyprawa. Pieprz cechuje się wysoką zawartością piperyny. To ona odpowiada za ciekawe działanie prozdrowotne pieprzu czarnego. Jest cenna ze względu na: Właściwości wspomagające odchudzanie – pobudza metabolizm Swoje działanie przeciwzapalne – cenne w wielu chorobach np. chorobach autoimmunologicznych, Reumatoidalnym Zapaleniu Stawów, PCOS i innych przebiegających z zapalaniem Pobudza procesy trawienne – herbata z pieprzem po ciężkim posiłku może pomóc uporać się z uczuciem przepełnienia i wspomóc trawienie Ułatwia wchłanianie niektórych składników – piperyna poprawia wchłanianie na przykład kurkuminy, czyli innego niezwykłego związku, zawartego w kurkumie Jak smakuje herbata z pieprzem? Herbata z czarnym pieprzem może być do tego bardzo smaczna. Jeśli dodacie do naparu kilka kulek czarnego pieprzu, otrzymacie napar o delikatnie ostrym smaku....