Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność
Pixabay
Newsy

Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność

Herbata to doskonały napój nie tylko na rozgrzanie podczas chłodniejszych dni. Świetnie sprawdza się również w innych sytuacjach. Dodanie do niej jednej przyprawy zdecydowanie wzbogaci jej właściwości.

Na rynku jest mnóstwo rodzajów herbat, a każda z nich wyróżnia się nie tylko nazwą, ale i smakiem, aromatem czy właściwościami. Każda z nich niesie pewne wartości. Poza tym idealnie sprawdza się w zimowe wieczory, aby rozgrzać organizm. Można ją przygotować z różnymi dodatkami by nadać jej wyjątkowego smaku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Plantacje herbaty

Drzewa herbaciane są uprawiane na ogromnych plantacjach. Przycina się je do wielkości około półtora metra, aby zbiory były łatwiejsze. Idealnymi warunkami do uprawy tej rośliny jest kwaśna gleba oraz wilgotny i ciepły klimat. Liście herbaciane zrywa się średnio co dziesięć dni, a następnie rozkłada się je na stołach, gdzie leżą kilkanaście godzin. Później podsusza się go w specjalnych maszynach, aby uzyskać pożądaną formę.

Zobacz także

Rodzaje herbaty

Herbatę dzieli się według kilku kryteriów, między innymi ze względu na stopień utleniania liści, ich kolor czy barwę przygotowanego naparu. W sprzedaży na rynku można spotkać się z takimi herbatami jak:

  • zielona,
  • czarna,
  • czerwona,
  • biała,
  • żółta.

Każda z nich posiada inne walory smakowe oraz właściwości. Wszystkie są odpowiednio przygotowane, aby napar był jak najlepszy i służył organizmowi. Odpowiedni wybór zależy od indywidualnych preferencji.

Właściwości zdrowotne herbaty

Herbata jest znana ludziom od tysięcy lat, zarówno jak jej cenne właściwości. Walory zdrowotne wpływają na odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Wśród nich można wyróżnić:

  • zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy chorób serca,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • poprawia kondycję skóry,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • pomaga przy schorzeniach grzybiczych,
  • łagodzi stany zapalne,
  • może stanowić źródło energii dzięki zawartości kofeiny,
  • ma działanie przeciwnowotworowe,
  • poprawia koncentrację.

Ten napar dzięki swoim zaletom jest cennym produktem w codziennej diecie. Zajmuje trzecie miejsce wśród krajów europejskich w rankingu najczęściej spożywanych napojów. Zawdzięcza to nie tylko smakowi, ale i właściwościom.

Herbata z czarnym pieprzem

Zazwyczaj herbata jest podawana z różnymi dodatkami, jak miód, cytryna czy imbir. Niewiele jednak osób wie, że świetnym składnikiem jest również czarny pieprz. Dzięki niemu napar zyskuje dodatkowe wartości. Przede wszystkim łagodzi stany zapalne, ma działanie napotne, świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni, wspomaga proces odchudzania, wzmacnia odporność czy przyspiesza leczenie przeziębień. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Do zalanych liści herbaty wrzątkiem wystarczy dodać zmiażdżone ziarenka pieprzu, trochę miodu i opcjonalnie miód bądź imbir. Taka mikstura zdecydowanie dobrze wpłynie na organizm!
 

Herbata
Pixabay/congerdesign
Zdrowie Boli cię gardło? Ta herbata błyskawicznie się z tym rozprawi. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej miód
Herbatę można uznać za polski napój narodowy. Polska zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich krajów europejskich, które szczególnym sentymentem darzą herbatę.
Aleksandra Jaworska
listopad 29, 2020

Więcej od Polaków tego napoju piją jedynie Irlandczycy i mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Prawdopodobnie dzięki obecności katechin, herbata może wspomagać ochronę przed miażdżycą i zawałem serca. Obniża poziom cholesterolu – największego wroga naszych tętnic. Ale to nie wszystko! Cenne katechiny Spośród flawonoidów, które mogą powstrzymać inwazję wolnych rodników, najcenniejsze są katechiny. Potrafią bowiem zneutralizować najniebezpieczniejszy dla człowieka rodnik hydroksylowy i są najłatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Występują też w czerwonym winie, jabłkach i skórkach winogron. Herbata na ból gardła  Przeziębienie lubi towarzystwo ciepłych naparów. Herbata nadaje się do tego wręcz idealnie. Nie ma nic lepszego niż filiżanka ciepłej herbaty. Aby uspokoić ból gardła lub gdy czujesz zbliżające się przeziębienie, sięgnij śmiało po herbatę. Ten gorący napój pomoże utrzymać gardło wilgotne i nawodnione. Dostarcza jednocześnie bogate przeciwutleniacze, które mogą wspomóc w walce z chorobą lub wirusem. Herbata jest też doskonałym napojem, do którego możemy dodać łyżeczkę miodu. Miód ma wiele właściwości leczniczych i świetnie łagodzi ból gardła. Która najlepsza? Istnieje kilka herbat, które mogą pomóc w walce z irytującym bólem gardła. Na pierwszych miejscach plasują się herbaty z korzenia wiązu oraz herbata z korzenia lukrecji. Równie pomocne okazują się  rumianek, zielona herbata i mieszane herbaty z kombinacją składników ziołowych. Szczególnie dobrym połączeniem w herbacie będzie wspomniany wiąz i korzeń lukrecji. Obydwa są uważane za ziołowe środki na przeziębienie. Powodem takiego ich działania jest to,...

Przeczytaj
herbata z cytryną
Adobe Stock
Newsy Pijesz herbatę z cytryną? Okazuje się, że wcale nie jest taka zdrowa jak się wydaje
Herbata z cytryną uchodzi za niesamowicie zdrowy napój. Najczęściej spożywa się go w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest szczególnie narażony na wyziębienia oraz podczas choroby. Okazuje się jednak, że herbata z cytryną nie zawsze działa tak, jak myślisz.
Weronika Kępa
grudzień 03, 2020

Kiedy objawy przeziębienia zaczynają dawać o sobie znać zapewne pierwsze o czym myślisz to herbata z cytryną. Sam napar ma przecież właściwości rozgrzewające, a dodana do niego cytryna to źródło cennej witaminy C, odpowiedzialnej za odporność. W rzeczywistości sprawa jest jednak nieco bardziej skomplikowana. Witamina C w cytrynie Cytryna istotnie zawiera witaminę C, ale nie jest jej najbogatszym źródłem. O wiele większe ilości tego cennego związku zawiera, na przykład dzika róża, ale również czarna porzeczka. Zaledwie garść tych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę. Jeśli jednak nie masz ich akurat pod ręką zrozumiałe, że sięgasz po cytrynę. Ale czy dodanie jej do herbaty to naprawdę dobry pomysł? Być może się zdziwisz, ale witamina C wcale nie poprawia odporności, a jedynie ogranicza ryzyko rozwoju choroby powstającej między innymi po znacznym wyziębieniu organizmu. Jeśli mimo to nadal chcesz pić herbatę z cytryną, żaden problem! Musisz jednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jak poprawnie pić herbatę z cytryną Przede wszystkim witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury. Toteż cytryna zalana wrzątkiem traci praktycznie wszystkie swoje właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz dodać ją do herbaty koniecznie poczekaj aż napój trochę ostygnie. Kolejną kwestią jest fakt, że każda herbata naturalnie zawiera w swoim składzie śladowe ilości aluminium. To nie stanowi jednak bezpośredniego zagrożenia dla twojego organizmu.  Sprawa wygląda nieco inaczej, kiedy zaparzasz herbatę z sokiem z cytryny. Związki zawarte w naparze stają się wtedy bardzo niebezpieczne dla twojego zdrowia. Zamieniają się bowiem w przyswajalny cytrynian glinu, którego duże ilości mogą prowadzić nawet do choroby Alzheimera. Dlatego, jeśli chcesz napić się herbaty z cytryną dodaj ją...

Przeczytaj
Domowe sposoby na grypę
Pexels/Polina
Zdrowie Zdradzamy niezawodny sposób na przeziębienie. Wystarczy pić raz dziennie. W mig stawia na nogi
Sezon jesienno-zimowy to dla naszej odporności nie lada wyzwanie. Właśnie wtedy chorujemy najczęściej. Niektóre domowe sposoby pomogą w walce z chorobą.
Aleksandra Jaworska
listopad 16, 2020

Katar, kaszel i gorączka to permanentni towarzysze przeziębienia. Kiedy jesteśmy chorzy, cierpi cały nasz organizm. Pogorszeniu ulega także samopoczucie. Możemy czuć się wtedy bardziej ospali i smutni. Tęsknota za latem Widok września w kalendarzu nie napawa optymizmem. Właśnie wtedy zaczyna się kalendarzowa jesień , a wraz z nią seria infekcji i szwankującego zdrowia. W tym czasie chorowanie jest wręcz nieuniknione. Z latem odchodzi również spora dawka witaminy D3 , niezwykle ważnej dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej receptory znajdują się praktycznie w każdej komórce ciała człowieka. Jej odpowiednio wysoki poziom wzmacnia naszą odporność i pomaga walczyć z różnego rodzaju chorobami. Ponadto witamina D3 zmniejsza stany zapalne i pobudza komórki do wytwarzania przeciwciał.  Apteka pod dachem O odporność warto zadbać jeszcze przed sezonem jesienno-zimowym. Nie każda infekcja wymaga też natychmiastowej wizyty lekarskiej. Na dodatek, w dobie pandemii leczenie działa głównie przez telefon.  Istnieje cała lista domowych sposobów na przeziębienie, które nadają się do codziennego wspierania walki z chorobą. Mowa o tanich i sprawdzonych produktach, z których korzystali nasi rodzice i dziadkowie.  Domowy sposób na przeziębienie Zazwyczaj pierwsze oznaki przeziębienia rozpoznajemy bez pudła. Organizm wysyła sygnały ostrzegawcze, że właśnie zaczyna kolejne starcie z infekcją. Możemy pomóc mu w bardzo prosty sposób. Większość z potrzebnych nam rzeczy znajdziemy w domu. Na nogi stawia bowiem gorąca herbata z miodem, malinami i cytryną. To prawdziwe wspomaganie naszego organizmu. Napój działa także napotnie. Szczególnie dobrze wypić taką herbatę przy gorączce. Możliwe, że dzięki herbacie nie będziemy musieli zbijać...

Przeczytaj
Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!
Anna Borkowska
listopad 09, 2020

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...

Przeczytaj