Na rynku jest mnóstwo rodzajów herbat, a każda z nich wyróżnia się nie tylko nazwą, ale i smakiem, aromatem czy właściwościami. Każda z nich niesie pewne wartości. Poza tym idealnie sprawdza się w zimowe wieczory, aby rozgrzać organizm. Można ją przygotować z różnymi dodatkami by nadać jej wyjątkowego smaku. 

Rodzaje herbaty

Herbatę dzieli się według kilku kryteriów, między innymi ze względu na stopień utleniania liści, ich kolor czy barwę przygotowanego naparu. W sprzedaży na rynku można spotkać się z takimi herbatami jak:

  • zielona,
  • czarna,
  • czerwona,
  • biała,
  • żółta.

Każda z nich posiada inne walory smakowe oraz właściwości. Wszystkie są odpowiednio przygotowane, aby napar był jak najlepszy i służył organizmowi. Odpowiedni wybór zależy od indywidualnych preferencji.

Herbata z czarnym pieprzem

Zazwyczaj herbata jest podawana z różnymi dodatkami, jak miód, cytryna czy imbir. Niewiele jednak osób wie, że świetnym składnikiem jest również czarny pieprz. Dzięki niemu napar zyskuje dodatkowe wartości. Przede wszystkim łagodzi stany zapalne, ma działanie napotne, świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni, wspomaga proces odchudzania, wzmacnia odporność czy przyspiesza leczenie przeziębień. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Do zalanych liści herbaty wrzątkiem wystarczy dodać zmiażdżone ziarenka pieprzu, trochę miodu i opcjonalnie miód bądź imbir. Taka mikstura zdecydowanie dobrze wpłynie na organizm!

Zobacz także:

Właściwości zdrowotne herbaty

Herbata jest znana ludziom od tysięcy lat, zarówno jak jej cenne właściwości. Jej walory zdrowotne nawet bez dodatku pieprzu wpływają na odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Mówimy tutaj jednak głównie o herbacie zielonej, która:

  • zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy chorób serca,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • poprawia kondycję skóry,
  • opóźnia procesy starzenia,
  • pomaga przy schorzeniach grzybiczych,
  • łagodzi stany zapalne,
  • może stanowić źródło energii dzięki zawartości kofeiny,
  • ma działanie przeciwnowotworowe,
  • poprawia koncentrację.

Ten napar dzięki swoim zaletom jest cennym produktem w codziennej diecie. Zajmuje trzecie miejsce wśród krajów europejskich w rankingu najczęściej spożywanych napojów. Zawdzięcza to nie tylko smakowi, ale i właściwościom.

Plantacje herbaty

Drzewa herbaciane są uprawiane na ogromnych plantacjach. Przycina się je do wielkości około półtora metra, aby zbiory były łatwiejsze. Idealnymi warunkami do uprawy tej rośliny jest kwaśna gleba oraz wilgotny i ciepły klimat. Liście herbaciane zrywa się średnio co dziesięć dni, a następnie rozkłada się je na stołach, gdzie leżą kilkanaście godzin. Później podsusza się go w specjalnych maszynach, aby uzyskać pożądaną formę.