W Polsce rosół przyrządza się z wysokiej jakości mięsa, warzyw, przypraw oraz ziół. Najczęściej serwuje się go z bardzo cienkim makaronem. Okazuje się jednak, że rosół to zupa znana również za granicą. Ale jak wiadomo, co kraj to obyczaj. Toteż w Grecji przygotowuje się go na bazie kurczaka i soku z cytryny, a serwuje z ryżem. 

Nie od dziś wiadomo, że polski rosół potrafi uleczyć nawet najgorsze przeziębienie, z kolei regularne spożywanie soku z cytryny niesamowicie wzmacnia odporność, a co za tym idzie, zapobiega infekcjom. Ich połączenie to istna prozdrowotna bomba, którą powinien przetestować każdy chorowitek. 

Przepis na grecki rosół jest dziecinnie prosty. Do jego przyrządzenia potrzebujecie tylko kilku składników, wszystkie na pewno macie w swojej kuchni.

Przepis na grecki rosół z cytryną

Będziecie potrzebować

  • 1 litra bulionu
  • 250 gramów piersi z kurczaka
  • 100 gramów ryżu
  • 1 cytryny
  • 1 jajka
  • 1 cebuli
  • 2 łyżek oliwy
  • Przypraw: soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. W średniej wielkości garnku umieśćcie pierś z kurczaka, zalejcie zimną wodą, posólcie i ugotujcie (powinien być gotowy po ok. 10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć).
  2. Tak przygotowane mięso wyjmijcie z wody, odstawcie do wystudzenia, a następnie pokrójcie na paski wzdłuż włókien.
  3. W czystym garnku po raz kolejny zagotujcie świeżą wodę lub zwykły, polski bulion warzywny. Kiedy mikstura zacznie wrzeć, umieśćcie w niej kurczaka, oliwę, sól oraz pieprz. Całość gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  4. W tym czasie obierzcie cebulę i posiekajcie ją w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną dodajcie do zupy. Całość gotujcie przez ok. 10 minut.
  5. Surowy ryż przepłuczcie pod bieżącą wodą i również umieśćcie go w zupie. Grecki rosół gotujcie aż do miękkości ryżu, a następnie zdejmijcie garnek z ognia.
  6. W niewielkiej miseczce umieśćcie jajko i sok z 1 cytryny. Dokładnie wymieszajcie składniki. Tak przygotowaną miksturę dodajcie do gorącej zupy i cały czas mieszajcie.

Smacznego!

Zobacz także: