Dodajcie małą szczyptę do fasolki szparagowej w tym 1 momencie. Będzie jędrna, chrupiąca i słodziutka
Getty Images
Newsy

Dodajcie małą szczyptę do fasolki szparagowej w tym 1 momencie. Będzie jędrna, chrupiąca i słodziutka

Fasolka szparagowa to przepyszne warzywo, które może cechować się żółtą lub zieloną barwą. Zazwyczaj gotujemy ją w osolonej wodzie, a następnie podajemy z podsmażaną bułką tartą. Okazuje się, że dodatek jednego, nieoczywistego składnika rewelacyjnie podkreśli jej smak. Prawie każdy z nas znajdzie ten produkt w swojej kuchennej szafce.

Fasolka szparagowa to wyjątkowo zdrowe warzywo strączkowe, po które sięgamy zazwyczaj latem. Podajemy je często jako dodatek do mięsnych potraw. Świetnie smakuje w połączeniu ze świeżymi warzywami. Warzywa to jednak jedno, ale swoje może zrobić też jeden nietypowy dodatek.

Po co dodawać cukier do fasolki szparagowej?

Wydawałoby się, że gotowanie fasolki szparagowej jest dziecinnie proste. Czynność sama w sobie nie sprawia nam trudności, jednak należy pamiętać o odpowiednich proporcjach.

Poza tym warto dodać do wody niewielką ilość cukru. Okazuje się, że składnik ten wydobędzie głębię smaku fasolki. Ponadto sprawi, że będzie ona wyjątkowo jędrna i chrupiąca. Jeśli macie ochotę ugotować fasolkę szparagową z cukrem, poniżej podajemy na nią przepis.

Zobacz także
Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien

Łykowata fasolka szparagowa? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie miękka i bez włókien

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu

Fasolka szparagowa w słoiku. Przepis na pyszny dodatek do obiadu

Fasolka szparagowa z cukrem – jak ją przygotować?

Do przygotowania fasolki szparagowej będziecie potrzebować następujące składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej,
  • 2,5 litra wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru.
  1. Fasolkę szparagową przełóżcie do dużego durszlaka i umyjcie pod bieżącą wodą. Następnie za pomocą małego nożyka odetnijcie jej końcówki. 
  2. Do dużego garnka wlejcie wodę. Dodajcie fasolkę, sól oraz cukier. Wymieszajcie, a następnie podgrzewajcie całość na średnim ogniu.
  3. Fasolkę gotujcie ok. 8-15 minut. 
  4. Odcedźcie warzywa i wyłóżcie je na talerz. 

Ugotowana w ten sposób fasolka szparagowa z cukrem rewelacyjnie smakuje sama w sobie, bez żadnych dodatków. Jeśli chcecie, możecie ją również posypać podsmażaną na maśle bułką tartą.

Należy zaznaczyć, że fasolkę zieloną z reguły gotujemy nieco dłużej niż żółtą. Wynika to z tego, że jest ona trochę twardsza. Ponadto młode warzywo także przygotujemy szybciej niż to starsze. Pod koniec gotowania polecamy wyjąć strączek z wody i sprawdzić, czy jest dostatecznie miękki. 

Fasolka szparagowa – właściwości 

Fasolka szparagowa jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. Stanowi bogate źródło witamin z grupy C, E i K. Poza tym skrywa ona  w sobie błonnik, który rewelacyjnie pobudza perystaltykę jelit. Dzięki obecności tego składnika czujemy się syci przez dłuższy czas. 

Po fasolkę mogą sięgać także osoby, które dbają o swoją figurę. Okazuje się, że 100 g warzywa odpowiada jedynie 37 kcal. Poza tym cechuje się ono wyjątkowo niskim indeksem glikemicznym. W związku z tym poleca się je diabetykom.