
Zupa pomidorowa zajmuje zaszczytne miejsce na podium ulubionych zup w praktycznie każdym polskim domu. Każdy ją lubi i wszyscy ze smakiem zajadają się pomidorową na obiad. To zupa bardzo prosta w przygotowaniu i robi się praktycznie sama.
Najsmaczniejsza jest oczywiście wtedy, gdy gotuje się ją na przecierze z pomidorów z własnej uprawy. Trudno tu o popełnienie błędu i pomidorowa zawsze jest wyśmienita. Można jednak jeszcze podkręcić jej smak i dodać pewien ciekawy składnik.
Zaskakujący dodatek do zupy pomidorowej
Nawet najsłodsze pomidory po przerobieniu ich na przecier mają w sobie charakterystyczną goryczkę lub zbyt intensywną kwasowość. Czasami bywa ona na tyle nieprzyjemna, że trzeba doprawić zupę pomidorową cukrem. Niweluje on niezbyt przyjemny smak i sprawia, że zupa jest po prostu pyszna.
Ale to nie jedyna, dość dziwna rzecz, jaka pasuje do zupy pomidorowej. Innym, mniej znanym sposobem, jest użycie… żurawiny zamiast cukru. A dokładniej żurawiny suszonej. Jest ona na tyle słodka, że również przełamie gorycz pomidorów, a jednocześnie doda zupie ciekawego posmaku.
Wystarczy, że weźmiecie garść suszonej żurawiny i wypłuczecie pod bieżącą wodą. Następnie wsypcie owoce do garnka z zupą pod koniec gotowania i gotujcie przez kilka minut, by żurawina oddała swój smak do wywaru.
Jak podkręcić smak zupy pomidorowej?
Żurawina świetnie zadziała jako zdrowszy zamiennik cukru i podbije smak pomidorówki, ale przecież to nie wszystko. Warto dodać do tej zupy również zioła, które doskonale pasują do pomidorów - na przykład oregano, bazylię, a także lubczyk.
Koniecznie doprawcie ją również czosnkiem. W końcu jest to jeden z nieodłącznych elementów kuchni włoskiej, a kto jak kto, ale Włosi najlepiej wiedzą, jak robić smaczne dania z pomidorów.
Pomysły na zupę pomidorową inaczej
Jeżeli macie ochotę na eksperymenty, zainspirujcie się poniższymi przepisami, którymi podzielili się użytkownicy Gotujmy.pl. Znajdziecie tu pomysły na klasyczną zupę pomidorową w nieco innym, ciekawym wydaniu: