gotowanie jajek
Flickr
Newsy

Dodajcie kilka łyżeczek tego płynu do gotujących się jajek, a już nigdy więcej nie poczujecie ich przykrego zapachu

Na pewno to znacie. Jajka w garnku z wrząca wodą, a w powietrzu nieprzyjemna woń, która rozchodzi się po całym mieszkaniu. Jak temu zaradzić?

Silny zapach gotujących się jajek kojarzy się nie tylko z przygotowywaniem pisanek na wielkanocną święconkę.

Problem z nieładnie pachnącymi jajkami pojawia się także i z rana, kiedy podczas typowej porannej krzątaniny szykujecie sobie śniadanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Uboczny efekt gotowania jaj

Nic tak nie wpływa na humor człowieka przed całym, trudnym dniem pełnym w obowiązki jak zapachy otaczające go kilka minut po przebudzeniu.

Jak to bywa z wieloma nieprzyjemnymi naturalnymi woniami, także i smród, będący efektem gotowania jajek także ma swoje źródło w siarce.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Pilnujcie czasu, a wyjdą mięciutkie i soczyste

Ile minut powinno się smażyć kotlety schabowe? Od tego zależy to, czy wyjdą mięciutkie i soczyste

To właśnie ten pierwiastek, a także wodór i żelazo wydzielają się do atmosfery podczas obróbki termicznej jaj w wodzie.

Nielubiany zapach

Ich połączenie odpowiada za nieprzyjemny zapach, który  niemal zawsze trzeba znosić podczas gotowania jajek.

Często właśnie ten dokuczliwy swąd jest przyczyną tego, że odechciewa wam się jedzenia gotowanych jajek.

Zamiast nich Polacy wolą zwykle wybrać jajecznicę na maśle lub na smalcu z dodatkiem kiełbasy lub jajka sadzone.

Łyżka lub dwie

Jeśli bardzo doskwiera wam ten problem, mamy dla was wspaniałą wiadomość. Jest na to proste rozwiązanie.

Kluczem do walki ze śmierdzącymi jajkami jest ocet. Wystarczy, że dodacie do gotującej się wody z jajkami 1-2 łyżki tego płynu.

Nie macie się czego obawiać. Ostry i kwaśny ocet nie wpłynie w żaden sposób na smak jajek po dodaniu do garnka z wodą.

Jajko na wynos

Ocet dodany do garnka z jajkami rozwiąże jeszcze jeden śmierdzący problem. Chodzi o kwestię związaną z późniejszym obieraniem jaj ze skorupek.

Kiedy włożycie ugotowane, ale nieobrane jajko do plastikowego pudełka na żywność, możecie być pewni, że po czasie jajka wydzielą swój charakterystyczny zapach.

Dodany podczas gotowania ocet zniweluje śmierdzące opary siarki niemal do zera.

Od tej pory nie powinniście mieć oporów przed wzięciem do pracy ugotowanego jajka czy daniu go swojemu dziecku do szkoły.

Jak gotować jajka żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka
Adobe Stock
Newsy
Jak gotować jajka, żeby nie pękały? Potrzebna będzie... wykałaczka
Ten trik to nic nowego. Wykorzystywały go już nasze babcie. Sprawdza się także dziś.

Znacie koszmar pękających skorupek oraz białka, które wypływa przez szparę zniekształcając jajko i powodując, że nie wyłożycie go już na półmisek z majonezem? Poznajcie trik, który uchroni skorupkę przed pękaniem. Jak poprawnie gotować jajka na twardo? Przed przystąpieniem do gotowania jajek warto zrobić wszystko, żeby zwiększyć prawdopodobieństwo zachowania skorupki w całości. Niezależnie więc od tego, jakich trików używacie do gotowania jaj na twardo, najpierw zróbcie te dwie rzeczy: Wyjmijcie jajka z lodówki na godzinę przed gotowaniem. Wkładanie schłodzonego jajka do wody jest prostą drogą do pęknięcia skorupki i wypłynięcia białka. To dlatego, że jajko lodowane w środku, długo utrzymuje niską temperaturę. Jeśli znajdzie się w gorącej wodzie, wytwarza się ciśnienie, spowodowane różnicą temperatur wewnątrz i na zewnątrz, które rozsadza delikatną skorupkę. Do wody, w której będą gotowane jajka wyciśnijcie połówkę cytryny lub dodajcie łyżkę octu. Sok z cytryny czy ocet to kwasy, a w środowisku kwaśnym skorupka jajka wzmacnia się i staje się dużo bardziej wytrzymała. W takich warunkach nawet duże ciśnienie wewnątrz jajka nie rozsadzi trwalszej skorupki. Trik na niepękające skorupki jajek podczas gotowania Gdy już macie przygotowane do gotowania ciepłe jajko i kwaśne środowisko, zróbcie jeszcze jedną rzecz, także mającą wpływ na zmniejszenie ciśnienie wewnątrz jajka, które jest powodem wszystkich pęknięć. Cienką wykałaczką nakłujcie jajko od góry. Podnoszące się ciśnienie będzie dzięki dziurce stopniowo się wyrównywało i także pomoże przetrwać skorupce utrzymującą zawartość w odpowiedniej formie. Nakłuwanie jajek to bardzo stary zwyczaj, pochodzący z czasów, gdy popękanych jaj nie dało się jak...

Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy
Pixabay
Newsy
Genialny trik na gotowanie jajek na twardo. Wrzućcie do wody cytrynę, efekt was zaskoczy
Jak ugotować jajko na twardo? Chociaż wydaje się to być podstawą sztuki kulinarnej, wbrew pozorom nie każdy ma na to niezawodny sposób! I jeszcze to obieranie...

Jak ugotować jajko na twardo, żeby: nie pękło, nie było surowe, nie było czarne w środku (przegotowane), szybko je obrać ? Chociaż gotowanie jajek to absolutna podstawa pracy w kuchni – wiele osób, nawet wytrawnych pań domu, dalej ma problem z niezawodnym i idealnym gotowaniem jajek na twardo.  Jak ugotować jajko na twardo?  Sekretem sukcesu jest nie tylko świeże jajko, ale także… kilka innych składników oprócz jajek i wody. Wielu osobom może nie przyjść do głowy, że do gotowania jaj przyda się coś jeszcze, ale okazuje się, że drobne składniki pomocnicze robią tu ogromną różnicę.  Przepis na idealne jajka na twardo Poniżej znajdziecie listę składników i akcesoriów, które pomogą wam ugotować jajko na twardo o idealnym wyglądzie, smaku i konsystencji. Składniki: jajka woda plastry cytryny kostki lodu Przydadzą się także garnek z pokrywką i sitko. Przygotowanie: Umieśćcie jajka na dnie dużego rondla lub garnka. Dodajcie wodę do garnka, tak aby jajka były w pełni pokryte. Dodajcie plasterki cytryny. Ustawcie garnek na dużym ogniu i zagotujcie, a następnie wyłączcie kuchenkę. Przykryjcie garnek i odstawcie na palnik bez grzania na około 10-12 minut. Dokładny czas będzie zależał od wielkości jaj, liczby jaj gotowanych na raz i tego, jak mocno ścięte jajka chcecie uzyskać. Odcedźcie jajka i natychmiast umieśćcie garnek pod zimną bieżącą wodą i dodajcie sporo lodu. Sprawi to, że jajka bardzo szybko ostygną i przestaną się dalej gotować. Dlaczego warto jeść jajka? Chociaż jajka uważa się za produkt tłusty i pełen cholesterolu, są one bardzo zdrowe, jeśli nie dodajecie do nich dużych ilości majonezu, oleju czy masła. Bogate w witaminy i mikroelementy jaja wspomagają prawidłowe...

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą
AdobeStock
Newsy
Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą
Jajka pękają podczas gotowania? Zastosujcie te triki, a zapomnicie o problemie!

Gotowane jajka to absolutna podstawa na wielu śniadaniowych stołach. Niestety, często w trakcie gotowania jajko pęka, białko z niego wypływa i po ugotowaniu jajo nie wygląda zbyt atrakcyjnie. Czy można temu jakoś zaradzić? Poznajcie ciekawe triki na to, by zapobiec pękaniu świeżych jajek w trakcie gotowania!  Co zrobić, żeby jajka nie pękały w trakcie gotowania? Pękające w trakcie gotowania jajka mogą zniechęcić do całego przygotowywania śniadania. Poniżej podajemy wam garść ciekawych trików, które powinny zminimalizować ryzyko pęknięcia skorupki jajka podczas gotowania. Znaliście wszystkie? Temperatura jajek Zwykle jajka pękają przez nagłą zmianę temperatury. Przed gotowaniem wyjmijcie je wcześniej z lodówki, żeby się nieco ogrzały i osiągnęły temperaturę pokojową. Jeśli nie macie na to czasu, możecie też włożyć jajka do miski z letnią wodą i zaczekać. Po kilku-kilkunastu minutach powinny się ogrzać na tyle, żeby nie pęknąć w trakcie gotowania. Zimna woda Podobnie jak w poradzie podanej wyżej, cała sztuka polega na tym, by nie zmienić gwałtownie temperatury jajek. Dlatego zamiast wkładać je do wrzątku, włóżcie je do zimnej wody i zacznijcie liczyć czas gotowania od momentu, gdy woda się zagotuje. Sól Dodanie soli do gotujących się jajek zapobiega pękaniu skorupki, a także sprawi, że jajko będzie się później łatwiej obierało ! Kwas Skorupka stanie się także mniej podatna na pękanie, jeśli do wody dodacie odrobinę kwasu. Wystarczy wam ocet albo sok z cytryny. Trik z igłą Możecie też spróbować… nakłuć jajka igłą! Takie zabieg sprawi, że z jajek ucieknie powietrze znajdujące się w komorze powietrznej i nie dojdzie do nagłej zmiany ciśnienia w środku – a to właśnie ono...

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą. Znaliście ten sposób?
Flickr
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą
Sprawdzanie świeżości kupionych w sklepie jajek to często konieczność. Poniżej przedstawimy wam kilka sposobów, by upewnić się, że wasze jajka nadają się jeszcze do spożycia.

Problem sprawdzania świeżości jajek znają wszystkie „mieszczuchy”. W przeciwieństwie do osób żyjących na wsi z dostępem do świeżych jaj z kurnika, osoby kupujące jajka w wytłaczankach muszą dokładnie kontrolować produkt, który kupują. Nie od dziś wiadomo przecież, że kupno jajek w markecie, a nawet na targowisku przypomina nieco loterię. Z tego powodu zakup jajek należy zaczynać od przejrzenia dokładnie wszystkich sztuk – w celu sprawdzenia, czy nie są delikatnie rozbite lub pęknięte. Jeżeli jednak zdarzyło wam się kupić jajko z taką właśnie wadą, sprawdźcie, co można jeszcze zrobić z pękniętym jajkiem.  Nie trzeba od razu go wyrzucać. Czy można jeść jaja blisko terminu ważności? Kiedy skorupki jajek są już skontrolowane, warto przyjrzeć się dacie ważności produktu. Oczywiście w tej kwestii panują proste zasady – im data późniejsza, tym zdecydowanie lepsza. Czasem jednak nie ma wyboru i trzeba kupić jajka z krótkim terminem ważności. Co wtedy? Krótki termin ważności jajek wcale nie musi oznaczać ich szybkiego zepsucia i nieświeżości. Odpowiednio przechowywane jajka długo mogą zachowywać swoje właściwości. Zanim jednak wbijecie takie jajko na waszą patelnię, dokładnie je sprawdźcie. Jak sprawdzić świeżość jajka? Oto kilka podstawowych metod sprawdzania świeżości jaj: Zacznijmy od klasyki, czyli starego testu z wodą . Włóżcie nierozbite jeszcze jajko w skorupce do wody i sprawdźcie jego zachowanie. Jeżeli jajko osiądzie na dno naczynia, to oznacza, że jest świeże. Jeżeli lekko się unosi, wciąż nadaje się do spożycia, ale jest nieco starsze. Nie należy jeść jajka, jeżeli za to wznosi się tuż pod powierzchnią wody – wtedy wiadomo, że jest zepsute. Test potrząsania – potrząśnijcie jajkiem przy uchu i nasłuchujcie...