jajko z marchewką
AdobeStock/Pixabay
Newsy

Dodajcie jajko do ugotowanej marchewki a otrzymacie coś niesamowitego. Wpadlibyście na ten genialny pomysł?

Czy wpadlibyście na pomysł, żeby dodać do ugotowanej marchewki jajko i zrobić z tego pyszne i chrupiące domowe bułeczki? Tak przygotowane bułki są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Jak się do tego zabrać? Czytajcie dalej!
Anna Borkowska
luty 04, 2021

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż samodzielnie upieczone pieczywo z dodatkiem domowej wędliny. Myślicie, że przygotowanie domowego chleba lub bułeczek jest trudne i pracochłonne? Bynajmniej.

Podczas gdy większość osób wybiera na śniadanie zwykłe pszenne bułki – lub ich zdrowsze wersje – bułki razowe lub grahamki (one również są wypiekane z mąki pszennej, ale innego rodzaju), my proponujemy wam dziś coś zupełnie innego. Co powiecie na domowe bułeczki z ugotowanej marchewki?

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Składniki:

  • 3 ugotowane marchwie
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 10 gramów cukru
  • 10 gramów suchych drożdży
  • 10 ml wody
  • 700 gr mąki

Przygotowanie:

  • Do ugotowanej i pokrojonej na plasterki marchewki dodajemy jajko i całość dobrze mielimy przy pomocy blendera.
  • Dodajemy sól, cukier i rozpuszczone w ciepłej wodzie suche drożdże.
  • Całość dokładnie mieszamy i dodajemy 300 gramów mąki.
  • Mieszamy, dodajemy kolejne 400 gramów mąki i zagniatamy ciasto.
  • Miskę z ciastem zakrywamy folią i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  • Wykładamy ciasto na posypany mąką blat.
  • Ciasto posypujemy z wierzchu mąką i zagniatamy, po czym dzielimy na kilkucentymetrowe części przy użyciu noża.
  • Z każdego kawałka formujemy bułeczki.
  • Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu żółtkiem, posypujemy pietruszką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min.
    buleczki-marchwiowe
    Gotujmy.pl

Bułeczki są gotowe. Smacznego!

Komentarze
Gotujmy.pl
Newsy To nieco zapomniane ciasto smakuje wręcz obłędnie. Bożonarodzeniowa strucla zrobi furorę przy świątecznym stole
Makowce, keksy, pierniki i serniki... Pomysłów na świąteczne ciasta jest naprawdę wiele. W tym roku zaskocz swoich gości samodzielnie wykonaną struclą. Jej smak zrobi na nich piorunujące wrażenie!
Anna Borkowska
grudzień 15, 2020

Strucla (z niem. der Strietzel) — jest to tradycyjne ciasto świąteczne, które ma kształt długiego piroga, zwykle uplecionego w warkocz. To kruche i wielowarstwowe ciasto kojarzone jest przede wszystkim z kuchnią austriacką i było bardzo popularne na terenach dawnych Austro-Węgier, Galicji, np. we Lwowie czy Krakowie. Występuje najczęściej ze słodkim nadzieniem z jabłek lub wiśni. Jego wierzch często jest posypywany cukrem pudrem. Strucla jest naprawdę pyszna i będzie świetnym pomysłem na bożonarodzeniowy deser. Smakuje obłędnie zarówno solo, jak i z pyszną świąteczną herbatą. Jak ją przygotować? Czytaj dalej! Potrzebne składniki: pół kilograma mąki 1 drożdże instant odrobina soli 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego  1 jajko niecała szklanka mleka 10 kropli aromatu cytrynowego 200 g margaryny 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej 50 g kandyzowanych ananasów 100 g rozpuszczonego masła 100 g cukru pudru Sposób przygotowania: Na początku należy przesiać 400 g mąki, dodać do niej drożdże instant, sól, cukier wanilinowy, jajko i mleko. Ciasto dobrze zagniatamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Margarynę ucieramy z pozostałą mąką i zagniatamy razem z wyrobionym ciastem. Do uzyskanej masy dodajemy skórkę cytrynową i ananasy. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie równe części i robimy z niego podłużne strucelki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Po upieczeniu, gorące jeszcze ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem i posujemy cukrem pudrem. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj
pyzy z mięsem
Gotujmy.pl
Newsy Tradycyjne polskie pyzy z mięsem i skwareczkami. Wasze kubki smakowe eksplodują
Prawdziwe polskie pyzy z mięsem – nazywane również kartaczami lub cepelinami – to danie, którego po prostu trzeba spróbować. Jak je przygotować? Oto sprawdzony przepis!
Anna Borkowska
grudzień 16, 2020

Nie są im w stanie dorównać żadne pyzy kupione w pobliskim supermarkecie. Prawdziwe polskie pyzy z mięsem, lub, jak kto woli – kartacze albo cepeliny – to obłędne w smaku danie, które jest podstawą tradycyjnej polskiej kuchni. Dobrze ugotowane pyzy są mięciutkie i mają rozpływający się w ustach farsz. Ich przygotowanie wymaga odrobiny czasu i wprawy, ale efekt końcowy z pewnością jest warty grzechu. Tradycyjne pyzy polewa się na koniec usmażoną na złoto cebulką i chrupiącymi skwareczkami. Ten przepis to prawdziwe mistrzostwo świata. Sprawdźcie sami! Do zrobienia ciasta będziesz potrzebowała: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg surowych ziemniaków 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Sól Składniki na farsz: 300 gram mielonej łopatki 1 cebula 0,5 szklanki ugotowanej kasz gryczanej Składniki na skwarki: 300 gramów boczku 1 średnia cebula Przygotowanie: Gotujemy ziemniaki i przeciskamy je przez praskę. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i odsączamy z nich nadmiar wody. Wszystko łączymy razem w jedną masę. Dodajemy jajko, obie mąki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Mięso gotujemy, mielimy i dodajemy kaszę gryczaną a następnie wszystko dokładnie razem mieszamy. Ciasto formujemy w małe kulki, rozpłaszczamy je na dłoni i wkładamy do środka farsz. Ciasto formujemy w kulki. Pyzy wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię. Pora na przygotowanie skwarek. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Pyzy polewamy okrasą. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl  

Przeczytaj
Bułeczki domowe
cris/gotujmy.pl
Newsy Pyszne i chrupiące domowe bułeczki. Smakują idealnie z masłem i domowym dżemem
Bułki z marketu? Nieświeże, bez zapachu, jak z gumy. Pora zamienić je na wypiek własnej roboty!
Hubert Rój
grudzień 30, 2020

Kiedyś zapach świeżo pieczonego chleba był w polskich domach czymś naturalnym. Na wsiach budowano specjalne piece chlebowe, w których gospodynie szykowały prawdziwe cuda. Dzisiaj po dawnym zwyczaju już niemal nie ma śladu. Nawet na prowincji ludzie przerzucili się na chleb z piekarni. Pieczenie bułek także odeszło do lamusa. W ostatnim czasie powraca na szczęście moda na własne, naturalne wypieki. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Mamy dość sztucznych wypieków z dodatkiem spulchniaczy, polepszaczy i innych „wynalazków”. Tęsknota za dawnym smakiem ciągnie wiele pań domu w stronę własnych wypieków. Jeżeli boicie się jeszcze wypieku własnego chleba, zacznijcie od aromatycznych bułeczek. Na początku dużym kłopotem może wydawać się przyrządzenie zakwasu. Dlatego też na pierwszy ogień można skorzystać z łatwiejszego przepisu, w którym użyjemy do naszych bułeczek po prostu drożdży. Nasze bułeczki świetnie smakują zarówno na słodko – z dżemem, kremem czekoladowym. Można jeść je także na słono. Na przykład z masłem i z czosnkiem. Taka kombinacja świetnie będzie pasowała do choćby w połączeniu z barszczem czerwonym – w ten sposób drożdżowe wypieki jada się m.in. we wschodniej Europie. Przepis na pyszne i chrupiące domowe bułeczki (ok. 12 sztuk) Składniki: 80 dag mąki pszennej 2 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 paczki) 2 łyżki oliwy Łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Kminek Przygotowanie: Zacznijmy od przygotowania zaczynu. W tym przepisie nie będziemy rozrabiać drożdży z cukrem, a wymieszamy je z ok. 20 dag mąki, cukrem, odrobiną wody. Tak wymieszany zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Powinien podwoić swoją objętość. Następnie dodajemy do zaczynu pozostałe...

Przeczytaj
Pampuchy z gotowaną wołowiną
Gotujmy.pl/Mniam1
Newsy Lubicie klasyczne pampuchy? Te nadziewane wołowiną nie mają sobie równych
Ugotowane mają kulisty kształt, płaski od spodu i sprężystą, pulchną konsystencję. Mówi się na nie też kluski parowe, parzaki, czy parowce.
Aleksandra Jaworska
grudzień 10, 2020

Pampuchy to wyrób drożdżowy, gotowany najczęściej na parze. To miękkie bułki, które zazwyczaj podaje się na ciepło, w wersji słodkiej z dżemem i owocami lub w wersji słonej z sosem albo mięsem. Pyzy z drożdży Pampuchy można znaleźć w sklepach spożywczych, choć nie jest to produkt łatwy w wyrobie. Drożdże lubią powietrze i działanie, zatem najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie tych drożdżowych klusek w domu. Czasami pampuchami nazywa się danie deserowe oznaczające placki wyrobione z mąki pszennej i smażone na tłuszczu. Ich bardziej rozpowszechniona nazwa to racuchy. „Bułki na parze/Pampuchy z Kujaw”, znajdują się od 1 lutego 2017 na „Liście produktów tradycyjnych” Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Potrawa ta należała dawniej do codziennego menu kuchni kujawsko-pomorskiej jako danie obiadowe lub przekąska. Podawane z sosami, na słono także z mięsem oraz na słodko z kwaśną śmietaną i cukrem. Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną Ciasto drożdżowe ugotowane na parze jest bardzo smaczne i szalenie mięciutkie. Dosłownie rozpływa się w ustach! To z przepisu poniżej jest wzbogacone dodatkiem kukurydzy, którą możecie delikatnie wyczuć. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, dopiero co wyjęta z rosołu. Pycha! Składniki potrzebne do kukurydzianych pampuchów z gotowaną wołowiną Ciasto drożdżowe 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g kukurydzy konserwowej 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru 25 g drożdży świeżych 1/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego Nadzienie 300 g gotowanej wołowiny 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól pieprz czarny...

Przeczytaj