Nie ma nic lepszego na śniadanie niż samodzielnie upieczone pieczywo z dodatkiem domowej wędliny. Myślicie, że przygotowanie domowego chleba lub bułeczek jest trudne i pracochłonne? Bynajmniej.
Podczas gdy większość osób wybiera na śniadanie zwykłe pszenne bułki – lub ich zdrowsze wersje – bułki razowe lub grahamki (one również są wypiekane z mąki pszennej, ale innego rodzaju), my proponujemy wam dziś coś zupełnie innego. Co powiecie na domowe bułeczki z ugotowanej marchewki?
Składniki:
- 3 ugotowane marchwie
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki soli
- 10 gramów cukru
- 10 gramów suchych drożdży
- 10 ml wody
- 700 gr mąki
Przygotowanie:
- Do ugotowanej i pokrojonej na plasterki marchewki dodajemy jajko i całość dobrze mielimy przy pomocy blendera.
- Dodajemy sól, cukier i rozpuszczone w ciepłej wodzie suche drożdże.
- Całość dokładnie mieszamy i dodajemy 300 gramów mąki.
- Mieszamy, dodajemy kolejne 400 gramów mąki i zagniatamy ciasto.
- Miskę z ciastem zakrywamy folią i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
- Wykładamy ciasto na posypany mąką blat.
- Ciasto posypujemy z wierzchu mąką i zagniatamy, po czym dzielimy na kilkucentymetrowe części przy użyciu noża.
- Z każdego kawałka formujemy bułeczki.
- Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu żółtkiem, posypujemy pietruszką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min.
Bułeczki są gotowe. Smacznego!