Dodajcie do ugotowanego ryżu 1 składnik i wstawcie go na 12 g. do lodówki. Ryż będzie mniej kaloryczny
Flickr
Newsy

Dodajcie do ugotowanego ryżu 1 składnik i wstawcie go na 12 g. do lodówki. Ryż będzie mniej kaloryczny

Według naukowców ze Sri Lanki taka obróbka ryżu zmniejsza jego kaloryczność nawet o 60%.

Ryż jest bardzo smaczny, ale jest też przy tym dość kaloryczny. Czy wiecie, że w 100 gramów klasycznego białego ryżu jest aż 130 kalorii?

Naukowcy twierdzą, że znaleźli sposób na zmniejszenie kaloryczności ryżu - wystarczy ugotować go z olejem kokosowym, a następnie wstawić na 12 godzin do lodówki przed jedzeniem. Według ekspertów ze Sri Lanki, taka obróbka ryżu zmniejsza jego kaloryczność nawet o 60%.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Węglowodany na zimno są mniej kaloryczne?

Produkty bogate w skrobię, takie jak ryż, czyli po prostu węglowodany, są dobrym źródłem energii. Kiedy je spożywamy, nasz organizm rozkłada je na cukry proste. Wszelkie pozostałości będą przechowywane przez organizm i w razie potrzeby szybko przekształcane w glukozę. Jednak, gdy mamy do czynienia ze zbyt dużym poziomem glukozy krążącej we krwi, może ona zostać zmagazynowana przez nasz organizm w postaci tłuszczu.

W toku badań naukowcy chcieli sprawdzić, czy da się zmodyfikować w jakiś sposób żywność, aby skłonić organizm do wchłaniania mniejszej ilości węglowodanów, aby utrzymać niższy poziom cukru we krwi i spożywanych kalorii.

Już wcześniej brytyjscy badacze odkryli, że gotowanie, a następnie schładzanie makaronu, powoduje mniejszy skok glukozy - nawet jeśli następnie podgrzejemy zimny makaron. To samo dotyczy ryżu.

Zobacz także
Przesoliliście ryż? Uratujecie go dzięki temu owocowi

Przesoliliście ryż? Uratujecie go dzięki temu owocowi

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da

Jak ugotować ryż w mikrofalówce? Łatwiej chyba się nie da

Jak zmniejszyć kaloryczność ryżu?

Zdaniem ekspertów, najlepszym sposobem jest gotowanie ryżu na wolnym ogniu przez 20 minut z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego, a następnie pozostawienie go do ostygnięcia i przechowywanie w lodówce przez 12 godzin.

Dzięki tej metodzie wykształci się skrobia oporna. To z kolei sprawi, że ugotowany ryż będzie mniej kaloryczny i zdrowszy oraz będzie miał korzystny wpływ na glikemię.

Naukowcy sprawdzają teraz, które odmiany ryżu najlepiej nadają się do tego zadania i czy inne oleje również zdadzą tu egzamin.

Sarah Coe, ekspertka z British Nutrition Foundation, powiedziała, że oporna skrobia ma wiele korzyści zdrowotnych, ponieważ:

  • poprawia trawienie
  • usprawnia zdrowie jelit
  • może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi

Źródło: BBC, o2.pl

Makaron jest tuczący, bo popełniacie ten 1 błąd. Podpowiadamy jak obniżyć kaloryczność klusek
Flickr
Newsy
Makaron jest tuczący, bo popełniacie ten 1 błąd. Podpowiadamy jak obniżyć kaloryczność klusek
Jeśli lubicie makarony i jednocześnie dbacie o linię, unikajcie ciężkich, mięsnych sosów. I gotujcie je tak, żeby miały mniej kalorii.

Liczycie kalorie? To musicie wiedzieć, że naukowcy znaleźli sposób na znaczne obniżenie ilości kalorii w takich produktach jak makaron, ryż czy ziemniaki. Wyniki prac naukowców były na tyle odkrywcze, że ogłoszono je na corocznej konferencji amerykańskiego towarzystwa chemicznego. Jak pozbawić makaron nadmiaru kalorii? Mechanizm zmniejszenia ilości kalorii w badanych pokarmach jest bardzo prosty. Polega na tym, że łańcuchy skrobi zawarte w takich produktach jak makaron, ryż czy ziemniaki, skracają się w miarę gotowania. Im dłużej je gotujemy, tym stają się bardziej przyswajalne i szybciej rozkładane przez nasze enzymy trawienne na wykorzystywaną przez organizm glukozę. Tym lepiej i szybciej je trawimy. Wystarczy mały trik – skrócenie czasu gotowania, aby pozostawić więcej dłuższych łańcuchów skrobi, których enzymy trawienne nie będą w stanie rozłożyć. Z biochemicznego punktu widzenia taka skrobia nazywana jest skrobią oporną, która staje się rodzajem nietrawionego błonnika. Tak więc powinno się gotować produkty skrobiowe, by uniknąć ich tuczącego wpływu na organizm: Makaron gotujcie 2 minuty krócej od zupełnej miękkości. Informacja ile minut gotować do stanu al dente, zawsze pojawia się na opakowaniu makaronu Ryż gotujcie 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu  Ziemniaki gotujcie ok. 5 minut krócej niż zazwyczaj, uważając jednak, by nie były jeszcze surowe. Przed odlaniem zawsze wyłówcie kawałek i spróbujcie czy nie są już za bardzo mączyste Warzywa tylko obgotujcie. Także zawsze warto sprawdzić, czy nie są zbyt surowe i ich konsystencja będzie odpowiednia do dania, do którego zostaną dodane  Jak obniżyć kaloryczność produktów skrobiowych? Po pierwsze – gotujcie al dente. Gotowanie al dente,...

Gotowany ryż
Pixabay/Uwe Conrad
Newsy
Ugotujcie ryż w ten sposób, a zmniejszycie jego kaloryczność nawet o połowę
Ryż i jego właściwości to wiedza powszechna. Dziś trudno sobie wyobrazić gotowanie bez ryżu.

W Azji ryż znaczy tyle, co w Europie chleb i ziemniaki. Produkt ten przydaje się także w diecie bezglutenowej i wszystkich dietach lekkostrawnych. Osoby dbające o linię chętnie sięgają po niego. Ryż dobrze syci Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ryżu. Najbardziej znany i najczęściej spożywany jest ryż biały. Pewnie często używacie go do przygotowywania ulubionych dań. Ze względu na długość ziarna ryżu wyróżnia się ryż: krótkoziarnisty (np. ryż perłowy do sushi), średnioziarnisty i długoziarnisty, np. jaśminowy i basmati. Ryż to źródło błonnika pokarmowego Jego najlepszym źródłem jest ryż brązowy, czarny i dziki. Ryż biały, ze względu na wysoki stopień oczyszczenia ziarna, jest znacznie uboższy w błonnik. Niską zawartością błonnika charakteryzuje się podobnie ryż paraboliczny, w którym składnik ten jest tracony w trakcie szlifowania ziaren. Dzięki obecności błonnika pokarmowego ryż brązowy, czarny i dziki wpływa korzystnie na ośrodek głodu i sytości, zwiększając i wydłużając uczucie sytości po posiłku oraz poprawia funkcję jelit. Taki ryż sprawdzi się głównie w przypadku osób z otyłością. Dzięki ciemnym odmianom  ryżu zmniejszycie masę ciała.  Ryż jest produktem bezglutenowym Dlatego może być spożywany przez osoby z celiakią i nietolerancją glutenu. Dodatkowo ryż bogaty w błonnik może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2 i może być wykorzystywany w diecie osób już chorujących na cukrzycę. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. Ryż biały przyda się z kolei osobom cierpiącym na biegunki. Przynosi ulgę, kiedy trawienie działa jak rollercoaster. Nietypowa metoda gotowania ryżu Jak donoszą media internetowe badacz ze Sri Lanki...

Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Adobe Stock
Newsy
Czy można zjeść banana na pusty żołądek? Lekarze nie pozostawiają złudzeń
Wstaliście rano i macie ochotę na banana? Sprawdźcie, czy jedzenie bananów na pusty żołądek jest zdrowe.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nigdy nie powinno się go jeść w pośpiechu i zawsze powinno ono być pożywne i zdrowe, aby zapewnić nam odpowiednie składniki odżywcze i energię na resztę dnia. Niestety, nie zawsze mamy czas na przygotowanie śniadania. Wielu z nas zazwyczaj sięga po coś, co akurat znajduje się pod ręką, aby szybko zaspokoić swój głód. Nie wszystkie produkty jedzone na czczo są jednak dla nas dobre. Jak to więc jest z bananami? Prozdrowotne właściwości bananów Banany to jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają witaminy A, B6 i C oraz są bogatym źródłem magnezu, potasu i fosforu. Banany składają się głównie z węglowodanów. Niedojrzałe banany zawierają przyzwoite ilości skrobi, która działa jak błonnik, wspomagając pracę jelit. Podobnie jak inne owoce, banany zawierają kilka zdrowych przeciwutleniaczy, które odpowiadają za wiele korzyści zdrowotnych. Należą do nich m.in. dopamina i katechina. Banany mogą być korzystne dla zdrowia serca ze względu na wysoki poziom potasu i przeciwutleniaczy. Co więcej, ich tzw. oporna skrobia i pektyny mogą promować zdrowie okrężnicy. Banany nie tylko dodają nam energii, ale też odtruwają organizm, wspomagają naszą oporność i pomagają w regeneracji mięśni. Banany są ogólnie uważane za zdrowe, jednak osoby z cukrzycą typu 2 powinny unikać spożywania dużych ilości dojrzałych bananów. A co, jeżeli chodzi o jedzenie bananów na czczo? Czy można jeść banany na pusty żołądek? Zdaniem lekarzy to najlepsze, co możemy zrobić, ponieważ banany: mają bogatą wartość odżywczą wprawiają nas w dobry nastrój, dzięki tryptofanowi, który odpowiada za wydzielanie serotoniny  wspomagają trawienie pomagając nam uniknąć zaparć doskonale działają...

czipsy
Pixabay
Zdrowie
8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...