schabowe bez mąki pszennej
iwa643/gotujmy.pl
Newsy

Dodajcie do schabowych tę mąkę a zaskoczą was swoim smakiem. Wyjdą chrupiące, soczyste i wprost przepyszne

Czy można zrobić smaczne kotlety schabowe bez mąki pszennej? Jak najbardziej! A do tego jak wspaniale smakują!

Jesteście amatorami kotletów schabowych? Jeżeli nie boicie się eksperymentów w kuchni, to wypróbujcie ten smaczny przepis na kotlety. Wychodzą genialnie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jaka panierka do schabowych?

Kotlety schabowe można przygotować na wiele ciekawych sposobów! Zamiast używać tradycyjnej panierki z bułki tartej oraz prostych przypraw w postaci soli i pieprzu, można poeksperymentować! Na przykład używając zamiast bułki tartej chrupek kukurydzianych, pestek dyni, słonecznika albo płatków owsianych.

Inna panierka stanowi bardzo ciekawą odmianę dla klasycznych kotletów! Nie bójcie się też użyć przypraw. Choć wiele osób preferuje prostotę i używa jedynie soli i pieprzu, to schabowe z dodatkiem papryki, oregano albo curry, też są bardzo smaczne!

Wypróbujcie przepis na kotlety z tą ostatnią przyprawą i dodatkiem mąki kukurydzianej. Nie tylko świetnie smakują, ale też wyglądają wyjątkowo apetycznie!

Przepis na schabowe w wyjątkowej panierce

Do przygotowania schabowych według tego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 4 kawałki mięsa ze schabu na kotlety
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Bułka tarta
  • Curry
  • Sól
  • Olej do smażenia

Jeżeli będziecie robić więcej kotletów, to zwiększcie odpowiednio ilość składników. Podana lista wystarczy na zrobienie 4 kotletów schabowych.

Przygotowanie:

  1. Kotlety opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikami papierowymi.
  2. Następnie obłóżcie mięso folią spożywczą z obu stron i rozbijcie tłuczkiem. Dzięki użyciu folii kotlety nie będą pryskały po całej kuchni, a włókna mięsa nie przykleją się do tłuczka. Trudno jest je później usunąć!
  3. Teraz do miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie. Dodajcie dwie łyżki mąki kukurydzianej, jedną łyżkę mąki pszennej, trochę soli i przyprawy curry. Dokładnie wymieszajcie, aż ciasto zacznie mieć odpowiednią konsystencję.
  4. Do drugiej miski wsypcie bułkę tartą.
  5. Na patelni rozgrzejcie odpowiednią ilość oleju. Posólcie kotlety z obu stron.
  6. Teraz zamoczcie każdego kotleta w cieście, a następnie obtoczcie w bułce tartej i przełóżcie na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażcie schabowe na średnim ogniu na złoty kolor. 

 

Źródło: gotujmy.pl

Gwiazda TVN Omenaa Mensah pokazała jak smaży schabowe dla męża. Jej odważny strój przyciągnął uwagę
ONS
Newsy
Gwiazda TVN Omenaa Mensah pokazała jak smaży schabowe dla męża. Jej odważny strój przyciągnął uwagę
Omenaa zaskoczyła swoich fanów strojem, w jakim smaży kotlety schabowe. Lepiej przyjrzyjcie się uważnie!

Prezenterka TVN Omenaa Mensah jest bardzo aktywna w mediach społecznościowych. Niedawno wywołała lekkie poruszenie wśród swoich fanów, gdy pokazała filmik na którym smaży schabowe dla swojego męża. Jak wam się podoba jej strój? Gotowanie u Omeny Mensah Nie można odmówić Omenie poczucia humoru. Gwiazda udostępniła filmik, na którym pokazuje jak przygotowuje kotlety schabowe. Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że Omena smaży kotlety w… bikini! Ale wystarczy się przyjrzeć by zauważyć, że to tylko fartuch z nadrukiem kobiecej sylwetki w stroju kąpielowym.  Wyszło zabawnie? Przepis na kotlety schabowe Jeśli po przeczytaniu o kotletach Omeny nabraliście ochoty na usmażenie schabowych, to skorzystajcie z poniższego przepisu! Do przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 4 plastry schabu bez kości 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mąki pszennej Olej rzepakowy do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Mięso umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Następnie przełóżcie kotlety folią spożywczą, połóżcie na stolnicy i rozbijcie tłuczkiem na taką grubość, jaka wam odpowiada. Po rozbiciu doprawcie mięso solą i pieprzem z obu stron. Możecie też użyć innych ulubionych przypraw, np. aromatycznych ziół albo czosnku. Teraz przygotujcie sobie trzy talerze. Do pierwszego wbijcie dwa jajka i wymieszajcie je widelcem, do drugiego wsypcie kilka łyżek bułki tartej, a do ostatniego kilka łyżek mąki pszennej. Rozgrzejcie na patelni sporą ilość tłuszczu. Każdy kotlet obtoczcie najpierw w mące, później w jajku i na koniec w bułce tartej. Róbcie to starannie tak, by panierka równomiernie pokryła całe mięso. Tak przygotowanie kotlety smażcie na rozgrzanym tłuszczu...

schabowy
AdobeStock
Newsy
Schabowe będą smakowały obłędnie, jeśli po usmażeniu zrobicie z nimi 1 rzecz. W życiu nie zjecie lepszych
Lubicie schabowe w chrupiącej panierce? Wypróbujcie tę sztuczkę!

Jak zrobić chrupiące kotlety schabowe? Można eksperymentować z rodzajem panierki – niektórzy zamiast bułki tartej używają samej mąki albo płatków owsianych lub kukurydzianych. By kotlety były jeszcze smaczniejsze, można je panierować podwójnie w mące lub przeciwnie – kilkukrotnie zanurzyć w jajku, choć wtedy panierka wyjdzie raczej delikatna. Sprawdza się też jeden, prosty trik. Chodzi o włożenie usmażonych kotletów na kilka minut do piekarnika. Próbowaliście już tego kiedyś? Przepis na schabowe z chrupiącą panierką Do przygotowania tych schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 kotlety ze schabu o grubości ok. 1,5 cm 1 szklanka bułki tartej 2 jajka rozmiar L Po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i soli Olej do smażenia Opcjonalnie: ser żółty i ananas Przygotowanie Włączcie piekarnik i ustawcie temperaturę 180 stopni. Kotlety umyjcie i osuszcie od razu papierowymi ręcznikami. Następnie obłóżcie mięso z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem tak, by każdy kotlet miał około 7 mm grubości – powinien być o połowę cieńszy niż przed ubijaniem. Zdejmijcie folię z kotletów i natrzyjcie je solą i pieprzem. Jeśli lubicie, dodajcie do nich ulubione przyprawy do mięs, np. majeranek. Przygotujcie sobie dwa głębokie talerze. Do pierwszego wsypcie niecałą szklankę bułki tartej, a do drugiego wbijcie dwa jajka i wymieszajcie je energicznie widelcem. Na patelni rozgrzejcie olej (albo smalec wieprzowy). Kotlety zamaczajcie po kolei w jajku, a później obtoczcie dokładnie w bułce tartej. Tak przygotowane mięso kładźcie na rozgrzany olej i smażcie na średnim ogniu przez maksymalnie dwie minuty z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor – jeśli są zbyt blade, to zwiększcie ogień. Jeżeli zaczynają się palić, to...

Jakie przyprawy do schabowego? Polacy nagminnie pomijają 1 z nich
AdobeStock
Newsy
Jakie przyprawy do schabowego? Polacy nagminnie pomijają 1 z nich
Jak przygotować idealne schabowe? Czym najlepiej je przyprawić? Przeczytajcie, a wyjdą wam schabowe o jakich nawet nie śniliście!

W czym tkwi sekret idealnie chrupkiego i soczystego schabowego ? Na początku powinniśmy oczywiście zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Kiedy już zakupimy świeży schab i pokroimy go na plastry, powinniśmy dobrze rozbić je z obu stron tłuczkiem a następnie oprószyć solą i pieprzem. Tak przygotowane kotlety maczamy w mące, a następnie w jajku i na koniec w bułce tartej . Mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu – oleju lub smalcu. Czy zastanawialiście się kiedyś, czym poza solą i pieprzem, można przyprawić schabowe? Podpowiadamy! Najlepsze przyprawy do schabowych W wielu polskich domach do przyprawienia kotletów schabowych używa się jedynie soli i pieprzu. To błąd! Warto poeksperymentować również z innymi przyprawami, takimi jak ziołowy pieprz, czosnek czy majeranek. A co powiecie na schabowego z dodatkiem słodkiej lub ostrej papryki? Schabowy w słodkiej papryce Słodka papryka świetnie podkręca smak tradycyjnych kotletów schabowych. Jeżeli jesteście fanami nieco ostrzejszych smaków, możecie użyć wersji ostrej. Fajnym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Plastry mięsa obsypujemy przyprawami lub dodajemy je do rozkłóconego jajka. Wielu szefów kuchni poleca, by kawałki mięsa pozostawić na kilka godzin w mleku wymieszanym z przyprawami, dzięki czemu kotlety są bardziej soczyste. Kolejnym pomysłem jest zamoczenie schabowych w mleku i cebuli , którą usuwamy tuż przed panierowaniem. Spróbujcie tak przygotowanych schabowych, a na pewno pokochacie ich niebanalny smak! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też:  Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację Przepis na bitki...

Tajemnica kotleta schabowego
Adobe Stock
Newsy
Zamarynujcie schabowego w... majonezie. Wyjdzie taki, że palce lizać. Ta marynata to mistrzostwo świata
Sposób na soczyste kotlety? Odpowiednia marynata! Przygotujcie w ten sposób schabowe, a będą doskonale smakowały.

Któż nie kocha kotletów schabowych? To klasyczne danie polskiej kuchni ma wielu miłośników. Najczęściej smażone w panierce i podawane w towarzystwie ziemniaków i kapusty, można przygotowywać naprawdę na wiele różnych sposobów! Co powiecie na małą odmianę? Tradycyjny schabowy Kotlety schabowe w Polsce mają dość długą historię. Przepis na to znane danie pojawił się w 1860 roku w książce kucharskiej „365 obiadów za pięć złotych” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej, bardzo popularnej wówczas i uznanej autorki poradników dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego oraz gotowania. Najbardziej klasyczny przepis na kotlety to rozbite tłuczkiem płaty schabu, panierowane z dodatkiem przypraw w jajku i bułce tartej i smażone w głębokim tłuszczu – oleju lub na smalcu. Przepis na kotlety schabowe marynowane w majonezie Jeśli bardzo lubicie schabowe kotlety i szukacie jakiejś alternatywy, to wypróbujcie nieco inny przepis na to danie! Marynowane plastry schabu będą dużo bardziej kruche i soczyste, a smak niezwykle wyjątkowy. Do przygotowania marynowanych kotletów będą wam potrzebne poniższe składniki: 4 płaty schabowe 1-2 jajka Łyżka majonezu Łyżka świeżego koperku Łyżka świeżej natki pietruszki Pół płaskiej łyżeczki pieprzu Łyżka soku z cytryny Pół łyżeczki soli Bułka tarta Olej Przygotowanie Kotlety rozbijcie tłuczkiem. Do miseczki wbijcie całe jajka, dodajcie majonez, sok z cytryny, koperek, pietruszkę i pieprz. Dokładnie wymieszajcie Przelejcie marynatę do zamykanego pojemnika i zanurzcie w niej kotlety. Odstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z lodówki na około pół godziny przed smażeniem. Kotlety po kolei obtaczajcie w bułce...