Jesteście amatorami kotletów schabowych? Jeżeli nie boicie się eksperymentów w kuchni, to wypróbujcie ten smaczny przepis na kotlety. Wychodzą genialnie!

Jaka panierka do schabowych?

Kotlety schabowe można przygotować na wiele ciekawych sposobów! Zamiast używać tradycyjnej panierki z bułki tartej oraz prostych przypraw w postaci soli i pieprzu, można poeksperymentować! Na przykład używając zamiast bułki tartej chrupek kukurydzianych, pestek dyni, słonecznika albo płatków owsianych.

Inna panierka stanowi bardzo ciekawą odmianę dla klasycznych kotletów! Nie bójcie się też użyć przypraw. Choć wiele osób preferuje prostotę i używa jedynie soli i pieprzu, to schabowe z dodatkiem papryki, oregano albo curry, też są bardzo smaczne!

Wypróbujcie przepis na kotlety z tą ostatnią przyprawą i dodatkiem mąki kukurydzianej. Nie tylko świetnie smakują, ale też wyglądają wyjątkowo apetycznie!

Zobacz także:

Przepis na schabowe w wyjątkowej panierce

Do przygotowania schabowych według tego przepisu, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 4 kawałki mięsa ze schabu na kotlety
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Bułka tarta
  • Curry
  • Sól
  • Olej do smażenia

Jeżeli będziecie robić więcej kotletów, to zwiększcie odpowiednio ilość składników. Podana lista wystarczy na zrobienie 4 kotletów schabowych.

Przygotowanie:

  1. Kotlety opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikami papierowymi.
  2. Następnie obłóżcie mięso folią spożywczą z obu stron i rozbijcie tłuczkiem. Dzięki użyciu folii kotlety nie będą pryskały po całej kuchni, a włókna mięsa nie przykleją się do tłuczka. Trudno jest je później usunąć!
  3. Teraz do miseczki wbijcie dwa jajka i rozkłóćcie. Dodajcie dwie łyżki mąki kukurydzianej, jedną łyżkę mąki pszennej, trochę soli i przyprawy curry. Dokładnie wymieszajcie, aż ciasto zacznie mieć odpowiednią konsystencję.
  4. Do drugiej miski wsypcie bułkę tartą.
  5. Na patelni rozgrzejcie odpowiednią ilość oleju. Posólcie kotlety z obu stron.
  6. Teraz zamoczcie każdego kotleta w cieście, a następnie obtoczcie w bułce tartej i przełóżcie na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażcie schabowe na średnim ogniu na złoty kolor. 

 

Źródło: gotujmy.pl