Dodajcie do sałatki ten nieoczekiwany chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy – wspomaga wątrobę i trawienie
AdobeStock
Newsy

Dodajcie do sałatki ten chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy. Wspomaga wątrobę i trawienie

Zwykle omijacie ten chwast szerokim łukiem? Przeczytajcie, a być może następnym razem dodacie go do sałatki.

Na pewno widzieliście kiedyś w ogrodzie czy na łące tę roślinę. Podagrycznik nie jest zbytnio lubiany przez ogrodników, którzy uważają go za trudny do zwalczenia chwast. Niewiele osób wie, że ta całkiem ładna roślina o zielonych liściach i drobnych białych kwiatach, ma wiele właściwości zdrowotnych.

Co więcej – podagrycznik ma też przyjemny smak i z powodzeniem może być dodawany do różnych dań, np. do sałatek. Co jeszcze należy o nim wiedzieć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest podagrycznik?

Podagrycznik to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. Roślina ta służyła dawniej do leczenia dny moczanowej, potocznie zwanej podagrą.

  • Podagrycznik to roślina, którą stosuje się również w chorobach reumatycznych wpływających na stawy i tkanki miękkie.
  • Jest również stosowany w hemoroidach, a także w chorobach nerek, pęcherza moczowego i jelit.
  • Podagrycznik ma działanie przeciwzapalne i pomaga usuwać kwas moczowy z organizmu.
  • Napar z suszonych liści podagrycznika działa moczopędnie.
  • Podagrycznik ma delikatne działanie uspokajające.
  • Roślina ta wspomaga pracę wątroby i wspiera procesy trawienne.
  • Herbatę z suszonych liści podagrycznika stosowano na poprawę przemiany materii.
  • Świeże liście przyspieszają gojenie się ran.
  • Zawiera wiele cennych składników, jakich jak: witamina C, beta-karoten, flawonoidy i minerały takie jak: żelazo, cynk, wapń, magnez czy potas.

Dodajcie do sałatki ten nieoczekiwany chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy – wspomaga wątrobę i trawienie
AdobeStock

Zobacz także
Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia

Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia

Kiedyś przyprawa, dzisiaj już chwast. Znacie to zioło? Uratuje was od nieznośnych komarów

Kiedyś przyprawa, dzisiaj już chwast. Znacie to zioło? Uratuje was od nieznośnych komarów

Czy można jeść podagrycznik?

Czy wiecie, że podagrycznik można wykorzystać do gotowania? Surowe liście tej rośliny są jadalne i  mają przyjemny, lekko korzenny smak oraz słodki, marchewkowy zapach.

Możecie dodawać je do:

  • sałatek
  • omletów
  • tart
  • zup
  • warzywnych koktajli
  • kanapek
  • zapiekanek
  • zrobić z nich pesto

Starożytni Rzymianie traktowali tę roślinę jako pokarm. Zjadany był też w Szwecji, Szwajcarii oraz w dawnej Polsce. 

Jeśli zbieracie podagrycznik, nie zrywajcie go w miejscach leżących w pobliżu ruchliwych tras. Najlepiej, gdyby były to miejsca czyste i położone z dala od ulic.

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia
AdobeStock
Newsy
Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia
Ta roślina do złudzenia przypomina popularną sałatę - rukolę. W przeciwieństwie do niej jest jednak bardzo niebezpieczna.

Polacy pokochali rukolę za jej przyjemny, pikantno-orzechowy smak. Sałata ta zyskała w naszym kraju tak dużą popularność, że wielu z nas zaczęło samodzielnie uprawiać ją w domu lub w przydomowym ogrodzie. Jeśli uprawiacie w ogródku rukolę uważajcie, by nie pomylić z jej pewnym do złudzenia przypominającym ją chwastem. Roślina ta ma bardzo szkodliwe działanie i może zrujnować wasze zdrowie. Czym jest rukola? Rukola to drobnolistna zielona sałata, która doskonale się sprawdza jako baza do sałatek oraz jako dodatek do kanapek . Rukola jest bogata w kwas foliowy, który nie tylko wspiera zdrowie kobiet w ciąży, ale również pomaga w utracie wagi, ponieważ dezaktywuje geny odpowiedzialne za magazynowanie tłuszczu. Jest też niskokaloryczna oraz zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników, jak błonnik, wapń, potas oraz witamina C. Cenimy ją nie tylko za to, że jest zdrowa, ale również za jej wspaniały smak. Nic dziwnego, że spora część z nas zaczęła uprawiać ją w przydomowych ogródkach. A to niestety może stwarzać pewne zagrożenie. Podobieństwo rukoli do niebezpiecznego chwastu Jeśli uprawiacie ogródku rukolę, dobrze się przyjrzyjcie jej liściom przed zerwaniem. W przydomowych ogródkach rośnie bowiem pewien chwast, który do złudzenia przypomina tę sałatę. Chodzi o starca pospolitego (Senecio vulgaris). Tak wygląda starzec pospolity: Nigdy nie spożywajcie liści tej rośliny, ponieważ zawiera ona bardzo niebezpieczne substancje, które mogą doprowadzić do ruiny wasze zdrowie. Chodzi m.in. enecjoninę, senecynę, kwercetynę, kwas fumarowy czy pyrralizydynę, które mają działanie mutagenne, kancerogenne i hepatotoksyczne. Regularne spożywanie tej rośliny może zaburzać pracę układu pokarmowego, a także może doprowadzić do uszkodzenia...

herbata odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Herbatka z tych liści odchudza już w 7 dni. W pasie ubędzie kilka centymetrów
Robi się coraz cieplej, a to oznacza wymianę ubrań zimowych na letnie. Wiele osób może być zaskoczonych zbyt ciasnymi spodniami czy za małą koszulką. Wiosna to idealny czas na detoks. Regularne picie tej herbatki nie tylko nawodni organizm, ale przede wszystkim przyspieszy metabolizm a kilogramy same zaczną lecieć w dół.

Wiosna to idealny czas na oczyszczenie organizmu po zimie. Chłodniejsze pory roku raczej nie sprzyjają aktywności fizycznej, a częściej zdarza się wówczas spędzać wolny czas na kanapie przed telewizorem z ulubionym serialem i szeregiem różnych przekąsek. Po dłuższym okresie wówczas wiele osób dziwi się zbyt ciasnymi ubraniami, jednak na to przełożyło się błogie lenistwo. Najczęściej wtedy ludzie podejmują się szeregu diet głodówkowych czy detoksów sokowych, które niestety mogą zakończyć się efektem jo-jo. Sprawdzonym oraz idealnym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów przybranych w zimie jest regularne picie herbaty z liści laurowych.  Zastosowanie w kuchni liści wawrzynu Liście laurowe kojarzą się głównie jako przyprawa do wielu potraw i to jest prawda. Charakteryzują się wyrazistym, aczkolwiek lekko korzennym aromatem. Są doskonałym uzupełnieniem szeregu dań. Najczęściej są dodawane do zup, takich jak rosół czy barszcz, potraw mięsnych, sosów, różnego rodzaju marynat czy domowych wędlin. Świetnie się wkomponowują w przyrządzane potrawy i jednocześnie podkręcając ich smak. Wiele gospodyń wiejskich nie wyobraża sobie gotowania bez tej przyprawy. Środek na insekty  Liście z drzewa laurowego nie tylko przydają się w kuchni do podkreślania smaku potraw, ale także są świetnym środkiem odstraszającym różnego rodzaju owady. Dzięki swojemu charakterystycznemu zapachowi są skutecznym preparatem unieszkodliwiającym insekty. Rozłożenie tych liści swobodnie w szafkach pozwoli na pozbycie się niechcianych lokatorów, takich jak mole spożywcze, mrówki czy komary.  To naturalny środek, który nie ingeruje w produkty przyniesione ze sklepu.  Pochodzenie liści laurowych Każda gospodyni domowa ma w swoich zapasach tę przyprawę, jednak...

Ten napar pozbywa się zalegającej wody i pozwala wejść w mniejsze ubrania. Rośnie tuż pod nosem
AdobeStock
Newsy
Ten napar pozbywa się zalegającej wody i pozwala wejść w mniejsze ubrania. Rośnie tuż pod nosem
Zerwijcie te liście i zróbcie z nich napar. Pomaga w zaskakujących problemach zdrowotnych.

Gromadzi się wam woda w organizmie? Ten popularny napar ze znanej rośliny może niezwykle pomóc. Ma też wiele innych sennych właściwości zdrowotnych. Wystarczy wyjść na podwórko, na pewno wypatrzycie gdzieś tę roślinę. Niezwykły napar Chodzi o pokrzywę . Ta niepozorna roślina jest jadalna, a jej napar walczy z wieloma dolegliwościami. „Pokrzywa zwyczajna”, bo tak fachowo brzmi nazwa tej rośliny, ma zastosowanie w medycynie naturalnej. Oprócz tego, że stanowi ona cenne źródło witamin i minerałów, ma też inne, specyficzne właściwości. Podstawową właściwością pokrzywy, za którą jest ona ceniona, jest działanie moczopędne, czyli pozwalające usuwać wodę z organizmu. Napar z pokrzywy przeciwdziała zatrzymywaniu się płynów w organizmie, co może być pomocne dla wielu osób. Niektórzy mają dużą tendencję do puchnięcia i zatrzymywania wody. Wtedy pokrzywa jest nieoceniona. Pokrzywa przeciw puchnięciu? Napar z liści pokrzywy faktycznie skutecznie usuwa zalegającą wodę dzięki temu, że pobudza nerki do działania i wydalania wody z organizmu. Ta właściwość pokrzywy może być użyteczna, ale uważajcie, bo może okazać się też niebezpieczna! Dbajcie o odpowiednie nawodnienie. Możecie wspomagać się naparem z pokrzywy, ale nie rezygnujcie z picia wody . To szczególnie ważne w ciepłe dni. Pokrzywa na odchudzanie Picie naparu z pokrzywy szybko może dać pożądany efekt w postaci wysmuklenia sylwetki. Pamiętajcie jednak, że nie jest to faktyczna utrata tłuszczu, ale utrata wody z organizmu. Warto zatem wiedzieć o tym, że nawet taki zdrowy napar nie zastąpi ruchu i właściwej diety. Napar z pokrzywy – nie dla każdego Napary z pokrzywy są bardzo zdrowe, jednak nie każdy może je stosować. Nie powinny z niego korzystać osoby: Po zabiegach chirurgicznych...

Tragiczny finał gotowania. 48-latek pomylił składniki i śmiertelnie się otruł
Adobe Stock
Newsy
Tragiczny finał gotowania. 48-latek pomylił składniki i śmiertelnie się otruł
Lubicie spacery po lesie w poszukiwaniu grzybów, ziół i owoców leśnych? Historia pewnego 48-latka z Niemiec daje do myślenia – leśne dary natury powinny zbierać tylko i wyłącznie osoby posiadające odpowiednią wiedzę i doświadczenie w tym temacie.

Czosnek niedźwiedzi to roślina niezwykle ceniona przez smakoszy i poszukiwaczy niebanalnych smaków. „Kuzyn” czosnku zwyczajnego rośnie dziko w runie lasów liściastych. Co ciekawe, jako gatunek objęty częściową ochroną, w naszym kraju można go zbierać jedynie w województwie śląskim, małopolskim i podkarpackim. Dużo czosnku niedźwiedziego rośnie za to w lasach niemieckich. Nasi zachodni sąsiedzi nie są co prawda tak zapalonymi grzybiarzami i zielarzami jak Polacy, ale również chętnie korzystają z darów leśnej natury. Jak doszło do tragicznego zatrucia w Niemczech? Nie inaczej było w przypadku pewnego 48-latka z Bawarii w południowych Niemczech. Mężczyzna pochodzący z miejscowości Freising położonej ok. 30 km od Monachium, wybrał się do lasu w celu nazbierania świeżego czosnku. Po powrocie do domu Niemiec zabrał się za pichcenie swojego wymarzonego obiadu. Do sosu dodał roślinę przyniesioną w koszu z lasu. Zdążył zjeść ledwie kilka łyżek ugotowanej potrawy, po czym nagle źle się poczuł. Nie było wyjścia – Bawarczyk musiał wezwać pogotowie. Mężczyzna zdążył poskarżyć się lekarzom, że smak jego potrawy był wyjątkowo gorzki. Szybko jego stan zdrowia uległ załamaniu. Lekarze byli bezradni. Niemiec zmarł na szpitalnym łóżku pomimo troskliwej opieki personelu medycznego. Dlaczego mężczyzna otruł się swoim sosem? Szybko postanowiono o przeprowadzeniu badań toksykologicznych, bo sprawdzić, co było przyczyną tak fatalnego w skutkach zatrucia. Okazało się, że w organizmie mężczyzny znaleziono ślady zimowitu jesiennego, czyli innej rośliny rosnącej w leśnym runie. Toksykolodzy doszli do wniosku, że Bawarczyk musiał pomylić w lesie tę właśnie roślinę z popularnym w Niemczech czosnkiem niedźwiedzim. Wystarczyło ledwie kilka kęsów sosu...