Dodajcie do sałatki ten nieoczekiwany chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy – wspomaga wątrobę i trawienie
AdobeStock
Newsy

Dodajcie do sałatki ten chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy. Wspomaga wątrobę i trawienie

Zwykle omijacie ten chwast szerokim łukiem? Przeczytajcie, a być może następnym razem dodacie go do sałatki.

Na pewno widzieliście kiedyś w ogrodzie czy na łące tę roślinę. Podagrycznik nie jest zbytnio lubiany przez ogrodników, którzy uważają go za trudny do zwalczenia chwast. Niewiele osób wie, że ta całkiem ładna roślina o zielonych liściach i drobnych białych kwiatach, ma wiele właściwości zdrowotnych.

Co więcej – podagrycznik ma też przyjemny smak i z powodzeniem może być dodawany do różnych dań, np. do sałatek. Co jeszcze należy o nim wiedzieć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest podagrycznik?

Podagrycznik to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. Roślina ta służyła dawniej do leczenia dny moczanowej, potocznie zwanej podagrą.

  • Podagrycznik to roślina, którą stosuje się również w chorobach reumatycznych wpływających na stawy i tkanki miękkie.
  • Jest również stosowany w hemoroidach, a także w chorobach nerek, pęcherza moczowego i jelit.
  • Podagrycznik ma działanie przeciwzapalne i pomaga usuwać kwas moczowy z organizmu.
  • Napar z suszonych liści podagrycznika działa moczopędnie.
  • Podagrycznik ma delikatne działanie uspokajające.
  • Roślina ta wspomaga pracę wątroby i wspiera procesy trawienne.
  • Herbatę z suszonych liści podagrycznika stosowano na poprawę przemiany materii.
  • Świeże liście przyspieszają gojenie się ran.
  • Zawiera wiele cennych składników, jakich jak: witamina C, beta-karoten, flawonoidy i minerały takie jak: żelazo, cynk, wapń, magnez czy potas.

Dodajcie do sałatki ten nieoczekiwany chwast. Jest jadalny i bardzo zdrowy – wspomaga wątrobę i trawienie
AdobeStock

Zobacz także
Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia

Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia

Kiedyś przyprawa, dzisiaj już chwast. Znacie to zioło? Uratuje was od nieznośnych komarów

Kiedyś przyprawa, dzisiaj już chwast. Znacie to zioło? Uratuje was od nieznośnych komarów

Czy można jeść podagrycznik?

Czy wiecie, że podagrycznik można wykorzystać do gotowania? Surowe liście tej rośliny są jadalne i  mają przyjemny, lekko korzenny smak oraz słodki, marchewkowy zapach.

Możecie dodawać je do:

  • sałatek
  • omletów
  • tart
  • zup
  • warzywnych koktajli
  • kanapek
  • zapiekanek
  • zrobić z nich pesto

Starożytni Rzymianie traktowali tę roślinę jako pokarm. Zjadany był też w Szwecji, Szwajcarii oraz w dawnej Polsce. 

Jeśli zbieracie podagrycznik, nie zrywajcie go w miejscach leżących w pobliżu ruchliwych tras. Najlepiej, gdyby były to miejsca czyste i położone z dala od ulic.

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia
AdobeStock
Newsy
Nie pomylcie tego chwastu z rukolą. Jego spożycie może mieć fatalne konsekwencje dla zdrowia
Ta roślina do złudzenia przypomina popularną sałatę - rukolę. W przeciwieństwie do niej jest jednak bardzo niebezpieczna.

Polacy pokochali rukolę za jej przyjemny, pikantno-orzechowy smak. Sałata ta zyskała w naszym kraju tak dużą popularność, że wielu z nas zaczęło samodzielnie uprawiać ją w domu lub w przydomowym ogrodzie. Jeśli uprawiacie w ogródku rukolę uważajcie, by nie pomylić z jej pewnym do złudzenia przypominającym ją chwastem. Roślina ta ma bardzo szkodliwe działanie i może zrujnować wasze zdrowie. Czym jest rukola? Rukola to drobnolistna zielona sałata, która doskonale się sprawdza jako baza do sałatek oraz jako dodatek do kanapek . Rukola jest bogata w kwas foliowy, który nie tylko wspiera zdrowie kobiet w ciąży, ale również pomaga w utracie wagi, ponieważ dezaktywuje geny odpowiedzialne za magazynowanie tłuszczu. Jest też niskokaloryczna oraz zawiera mnóstwo korzystnych dla zdrowia składników, jak błonnik, wapń, potas oraz witamina C. Cenimy ją nie tylko za to, że jest zdrowa, ale również za jej wspaniały smak. Nic dziwnego, że spora część z nas zaczęła uprawiać ją w przydomowych ogródkach. A to niestety może stwarzać pewne zagrożenie. Podobieństwo rukoli do niebezpiecznego chwastu Jeśli uprawiacie ogródku rukolę, dobrze się przyjrzyjcie jej liściom przed zerwaniem. W przydomowych ogródkach rośnie bowiem pewien chwast, który do złudzenia przypomina tę sałatę. Chodzi o starca pospolitego (Senecio vulgaris). Tak wygląda starzec pospolity: Nigdy nie spożywajcie liści tej rośliny, ponieważ zawiera ona bardzo niebezpieczne substancje, które mogą doprowadzić do ruiny wasze zdrowie. Chodzi m.in. enecjoninę, senecynę, kwercetynę, kwas fumarowy czy pyrralizydynę, które mają działanie mutagenne, kancerogenne i hepatotoksyczne. Regularne spożywanie tej rośliny może zaburzać pracę układu pokarmowego, a także może doprowadzić do uszkodzenia...

Zróbcie herbatkę z liści tego krzewu. Pomoże na infekcje i zaburzenia trawienia
AdobeStock
Newsy
Zróbcie herbatkę z liści tego krzewu. Pomoże na infekcje i zaburzenia trawienia
Ten krzew wydaje pyszne i zdrowe owoce, ale czy wiedzieliście, że możecie wykorzystać też jego liście?

Lubicie jeżyny? Te pyszne owoce mają wiele prozdrowotnych właściwości, a do tego można robić z nich smaczne soki, dżemy czy dodawać je do ciast i deserów. Ale, czy kiedykolwiek spróbowaliście wykorzystać liście jeżyny? Okazuje się, że także one mają dobroczynny wpływ na organizm i warto włączyć je do codziennej diety.  Jak zrobić herbatę z liści jeżyny? Najprostszym sposobem wykorzystania liści jeżyny jest przyrządzenie z nich smacznego naparu. Należy zebrać je najlepiej w słoneczny dzień, by były dość suche. Następnie, liście trzeba dodatkowo wysuszyć w temperaturze 40 stopni Celsjusza i przełożyć do szczelnych pojemników. Dzięki temu będziecie mogli zrobić taką herbatę także zimą. Warto dodać do nich także liście malin, które również wykazują dobroczynne, prozdrowotne właściwości.  Włóżcie do dzbanka kilka liści, zalejcie gorącą wodą (ale nie wrzątkiem) i parzcie przez kilka minut. Do herbaty możecie dodać słodki sok z malin.  Na co pomaga herbata z liści jeżyny? Picie naparu z liści jeżyny zaleca się szczególnie przy anginie i chorobach jamy ustnej, takich jak choroby dziąseł, afty czy owrzodzenia. Pamiętajcie jednak, że jeżyna, podobnie jak inne rośliny, może wchodzić w interakcję z różnymi lekarstwami. Upewnijcie się więc, czy możecie pić taką herbatę, jeśli przyjmujecie leki na stałe.  Zdrowotne właściwości liści jeżyny Napar z liści jeżyny jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. W liściach tej rośliny kryje się wiele witamin, soli mineralnych i innych składników, które mają pozytywny wpływ na organizm i działają leczniczo. Liście jeżyny wykazują poniższe działanie: antyseptyczne ściągające wykrztuśne przeciwwirusowe i...

Przypomina koniczynę i można go dodawać do sałatek. Działa moczopędnie i wspomaga trawienie
AdobeStock
Newsy
Przypomina koniczynę i można go dodawać do sałatek. Działa moczopędnie i wspomaga trawienie
Chwasty po dziesiątkach lat zapomnienia znów zyskują coraz większą popularność w kulinariach. Dlaczego warto jeść szczawik zajęczy?

Większość osób omija szerokim łukiem chwasty uważając je za coś złego lub trującego. To błąd. Tak naprawdę, niektóre z nich są jadalne i bardzo zdrowe. Dodawajcie je do swoich kanapek i sałatek a na pewno zyskacie na zdrowiu. Jak wygląda szczawik zajęczy? Szczawik zajęczy przypomina z wyglądu liście koniczyny. Sam liść szczawiku ma trzy listki, które mają kształt serca (w przeciwieństwie do koniczyny, która ma trzy owalne liście). Warto zauważyć, że koniczyna ma również charakterystyczny biały kształt „v” na każdym liściu, którego nie znajdziecie na szczawiku zajęczym. Szczawik zajęczy rośnie w zacienionych miejscach w lasach lub chowając się w żywopłotach. Zaczyna kiełkować około początku lutego każdego roku. Dlaczego warto jeść szczawik zajęczy? Szczawik zajęczy to chwast, który jest w pełni jadalny i bezpieczny dla naszego zdrowia. Co więcej – jedzenie tego chwastu może w rzeczywistości poprawić zdrowie. Szczawik zajęczy (oxalis acetosella) to bylina, która zwykle kwitnie dwa razy w ciągu roku. Cała roślina kwitnąca jest używana do produkcji leków.  Szczawik zajęczy jest wykorzystywany do: leczenia zaburzeń wątroby i trawienia ran obrzęków dziąseł jest bogaty w beta-karoten i jest dobrym źródłem flawonoidów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka chroni przed chorobami układu krążenia ma właściwości zwalczające astmę zawarty w nim beta-karoten może spowolnić spadek funkcji poznawczych obecne w nim flawonoidy mogą zapobiegać powstawaniu zakrzepów krwi jest bogaty w kwas szczawiowy i tym samym ma własności moczopędne ma działanie przeciwzapalne  Jak jeść szczawik zajęczy? Szczawik zajęczy jest w całości jadalny, ale zwykle...

herbata odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Herbatka z tych liści pomaga w walce z kilogramami już w 7 dni. W pasie ubędzie kilka cm
Robi się coraz cieplej, a to oznacza wymianę ubrań zimowych na letnie. Wiele osób może być zaskoczonych zbyt ciasnymi spodniami czy za małą koszulką. Wiosna to idealny czas na detoks. Regularne picie tej herbatki nie tylko nawodni organizm, ale przede wszystkim przyspieszy metabolizm a kilogramy same zaczną lecieć w dół.

Chłodniejsze pory roku raczej nie sprzyjają aktywności fizycznej, a częściej zdarza się wówczas spędzać wolny czas na kanapie przed telewizorem z ulubionym serialem i szeregiem różnych przekąsek. Po dłuższym okresie wówczas wiele osób dziwi się zbyt ciasnymi ubraniami, jednak na to przełożyło się błogie lenistwo. Najczęściej wtedy ludzie podejmują się szeregu diet głodówkowych czy detoksów sokowych, które niestety mogą zakończyć się efektem jo-jo. Sprawdzonym oraz idealnym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów przybranych w zimie jest regularne picie herbaty z liści laurowych.  Zastosowanie w kuchni liści laurowych Liście laurowe kojarzą się głównie jako przyprawa do wielu potraw i to jest prawda. Charakteryzują się wyrazistym, aczkolwiek lekko korzennym aromatem. Są doskonałym uzupełnieniem szeregu dań. Najczęściej są dodawane do zup, takich jak rosół czy barszcz, potraw mięsnych, sosów, różnego rodzaju marynat czy domowych wędlin. Świetnie się wkomponowują w przyrządzane potrawy i jednocześnie podkręcając ich smak. Wiele gospodyń wiejskich nie wyobraża sobie gotowania bez tej przyprawy.   Liście z drzewa laurowego nie tylko przydają się w kuchni do podkreślania smaku potraw, ale także są świetnym środkiem odstraszającym różnego rodzaju owady. Dzięki swojemu charakterystycznemu zapachowi są skutecznym preparatem unieszkodliwiającym insekty. Rozłożenie tych liści swobodnie w szafkach pozwoli na pozbycie się niechcianych lokatorów, takich jak mole spożywcze, mrówki czy komary.  To naturalny środek, który nie ingeruje w produkty przyniesione ze sklepu.  Pochodzenie liści laurowych Każda gospodyni domowa ma w swoich zapasach tę przyprawę, jednak nie każda wie skąd ona pochodzi. Liście laurowe rosną na drzewie zwanym wawrzynem bądź laurowym. Znajdują się one w rejonach śródziemnomorskich,...