Na pewno widzieliście kiedyś w ogrodzie czy na łące tę roślinę. Podagrycznik nie jest zbytnio lubiany przez ogrodników, którzy uważają go za trudny do zwalczenia chwast. Niewiele osób wie, że ta całkiem ładna roślina o zielonych liściach i drobnych białych kwiatach, ma wiele właściwości zdrowotnych.

Co więcej – podagrycznik ma też przyjemny smak i z powodzeniem może być dodawany do różnych dań, np. do sałatek. Co jeszcze należy o nim wiedzieć?

Co to jest podagrycznik?

Podagrycznik to gatunek rośliny należący do rodziny selerowatych. Roślina ta służyła dawniej do leczenia dny moczanowej, potocznie zwanej podagrą.

  • Podagrycznik to roślina, którą stosuje się również w chorobach reumatycznych wpływających na stawy i tkanki miękkie.
  • Jest również stosowany w hemoroidach, a także w chorobach nerek, pęcherza moczowego i jelit.
  • Podagrycznik ma działanie przeciwzapalne i pomaga usuwać kwas moczowy z organizmu.
  • Napar z suszonych liści podagrycznika działa moczopędnie.
  • Podagrycznik ma delikatne działanie uspokajające.
  • Roślina ta wspomaga pracę wątroby i wspiera procesy trawienne.
  • Herbatę z suszonych liści podagrycznika stosowano na poprawę przemiany materii.
  • Świeże liście przyspieszają gojenie się ran.
  • Zawiera wiele cennych składników, jakich jak: witamina C, beta-karoten, flawonoidy i minerały takie jak: żelazo, cynk, wapń, magnez czy potas.

Zobacz także:

Czy można jeść podagrycznik?

Czy wiecie, że podagrycznik można wykorzystać do gotowania? Surowe liście tej rośliny są jadalne i  mają przyjemny, lekko korzenny smak oraz słodki, marchewkowy zapach.

Jak czerpać z niego najwięcej korzyści? Zróbcie z niego zdrowy ocet i popijajcie dziennie 1 jego łyżeczkę. Jak to zrobić? Do dużego słoja włóżcie zerwany świeżo i umyty podagrycznik i wypełnijcie nim całą powierzchnię naczynia. 

Dodajcie do nich 2-3 łyżki miodu i zalejcie całość wodą. Obciążcie powierzchnię słoika i odstawcie na 4 tygodnie. Co jakiś czas przemieszajcie zawartość. I gotowe.

Oprócz tego możecie dodawać je do:

  • sałatek
  • omletów
  • tart
  • zup
  • warzywnych koktajli
  • kanapek
  • zapiekanek
  • zrobić z nich pesto

Starożytni Rzymianie traktowali tę roślinę jako pokarm. Zjadany był też w Szwecji, Szwajcarii oraz w dawnej Polsce. Jeśli zbieracie podagrycznik, nie zrywajcie go w miejscach leżących w pobliżu ruchliwych tras. Najlepiej, gdyby były to miejsca czyste i położone z dala od ulic.