Dodajcie do rosołu ten... sos, zamiast Maggi. Genialnie podkręci jego smak
AdobeStock
Newsy

Dodajcie do rosołu ten... sos, zamiast Maggi. Genialnie podkręci jego smak

Czy da się gotować bez Maggi? To nie tylko możliwe, ale i bardzo wskazane, jeśli dbacie o swoje zdrowie. A Maggi można zastąpić innym, smacznym sosem.

Wielu Polaków nie wyobraża sobie gotowania rosołu bez słynnego sosu Maggi. Ale czy na pewno Maggi jest zdrowe? Co zamiast Maggi? Poznajcie szczegóły na temat znanej przyprawy oraz jej zdrowszy zamiennik.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Historia słynnego sosu Maggi

Niewielu pewnie wie, że sos Maggi funkcjonuje na rynku od bardzo dawna. Został wymyślony przez Szwajcara - Juliusa Maggi w 1886 roku. Przyprawa opierała się głównie na lubczyku i właśnie jemu zawdzięczała wyjątkowy aromat oraz smak. To dlatego sos Maggi jest tak chętnie stosowany w kuchni, ponieważ podkreśla smak potraw i nadaje im charakteru.

Zobacz także
Do Polski trafia towar gorszej jakości – różni się smakiem i składem. Szokujące wyniki badań

Do Polski trafia towar gorszej jakości – różni się smakiem i składem. Szokujące wyniki badań

Macie w lodówce takie parówki? Koniecznie zwróćcie je do sklepu lub wyrzućcie! Są skażone

Macie w lodówce takie parówki? Koniecznie zwróćcie je do sklepu lub wyrzućcie! Są skażone

Co znajduje się w Maggi?

Niestety, z czasem receptura na sos się zmieniała z różnych powodów. Jedną z głównych przyczyn zmiany składu produktu są oczywiście pieniądze. Z czasem zaczęto zastępować naturalne składniki sztucznymi, ponieważ są znacznie tańsze w produkcji. Dziś to nie lubczyk jest głównym składnikiem Maggi, a sztuczne substancje, które niekoniecznie są dobre dla waszego zdrowia. Sprawdźcie, co znajduje się w Maggi:

  • Woda
  • Sól
  • Glutaminian sodu
  • Ocet
  • Wzmacniacze smaku
  • Ekstrakt drożdży
  • Sztuczne barwniki
  • Emulgatory

To, że Maggi tak wzmacnia smak potraw, to oczywiście zasługa glutaminianu sodu i innych wzmacniaczy. Czy warto dodawać do jedzenia sos, który składa się głównie ze szkodliwych dla zdrowia substancji?

Czy powinno się używać Maggi?

To, czy używać Maggi, czy nie, jest indywidualną decyzją każdego z was. Warto pamiętać o tym, że w istocie Maggi jest płynem pełnym soli i wzmacniaczy smaku i nie ma praktycznie żadnych wartości odżywczych. W dodatku w Maggi znajduje się między innymi E635, czyli rybonukleotyd disodowy. To substancja, która może działać drażniąco na drogi oddechowy, działać pobudzająco, a także powodować uczulenie w postaci wysypki i innych objawów.

Co zamiast Maggi?

Jeśli nie potraficie sobie wyobrazić gotowania bez użycia Maggi, wypróbujcie znacznie zdrowszy zamiennik, czyli sos sojowy. Coraz częściej można go kupić w sklepach w dobrej cenie i w dwóch wariantach – z większą i mniejszą ilością soli, dlatego możecie go używać nawet wtedy, gdy ograniczacie sól w swojej diecie. Gdy następnym razem będziecie gotowali rosół, dodajcie do niego zamiast Maggi sos sojowy. Na pewno wam posmakuje!

 

Czytaj także:

Zamiast Maggi dodajcie do rosołu trochę tego produktu. O wiele bardziej podkreśli smak zupy
Flickr
Newsy
Rosół wyszedł bez smaku? Szybko przyprawicie go tym 1 produktem. O niebo lepszy niż Maggi
Nie dodawajcie do rosołu Maggi, bo psujecie tym cały smak. Zamiast tego dodajcie podobnego składnika, który da prawie identyczny efekt…

Rosół to klasyczna zupa, którą każdy z was na pewno zna od podszewki. Wiecie pewnie jakich warzyw użyć do ugotowania wywaru, macie sprawdzony rodzaj mięsa, na którym gotujcie rosół i dodajcie na pewno przyprawy, które dodają rosołowi aromatu i smaku.  Czy mimo wszystko czujecie, że waszemu rosołowi brakuje trochę do osiągnięcia tego idealnego, głębokiego smaku? Może kładziecie na stole buteleczkę z Maggi, żeby w razie potrzeby każdy mógł dodać trochę tej płynnej przyprawy. Nie róbcie tego, psujecie smak rosołu! Zamiast Maggi, dodajcie do niego innego składnika, który naprawdę podbije smak, w naturalny sposób! Jak zrobić aromatyczny rosół? Oczywiście, żeby rosół był smaczny, musicie dobrać do niego smaczne bazowe składniki. Na pewno wykorzystajcie: Dobrej jakości mięso z kośćmi – drób, wołowe lub miks Marchewkę Seler Por Pietruszkę Możecie przyprawić też rosół, dodając do niego dodatkowo liść kapusty, koper włoski, plaster imbiru, liście laurowe, ziele angielskie czy rozmiażdżone ziarna pieprzu. Jeśli nigdy tego nie robiliście, dodajcie do rosołu też lubczyku. Te wszystkie elementy nadają rosołowi smaku i głębi, ale czasem możecie czuć, że dalej efekt nie jest zadowalający. Koniecznie dodajcie wtedy do niego tej płynnej, ale naturalnej przyprawy… Co zamiast Maggi do rosołu? Zamiast słynnej przyprawy Maggi, którą często podaje się do rosołu, możecie dodać do niego sosu sojowego! Ta przyprawa większości z was kojarzy się pewnie z kuchnią azjatycką, ale naprawdę dobrze sprawdzi się też w rodzimym rosole. Pewnie nie wykorzystywały jej wasze babcie, ale czy one dodawały do rosołu Maggi? Sos sojowy to ciekawa alternatywa smakowa. Nadaje on rosołowi głębszego koloru, sprawia, że jest po prostu smaczniejszy. Wszystko to osiąga się za sprawą smaku umami, który nazywany jest smakiem...

maggi przyprawa
AdobeStock
Newsy
Nie wyobrażacie sobie rosołu bez kropli Maggi? Teraz ma zmieniony skład. Nie ma w niej składnika, który odpowiadał za jej wyjątkowy smak
Popularna przyprawa do zup i dań zmieniła skład i niestety – to, co ją zastąpiło, nie jest ani trochę zdrowe.

Czytając wypowiedzi na różnych forach dyskusyjnych poświęconych gotowaniu, można odnieść wrażenie, że Polacy bardzo cenią sobie naturalne i zdrowe gotowanie. Wspomnienie o jakichkolwiek sztucznych dodatkach do jedzenia spotyka się zwykle ze sporą krytyką. Jednak jeśli się przyjrzeć temu, jakie przyprawy i produkty sprzedają się najlepiej, to łatwo można zauważyć, że kostki rosołowe, mieszanki przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu oraz sławny sos Maggi cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością. Niestety, nie mamy dobrych wieści dla tych, którzy chętnie używają wspomnianych przypraw. Maggi zmieniło swój skład i zabrakło w niej składnika, który odpowiadał za charakterystyczny smak! Czym jest Maggi? Ten popularny dodatek do zup i sosów został wynaleziony dosyć dawno. Jego pomysłodawcą był Szwajcar Julius Maggi (od jego nazwiska wzięła się zresztą nazwa marki tych produktów). Już w 1886 wprowadził on do obrotu „Maggi-Würze”, czyli przyprawę Maggi, którą znamy do dziś. Ponadto wypuścił on wtedy na rynek także pierwsze zupki w proszku. Maggi wyglądem i smakiem bardzo przypomina sos sojowy, stosowany szeroko w daniach kuchni azjatyckiej. Jednak skład przyprawy Maggi nie jest szczególnie zachwycający. Zwolennicy zdrowego i naturalnego gotowania będą niemile zaskoczeni! W skład Maggi wchodzą bowiem następujące substancje: Woda Sól Glutaminian monosodowy (sztuczny wzmacniacz smaku) 5'-rybonukleotydy disodowe Wyciąg z lubczyku Glukoza Ocet Ekstrakt drożdży Aromat Nie wygląda to zachęcająco, prawda? Brak ważnego składnika Sos Maggi od samego początku nie miał szczególnie dobrego składu, ale można tam było znaleźć odrobinę naturalnych składników, takich jak wyciąg z lubczyku. Niestety, jakiś czas temu...

Dodajecie maggie do zup? Lepiej tego nie rócbie, dietetycy radzą czym zastąpić niezdrową przyprawę
własne
Newsy
Dodajecie maggi do zup? Lepiej tego nie róbcie. Oto, czym lepiej zastąpić niezdrową przyprawę
Nawet jeśli nie dodajecie codziennie tej przyprawy do zup, sosów czy mięs, to z pewnością dobrze znacie jej smak. Wyjaśniamy jakiego świeżego zioła lepiej użyć zamiast niej.

Popularną przyprawę typu maggi w XIX wieku wprowadził na rynek szwajcarski przedsiębiorca, twórca pierwszych zup w proszku i samej słynnej przyprawy, Julius Maggi. Już w 1895 r. stworzył nowatorski rosół w kostkach pakowany w papierki. I choć jego kostki rosołowe nie były pierwsze w sprzedaży,  bo wyprzedziły je kostki Liebiga, to jego produkt nie zawierał mięsa, tylko tłuszcz roślinny, suszone warzywa i przyprawy i dzięki temu był najtańszy na rynku. Twórca zainwestował w intensywną kampanię reklamową i produkty Maggi stały się tak popularne, że mają swoich miłośników do dziś. Przez lata zmienił się jednak jej skład. Co dziś znajdziecie w ciemnej kanciastej butelce? Co zawiera w sobie przyprawa maggi? Dawniej głównym składnikiem oryginalnej przyprawy był lubczyk ogrodowy. Niestety, na przestrzeni lat, przyprawa zaczęła być wzbogacane w chemiczne dodatki, które poprawiają smak lub konserwują i wydłużają termin przydatności. Dziś znajdziecie w niej niewielkie ilości lubczyku, a do tego sól, ocet, wodę oraz E621, czyli glutaminian sodu oraz E635, czyli rybonukleotyd disodowy. Dodatki oznaczone symbolem „E” nie jest trujące same w sobie. Jednak często stosowane zaczynają działać szkodliwie na organizm. Oto, jakie są następstwa nadużywania tych substancji: Glutaminian sodu kumuluje się w organizmie. Może powodować nadpobudliwość, nadmierną potliwość, uderzenia serca, nadpobudliwość i problemy ze wzrokiem. Źle wpływa na gospodarkę hormonalną, sprzyja nadwadze i otyłości Rybonukleotyd disodowy powoduje zmiany skórne, problemy z nerkami czy zaostrzenie objawów związanych z astmą. Jego nadużywanie także wywołuje nadpobudliwość i zmiany nastroju Osobnym problemem jest to, że w maggi znajduje się duża ilość soli, która może prowadzić do rozwoju...

Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
mycha/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
Kotlety mielone z kapustą polecają się na obiad – są smaczne, sycące, a w smaku przypominają gołąbki. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Sprawdźcie sami!

Smaczne kotlety z dodatkiem kapusty pekińskiej to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Spodoba się zwłaszcza rodzicom, którym ciężko jest przekonać dzieci do jedzenia warzyw – maluchy nawet się nie zorientują, że „przemyciliście” w kotletach kapustę. Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kotlety mielone z kapustą pekińską Do przygotowania kotletów mielonych z kapustą będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 2 jajka Mała główka kapusty pekińskiej 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy w płynie (Maggi albo sos sojowy) Sól Pieprz Do sosu: 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kapustę pekińską umyjcie i zdejmijcie wierzchnie liście. Poszatkujcie ją drobno i włóżcie do miski. Mięso przełóżcie do miski z kapustą i dodajcie dwa jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku oraz przyprawę w płynie Maggi lub sos sojowy ( o szkodliwości przyprawy Maggi pisaliśmy w tym artykule , dlatego zdecydowanie zachęcamy do użycia alternatywy, jaką jest sos sojowy ). Wyróbcie dokładnie masę rękami tak, by wszystkie składniki się połączyły. W razie potrzeby dosypcie więcej bułki tartej. Rękami formujcie masę w kształt kotletów – powinno wyjść około 10 sztuk. W międzyczasie wlejcie do garnka pół litra bulionu warzywnego albo drobiowego, dodajcie 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i zagotujcie. Do miski wsypcie bułkę tartą i obtoczcie w niej każdy kotlet. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety na średnim ogniu na ciemnozłoto. Usmażone kotlety włóżcie do garnka z bulionem i...