Chcecie ugotować pyszną, bezmięsną pomidorówkę? Dodajcie do niej to warzywo. Wasza zupa będzie nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa i pożywna.
Dodajcie do pomidorówki białą fasolę zamiast mięsa
Zupa pomidorowa to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Jedni jadają ją z ryżem, drudzy z ziemniakami, a jeszcze inni z makaronem. Podstawą dobrej zupy pomidorowej są oczywiście dobrej jakości pomidory, najlepiej podsmażone na maśle, ale możemy równie dobrze przygotować taką zupę na bazie przecieru z pomidorów i koncentratu.
W klasycznej pomidorówce nie może też oczywiście zabraknąć mięsa, na którym gotujemy wywar. Co jeśli jednak nie jemy mięsa? Ugotujcie pomidorówkę na samych warzywach, a mięso zastąpcie białą fasolą.
Biała fasola nie tylko świetnie smakuje, ale też ma zbawienny wpływ na serce i wątrobę, a także obniża poziom cholesterolu, zmniejsza napady głodu oraz w przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu, więc chroni nas przed nadciśnieniem. Zastąpcie nią mięso, a wasza zupa pomidorowa będzie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa.
Zobacz także:
Zupa pomidorowa z fasolą
Składniki:
- 2 szklanki białej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
- 2 łyżki oliwy
- ¼ szklanki posiekanej cebuli
- 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
- ½ szklanki posiekanego selera naciowego
- ½ szklanki marchewki
- 1,5 łyżki pasty pomidorowej
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- ½ łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 2,5-3 szklanki bulionu warzywnego
- ⅓ szklanki startego parmezanu
Przygotowanie:
- Rozgrzejcie oliwę w garnku z grubym dnem lub w żeliwnym naczyniu.
- Dodajcie posiekaną cebulę, seler i czosnek i podsmażcie przez minutę.
- Dodajcie posiekaną marchewkę i smażcie całość przez kilka minut (do zmiękczenia marchwi).
- Dodajcie do garnka przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, sól, pieprz, cukier, gałązkę rozmarynu, liść laurowy i wywar i całość dobrze wymieszajcie.
- Gdy się zagotuje, kontynuujcie gotowanie na wolnym ogniu przez 5 minut.
- Dodajcie ½ szklanki białej fasoli do garnka.
- Za pomocą blendera ręcznego zmiksujcie wszystko na gładki krem.
- Do zupy dodajcie resztę fasoli i starty parmezan i wszystko razem wymieszajcie.
- Podawajcie zupę ze świeżym lub tostowanym pieczywem.
Źródło: ekologia.pl, beszamel.se.pl