Chcecie ugotować pyszną, bezmięsną pomidorówkę? Dodajcie do niej to warzywo. Wasza zupa będzie nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa i pożywna.

Dodajcie do pomidorówki białą fasolę zamiast mięsa

Zupa pomidorowa to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Jedni jadają ją z ryżem, drudzy z ziemniakami, a jeszcze inni z makaronem. Podstawą dobrej zupy pomidorowej są oczywiście dobrej jakości pomidory, najlepiej podsmażone na maśle, ale możemy równie dobrze przygotować taką zupę na bazie przecieru z pomidorów i koncentratu.

W klasycznej pomidorówce nie może też oczywiście zabraknąć mięsa, na którym gotujemy wywar. Co jeśli jednak nie jemy mięsa? Ugotujcie pomidorówkę na samych warzywach, a mięso zastąpcie białą fasolą.

Biała fasola nie tylko świetnie smakuje, ale też ma zbawienny wpływ na serce i wątrobę, a także obniża poziom cholesterolu, zmniejsza napady głodu oraz w przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu, więc chroni nas przed nadciśnieniem. Zastąpcie nią mięso, a wasza zupa pomidorowa będzie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa.

Zobacz także:

Zupa pomidorowa z fasolą

Składniki:

  • 2 szklanki białej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ szklanki posiekanej cebuli
  • 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • ½ szklanki posiekanego selera naciowego
  • ½ szklanki marchewki
  • 1,5 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2,5-3 szklanki bulionu warzywnego
  • ⅓ szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzejcie oliwę w garnku z grubym dnem lub w żeliwnym naczyniu.
  2. Dodajcie posiekaną cebulę, seler i czosnek i podsmażcie przez minutę.
  3. Dodajcie posiekaną marchewkę i smażcie całość przez kilka minut (do zmiękczenia marchwi).
  4. Dodajcie do garnka przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, sól, pieprz, cukier, gałązkę rozmarynu, liść laurowy i wywar i całość dobrze wymieszajcie.
  5. Gdy się zagotuje, kontynuujcie gotowanie na wolnym ogniu przez 5 minut.
  6. Dodajcie ½ szklanki białej fasoli do garnka.
  7. Za pomocą blendera ręcznego zmiksujcie wszystko na gładki krem.
  8. Do zupy dodajcie resztę fasoli i starty parmezan i wszystko razem wymieszajcie.
  9. Podawajcie zupę ze świeżym lub tostowanym pieczywem.

Źródło: ekologia.pl, beszamel.se.pl