Dodajcie do pomidorówki to warzywo zamiast mięsa. Będzie smaczna i pożywna
AdobeStock
Newsy

Dodajcie do pomidorówki to warzywo zamiast mięsa. Będzie smaczna i pożywna

Ograniczacie spożycie mięsa? Przygotujcie pomidorówkę z dodatkiem tego warzywa - będzie wyjątkowo smaczna i pożywna.

Chcecie ugotować pyszną, bezmięsną pomidorówkę? Dodajcie do niej to warzywo. Wasza zupa będzie nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa i pożywna.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodajcie do pomidorówki białą fasolę zamiast mięsa

Zupa pomidorowa to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Jedni jadają ją z ryżem, drudzy z ziemniakami, a jeszcze inni z makaronem. Podstawą dobrej zupy pomidorowej są oczywiście dobrej jakości pomidory, najlepiej podsmażone na maśle, ale możemy równie dobrze przygotować taką zupę na bazie przecieru z pomidorów i koncentratu.

W klasycznej pomidorówce nie może też oczywiście zabraknąć mięsa, na którym gotujemy wywar. Co jeśli jednak nie jemy mięsa? Ugotujcie pomidorówkę na samych warzywach, a mięso zastąpcie białą fasolą.

Biała fasola nie tylko świetnie smakuje, ale też ma zbawienny wpływ na serce i wątrobę, a także obniża poziom cholesterolu, zmniejsza napady głodu oraz w przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu, więc chroni nas przed nadciśnieniem. Zastąpcie nią mięso, a wasza zupa pomidorowa będzie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa.

Zobacz także
Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd

Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

Zupa pomidorowa z fasolą

Składniki:

  • 2 szklanki białej fasoli z puszki, odsączonej i opłukanej
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ szklanki posiekanej cebuli
  • 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
  • ½ szklanki posiekanego selera naciowego
  • ½ szklanki marchewki
  • 1,5 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2,5-3 szklanki bulionu warzywnego
  • ⅓ szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzejcie oliwę w garnku z grubym dnem lub w żeliwnym naczyniu.
  2. Dodajcie posiekaną cebulę, seler i czosnek i podsmażcie przez minutę.
  3. Dodajcie posiekaną marchewkę i smażcie całość przez kilka minut (do zmiękczenia marchwi).
  4. Dodajcie do garnka przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, sól, pieprz, cukier, gałązkę rozmarynu, liść laurowy i wywar i całość dobrze wymieszajcie.
  5. Gdy się zagotuje, kontynuujcie gotowanie na wolnym ogniu przez 5 minut.
  6. Dodajcie ½ szklanki białej fasoli do garnka.
  7. Za pomocą blendera ręcznego zmiksujcie wszystko na gładki krem.
  8. Do zupy dodajcie resztę fasoli i starty parmezan i wszystko razem wymieszajcie.
  9. Podawajcie zupę ze świeżym lub tostowanym pieczywem.

Źródło: ekologia.pl, beszamel.se.pl

Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd
AdobeStock
Newsy
Pomidorowa wyszła mdła? Popełniacie podstawowy błąd
Mimo usilnych starań wasza pomidorowa nie powala smakiem? Sprawdźcie, czy na pewno dobrze ją gotujecie.

Ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania pomidorowej. Ta teoretycznie bardzo prosta i klasyczna zupa w każdym domu smakuje inaczej. Jeśli wasza wychodzi mdła, prawdopodobnie powodem jest błąd popełniany przez początkujących kucharzy. Mdła pomidorowa – bez tego składnika nigdy nie wyjdzie Wydawałoby się, że wszyscy wiedzą, iż najlepsza pomidorowa to ta gotowana na rosole. Jednak nie każdy zdaje sobie z tego sprawę! Jeśli robicie pomidorową na bazie pomidorów z puszki, przecieru czy koncentratu, warzyw i przypraw i zastanawiacie się, dlaczego nadal jej smak nie jest taki jak powinien, winny jest temu brak rosołu. To właśnie bulion nadaje zupie pomidorowej jej wyjątkowy smak! Ugotowana na rosole będzie nie tylko smaczna, ale i o wiele zdrowsza. Kolejnym razem warto więc przyrządzić pomidorową klasycznie, czyli zaplanować jej gotowanie na następny dzień po zrobieniu rosołu. Dlaczego pomidorowa jest niesmaczna? Dodajcie cukier Choć pomysł dodania cukru do zupy pomidorowej może się wydawać niektórym niedorzeczny, ma on swoje uzasadnienie! Odrobina cukru wsypana do pogrzanych pomidorów sprawi, że powstały karmel pogłębi smak warzyw. A do tego przecier pomidorowy jest po prostu dość gorzki. Dzięki dodaniu cukru smaki się wyrównają i zupa będzie o wiele lepsza. Jaka śmietana do zupy pomidorowej? Dobra pomidorowa musi koniecznie być zabielona śmietaną. Czasami niestety jednak śmietana warzy się w zupie i nie wygląda zbyt estetycznie. Też wam się to zdarzyło? Powodem wcale nie jest nieodpowiednia technika zabielania zupy. Po prostu do zup nadaje się tylko tłusta śmietana 30% lub więcej – ta o zawartości tłuszczu poniżej 30% zawsze się zwarzy w zupie, niezależnie od tego czy ją zahartujecie przed dodaniem, czy nie. Gotować ryż w zupie, czy osobno? By oszczędzić gaz i wodę, niektórzy wsypują ryż do...

Zupa pomidorowa
Pexels/Naim Benjelloun
Newsy
Jest 1 genialny sposób, by zupa pomidorowa była jeszcze smaczniejsza. Czuć różnicę w smaku
Zupa pomidorowa należy do pierwszych wspomnień dzieciństwa. To także jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Czy są rzeczy, których jeszcze o niej nie wiecie?

Królowa polskich zup? Bez wahania pomidorowa. Przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu z warzyw . Głównym składnikiem zupy pomidorowej są dobrej jakości pomidory lub gotowy koncentrat pomidorowy. Zupę pomidorową podaje się z makaronem lub ryżem, a czasem nawet z tzw. zacierką i lanym ciastem . Zupa pomidorowa dla niejadków Wiadomo, że trudno dogodzić wszystkim. Jest jednak mało przeciwników zupy na bazie pomidorów. Smakuje niejadkom, nawet tym najmłodszym. Oprócz korzyści smakowych pomidorówka dostarczy organizmowi szereg cennych minerałów i witamin. Do listy wartościowych składników możemy zaliczyć potas, likopen, beta-karoten, witaminy C oraz E. Najważniejszą funkcją tego pierwszego jest kontrola ciśnienia krwi, pracy nerek i regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej. Przepis na idealną zupę pomidorową Co zrobić, aby pomidorowa była jeszcze smaczniejsza? Do ugotowania bulionu, który będzie bazą pomidorowej najlepiej użyć mięsa wołowego. Najczęściej bulion robimy na mięsie drobiowym, a to znacząco wpływa na smak zupy pomidorowej. Kolejna zmiana dotyczy pomidorów. Zamiast tych z puszki użyjcie świeżych. Dodadzą całości właściwego aromatu i odpowiedniej konsystencji. Składniki: 1 kilogram świeżych pomidorów (opcjonalnie 0,5 kg pomidorów z puszki), 1 koncentrat pomidorowy 250 ml, 2 duże marchwie, 1 pietruszka, 1/3 selera, koper włoski, 250 gramów wołowiny, sól do smaku, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki pieprzu roślinnego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 2 liście laurowe, 2 łyżeczki ziela angielskiego, 1 łyżeczka oregano, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Mięso przeznaczone na pomidorówkę należy umieścić w misce z wodą i...

Kwaśna zupa pomidorowa
Newsy
Pomidorówka wyszła za kwaśna? Uratujecie ją w 5 sekund. Wystarczy odrobina popularnego produktu
Wasza zupa pomidorowa nie jest tak smaczna, jak zawsze? Nic straconego. W ten sposób szybko ją uratujecie.

Nawet najlepszym kucharzom w kuchni zdarzają się czasami błędy. Za kwaśna pomidorowa zupa pomidorowa to coś, na co nie do końca mogliście mieć wpływ od początku. Jeśli przydarzy się wam taka sytuacja, nie spisujcie zupy na straty! Musicie tylko wiedzieć jak zareagować, a zupa wyjdzie naprawdę pyszna. Zupa pomidorowa Chyba każdy lubi zupę pomidorową. Niezależnie od tego, czy podajecie ją z ryżem, czy bez, czy gotujecie ją na rosole, czy z innych składników, czasem może przydarzyć się wam, że zupa będzie miała za kwaśny smak. Nie stresujcie się tym. Da się ją łatwo uratować.  Za kwaśna zupa pomidorowa  Powodów tego, że zupa pomidorowa wychodzi za kwaśna, może być kilka. Najczęstszym z nich są zbyt kwaśne pomidory, których użyliście do zrobienia zupy. Do uzyskania pomidorowego smaku zupy najczęściej wykorzystuje się:   Koncentrat pomidorowy Pomidory w puszce Świeże pomidory Passatę pomidorową Każdy z tych składników ma kwaskawy smak, z którym łatwo można przesadzić, dodając za dużo danego składnika. Najsmaczniejsza pomidorowa jest oczywiście gotowana na świeżych pomidorach, ale często w zimie ciężko jest dostać dobre i smaczne pomidory. Jest duża szansa, że te, które wykorzystacie, będą zbyt kwaśne lub po prostu zbyt mało aromatyczne.  Zimą smaczną pomidorowa możecie ugotować więc na pomidorach z puszki lub z wykorzystaniem passaty pomidorowej. Musicie mieć tylko świetny instynkt kulinarny, by wyczuć, ile dokładnie ich dodać, aby nie przesadzić z kwaśnym smakiem. Inne powody kwaśnej pomidorówki Nie tylko pomidory mogą być winowajcą kwaśnego smaku zupy pomidorowej. Jeśli macie pewność, że nie dodawaliście ich zbyt dużo, albo pomidory miały łagodny smak, są inne powody nadmiernej kwasowości zupy pomidorowej. To...

zupa pomidorowa
Adobe Stock
Newsy
Zróbcie tak z pomidorami, a zupa pomidorowa będzie nieziemska w smaku. O tym triku mało kto słyszał
Chyba nie ma osoby, która by nie lubiła zupy pomidorowej. Delikatna i aromatyczna to świetny pomysł na obiad. Będzie jeszcze lepsza, jeśli zastosujecie ten trik!

Zupa pomidorowa to zaraz po rosole najpopularniejsza zupa w Polsce. Jest uwielbiana nie tylko przez Polaków, ale i przez turystów z zagranicy. Podawana z makaronem lub ryżem to świetny pomysł na obiad. Sama w sobie jest pyszna, jednak dzięki jednemu trikowi będzie jeszcze lepsza. Co zrobić, żeby pomidorowa miała lepszy smak? Zupa jest zazwyczaj przygotowywana na bazie bulionu z dodatkiem passaty bądź przecieru pomidorowego. Pomidorówka będzie jeszcze bardziej aromatyczna, jeśli do gotującego się wywaru dodacie wcześniej przesmażone na patelni wraz z masłem pomidory. Tłuszcz wydobywa smak składników, a w tym przypadku wydobywa niepowtarzalny aromat. Z takim dodatkiem zupa pomidorowa będzie jeszcze smaczniejsza i bardziej esencjonalna. Dzięki temu trikowi nikt nie oprze się kolejnej dokładce pomidorówki. Przepis na zupę pomidorową ze smażonymi pomidorami Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera 3 łyżki przecieru pomidorowego 4 większe pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany kremówki ½ łyżeczki vegety kilka liści lubczyku natka pietruszki szczypta mielonej ostrej papryki sól pieprz masło do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler obierzcie, pokrójcie w małą kostkę i przełóżcie do większego garnka. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyjcie, osuszcie, a później dodajcie do warzyw wraz z vegetą. Całość zalejcie czterema litrami zimnej wody. Zacznijcie gotować wywar na niewielkim ogniu. Liście lubczyku wraz z natką pietruszki posiekajcie drobno. Dodajcie je do garnka wraz z 3 łyżkami przecieru pomidorowego. Pomidory umyjcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę masła. Gdy się rozpuści to przeciśnijcie,...