Złociste i chrupiące na zewnątrz, puszyste i delikatne w środku. Jak zrobić idealne placki ziemniaczane? Dodajcie do nich ten nieoczekiwany składnik. Dzięki niemu wasze placki będą niebiańsko pyszne.

Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami

Placki ziemniaczane uwielbia każdy. To proste i smaczne danie kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Idealne placki ziemniaczane mają złocisty kolor i chrupiącą skórkę a w środku są puszyste i delikatne, jak chmurka. Jak osiągnąć taki efekt po usmażeniu? Wystarczy, że dodacie do nich drożdże.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany)
  • 7 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 większa cebula
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotujcie rozczyn. Drożdże wkruszcie do miski i utrzyjcie je z cukrem.
  2. Dodajcie łyżkę mąki i ciepłe mleko (nie może być gorące, powinno być letnie) i całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Następnie przykryjcie miskę ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
  4. Kiedy drożdże rosną, zajmijcie się ziemniakami. Obierzcie je i zetrzyjcie na tarce na najmniejszych oczkach. Możecie także zaoszczędzić sobie czas, mieląc je w maszynce.
  5. Starte ziemniaki odłóżcie na chwilę, następnie odciśnijcie je z nadmiaru wody.
  6. Do startych ziemniaków dodajcie startą cebulę, wbijcie dwa jajka i dodajcie mąkę.
  7. Doprawcie do smaku i wymieszajcie.
  8. Następnie dodajcie wyrośnięty rozczyn drożdżowy i za pomocą szpatułki lub łyżki całość wymieszajcie.
  9. Następnie odstawcie na pół godziny w ciepłe miejsce.
  10. Patelnię porządnie rozgrzejcie z dodatkiem oleju.
  11. Nakładajcie porcję ciasta na placki ziemniaczane i na średnim ogniu smażcie je z obu stron, aż będą złote i apetyczne.
  12. Po usmażeniu połóżcie placki na ręczniku papierowym, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
  13. Gotowe placki podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Źródło: msn.com