Dodajcie do placków ziemniaczanych ten składnik. Będą puszyste, jak nigdy
AdobeStock
Newsy

Dodajcie do placków ziemniaczanych ten składnik. Będą puszyste, jak nigdy

Jak zrobić puszyste jak chmurka placki ziemniaczane? Wystarczy, że dodacie do nich 1 nieoczekiwany produkt.

Złociste i chrupiące na zewnątrz, puszyste i delikatne w środku. Jak zrobić idealne placki ziemniaczane? Dodajcie do nich ten nieoczekiwany składnik. Dzięki niemu wasze placki będą niebiańsko pyszne.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami

Placki ziemniaczane uwielbia każdy. To proste i smaczne danie kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Idealne placki ziemniaczane mają złocisty kolor i chrupiącą skórkę a w środku są puszyste i delikatne, jak chmurka. Jak osiągnąć taki efekt po usmażeniu? Wystarczy, że dodacie do nich drożdże.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany)
  • 7 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 większa cebula
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Zobacz także
Genialny sposób na jeszcze bardziej puszyste placki ziemniaczane. Zróbcie tę 1 rzecz z jajkami

Genialny sposób na jeszcze bardziej puszyste placki ziemniaczane. Zróbcie tę 1 rzecz z jajkami

Chcecie zrobić idealne placki ziemniaczane? Dodajcie do nich 2 niezwykłe składniki

Chcecie zrobić idealne placki ziemniaczane? Dodajcie do nich 2 niezwykłe składniki

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotujcie rozczyn. Drożdże wkruszcie do miski i utrzyjcie je z cukrem.
  2. Dodajcie łyżkę mąki i ciepłe mleko (nie może być gorące, powinno być letnie) i całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Następnie przykryjcie miskę ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
  4. Kiedy drożdże rosną, zajmijcie się ziemniakami. Obierzcie je i zetrzyjcie na tarce na najmniejszych oczkach. Możecie także zaoszczędzić sobie czas, mieląc je w maszynce.
  5. Starte ziemniaki odłóżcie na chwilę, następnie odciśnijcie je z nadmiaru wody.
  6. Do startych ziemniaków dodajcie startą cebulę, wbijcie dwa jajka i dodajcie mąkę.
  7. Doprawcie do smaku i wymieszajcie.
  8. Następnie dodajcie wyrośnięty rozczyn drożdżowy i za pomocą szpatułki lub łyżki całość wymieszajcie.
  9. Następnie odstawcie na pół godziny w ciepłe miejsce.
  10. Patelnię porządnie rozgrzejcie z dodatkiem oleju.
  11. Nakładajcie porcję ciasta na placki ziemniaczane i na średnim ogniu smażcie je z obu stron, aż będą złote i apetyczne.
  12. Po usmażeniu połóżcie placki na ręczniku papierowym, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
  13. Gotowe placki podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Źródło: msn.com

robert makłowicz placki ziemniaczane
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Robert Makłowicz zdradził swój przepis na placki ziemniaczane. Nie zgadlibyście, co do nich dodaje
Robert Makłowicz lubi zaskakiwać i tym razem pokazał przepis na nieco nietypowe placki ziemniaczane. Mimo wszystko są przepyszne w smaku. Koniecznie musicie ich spróbować!

Z gulaszem węgierskim, sosem pieczarkowym, twarożkiem chrzanowym i łososiem, kwaśną śmietaną czy cukrem... Możliwości podania placków ziemniaczanych jest wiele, jednak ich tradycyjna forma jest najbardziej znana oraz lubiana nie tylko przez Polaków, ale i turystów odwiedzających Polskę. Robert Makłowicz lubi zaskakiwać, a także łączyć różne produkty razem. Tym razem zdradził swój przepis na inne, aczkolwiek wyjątkowe placki ziemniaczane. Sekretny składnik Roberta Makłowicza do placków ziemniaczanych Robert Makłowicz jest dość znanym kucharzem na polskiej scenie kulinarnej. Nie boi się eksperymentów i łączenia różnych produktów. Dzięki temu za każdym razem zaskakuje swoich fanów nową formą klasycznego polskiego dania. Makłowicz zmienił nieco przepis na tradycyjne placki ziemniaczane, poprzez przygotowanie ich na rozczynie ze świeżych drożdży! Takie połączenie wbrew pozorom idealnie się komponuje. Placki są delikatne w środku, chrupiące z wierzchu, a co najważniejsze wręcz rozpływają się w ustach. Ten zestaw to po prostu strzał w dziesiątkę! Zaskoczcie swoich bliskich i przygotujcie to danie według tego przepisu. Przepis na placki ziemniaczane według Roberta Makłowicza Składniki: 20 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki szczypta cukru około 16 ziemniaków około 400 ml mleka 1 cebula 1-2 jajka 1 łyżka masła olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: W miseczce przygotujcie rozczyn ze świeżych drożdży, jednej łyżki mąki, szczypty cukru i odrobiny letniego mleka. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. W międzyczasie zagotujcie około 400 ml mleka. Starte ziemniaki przełóżcie na...

placki ziemniaczane
Adobe Stock
Newsy
Poznajcie sekret idealnie pysznych placków ziemniaczanych. Ten 1 trik stosują najlepsi kucharze
Idealnie chrupiące z wierzchu, a delikatne w środku - takie powinny być placki ziemniaczane. Kucharze stosują jeden trik, dzięki któremu zawsze wychodzą perfekcyjnie. Sprawdźcie koniecznie ten patent!

Ze śmietaną, jogurtem naturalnym, ketchupem, gulaszem, a nawet cukrem! Jest wiele propozycji podania tego dania, każdy preferuje inną formę, ale zdecydowanie nikt nie jest w stanie obok nich przejść obojętnie. Dzięki zastosowaniu jednego patentu kucharzy, wasze placki będą jeszcze lepsze i bardziej chrupiące! Idealne ziemniaki na placki ziemniaczane Wbrew pozorom ziemniak ziemniakowi nierówny, toteż nie każda odmiana sprawdzi się przy przygotowywaniu tej potrawy. Robiąc zakupy warto zwrócić na to uwagę, gdyż nie smaczne placki będą konsekwencją złego wyboru. Najlepsze będą ziemniaki mączyste, które zawierają dużo skrobi . Dzięki temu masa ziemniaczana będzie bardziej zwięzła, a same ziemniaki nie będą miały tyle wody, co nie będzie jej rozwadniać. Ile maki dodać do placków ziemniaczanych? Przygotowanie placków ziemniaczanych wydaje się być banalną czynnością. Nic bardziej mylnego. Łatwo jest popełnić błąd, który spowoduje iż placki będą niesmaczne i gumowate. Kwestia leży w ilości dodanej mąki. Kucharze przyznają, że na 1 kilogram ziemniaków wystarczą 2 łyżki mąki pszennej . Im mniej mąki tym będą bardziej chrupiące z wierzchu, a w środku delikatne. Jeśli przesadzicie z jej ilością, to niestety nie będą aż tak dobre. Zapamiętajcie ten patent, by więcej nie popełniać tego błahego kroku. Przepis na placki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej sól pieprz tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki i cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach. Odstawcie na chwilę, aby ziemniaki puściły sok. Następnie odciśnijcie je z nadmiaru wody i przełóżcie do drugiej miski.  Z dna pierwszej miski...

placki ziemniaczane przepis
AdobeStock
Newsy
Robiąc placki ziemniaczane, trzecie ziemniaki na dużych czy małych oczkach? To ma wpływ ich chrupkość
Placki ziemniaczane to jeden z polskich klasyków – wiecie, co zrobić by były idealnie chrupiące? Duże znaczenie ma tutaj wybór odpowiednich oczek na tarce przed ścieraniem ziemniaków.

Jak przygotowujecie placki ziemniaczane? Ścieracie ziemniaki na dużych oczkach tarki, czy na małych? Być może od zawsze wykorzystujecie jeden sposób i nigdy nie zastanawialiście się nad tym, czy jest jakaś różnica. Okazuje się, że sposób ścierania ziemniaków ma znaczenie! Jak oczka tarki wpływają na smak placków ziemniaczanych? Jeśli chcecie mieć puszyste i mięciutkie w środku placki, to należy zetrzeć ziemniaki na małych oczkach (nie zapomnijcie dobrze odcisnąć z nich wody). Smażcie je nieco krócej na patelni, by nie wyszły zbyt suche. Mięciutkie placki ziemniaczane o lekko słodkawym posmaku wyjdą wam zwłaszcza z młodszych ziemniaków. Jeżeli natomiast zależy wam na tym, by placki wyszły chrupkie i niezbyt wilgotne, trzeba trzeć ziemniaki na dużych oczkach, a potem smażyć na dużym ogniu, do momentu, kiedy uzyskają lekko brązowy kolor. Który sposób jest według was lepszy? Z tego przepisu wyjdą wam bardzo chrupiące placuszki – wszystko dzięki temu, że ziemniaki będą starte na dużych oczkach! Najlepiej nadadzą się duże i mączyste ziemniaki, ponieważ mają w sobie mniej wody. Jeżeli możecie sobie pozwolić na kupno ziemniaków określonego typu, to wybierzcie do placków ziemniaczanych typ C. Przepis na chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1 kilogram ziemniaków 3 łyżki mąki pszennej 2 cebule 2 jaja Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę zetrzyjcie z kolei na małych oczkach i dodajcie do ziemniaków. Przełóżcie masę na sitko i odciśnijcie z nadmiaru wody. Nie wylewajcie jej! Odłóżcie na bok, ponieważ później się przyda. Następnie do masy wbijcie dwa jajka i wsypcie 3 łyżki mąki pszennej. Dokładnie...

placki ziemniaczane rozpadają się
Flickr
Newsy
Placki ziemniaczane rozpadają się na patelni? Znamy powód. Popełniliście 1 błąd
Robicie wszystko według przepisu, a placki ziemniaczane rozpadają się w trakcie smażenia? Dowiedzcie się, jak temu zaradzić!

Smaczne placki ziemniaczane to jedno z klasycznych, polskich dań, które regularnie gości na każdym stole. Są łatwe w przygotowaniu, tanie i pasuje do nich wiele pysznych dodatków, takich jak grzyby, mięso i szpinak. Niektórzy wolą placki na słodko i podają je z cukrem albo śmietaną. Sprawdźcie, jak zrobić dobre placki ziemniaczane, które się nie rozpadają! Przepis na idealne placki ziemniaczane Do przygotowania smacznych placków ziemniaczanych, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Kilogram ziemniaków 2 jajka 2 cebule 3 łyżki mąki pszennej Olej rzepakowy Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obierzcie. Zetrzyjcie ziemniaki na tarce na dużych oczkach, a cebulę na małych. Połóżcie starte warzywa na sitku i poczekajcie, by zeszła z nich woda. Odciśnijcie z nadmiaru soków i przełóżcie do dużej miski. Dodajcie do ziemniaków 2 jajka i 3 łyżki mąki oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszajcie. Wlejcie do masy skrobię ziemniaczaną, która zebrała się na dnie naczynia do którego zebraliście wodę z ziemniaków. Wymieszajcie raz jeszcze. Na dużej patelni rozgrzejcie sporą ilość oleju. Musi być bardzo gorący – inaczej placki będą się słabo smażyć i wchłoną dużo tłuszczu. Chochlą wylewajcie ciasto na patelnię i smażcie placki na średnim ogniu z obu stron tak, by się ozłociły. Gotowe placki przekładajcie na duży talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, które wchłoną nadmiar oleju ze smażenia. I gotowe! Podawajcie z ulubionymi dodatkami. Najczęstsze błędy w przygotowywaniu placków Choć placki ziemniaczane są bardzo prostą potrawą, to czasami mimo to nie wychodzą. Dowiedzcie się, dlaczego wasze placki nie wychodzą idealne. Placki są surowe w środku...