Złociste i chrupiące na zewnątrz, puszyste i delikatne w środku. Jak zrobić idealne placki ziemniaczane? Dodajcie do nich ten nieoczekiwany składnik. Dzięki niemu wasze placki będą niebiańsko pyszne.
Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami
Placki ziemniaczane uwielbia każdy. To proste i smaczne danie kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Idealne placki ziemniaczane mają złocisty kolor i chrupiącą skórkę a w środku są puszyste i delikatne, jak chmurka. Jak osiągnąć taki efekt po usmażeniu? Wystarczy, że dodacie do nich drożdże.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany)
- 7 pełnych łyżek mąki pszennej
- 1 większa cebula
- 50 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Najpierw przygotujcie rozczyn. Drożdże wkruszcie do miski i utrzyjcie je z cukrem.
- Dodajcie łyżkę mąki i ciepłe mleko (nie może być gorące, powinno być letnie) i całość dokładnie wymieszajcie.
- Następnie przykryjcie miskę ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
- Kiedy drożdże rosną, zajmijcie się ziemniakami. Obierzcie je i zetrzyjcie na tarce na najmniejszych oczkach. Możecie także zaoszczędzić sobie czas, mieląc je w maszynce.
- Starte ziemniaki odłóżcie na chwilę, następnie odciśnijcie je z nadmiaru wody.
- Do startych ziemniaków dodajcie startą cebulę, wbijcie dwa jajka i dodajcie mąkę.
- Doprawcie do smaku i wymieszajcie.
- Następnie dodajcie wyrośnięty rozczyn drożdżowy i za pomocą szpatułki lub łyżki całość wymieszajcie.
- Następnie odstawcie na pół godziny w ciepłe miejsce.
- Patelnię porządnie rozgrzejcie z dodatkiem oleju.
- Nakładajcie porcję ciasta na placki ziemniaczane i na średnim ogniu smażcie je z obu stron, aż będą złote i apetyczne.
- Po usmażeniu połóżcie placki na ręczniku papierowym, by odciekły z nadmiaru tłuszczu.
- Gotowe placki podawajcie z ulubionymi dodatkami.
Źródło: msn.com