AdobeStock
Newsy

Dodajcie do mleka te 2 składniki a pozbędziecie się gorączki i bólu gardła. Nie chodzi o czosnek i miód

Ta mikstura to prawdziwa bomba dla waszego zdrowia. Przygotujcie ją a w mig poczujecie się lepiej.

Jesień to czas wzmożonych infekcji wirusowych. Zamiast obciążać swój organizm chemicznymi substancjami, zwróćcie się ku naturze i przygotujcie prozdrowotny mleczny napar z dodatkiem lipy i kardamonu. Taka mikstura pomoże wam szybko uporać się nie tylko z bólem gardła i kaszlem, ale też z podwyższoną temperaturą.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne lipy

Jeden ze składników naszej mikstury – lipa – ma silne właściwości zdrowotne. Poza cynkiem, potasem i wapniem, lipa zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, garbników i cennych kwasów. Autor książki „Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie” Zbigniew T. Nowak wymienia szereg korzystnych właściwości kwiatostanu lipy:

  • eliminuje chrypkę i drapanie w gardle
  • pomaga pozbyć się wydzieliny zalegającej w gardle i oskrzelach
  • ułatwia oddychanie
  • ma działanie łagodnie uspokajające
  • zapewnia ulgę w bólach mięśniowych wywołanych przeziębieniem
  • pomaga w bólach głowy wywołanych zapaleniem zatok
  • rozgrzewa organizm
Zobacz także
Napar z jabłek i liści laurowych to remedium na przeziębienia. Pomoże też przy migrenie

Napar z jabłek i liści laurowych to remedium na przeziębienia. Pomoże też przy migrenie

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar natury

Pomaga w walce reumatyzmem i niestrawnością, pobudza przemianę materii. Napar z tych liści to dar

Jakie właściwości ma kardamon?

Kolejny ze składników naszej mikstury – kardamon – także ma mają imponujące właściwości lecznicze i od wieków jest stosowany w medycynie tradycyjnej.

  • Kardamon może pomóc obniżyć ciśnienie krwi (ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i moczopędne).
  • Niektóre związki zawarte w kardamonie mogą zwalczać raka i hamować wzrost guzów, co wykazano w badaniach z udziałem myszy i probówek.
  • Związki przeciwutleniające zawarte w kardamonie mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem oraz spowolnić i zapobiegać stanom zapalnym w organizmie.
  • Kardamon zmniejsza liczbę i rozmiar wrzodów żołądka.
  • Dobrze działa na trawienie.
  • Kardamon jest często stosowany w leczeniu nieświeżego oddechu i jest składnikiem niektórych gum do żucia.
  • Może zabijać powszechne bakterie w jamie ustnej i zapobiegać próchnicy.
  • Kardamon może poprawić oddychanie poprzez stymulację lepszego pobierania tlenu i rozluźnienie przepływu powietrza do płuc.

Skuteczny napój na przeziębienie

Dopadło was przeziębienie lub grypa? Przygotujcie w domu miksturę na bazie mleka, lipy i kardamonu. Opracował ją Zbigniew T. Nowak, który wyjaśnia w swojej książce „Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie”, że taki napój ma nie tylko działanie wykrztuśne, ale też dezynfekuje drogi oddechowe, dzięki czemu oddychanie staje się łatwiejsze a także działa rozgrzewająco, zbija gorączkę i pomaga lepiej spać, Co więcej, mikstura ta może być również wykorzystywana w zapaleniu gardła, oskrzeli, a nawet płuc.

Przepis na mleko z lipą i kardamonem

Składniki:

  • 1 łyżeczka rozkruszonych kwiatostanów lipy
  • ½ łyżeczki zmielonych nasion kardamonu malabarskiego
  • 1 szklanka wrzącego mleka
  • 1 łyżeczka miodu, np. lipowego, leśnego, malinowego

Przygotowanie:

  1. Zmielcie w młynku do kawy ziarna kardamonu.
  2. Rozkruszcie kwiaty lipy i wsypcie do kubka razem z kardamonem.
  3. Zalejcie wrzącym mlekiem i przykryjcie.
  4. Napój zaparzajcie ok. 25 minut, a następnie przecedźcie go przez sitko.
  5. Do ciepłego naparu dodajcie miód i wymieszajcie.

Jak pić taką miksturę?

Jeśli dopadło nas przeziębienie, tak przygotowany napój warto pić nawet 2-3 razy dziennie. Najlepiej spożyć ostatnią porcję tuż przed snem. Profilaktycznie wystarczy pić go raz dziennie, najlepiej przed pójściem do łóżka.

Źródło: Radio ZET

koronawirus węch
AdobeStock
Zdrowie
Jednym charakterystycznym znakiem możesz odróżnić COVID-19 od grypy. Naukowcy przeprowadzili badania
Jeden z możliwych skutków zakażenia koronawirusem SARS-Cov2 to m. in. utrata węchu. Zaburzenia w tym obszarze w przypadku zachorowania na COVID-19 są jednak inne. Jak rozpoznać tę różnicę?

COVID-19 i grypa - mylące objawy Nadal można spotkać osoby, które twierdzą, że COVID-19 to "trochę groźniejsza grypa". Nie brakuje również tych, które twierdzą, że COVID-19 to wymyślony twór polityczny, na którym zyskają wszyscy oprócz nas. W gąszczu domysłów, ale już i mnogości faktów, zgodzić można się co do jednego. Obie choroby są zakaźne i atakują układ oddechowy. Zakażenie jest przenoszone drogą kropelkową, ale możliwe jest także zakażenie poprzez kontakt osobisty jak i również ze skażonymi przedmiotami. Wszędzie apeluje się o mycie rąk i unikanie dotykania twarzy. Czy słusznie? Mając na uwagę dbałość o siebie i innych, a także znane "lepiej zapobiegać niż leczyć", zasadne wydaje się każdy z proponowanych środków ostrożności. Szczególnie, że podobne mogą być pierwsze objawy zakażenia: kaszel, gorączka, bóle gardła, biegunka. Do tego z czasem dochodzą duszności płytki oddech, przy COVID-19. Przy przeziębieniu zauważamy coś innego - katar i zatkany nos. Obydwa zakażenia mogą jednak przebiegać także  bezobjawowo. Nie znaczy to jednak, że nie mając objawów, nie zarazimy innych. Utrata węchu przy COVID-19 różni się od tej charakterystycznej dla grypy  Światowa Organizacja Zdrowia wymienia utratę węchu (anosmię) jako mniej powszechny objaw zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Zaburzenia powonienia wystąpić mogą również w przypadku grypy i przeziębienia. Jak zaznacza BBC, utrata węchu towarzysząca koronawirusowi różni się od tej, która występuje przy znanej bardziej powszechnie grypie. Rodzaj utraty węchu niejako decyduje o rodzaju zakażenia, którą może być COVID-19 (nagła utrata węchu, swobodne oddychanie) lub sezonowe przeziębienie (stopniowa utrata węchu,...

Herbata
Pixabay/congerdesign
Zdrowie
Boli cię gardło? Ta herbata błyskawicznie się z tym rozprawi. Jeśli chcesz, możesz dodać do niej miód
Herbatę można uznać za polski napój narodowy. Polska zajmuje 3 miejsce wśród wszystkich krajów europejskich, które szczególnym sentymentem darzą herbatę.

Więcej od Polaków tego napoju piją jedynie Irlandczycy i mieszkańcy Wielkiej Brytanii. Prawdopodobnie dzięki obecności katechin, herbata może wspomagać ochronę przed miażdżycą i zawałem serca. Obniża poziom cholesterolu – największego wroga naszych tętnic. Ale to nie wszystko! Cenne katechiny Spośród flawonoidów, które mogą powstrzymać inwazję wolnych rodników, najcenniejsze są katechiny. Potrafią bowiem zneutralizować najniebezpieczniejszy dla człowieka rodnik hydroksylowy i są najłatwiej przyswajalne przez nasz organizm. Występują też w czerwonym winie, jabłkach i skórkach winogron. Herbata na ból gardła  Przeziębienie lubi towarzystwo ciepłych naparów. Herbata nadaje się do tego wręcz idealnie. Nie ma nic lepszego niż filiżanka ciepłej herbaty. Aby uspokoić ból gardła lub gdy czujesz zbliżające się przeziębienie, sięgnij śmiało po herbatę. Ten gorący napój pomoże utrzymać gardło wilgotne i nawodnione. Dostarcza jednocześnie bogate przeciwutleniacze, które mogą wspomóc w walce z chorobą lub wirusem. Herbata jest też doskonałym napojem, do którego możemy dodać łyżeczkę miodu. Miód ma wiele właściwości leczniczych i świetnie łagodzi ból gardła. Która najlepsza? Istnieje kilka herbat, które mogą pomóc w walce z irytującym bólem gardła. Na pierwszych miejscach plasują się herbaty z korzenia wiązu oraz herbata z korzenia lukrecji. Równie pomocne okazują się  rumianek, zielona herbata i mieszane herbaty z kombinacją składników ziołowych. Szczególnie dobrym połączeniem w herbacie będzie wspomniany wiąz i korzeń lukrecji. Obydwa są uważane za ziołowe środki na przeziębienie. Powodem takiego ich działania jest to,...

Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie
W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...

Kurkuma, napój z kurkumy
Pixabay/creatorswati
Newsy
Ten napój genialnie oczyszcza wątrobę, pomaga zrzucić niechciane kilogramy i wzmacnia odporność. Pijcie codziennie
Chyba nie ma lepszego czasu na detoks niż końcówka roku albo okres pomiędzy świętami i sylwestrem. Na ten z naszego przepisu potrzebujecie dosłownie kilku dni.

Detoks to potężna dawka oczyszczenia, jak również usunięcia z ciała magazynowanych zbytecznie toksyn. Jeśli to dla was nowość, ten robiony za pierwszym razem zadziała najbardziej skutecznie. Jak wytrwać na detoksie? W zależności od tego, jaki rodzaj oczyszczania organizmu wybierzecie, tak łatwo lub trudno będzie wam go przejść. Działanie polegające na pozbywaniu się toksyn zazwyczaj jest restrykcyjne i wymaga sporej dawki samodyscypliny. Detoksy warzywne i owocowe uzupełnią wasze niedobory witamin i pozwolą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Są dobrym wstępem do diety, ale i skutecznym pomysłem na tymczasowe odtrucie ciała. Jeszcze innym rodzajem detoksu jest jedzenie produktów wyłącznie roślinnych, jedynie białkowych albo pochodzenia zwierzęcego. Pomysł jakkolwiek ryzykowny, cieszy się w niektórych kręgach ogromnym powodzeniem. Najskuteczniejszym i zarazem najprzyjemniejszym rodzajem detoksu są te kilkudniowe, podczas których stawiajcie na gorące napary o prostym składzie podnoszącym odporność. Wtedy możecie mieć pewność, że niczego wam nie ubędzie. Wręcz przeciwnie, takie detoks to same korzyści! Detoks z kurkumą, imbirem i sokiem z cytryny Niektóre składniki nie potrzebują dodatkowej reklamy. Tak jest w przypadku kurkumy, imbiru oraz cytryny.   Kurkumę uzyskuje się z korzenia ostryżu , czyli rośliny z rodziny imbirowatych. Bywa często jest nazywana kuzynką imbiru, także ze względu na ostry smak. Kurkuma znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach, medycynie, przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Badania na szeroką skalę pokazują, że jej działanie wykazuje ogromne korzyści dla m.in. mózgu. Imbir jest stosowany na przeziębienie, odchudzanie, gardło i kaszel. Do głównych właściwości imbiru można zaliczyć rozgrzewanie, wspomaganie odporności i skuteczne...