Jesień to czas wzmożonych infekcji wirusowych. Zamiast obciążać swój organizm chemicznymi substancjami, zwróćcie się ku naturze i przygotujcie prozdrowotny mleczny napar z dodatkiem lipy i kardamonu. Taka mikstura pomoże wam szybko uporać się nie tylko z bólem gardła i kaszlem, ale też z podwyższoną temperaturą.

Właściwości zdrowotne lipy

Jeden ze składników naszej mikstury – lipa – ma silne właściwości zdrowotne. Poza cynkiem, potasem i wapniem, lipa zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, garbników i cennych kwasów. Autor książki „Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie” Zbigniew T. Nowak wymienia szereg korzystnych właściwości kwiatostanu lipy:

  • eliminuje chrypkę i drapanie w gardle
  • pomaga pozbyć się wydzieliny zalegającej w gardle i oskrzelach
  • ułatwia oddychanie
  • ma działanie łagodnie uspokajające
  • zapewnia ulgę w bólach mięśniowych wywołanych przeziębieniem
  • pomaga w bólach głowy wywołanych zapaleniem zatok
  • rozgrzewa organizm

Jakie właściwości ma kardamon?

Kolejny ze składników naszej mikstury – kardamon – także ma mają imponujące właściwości lecznicze i od wieków jest stosowany w medycynie tradycyjnej.

  • Kardamon może pomóc obniżyć ciśnienie krwi (ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i moczopędne).
  • Niektóre związki zawarte w kardamonie mogą zwalczać raka i hamować wzrost guzów, co wykazano w badaniach z udziałem myszy i probówek.
  • Związki przeciwutleniające zawarte w kardamonie mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem oraz spowolnić i zapobiegać stanom zapalnym w organizmie.
  • Kardamon zmniejsza liczbę i rozmiar wrzodów żołądka.
  • Dobrze działa na trawienie.
  • Kardamon jest często stosowany w leczeniu nieświeżego oddechu i jest składnikiem niektórych gum do żucia.
  • Może zabijać powszechne bakterie w jamie ustnej i zapobiegać próchnicy.
  • Kardamon może poprawić oddychanie poprzez stymulację lepszego pobierania tlenu i rozluźnienie przepływu powietrza do płuc.

Skuteczny napój na przeziębienie

Dopadło was przeziębienie lub grypa? Przygotujcie w domu miksturę na bazie mleka, lipy i kardamonu. Opracował ją Zbigniew T. Nowak, który wyjaśnia w swojej książce „Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie”, że taki napój ma nie tylko działanie wykrztuśne, ale też dezynfekuje drogi oddechowe, dzięki czemu oddychanie staje się łatwiejsze a także działa rozgrzewająco, zbija gorączkę i pomaga lepiej spać, Co więcej, mikstura ta może być również wykorzystywana w zapaleniu gardła, oskrzeli, a nawet płuc.

Zobacz także:

Przepis na mleko z lipą i kardamonem

Składniki:

  • 1 łyżeczka rozkruszonych kwiatostanów lipy
  • ½ łyżeczki zmielonych nasion kardamonu malabarskiego
  • 1 szklanka wrzącego mleka
  • 1 łyżeczka miodu, np. lipowego, leśnego, malinowego

Przygotowanie:

  1. Zmielcie w młynku do kawy ziarna kardamonu.
  2. Rozkruszcie kwiaty lipy i wsypcie do kubka razem z kardamonem.
  3. Zalejcie wrzącym mlekiem i przykryjcie.
  4. Napój zaparzajcie ok. 25 minut, a następnie przecedźcie go przez sitko.
  5. Do ciepłego naparu dodajcie miód i wymieszajcie.

Jak pić taką miksturę?

Jeśli dopadło nas przeziębienie, tak przygotowany napój warto pić nawet 2-3 razy dziennie. Najlepiej spożyć ostatnią porcję tuż przed snem. Profilaktycznie wystarczy pić go raz dziennie, najlepiej przed pójściem do łóżka.

Źródło: Radio ZET