Jesień to czas wzmożonych infekcji wirusowych. Zamiast obciążać swój organizm chemicznymi substancjami, zwróćcie się ku naturze i przygotujcie prozdrowotny mleczny napar z dodatkiem lipy i kardamonu. Taka mikstura pomoże wam szybko uporać się nie tylko z bólem gardła i kaszlem, ale też z podwyższoną temperaturą.
Właściwości zdrowotne lipy
Jeden ze składników naszej mikstury – lipa – ma silne właściwości zdrowotne. Poza cynkiem, potasem i wapniem, lipa zawiera też mnóstwo przeciwutleniaczy, garbników i cennych kwasów. Autor książki „Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie” Zbigniew T. Nowak wymienia szereg korzystnych właściwości kwiatostanu lipy:
- eliminuje chrypkę i drapanie w gardle
- pomaga pozbyć się wydzieliny zalegającej w gardle i oskrzelach
- ułatwia oddychanie
- ma działanie łagodnie uspokajające
- zapewnia ulgę w bólach mięśniowych wywołanych przeziębieniem
- pomaga w bólach głowy wywołanych zapaleniem zatok
- rozgrzewa organizm
Jakie właściwości ma kardamon?
Kolejny ze składników naszej mikstury – kardamon – także ma mają imponujące właściwości lecznicze i od wieków jest stosowany w medycynie tradycyjnej.
- Kardamon może pomóc obniżyć ciśnienie krwi (ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i moczopędne).
- Niektóre związki zawarte w kardamonie mogą zwalczać raka i hamować wzrost guzów, co wykazano w badaniach z udziałem myszy i probówek.
- Związki przeciwutleniające zawarte w kardamonie mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem oraz spowolnić i zapobiegać stanom zapalnym w organizmie.
- Kardamon zmniejsza liczbę i rozmiar wrzodów żołądka.
- Dobrze działa na trawienie.
- Kardamon jest często stosowany w leczeniu nieświeżego oddechu i jest składnikiem niektórych gum do żucia.
- Może zabijać powszechne bakterie w jamie ustnej i zapobiegać próchnicy.
- Kardamon może poprawić oddychanie poprzez stymulację lepszego pobierania tlenu i rozluźnienie przepływu powietrza do płuc.
Skuteczny napój na przeziębienie
Dopadło was przeziębienie lub grypa? Przygotujcie w domu miksturę na bazie mleka, lipy i kardamonu. Opracował ją Zbigniew T. Nowak, który wyjaśnia w swojej książce „Naturalne kuracje w przeziębieniu i grypie”, że taki napój ma nie tylko działanie wykrztuśne, ale też dezynfekuje drogi oddechowe, dzięki czemu oddychanie staje się łatwiejsze a także działa rozgrzewająco, zbija gorączkę i pomaga lepiej spać, Co więcej, mikstura ta może być również wykorzystywana w zapaleniu gardła, oskrzeli, a nawet płuc.
Zobacz także:
Przepis na mleko z lipą i kardamonem
Składniki:
- 1 łyżeczka rozkruszonych kwiatostanów lipy
- ½ łyżeczki zmielonych nasion kardamonu malabarskiego
- 1 szklanka wrzącego mleka
- 1 łyżeczka miodu, np. lipowego, leśnego, malinowego
Przygotowanie:
- Zmielcie w młynku do kawy ziarna kardamonu.
- Rozkruszcie kwiaty lipy i wsypcie do kubka razem z kardamonem.
- Zalejcie wrzącym mlekiem i przykryjcie.
- Napój zaparzajcie ok. 25 minut, a następnie przecedźcie go przez sitko.
- Do ciepłego naparu dodajcie miód i wymieszajcie.
Jak pić taką miksturę?
Jeśli dopadło nas przeziębienie, tak przygotowany napój warto pić nawet 2-3 razy dziennie. Najlepiej spożyć ostatnią porcję tuż przed snem. Profilaktycznie wystarczy pić go raz dziennie, najlepiej przed pójściem do łóżka.
Źródło: Radio ZET