mięso mielone
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie do mięsa mielonego sodę oczyszczoną. To połączenie totalnie was zaskoczy

Mięso mielone to jeden z produktów najczęściej wykorzystywanych w kuchni. Przyrządza się z niego wiele dań, jak spaghetti czy kotlety mielone. Dodatek sody oczyszczonej zdecydowanie poprawia jego jakość.

Spaghetti, pulpety, kotlety mielone czy lasagne, wszystkie te produkty łączy jedna rzecz, a właściwie składnik. Jest nim oczywiście mięso mielone. Jeden z popularniejszych produktów w codziennej kuchni, z którego można przygotować wiele różnych potraw. Jego przygotowanie odbywa się najczęściej poprzez smażenie. Dodanie do niego sody oczyszczonej zdecydowanie pozytywnie wpłynie na jakość mięsa.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mielone mięso 

Na taką formę mięsa można przeznaczyć większość części. Można przygotować je z wołowiny, indyka, kurczaka, szynki bądź łopatki wieprzowej. Wybór odpowiedniego dla siebie zależy od własnych preferencji. Do wielu dań najlepsze będą te bardziej tłuste, gdyż idealnie podkreślą smak całej potrawy. Wówczas najlepiej sprawdza się mięso wieprzowe. 

Potrawy z mięsem mielonym

Ten rodzaj mięsa jest dosyć uniwersalny, dlatego też można z niego przygotować wiele znakomitych potraw z różnych kuchni świata. Mięso mielone idealnie poleca się na dania obiadowe, świetnie sprawdza się jako smażone. Wśród najpopularniejszych wyróżnia się, takie jak:

  • spaghetti,
  • kotlety mielone,
  • pulpety,
  • lasagne,
  • pieczeń rzymska,
  • gołąbki,
  • teksańskie chilli con carne,
  • grecka moussaka,
  • czy naleśniki zapiekane po meksykańsku.

Szereg różnych potraw z tym produktem idealnie wpasowuje się na co dzień, jak i na odświętne obiady. Odpowiednie przyprawienie spowoduje, iż będzie bardzo aromatyczne.

Przygotowanie mięsa do obróbki

Właściwa obróbka termiczna mięsa mielonego wymaga przestrzegania kilku kluczowych zasad. Powinno być smażone przede wszystkim na niewielkim ogniu. Przyprawia się je pod koniec obróbki, by nie zniszczyć jego pierwotnego smaku. Posolenie mięsa na początku sprawi, że wszystkie pory zamkną się przed czasem i nie odda ono właściwego aromatu. Mięso potrzebuje odpowiedniej ilości czasu, aby dojść do siebie.

Dodatek sody oczyszczonej do mięsa mielonego

Dla wielu osób dodanie sody oczyszczonej do surowego mielonego mięsa może być zaskoczeniem. Jednak dzięki temu nie straci ono podczas smażenia sporej ilości wody, a delikatnie się zarumieni. Po smażeniu będzie idealnie soczyste, a nie jak do tej pory wysuszone oraz niezbyt smaczne. Na pół kilograma mięsa wystarczy dodać odrobinę sody, a później całość wymieszać i odstawić na przynajmniej piętnaście minut. Po upływie tego czasu można smażyć mięso. Podczas obróbki termicznej nie wydziela tyle wody, a jedynie podkręci jego smak.
 

Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate (przyciskanie łopatką mięsa do patelni)
AdobeStock
Newsy
Nie popełniajcie tego błędu podczas smażenia mięsa mielonego. Będzie suche i wiórowate
Mięso mielone można łatwo zepsuć. Jeden błąd i będzie suche, niesmaczne lub wręcz wiórowate. Skorzystajcie z naszych porad, a zawsze będzie soczyste i smakowite.

Mięso mielone to podstawa wielu polskich dań. Przygotowujemy z niego pyszne kotlety , pulpety, burgery oraz zapiekanki. Dużą popularnością cieszy się również w Polsce włoskie spaghetti , czyli podsmażone na patelni mięso mielone oblane pomidorowym sosem i dodane do makaronu . Jak przygotować mięso mielone, by było dobre w smaku? Podpowiadamy. Jak wybrać dobre mięso mielone? Żeby zrobić pyszne danie z mięsa mielonego , na początku powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. To podstawa, od której zawsze powinniśmy wychodzić podczas przygotowywania mięsnych dań. Wybór mięsa mielonego w sklepach jest duży, ale trudno trafić na dobrej jakości mięso. Najlepszym mięsem na mielone będzie kawałek łopatki wieprzowej, który należy zmielić za pomocą maszynki do mięsa. Dzięki temu wiecie, co znajduje się w mięsie i możecie być przekonani co do jego świeżości. Możecie też poprosić ekspedientkę w sklepie, aby zmieliła dla was kawałek mięsa. Wtedy macie pewność, że mięso jest świeże i nie przeleżało nie wiadomo jak długo na sklepowej półce. Jeżeli już zdecydujecie się na gotowy produkt, przed zakupem przeczytajcie dokładnie etykietę. Najlepsze mięso to takie, na którym jest napisane z jakiej części zostało wyprodukowane - najczęściej jest to szynka lub łopatka. Dobrym wyborem będzie produkt o składzie: 99% mięsa i 1% soli. Zapis ten świadczy o tym, że opakowanie pozbawione jest sztucznych dodatków i spulchniaczy, a mięso jest dobrej jakości. Gdy zrobicie z niego kotlety mielone, na pewno będą smaczne i soczyste. Jak prawidłowo usmażyć mięso mielone? Jeśli kupiliście już dobrej jakości mięso mielone, przeczytajcie, jak prawidłowo je usmażyć, by zachowało soczystość, miękkość i niepowtarzalny smak. Grunt, to dobrze rozgrzana patelnia. Wylejcie na patelnię odrobię...

Jak zmielić mięso
gotujmy.pl/goofy9
Newsy
Genialny sposób na zmielenie mięsa bez maszynki. Mielone wyjdą jeszcze smaczniejsze
Nie macie maszynki do mięsa? Nic nie szkodzi! Istnieją dwa sposoby, którymi możecie łatwo rozdrobnić mięso na kotlety.

Nie ma jak kotlety mielone na niedzielny obiad. Pulpety, spaghetti czy pierogi z mięsem to dania, w których mięso mielone sprawdza się idealnie. Nie wszyscy jednak lubią gotowe zmielone mięso, które można kupić w sklepie. Rozwiązaniem jest poproszenie obsługi w sklepie mięsnym o zmielenie kawałka mięsa lub robienie tego samodzielnie w domu. Dzięki temu ma się pewność co do jakości. Jednak co zrobić, gdy nie ma się maszynki do mielenia? Nic straconego – można łatwo zmielić mięso innymi sposobami. Jak zmielić mięso bez maszynki? Pierwszym sposobem jest użycie noża. To trik bardzo często wykorzystywany przez szefów kuchni! Rozdrobnione w ten sposób mięso nazywa się siekanym właśnie dlatego, że sieka się je bardzo mocno naostrzonym nożem. Jest o wiele lepsze od mielonego, ponieważ zachowuje swoją strukturę i jest znacznie smaczniejsze. Tak właśnie przygotowuje się na przykład mięso na tatara. Szef kuchni za pomocą naostrzonego noża bardzo drobno sieka mięso, absolutnie nie mieli go w maszynce! Warto spróbować innych dań z siekanym mięsem, np. kotletów z kurczaka. Pamiętajcie tylko o tym, że nóż do siekania musi być duży i bardzo dobrze naostrzony. Uwaga na palce! Drugi sposób, który warto wykorzystać jeśli nie macie w domu maszynki do mielenia mięsa, jest rozdrobnienie go przy użyciu blendera. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku blender kielichowy. Należy mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, wlać odrobinę wody i włączyć urządzenie. Jeśli przygotowujecie na przykład kotlety mielone, to możecie do środka wrzucić od razu cebulę, czosnek i inne przyprawy. Dzięki temu szybko uzyskacie gotową masę na kotlety. A jakie są wasze sposoby na mielenie mięsa? Jeśli następnym razem w trakcie gotowania zabraknie wam mielonego mięsa, to dzięki podanym przez nas...

Cena mięsa mielonego w Lidlu zwala z nóg. Co sądzicie o takiej promocji?
Adobe Stock
Newsy
Cena mięsa mielonego w Lidlu zwala z nóg. Co sądzicie o takiej promocji?
Lidl z każdym tygodniem zaskakuje swoich klientów. Tym razem nie mogło być inaczej. Od poniedziałku w sprzedaży można dostać mielone mięso w okazyjnej cenie.

Wraz z biegiem czasu, można zauważyć ciągły wzrost cen w sklepach, toteż coraz więcej sklepów spożywczych prześciga się w walce o klienta. W wielu marketach wprowadzane są udogodnienia dla klientów, a także korzystne promocje. Jednym z popularniejszych marketów w Polsce jest Lidl. Tym razem również stara się zwrócić uwagę poprzez promocję na mięso mielone.  Innowacyjny Lidl  Niemiecka sieć dyskontów spożywczych Lidl, jest jednym z popularniejszych i najchętniej wybieranych marketów na zakupy. Spowodowane to jest wieloma udogodnieniami, jakie oferuje sklep. Właściciele Lidla zdają sobie sprawę jak cenny jest dzisiaj klient, toteż starają się działać na jego korzyść. W polskich punktach sprzedażowych jest kilka innowacji, które zdecydowanie służą na korzyść. Wśród nich można wyróżnić: szerokie alejki umożliwiające swobodne zakupy, długie godziny otwarcia sklepów, aplikacja mobilna z licznymi rabatami oraz informacjami o zmianach,  gazetki promocyjne, różnego rodzaju pieczywo wypiekane na miejscu, a także cykliczne tygodnie z różnymi kuchniami świata jak francuska, włoska czy amerykańska. Każda z tych opcji cieszy się niezwykle dużym powodzeniem. Z tego też powodu, Lidl nie może narzekać na brak klientów.  Promocja na mięso mielone  W poniedziałkowej gazetce promocyjnej, pojawiła się informacja o świetnej promocji na mięso mielone wieprzowe o wadze 400g. W regularnej cenie jedno opakowanie kosztuje 5,99 złotych. Natomiast jeśli za jednym razem kupi się aż trzy opakowania tego samego produktu, ostatecznie całość będzie kosztować aż 41% mniej! Pojedyncza sztuka mięsa mielonego w zestawie to koszt jedynie 3,49 złotych! To świetna okazja, aby skorzystać z takiej promocji. Oferta obowiązuje w sprzedaży...

Smażenie kotletów mielonych
Newsy
Podczas smażenia mielonych dokładnie spójrzcie na patelnię. Jeśli to zauważycie to kotlety będą niedobre
Musicie wykorzystać ten trik, gdy następnym razem będziecie robić kotlety mielone. Wyjdą o wiele lepsze!

Kotlety mielone, to obok schabowych jedne z popularniejszych dodatków mięsnych do obiadów. Goszczą na stołach od czasu do czasu u niemal wszystkich Polaków. Pewnie dobrze wiecie jak przygotować kotlety mielone. Dobre gotowanie to jednak nie tylko umiejętność odtwarzania przepisu czy kreatywność w mieszaniu składników. Często najważniejszy jest proces obróbki. Smażenie odgrywa w przypadku kotletów ogromną rolę. Mamy dziś dla was poradę dotyczącą smażenia kotletów mielonych, która sprawi, że będą przepyszne. Jak smażyć kotlety mielone? Kotlety mielone najczęściej robi się z mięsa wieprzowego. To niedopuszczalne, żeby było ono surowe wewnątrz, dlatego dobre kotlety mielone będą wysmażone. W przypadku podobnych burgerów wołowych możecie pozwolić sobie na to, żeby mięso było krwiste w środku, ale to wielki błąd kulinarny, jeśli przygotowujecie mielone z wieprzowiny. Cała sztuka smażenia mielonych polega więc na odpowiednim dobraniu temperatury smażenia. Kotletów nie możecie wyłożyć na zbyt gorący olej lub smażyć na zbyt dużym ogniu, bo spalą się z zewnątrz, a będą surowe w środku. Musicie dobrać ogień do smażenia kotletów tak, żeby były chrupiące z zewnątrz, a miękkie i delikatne  w środku. Oprócz tego upewnijcie się, że na waszej patelni podczas smażenia nie występuje ta sytuacja… Błąd przy smażeniu mielonych Kotlety mielone najsmaczniejsze są po usmażeniu, nieuduszeniu. Jeśli w trakcie obróbki wypływa z mięsa woda, powinniście ją odlać. Jeśli nie odlejecie wody, kotlety będą się dusić, a nie smażyć. Tracą w ten sposób smak. Z drugiej strony, duszenie kotletów jest zdrowsze, niż ich smażenie. Podczas smażenia wytwarza się bowiem dużo niekorzystnych związków chemicznych. Jeśli waszym priorytetem jest smak, na pewno...