Przepis na tradycyjne mielone każdy już dobrze zna. Żeby kotlety wyszły idealne w smaku, należy kupić dobrej jakości mielone mięso (najlepiej dwa rodzaje), dodać do niego jajko, podsmażoną lub starkowaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kajzerkę zamoczoną w mleku oraz przyprawy. Mielone jeszcze bardziej zyskają na smaku – i walorach zdrowotnych – gdy dodamy do nich starkowaną marchewkę.

Mielone z dodatkiem marchewki

Mielone z dodatkiem marchewki to pyszna, zdrowa i bardzo sycąca propozycja na obiad. Marchewka to smaczne i zdrowe warzywo, które jest cennym źródłem beta karotenu, błonnika, witaminy K1, potasu i przeciwutleniaczy.

Regularne jedzenie marchewek poprawia zdrowie oczu, sprzyja utracie wagi i znacząco obniża poziom cholesterolu.

Jeżeli marzy wam się w kuchni jakaś odmiana, sprawdźcie nasz pomysł na mielone z marchewką.

Zobacz także:

Dzięki startej marchewce i odrobinie koncentratu pomidorowego, kotleciki zyskają nie tylko bardzo ciekawy smak, ale i rewelacyjny kolor.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do świeżo zmielonego mięsa mielonego dodajemy jajka i bułkę tartą.
  2. Mięso przyprawiamy do smaku przyprawami – solą i pieprzem.
  3. Do masy ścieramy na tarce o średnich oczkach marchewkę i całość bardzo starannie mieszamy.
  4. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy.
  5. Z mięsnej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Smacznego!