Przepis na tradycyjne mielone każdy już dobrze zna. Żeby kotlety wyszły idealne w smaku, należy kupić dobrej jakości mielone mięso (najlepiej dwa rodzaje), dodać do niego jajko, podsmażoną lub starkowaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kajzerkę zamoczoną w mleku oraz przyprawy. Mielone jeszcze bardziej zyskają na smaku – i walorach zdrowotnych – gdy dodamy do nich starkowaną marchewkę.
Mielone z dodatkiem marchewki
Mielone z dodatkiem marchewki to pyszna, zdrowa i bardzo sycąca propozycja na obiad. Marchewka to smaczne i zdrowe warzywo, które jest cennym źródłem beta karotenu, błonnika, witaminy K1, potasu i przeciwutleniaczy.
Regularne jedzenie marchewek poprawia zdrowie oczu, sprzyja utracie wagi i znacząco obniża poziom cholesterolu.
Jeżeli marzy wam się w kuchni jakaś odmiana, sprawdźcie nasz pomysł na mielone z marchewką.
Zobacz także:
Dzięki startej marchewce i odrobinie koncentratu pomidorowego, kotleciki zyskają nie tylko bardzo ciekawy smak, ale i rewelacyjny kolor.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Olej do smażenia
- Bułka tarta do obtoczenia
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do świeżo zmielonego mięsa mielonego dodajemy jajka i bułkę tartą.
- Mięso przyprawiamy do smaku przyprawami – solą i pieprzem.
- Do masy ścieramy na tarce o średnich oczkach marchewkę i całość bardzo starannie mieszamy.
- Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy.
- Z mięsnej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Smacznego!