mielone z marchewką
Gotujmy.pl
Newsy

Dodajcie do mięsa mielonego 1 warzywo a kotlety jeszcze bardziej zyskają na smaku. Niezawodny sposób babć. Lepszych nie jedliście

Co można dodać do mięsa na kotlety mielone? Oczywiście, powinno to być jajko, starkowana lub podsmażona cebulka, 2 ząbki czosnku, zamoczona w mleku kajzerka oraz przyprawy. A co powiecie na kotlety z dodatkiem starkowanej marchewki?

Przepis na tradycyjne mielone każdy już dobrze zna. Żeby kotlety wyszły idealne w smaku, należy kupić dobrej jakości mielone mięso (najlepiej dwa rodzaje), dodać do niego jajko, podsmażoną lub starkowaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kajzerkę zamoczoną w mleku oraz przyprawy. Mielone jeszcze bardziej zyskają na smaku – i walorach zdrowotnych – gdy dodamy do nich starkowaną marchewkę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mielone z dodatkiem marchewki

Mielone z dodatkiem marchewki to pyszna, zdrowa i bardzo sycąca propozycja na obiad. Marchewka to smaczne i zdrowe warzywo, które jest cennym źródłem beta karotenu, błonnika, witaminy K1, potasu i przeciwutleniaczy.

Regularne jedzenie marchewek poprawia zdrowie oczu, sprzyja utracie wagi i znacząco obniża poziom cholesterolu.

Jeżeli marzy wam się w kuchni jakaś odmiana, sprawdźcie nasz pomysł na mielone z marchewką.

Dzięki startej marchewce i odrobinie koncentratu pomidorowego, kotleciki zyskają nie tylko bardzo ciekawy smak, ale i rewelacyjny kolor.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Do świeżo zmielonego mięsa mielonego dodajemy jajka i bułkę tartą.
  2. Mięso przyprawiamy do smaku przyprawami – solą i pieprzem.
  3. Do masy ścieramy na tarce o średnich oczkach marchewkę i całość bardzo starannie mieszamy.
  4. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy.
  5. Z mięsnej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Smacznego!

Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
mycha/gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z kapustą pekińską. Przypominają gołąbki, ale są jeszcze pyszniejsze
Kotlety mielone z kapustą polecają się na obiad – są smaczne, sycące, a w smaku przypominają gołąbki. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Sprawdźcie sami!

Smaczne kotlety z dodatkiem kapusty pekińskiej to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Spodoba się zwłaszcza rodzicom, którym ciężko jest przekonać dzieci do jedzenia warzyw – maluchy nawet się nie zorientują, że „przemyciliście” w kotletach kapustę. Wypróbujcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na kotlety mielone z kapustą pekińską Do przygotowania kotletów mielonych z kapustą będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 2 jajka Mała główka kapusty pekińskiej 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka przyprawy w płynie (Maggi albo sos sojowy) Sól Pieprz Do sosu: 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kapustę pekińską umyjcie i zdejmijcie wierzchnie liście. Poszatkujcie ją drobno i włóżcie do miski. Mięso przełóżcie do miski z kapustą i dodajcie dwa jajka, 2-3 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku oraz przyprawę w płynie Maggi lub sos sojowy ( o szkodliwości przyprawy Maggi pisaliśmy w tym artykule , dlatego zdecydowanie zachęcamy do użycia alternatywy, jaką jest sos sojowy ). Wyróbcie dokładnie masę rękami tak, by wszystkie składniki się połączyły. W razie potrzeby dosypcie więcej bułki tartej. Rękami formujcie masę w kształt kotletów – powinno wyjść około 10 sztuk. W międzyczasie wlejcie do garnka pół litra bulionu warzywnego albo drobiowego, dodajcie 2 łyżki koncentratu pomidorowego, wymieszajcie i zagotujcie. Do miski wsypcie bułkę tartą i obtoczcie w niej każdy kotlet. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety na średnim ogniu na ciemnozłoto. Usmażone kotlety włóżcie do garnka z bulionem i...

kotlety mielone
gotujmy.pl/Camilla0804
Newsy
Znudziły się wam klasyczne mielone? Kotlety w tej panierce to świetna alternatywa dla zwykłych „mieloniaków”
Każdy z nas uwielbia klasyczne kotlety mielone. W tej panierce pokochacie je jeszcze bardziej!

Kotlety mielone są tak pyszne, że zapewne podaje się je w każdym polskim domu co tydzień na obiad. Klasyczne kotlety mielone to pozycja obowiązkowa  w rodzinnym menu. Ich receptura jest zazwyczaj podobna, różnić się mogą jedynie dodatki na talerzu. Jedni wolą marchewkę z groszkiem, frytki, kaszę a drudzy, ogórek kiszony, mizerię i tłuczone ziemniaki. Bądźmy szczerzy: wszystkie konfiguracje z kotletem mielonym smakują wprost wybornie.  Sekret kotletów mielonych Przede wszystkim mielone powinny być przygotowane z jak najlepszego mięsa. Im będzie tłustsze, tym bardziej wyjdą soczyste nasze kotlety. Klasykę polskiej, domowej kuchni warto jednak czasem odmienić. Kotlety mielone panierujemy zawsze tradycyjnie w bułce tartej. Proponujemy zastąpić ją płatkami owsianymi. Wyjdą najlepsze na świecie. Będą miękkie i soczyste w środku a chrupiące na zewnątrz. To wydanie „mieloniaków” na pewno was pozytywnie zaskoczy.  Składniki: 500g mięsa mielonego  1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jajko łyżka przecieru pomidorowego kilka łyżek płatków owsianych tłuszcz do smażenia przyprawy: sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.  Bułkę namaczamy w letniej wodzie w miseczce, a później dokładnie ją odciskamy.  Do mięsa dodajemy jajko, podsmażoną cebulę, bułkę oraz łyżkę przecieru pomidorowego. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.  Z masy formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w płatkach owsianych i smażymy w niezbyt głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gotowe!

Mielone na ryżu
Gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Mielone pieczone na ryżu to najlepszy sposób na obfity obiad, który robi się sam 
Jeśli macie ochotę na kotlety mielone w trochę innej odsłonie, koniecznie zróbcie je według tego przepisu.

To danie wyczarujecie w prosty sposób z dosłownie jednego naczynia. Obiad zrobi się praktycznie sam, a gdy zjecie, będziecie w siódmym niebie. Dlaczego? Bo jeszcze tak pysznych i soczystych kotletów mielonych nie jedliście! No dobra – może u babci. Ale uwierzcie, nawet ona byłaby zachwycona tym daniem. Przygotowanie mielonych na ryżu zajmie wam dosłownie 20 minut. Kilka składników, godzinka w piekarniku i obiad gotowy. No to co, zaczynamy?  Przepis na mielone pieczone na ryżu Będziecie potrzebować: 500 g mięsa mielonego  1 czerstwa bułka 1 jajko 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka tymianku suszonego 3 łyżki mąki do obtoczenia 2 łyżki oleju 2 szklanki ryżu 1 starta duża marchewka 1 cebula drobno posiekana 6 szklanek gorącej wody  4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka cukru sól  pieprz Przygotowanie: Przygotowania zacznijcie od bułki. Namoczcie ją w wodzie a następnie ją z niej odciśnijcie. Do mielonego mięsa dodajcie bułkę, jajko, czosnek, bazylię oraz tymianek. Przyprawcie solą oraz pieprzem. Masę wyróbcie na jednolitą masę. Z powstałej masy uformujcie okrągłe kotlety. Obtoczcie je w mące. Na rozgrzanym oleju usmażcie kotlety do zrumienienia z obu stron. Po smażeniu wyjmijcie je z patelni. Na patelnię dodajcie startą marchewkę i posiekaną wcześniej cebulę. Warzywa smażcie do zeszklenia. Na dno naczynia żaroodpornego wsypcie suchy, surowy ryż. Na ryż nałóżcie warstwę z podsmażonej marchewki i cebuli. Na tym warzywnym i ryżowym podkładzie ułóżcie podsmażone kotlety. Gorącą wodę wymieszajcie z koncentratem pomidorowym i cukrem. Doprawcie solą oraz pieprzem. Gotowym płynem zalejcie zawartość naczynia. Naczynie wstawcie do nagrzanego...

Kotlety mielone z rabarbarem. Przepis na mielone inaczej
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Kotlety mielone z rabarbarem. Przepis na mielone inaczej
Kotlety mielone to prawdziwa klasyka wśród polskich dań. Przygotujcie je w nieco innej wersji – z rabarbarem – a pokochacie ich wyrazisty i niebanalny smak. Zdradzamy przepis!

Co powiecie na mielone z... rabarbarem? Wielu kucharzy eksperymentuje i dodaje do mięsa mielonego dynię, marchewkę, cukinię , a nawet ogórki kiszone. Użytkowniczka serwisu gotujmy.pl proponuje rabarbar, a my jesteśmy zachwyceni tym połączeniem. To świetna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Zróbcie je na dzisiejszy obiad, a nie pożałujecie! Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, która regularnie gości w naszych domach. Istnieje wiele odmian tego dania, ale w tradycyjnej postaci jest to nic innego, jak mięso mielone z dodatkiem podsmażanej cebuli, przypraw i zamoczonej w mleku bułki, usmażone na rumiano na oleju. Kotlety mielone z rabarbarem Kotlety mielone z rabarbarem to niebanalna i bardzo smaczna propozycja na obiad. Właśnie trwa sezon na rabarbar. Warzywo to jest bogatym źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Zawiera też magnez, potas, kwas foliowy, sód, żelazo, wapń oraz błonnik, a także mnóstwo istotnych dla zdrowia antyoksydantów. Wskazówka! Jeśli planujecie kupić rabarbar, pamiętajcie, że jadalne są tylko łodygi. Liście zawierają toksyny i wysokie stężenie kwasu szczawiowego i pod żadnym pozorem nie należy ich spożywać. Same łodygi są mięsiste i mają kwaskowaty smak. Chociaż można je jeść na surowo, wiele osób woli spożywać je po ugotowaniu. Przygotujcie klasyczne mielone z dodatkiem rabarbaru, a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że zaskoczą was swoim smakiem! Składniki: 300 g mielonego z łopatki 1 jajko 1 czerstwa bułka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 pęd rabarbaru bułka tarta sól i pieprz świeżo mielony do smaku olej kokosowy do smażenia Przygotowanie mielonych z rabarbarem: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą (wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie)...