Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie

Aromatyczne, soczyste i pachnące - takie właśnie są kotlety mielone. Dzięki naszemu jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze pyszniejsze.

Kotlety mielone to obok schabowych, jeden z popularniejszych obiadów na polskich stołach. Zamiennie goszczą podczas niedzielnych spotkań. Odpowiednio przyrządzone są pyszne i soczyste.

Mielone mogą być przyrządzone z praktycznie z każdego rodzaju mięsa, drobiu, wieprzowiny czy też mięsa wołowego. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji. Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na jakość i poziom jego tłustości.

Najlepiej takie mięso jest kupić bezpośrednio od rzeźnika czy w sklepie mięsnym, gdzie na bieżąco można zmielić wybrany kawałek mięsa. Wówczas mamy pewność o świeżości i wysokiej jakości produktu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety mielone z dodatkiem musztardy

Jako się rzekło, kotlety mielone są dość popularne, a wszyscy z pewnością znają przepis na tę tradycyjną potrawę. Jednak odpowiednie przyprawienie i obróbka termiczna, wpływają na smak dania.

Podczas przyrządzania kotletów, warto do masy dodać musztardę. Dzięki niej mielone będą niezwykle aromatyczne. Ten smak zdecydowanie podkreśli smak wieprzowiny czy też innego rodzaju mięsa, nada kotletom charakteru i wyrazistości, a wkońcu podbije wasze kubki smakowe!

Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i przygotujcie kotlety mielone z tym wyjątkowym dodatkiem. Różnica w smaku będzie zauważalna już po jednym kęsie.

Zobacz także
Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób

Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób

Dodajcie to do mielonych, a będą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy 1 łyżka

Dodajcie to do kotletów mielonych, a będą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy 1 łyżka

Przepis na kotlety mielone z dodatkiem musztardy

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego (dość tłustego)
  • 1 cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej 
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie: 

  1. Do większej miski włóżcie mięso mielone. Do środka wbijcie jajko, a także dodajcie musztardę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz około pół szklanki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
  2. Doprawcie solą i pieprzem, ponownie wymieszajcie całość.
  3. W międzyczasie na patelni rozgrzejcie olej.
  4. Z powstałej masy uformujcie niewielkie kotleciki. Następnie obtoczcie je w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
  5. Kotlety smażcie na złoty kolor z obu stron. 
  6. Po usmażeniu duście je przez chwilę pod przykryciem.
  7. Tak przygotowane kotleciki podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką bądź mizerią. Smacznego!
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych kotletów mielonych, które goszczą na stole zamiennie ze schabowym. To klasyczne polskie danie uwielbiane przez wszystkich, a nawet turystów odwiedzających Polskę. Można przygotować je z wielu rodzajów mięsa. Wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną.  Mielone z dodatkiem prażonej cebulki smażone na smalcu Zazwyczaj klasyczny przepis na kotlety mielone, zaleca starcie lub pokrojenie cebuli i dodanie surowej do masy mięsnej. Jednak wcześniejsze jej podsmażenie, doda daniu dodatkowego aromatu. Poza tym, warto takie mięso smażyć na smalcu. Wiele osób się wzbrania przed jego używaniem, aczkolwiek wbrew pozorom, to zdrowy i racjonalny wybór. Warto dodać, że ten rodzaj tłuszczu, podkręca smak całego dania. To dwa kluczowe składniki, które w pozytywny sposób wpływają na efekt końcowy potrawy. Przepis na kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką Składniki: 600 mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka pszenna 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego 3 cebule ½ szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek smalcu ze skwarkami olej do smażenia Przygotowanie: Czerstwą bułkę pszenną zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Mięso mielone z indyka przełóżcie do miski. Bułkę dokładnie odciśnijcie z nadmiaru wody, później przełóżcie ją do miski z mięsem. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do momentu aż się zarumieni i będzie delikatnie chrupiącą. Odstawcie ją do ostudzenia. Do miski dodajcie przyprawę uniwersalną, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, pieprz kolorowy mielony oraz rozbite jajko. Całość...

Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak
Gotujmy.pl/MonikaT83
Newsy
Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak
Tradycyjne kotlety nie musza być trudne! Pokochacie ten smak.

Kotlety mielone goszczą pewnie często na waszych stołach. To bardzo znany mięsny dodatek do obiadu. Szybko mogą się jednak znudzić. Jeśli macie ochotę na eksperyment, proponujemy wam zrobienie kotletów mielonych z dodatkiem kaparów. Bardzo wzbogacają one smak mięsa i dodają kwaskowego aromatu. Zróbcie je na obiad. Wszyscy domownicy będą zachwyceni. Przepis na mielone kotlety z kaparami i prażonym słonecznikiem 150 g mięsa mielonego ¼ cebuli Ząbek czosnku 2 łyżki kaparów w zalewie octowej 2 czubate łyżki słonecznika 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta słodkiej papryki ½ łyżeczki suszonego tymianku świeżo mielony pieprz 3 łyżki płatków owsianych Sos do kotletów z kaparami: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ¾ szklanki mleka 2 łyżeczki musztardy Przygotowanie kotletów mielonych z kaparami i słonecznikiem Rozgrzejcie patelnię. Wyłóżcie na niej ziarna słonecznika i prażcie je, aż lekko się podpieką na rumiany kolor. Ostudźcie uprażone ziarna słonecznika. Do miski włóżcie mielone mięso. Pokrójcie drobno cebulę i czosnek. Dodajcie je do mięsa i wymieszajcie. Wrzućcie do miski słonecznik. Kapary odsączcie z zalewy i posiekajcie na mniejsze kawałki. Możecie użyć tez kaparów w całości, ale mają one intensywniejszy smak. Dodajcie kapary do miski z mięsem. Przyprawcie mięso sosem sojowym, tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem. Wyróbcie masę mięsną rękami. W benderze zmielcie płatki owsiane na mąkę owsianą. Dodajcie płatki do mięsa i wyróbcie je jeszcze raz. Gdyby była taka potrzeba, dodajcie do masy wodę. Uformujcie owalne kotleciki i smażcie je z obydwu stron na rumiano. Zróbcie sos musztardowy. Na patelnie po smażeniu kotletów dodajcie...

kotlety mielone w sosie
gotujmy.pl/babcia gramolka
Newsy
Nie ma prostszego przepisu na obiad. Kotlety mielone w sosie „łapanym” zawojują wasze podniebienie
Ten obiad zasmakuje każdemu. A sos zrobicie z tego, co macie w lodówce!

Przyszliście z pracy, burczy wam w brzuchu, chcecie coś zjeść, ale nie za bardzo chce się wam wyjść do sklepu? Znamy to. Na szczęście Polacy radzą sobie w każdej sytuacji i ich pomysłowość nie zna granic. Właśnie ten przepis opracowany przez jedną z naszych czytelniczek, możemy zaliczyć do tych bardzo sprytnych. Spodoba się każdemu z was bo wychodzi z niego pyszne danie. A sos „łapany”, jak przekonuje autorka przepisu to wszystko to, co... „złapiecie” w lodówce!  Przepis na pyszne kotlety mielone w sosie „łapanym” Jesteście gotowi do poznania receptury tego zacnego dania? Zatem zaczynajmy. Do przyrządzenia wybornych kotletów w sosie „łapanym” będziecie potrzebować poniższych produktów.  Składniki na kotlety mielone: 12 dag mięsa mielonego  1 jajko 1 mała cebula bułka tarta połówka średniej bułki pieprz świeżo zmielony   sól  natka pietruszki olej  Składniki na sos „łapany”: 3 plasterki polędwicy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ogórek konserwowy 1 łyżka masła 2 łyżki oleju  Pół szklanki grzybów suszonych Kilka paseczków papryki konserwowej 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego szczypta cukru Sposób przygotowania kotletów: Bułkę namoczcie w ciepłej wodzie. Obierzcie z łupin i pokrójcie 1 cebulę i usmażcie na oleju. Mięso mielone, jajko, usmażoną cebulę, odciśniętą z wody bułkę, natkę pietruszki i 2 łyżki bułki tartej dokładnie zmieszajcie. Następnie doprawcie do smaku solą i pieprzem.  Z mięsnej masy wyróbcie płaskie kotlety i...

Ile kotletów mielonych zrobicie z 1 kg mięsa? Mamy sposób na łatwe oszacowanie porcji na obiad
Flickr
Newsy
Ile kotletów mielonych zrobicie z 1 kg mięsa? Mamy sposób na łatwe oszacowanie porcji na obiad
Skoro kotlet kotletowi nierówny, odpowiedź na pytanie postawione w tytule naszego artykułu nie może być oczywista. Lepiej jednak orientować się mniej więcej, ile da się przygotować kotletów z określonej ilości mięsa – choćby po to, by potem nikomu nie zabrakło mięsa na talerzu!

Zadawaliście sobie kiedyś pytanie, ile kotletów uda wam się zrobić z 1 kg mielonego mięsa? Czasem takie szacunki są konieczne – na przykład wtedy, kiedy przychodzi do smażenia „mieloniaków” na większy rodzinny zjazd czy innego rodzaju święto. Nie bez racji będzie przyznanie, że nie ma prostej odpowiedzi na pytanie. Wszystko przez dwa czynniki. Po pierwsze rozmiar kotletów – niektóre gospodynie smażą mielone wielkości amerykańskich hamburgerów , inne wolą małe kotleciki na podobieństwo niemieckich frykadelków albo tureckich  köfte .  Jak dużo kotletów wyjdzie z 1 kg mięsa wieprzowego? Drugą sprawą jest oczywiście kwestia dodatków do mielonych. Jeżeli dodajcie do nich 1 duże jajko lub 2 jaja, dużą cebulę i solidną porcję bułki tartej czy suchego pieczywa moczonego w mleku  lub w wodzie, siłą rzeczy objętość masy na kotlety wzrośnie. Dlatego też odpowiedź na pytanie ile kotletów średniej wielkości z 1 kg mięsa wieprzowego – na przykład łopatki wieprzowej – powinna brzmieć następująco – od ok. 10 do 12. Oczywiście z dopuszczeniem minimalnego wahnięcia w dwie strony. Przepis na ok. 10-12 kotletów mielonych z 1 kg mięsa Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1 mała cebula 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2-3 ząbki czosnku Pieprz Sól Olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielcie w razie potrzeby w maszynce do mielenia mięsa na małych oczkach. Cebulę obierzcie i pokrójcie w tak drobną kostkę, jak to tylko możliwe. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Do mięsa wbijcie jajko, dodajcie pokrojoną cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypcie do środka bułkę tartą. Doprawcie solą i pieprzem....