Kotlety mielone to obok schabowych, jeden z popularniejszych obiadów na polskich stołach. Zamiennie goszczą podczas niedzielnych spotkań. Odpowiednio przyrządzone są pyszne i soczyste.
Mielone mogą być przyrządzone z praktycznie z każdego rodzaju mięsa, drobiu, wieprzowiny czy też mięsa wołowego. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji. Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na jakość i poziom jego tłustości.
Najlepiej takie mięso jest kupić bezpośrednio od rzeźnika czy w sklepie mięsnym, gdzie na bieżąco można zmielić wybrany kawałek mięsa. Wówczas mamy pewność o świeżości i wysokiej jakości produktu.
Kotlety mielone z dodatkiem musztardy
Jako się rzekło, kotlety mielone są dość popularne, a wszyscy z pewnością znają przepis na tę tradycyjną potrawę. Jednak odpowiednie przyprawienie i obróbka termiczna, wpływają na smak dania.
Zobacz także:
Podczas przyrządzania kotletów, warto do masy dodać musztardę. Dzięki niej mielone będą niezwykle aromatyczne. Ten smak zdecydowanie podkreśli smak wieprzowiny czy też innego rodzaju mięsa, nada kotletom charakteru i wyrazistości, a wkońcu podbije wasze kubki smakowe!
Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i przygotujcie kotlety mielone z tym wyjątkowym dodatkiem. Różnica w smaku będzie zauważalna już po jednym kęsie.
Przepis na kotlety mielone z dodatkiem musztardy
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego (dość tłustego)
- 1 cebula
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Do większej miski włóżcie mięso mielone. Do środka wbijcie jajko, a także dodajcie musztardę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz około pół szklanki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
- Doprawcie solą i pieprzem, ponownie wymieszajcie całość.
- W międzyczasie na patelni rozgrzejcie olej.
- Z powstałej masy uformujcie niewielkie kotleciki. Następnie obtoczcie je w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
- Kotlety smażcie na złoty kolor z obu stron.
- Po usmażeniu duście je przez chwilę pod przykryciem.
- Tak przygotowane kotleciki podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką bądź mizerią. Smacznego!