Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie

Aromatyczne, soczyste i pachnące - takie właśnie są kotlety mielone. Dzięki naszemu jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze pyszniejsze.

Kotlety mielone to obok schabowych, jeden z popularniejszych obiadów na polskich stołach. Zamiennie goszczą podczas niedzielnych spotkań. Odpowiednio przyrządzone są pyszne i soczyste.

Mielone mogą być przyrządzone z praktycznie z każdego rodzaju mięsa, drobiu, wieprzowiny czy też mięsa wołowego. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji. Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na jakość i poziom jego tłustości.

Najlepiej takie mięso jest kupić bezpośrednio od rzeźnika czy w sklepie mięsnym, gdzie na bieżąco można zmielić wybrany kawałek mięsa. Wówczas mamy pewność o świeżości i wysokiej jakości produktu.

Kotlety mielone z dodatkiem musztardy

Jako się rzekło, kotlety mielone są dość popularne, a wszyscy z pewnością znają przepis na tę tradycyjną potrawę. Jednak odpowiednie przyprawienie i obróbka termiczna, wpływają na smak dania.

Podczas przyrządzania kotletów, warto do masy dodać musztardę. Dzięki niej mielone będą niezwykle aromatyczne. Ten smak zdecydowanie podkreśli smak wieprzowiny czy też innego rodzaju mięsa, nada kotletom charakteru i wyrazistości, a wkońcu podbije wasze kubki smakowe!

Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i przygotujcie kotlety mielone z tym wyjątkowym dodatkiem. Różnica w smaku będzie zauważalna już po jednym kęsie.

Zobacz także
Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób

Suche kotlety mielone to zmora wielu osób. Doświadczone gospodynie radzą sobie z nią w ten sposób

Dodajcie to do mielonych, a będą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy 1 łyżka

Dodajcie to do kotletów mielonych, a będą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy 1 łyżka

Przepis na kotlety mielone z dodatkiem musztardy

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego (dość tłustego)
  • 1 cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej 
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie: 

  1. Do większej miski włóżcie mięso mielone. Do środka wbijcie jajko, a także dodajcie musztardę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz około pół szklanki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
  2. Doprawcie solą i pieprzem, ponownie wymieszajcie całość.
  3. W międzyczasie na patelni rozgrzejcie olej.
  4. Z powstałej masy uformujcie niewielkie kotleciki. Następnie obtoczcie je w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
  5. Kotlety smażcie na złoty kolor z obu stron. 
  6. Po usmażeniu duście je przez chwilę pod przykryciem.
  7. Tak przygotowane kotleciki podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką bądź mizerią. Smacznego!

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA