mielone
Gotujmy.pl/Martyna239
Newsy

Dodajcie do masy na mielone ten nietypowy składnik. Zwariujecie, gdy ich spróbujecie

Aromatyczne, soczyste i pachnące - takie właśnie są kotlety mielone. Dzięki jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze pyszniejsze.

Kotlety mielone to obok schabowych, jeden z popularniejszych obiadów na polskich stołach. Zamiennie goszczą podczas niedzielnych spotkań. Odpowiednio przyrządzone są pyszne i soczyste.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wybór mięsa

Mielone może być przyrządzone z praktycznie z każdego rodzaju mięsa, drobiu, wieprzowiny czy też mięsa wołowego. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji. Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na jakość produktu. Najlepiej takie mięso jest kupić bezpośrednio od rzeźnika czy w sklepie mięsnym, gdzie na bieżąco można zmielić wybrany kawałek mięsa. Wówczas mamy pewność o świeżości i wysokiej jakości produktu.

Sekretny składnik

Kotlety są dość popularne, a wszyscy z pewnością znają przepis na tę tradycyjną potrawę. Jednak odpowiednie przyprawienie i obróbka termiczna, wpływają na smak dania. Podczas przyrządzania kotletów, warto do masy dodać musztardę. Dzięki niej mielone będą niezwykle aromatyczne oraz soczyste. Ten smak zdecydowanie podbije wasze kubki smakowe! Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i przygotujcie kotlety mielone z tym wyjątkowym dodatkiem.

Zobacz także
ciasto drożdżowe

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Gołąbki

Gołąbki inne niż wszystkie. Błyskawiczny przepis na uwielbiane danie Polaków

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej 
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie: 

  1. Do większej miski włóżcie mięso mielone. Do środka wbijcie jajko, a także dodajcie musztardę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz około pół szklanki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
  2. Doprawcie solą i pieprzem, ponownie wymieszajcie całość.
  3. W międzyczasie na patelni rozgrzejcie olej.
  4. Z powstałej masy uformujcie niewielkie kotleciki. Następnie obtoczcie je w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
  5. Kotlety smażcie na złoty kolor z obu stron. 
  6. Po usmażeniu duście je przez chwilę pod przykryciem.
  7. Tak przygotowane kotleciki podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką bądź mizerią. Smacznego!
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci
Kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką. Usmażcie je na smalcu a ich smak was zachwyci

Wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnych kotletów mielonych, które goszczą na stole zamiennie ze schabowym. To klasyczne polskie danie uwielbiane przez wszystkich, a nawet turystów odwiedzających Polskę. Można przygotować je z wielu rodzajów mięsa. Wybór odpowiedniego jest kwestią indywidualną.  Mielone z dodatkiem prażonej cebulki smażone na smalcu Zazwyczaj klasyczny przepis na kotlety mielone, zaleca starcie lub pokrojenie cebuli i dodanie surowej do masy mięsnej. Jednak wcześniejsze jej podsmażenie, doda daniu dodatkowego aromatu. Poza tym, warto takie mięso smażyć na smalcu. Wiele osób się wzbrania przed jego używaniem, aczkolwiek wbrew pozorom, to zdrowy i racjonalny wybór. Warto dodać, że ten rodzaj tłuszczu, podkręca smak całego dania. To dwa kluczowe składniki, które w pozytywny sposób wpływają na efekt końcowy potrawy. Przepis na kotlety mielone z indyka z prażoną cebulką Składniki: 600 mięsa mielonego z indyka 1 czerstwa bułka pszenna 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego 3 cebule ½ szklanki bułki tartej 1 jajko 5 łyżek smalcu ze skwarkami olej do smażenia Przygotowanie: Czerstwą bułkę pszenną zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Mięso mielone z indyka przełóżcie do miski. Bułkę dokładnie odciśnijcie z nadmiaru wody, później przełóżcie ją do miski z mięsem. Cebulę obierzcie i drobno pokrójcie. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do momentu aż się zarumieni i będzie delikatnie chrupiącą. Odstawcie ją do ostudzenia. Do miski dodajcie przyprawę uniwersalną, podsmażoną cebulkę, bułkę tartą, pieprz kolorowy mielony oraz rozbite jajko. Całość...

kotlety mielone z cukinią
Adobe Stock
Newsy
Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru
Soczyste kotlety mielone to po prostu niebo w gębie. Jednak ich przygotowanie nie zawsze jest proste. Sprawdźcie ten patent, aby za każdym razem wychodziły idealnie!

Kotlety mielone to tuż obok schabowych najpopularniejsze danie w Polsce. Najczęściej jest serwowane z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami czy mizerią . Ich przygotowanie wymaga przestrzegania kilku podstawowych zasad, po to aby wyszły pyszne. Zastosujcie jeden trik, a za każdym razem będą idealnie soczyste. Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się z dobrej jakości mięsa mielonego. Im bardziej tłuste tym lepsze kotlety. Zazwyczaj dodaje się również cebulę, która podkręca nieco smak potrawy. Niektóre gospodynie dodają także przeciśnięty przez praskę czosnek. Co zrobić, by kotlety mielone nie były suche? Oprócz tego ważne jest jajko, które ma za zadanie scalić całą masę. Istotne są również przyprawy. Najlepiej sprawdzają się standardowe, czyli sól oraz pieprz. Niemniej jednak niemal cały smak potrawy powinien wychodzić od mięsa i dodatków. Na pewno zdarzyło się wam, że kotlety mielone wyszły nieco za suche. Dzieje się tak, gdy nie dysponujecie wystarczająco tłustym mięsem mielonym. W takim wypadku można uratować potrawę, wykorzystując jeden sprytny trik. Wystarczy zastosować patent kucharzy i do masy mięsnej dodać startą cukinię . Dzięki niej usmażone mielone będą odpowiednio pulchne i soczyste. Przetestujcie ten trik i zaskoczcie bliskich. Przepis na kolety mielone z sekretnym dodatkiem Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 bułka, może być czerstwa 1 szklanka mleka 1 cebula 1 cukinia 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie:  Bułkę przełóżcie do miski i zalejcie szklanką mleka na około 10 minut. Cebulę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce bądź bardzo drobno posiekajcie. Do dużej miski włóżcie mięso mielone, a do niego dodajcie...

kotlety z mięsa z rosołu
Adobe Stock
Newsy
Pyszne, soczyste kotleciki z mięsa z rosołu. Jeden trik i rozpływają się w ustach
Po przygotowaniu rosołu niekiedy zostają warzywa czy mięso. To doskonałe składniki, aby przygotować z nich kolejne danie. To świetny i kreatywny sposób dla zbieganych, ale nie tylko. Kotlety przygotowane z mięsa z bulionu są niezwykle aromatyczne oraz soczyste. Świetnie sprawdzą się na codzienny obiad. Koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Rosół jest znany i uwielbiany przez wszystkich. To najczęściej przygotowywana zupa przez Polaków. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest pyszna, rozgrzewająca oraz ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Wywar przygotowuje się na bazie warzyw, a także mięsa. Włoszczyzna najczęściej jest podawana z wywarem, a drób nieraz zostaje. Wówczas idealnie sprawdzą się przygotowane z niego pyszne kotleciki.  Co zrobić z mięsa z rosołu? Wywar warzywno- drobiowy jest niezwykle aromatyczny dzięki sporej ilości składników. Idąc zasadą zero waste, zamiast wyrzucać niezjedzone składniki, można wykorzystać je do przygotowania innego dania. Z mięsa z rosołu idealnie wychodzą delikatne, soczyste i bardzo smaczne kotlety. Ich przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, a smakują wybornie. Bliscy będą zachwyceni tym daniem oraz zaskoczeni kreatywnością. Taki obiad idealnie sprawdzi się dla osób zabieganych. Kotleciki świetnie komponują się z ziemniakami i surówką.  Przepis na kotleciki z mięsa z rosołu Składniki: 250 g mięsa z rosołu 1 średnia cebula 1 łyżka masła czosnkowego 2 łyżki ulubionych ziół (koperek, natka pietruszki) 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z rosołu obierzcie dokładnie z kości oraz chrząstek. Następnie przepuśćcie je przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Rozgrzejcie patelnię z masłem czosnkowym, gdy będzie rozpuszczone, dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia, kiedy będzie gotowa, odstawcie ją do całkowitego ostudzenia. Wybrane zioła drobno posiekajcie. Do zmielonego mięsa dodajcie zeszkloną cebulę, posiekane zioła, dwie łyżki bułki tartej, rozbite jajko, Całość...

Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak
Gotujmy.pl/MonikaT83
Newsy
Kotlety mielone z kaparami i prażonym słonecznikiem. Pokochacie ich niebanalny smak
Tradycyjne kotlety nie musza być trudne! Pokochacie ten smak.

Kotlety mielone goszczą pewnie często na waszych stołach. To bardzo znany mięsny dodatek do obiadu. Szybko mogą się jednak znudzić. Jeśli macie ochotę na eksperyment, proponujemy wam zrobienie kotletów mielonych z dodatkiem kaparów. Bardzo wzbogacają one smak mięsa i dodają kwaskowego aromatu. Zróbcie je na obiad. Wszyscy domownicy będą zachwyceni. Przepis na mielone kotlety z kaparami i prażonym słonecznikiem 150 g mięsa mielonego ¼ cebuli Ząbek czosnku 2 łyżki kaparów w zalewie octowej 2 czubate łyżki słonecznika 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta słodkiej papryki ½ łyżeczki suszonego tymianku świeżo mielony pieprz 3 łyżki płatków owsianych Sos do kotletów z kaparami: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ¾ szklanki mleka 2 łyżeczki musztardy Przygotowanie kotletów mielonych z kaparami i słonecznikiem Rozgrzejcie patelnię. Wyłóżcie na niej ziarna słonecznika i prażcie je, aż lekko się podpieką na rumiany kolor. Ostudźcie uprażone ziarna słonecznika. Do miski włóżcie mielone mięso. Pokrójcie drobno cebulę i czosnek. Dodajcie je do mięsa i wymieszajcie. Wrzućcie do miski słonecznik. Kapary odsączcie z zalewy i posiekajcie na mniejsze kawałki. Możecie użyć tez kaparów w całości, ale mają one intensywniejszy smak. Dodajcie kapary do miski z mięsem. Przyprawcie mięso sosem sojowym, tymiankiem, świeżo mielonym pieprzem. Wyróbcie masę mięsną rękami. W benderze zmielcie płatki owsiane na mąkę owsianą. Dodajcie płatki do mięsa i wyróbcie je jeszcze raz. Gdyby była taka potrzeba, dodajcie do masy wodę. Uformujcie owalne kotleciki i smażcie je z obydwu stron na rumiano. Zróbcie sos musztardowy. Na patelnie po smażeniu kotletów dodajcie...