Kotlety mielone to obok schabowych, jeden z popularniejszych obiadów na polskich stołach. Zamiennie goszczą podczas niedzielnych spotkań. Odpowiednio przyrządzone są pyszne i soczyste.

Mielone mogą być przyrządzone z praktycznie z każdego rodzaju mięsa, drobiu, wieprzowiny czy też mięsa wołowego. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji. Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na jakość i poziom jego tłustości.

Najlepiej takie mięso jest kupić bezpośrednio od rzeźnika czy w sklepie mięsnym, gdzie na bieżąco można zmielić wybrany kawałek mięsa. Wówczas mamy pewność o świeżości i wysokiej jakości produktu.

Kotlety mielone z dodatkiem musztardy

Jako się rzekło, kotlety mielone są dość popularne, a wszyscy z pewnością znają przepis na tę tradycyjną potrawę. Jednak odpowiednie przyprawienie i obróbka termiczna, wpływają na smak dania.

Zobacz także:

Podczas przyrządzania kotletów, warto do masy dodać musztardę. Dzięki niej mielone będą niezwykle aromatyczne. Ten smak zdecydowanie podkreśli smak wieprzowiny czy też innego rodzaju mięsa, nada kotletom charakteru i wyrazistości, a wkońcu podbije wasze kubki smakowe!

Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i przygotujcie kotlety mielone z tym wyjątkowym dodatkiem. Różnica w smaku będzie zauważalna już po jednym kęsie.

Przepis na kotlety mielone z dodatkiem musztardy

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego (dość tłustego)
  • 1 cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej 
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie: 

  1. Do większej miski włóżcie mięso mielone. Do środka wbijcie jajko, a także dodajcie musztardę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz około pół szklanki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie.
  2. Doprawcie solą i pieprzem, ponownie wymieszajcie całość.
  3. W międzyczasie na patelni rozgrzejcie olej.
  4. Z powstałej masy uformujcie niewielkie kotleciki. Następnie obtoczcie je w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
  5. Kotlety smażcie na złoty kolor z obu stron. 
  6. Po usmażeniu duście je przez chwilę pod przykryciem.
  7. Tak przygotowane kotleciki podawajcie z tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką bądź mizerią. Smacznego!