Wawrzyn, czyli liście laurowe to przyprawa, którą każdy Polak ma w swojej kuchni. W końcu liście są niezbędnym składnikiem większości zup, np. rosołu. Dodaje się je też do sosów i mięsnych marynat czy zalewy octowej. Mają charakterystyczny aromat, który podkreśla każdą potrawę.
Mało kto jednak wie, że liście laurowe nadają się nie tylko do gotowania. Można też sporządzić z nich herbatkę, która przyniesie ulgę przy różnych dolegliwościach. Dodajcie do nich jeszcze jedną przyprawę, by dodać naparowi mocy i wzmocnić jego działanie.
Jak działa napar z liści laurowych i goździków?
Liście laurowe oryginalnie pochodzą z krajów basenu Morza Śródziemnego. Tak od setek lat wykorzystywano wawrzyn nie tylko jako przyprawę, ale też leczniczo, ze względu na jego dobroczynne właściwości.
Zobacz także:
Liście laurowe zawierają m.in. olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, lignany, pektyny, i alkaloidy izochinolinowe. Znajdują się w nich także witaminy, w tym witamina A, C, witaminy z grupy B (B2, B3, B5, B6) oraz minerały w postaci żelaza, wapnia, potasu, manganu, miedzi, selenu czy cynku.
Z kolei goździki są cennym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzeniowe w organizmie. Goździki wzmacniają też odporność i wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. W połączeniu z liśćmi laurowymi, otrzymacie napar, który:
-
wzmocni kości i stawy
-
działa moczopędnie i napotnie
-
pomaga wyregulować poziom cukru we krwi
-
łagodzi objawy trądziku
-
wspomaga trawienie
Jak zrobić goździkowy napar z liści laurowych?
Składniki:
-
2 szklanki wody
-
2 liście laurowe
-
3 goździki
Przygotowanie:
-
Wsypcie do garnka liście laurowe. Zalejcie wodą i podgrzejcie, aż zacznie się gotować.
-
Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie moc palnika i gotujcie liście na małym ogniu przez 5 minut.
-
Wyłączcie gaz pod garnkiem. Wsypcie 3 goździki, przykryjcie garnek pokrywką i odłóżcie na kwadrans.
-
Po tym czasie napar można już odcedzić i wypić.
Sporządzony napar z liści laurowych można pić 2 razy dziennie, maksymalnie przez 10 dni.