Wawrzyn, czyli liście laurowe to przyprawa, którą każdy Polak ma w swojej kuchni. W końcu liście są niezbędnym składnikiem większości zup, np. rosołu. Dodaje się je też do sosów i mięsnych marynat czy zalewy octowej. Mają charakterystyczny aromat, który podkreśla każdą potrawę.

Mało kto jednak wie, że liście laurowe nadają się nie tylko do gotowania. Można też sporządzić z nich herbatkę, która przyniesie ulgę przy różnych dolegliwościach. Dodajcie do nich jeszcze jedną przyprawę, by dodać naparowi mocy i wzmocnić jego działanie. 

Jak działa napar z liści laurowych i goździków?

Liście laurowe oryginalnie pochodzą z krajów basenu Morza Śródziemnego. Tak od setek lat wykorzystywano wawrzyn nie tylko jako przyprawę, ale też leczniczo, ze względu na jego dobroczynne właściwości.

Zobacz także:

Liście laurowe zawierają m.in. olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, lignany, pektyny, i alkaloidy izochinolinowe. Znajdują się w nich także witaminy, w tym witamina A, C, witaminy z grupy B (B2, B3, B5, B6) oraz minerały w postaci żelaza, wapnia, potasu, manganu, miedzi, selenu czy cynku. 

Z kolei goździki są cennym źródłem antyoksydantów, które spowalniają procesy starzeniowe w organizmie. Goździki wzmacniają też odporność i wykazują działanie przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. W połączeniu z liśćmi laurowymi, otrzymacie napar, który:

  • wzmocni kości i stawy

  • działa moczopędnie i napotnie

  • pomaga wyregulować poziom cukru we krwi

  • łagodzi objawy trądziku

  • wspomaga trawienie

Jak zrobić goździkowy napar z liści laurowych?

Składniki:

  • 2 szklanki wody

  • 2 liście laurowe

  • 3 goździki

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do garnka liście laurowe. Zalejcie wodą i podgrzejcie, aż zacznie się gotować.

  2. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie moc palnika i gotujcie liście na małym ogniu przez 5 minut.

  3. Wyłączcie gaz pod garnkiem. Wsypcie 3 goździki, przykryjcie garnek pokrywką i odłóżcie na kwadrans.

  4. Po tym czasie napar można już odcedzić i wypić.

Sporządzony napar z liści laurowych można pić 2 razy dziennie, maksymalnie przez 10 dni.