Kawa z czekoladą, kawa z cynamonem, kawa ze śmietaną... A co powiecie na kawę z awokado? Przygotowanie kawy z awokado to doskonały sposób na urozmaicenie porannej kawy i zamienienie jej w pyszny i sycący napój o wielu właściwościach zdrowotnych.

Co to jest awokado?

Awokado zyskało w ostatnim czasie ogromną popularność jako tzw. superfood. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też zawiera mnóstwo składników odżywczych. Awokado jest bogate w przeciwutleniacze i zdrowe dla serca tłuszcze. Owoc ten pomaga obniżać cholesterol we krwi, a także jest bogaty w witaminy E, C, K i B6 oraz potas i miedź. Zawiera przy tym dużą ilość błonnika, dzięki czemu obniża chęć częstszego podjadania.

Awokado bardzo często jest wykorzystywane w kulinariach. Dodaje się je prawie do wszystkiego, od sałatek po kanapki, koktajle, a nawet desery, takie jak ciasta i babeczki. Ale czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem awokado?

Dlaczego warto pić kawę z awokado?

Kawa z awokado nosi swoją nazwę es alpukat i jest sprzedawana przez ulicznych sprzedawców w całej Indonezji. W przepisie tym awokado jest zwykle mieszane z kawą, syropem czekoladowym lub słodzonym skondensowanym mlekiem.

Zobacz także:

Napój ten ma nie tylko ma ciekawy smak, ale też jest bardzo zdrowy, ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E, a także daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu.

- Połączenie kofeiny, błonnika i zdrowych tłuszczów gwarantuje błyskawiczny zastrzyk energii, która utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi czas - tłumaczy autorka książek podróżniczo-kulinarnych - Patricia Tanumihardja.

Przepis na kawę z awokado

Przygotujcie kawę z awokado i cieszcie się jej wykwintnym smakiem.

Składniki:

  • pół awokado
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki zaparzonej kawy (dość mocnej)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie: 

  1. Zaparzoną kawę lekko ostudźcie.
  2. Do wysokiego naczynia wlejcie kawę i mleko.
  3. Dodajcie awokado bez skórki i bez pestki.
  4. Wsypcie cynamon i dodajcie miód.
  5. Chwilę blendujcie, aby kawa nie miała grudek i była gładka.
  6. Przelejcie do filiżanki.

Źródło: gotujmy.pl, msn.com.pl