Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Pexels
Newsy

Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany

Czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem tego owocu? Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje i jakie skrywa w sobie walory.

Kawa z czekoladą, kawa z cynamonem, kawa ze śmietaną... A co powiecie na kawę z awokado? Przygotowanie kawy z awokado to doskonały sposób na urozmaicenie porannej kawy i zamienienie jej w pyszny i sycący napój o wielu właściwościach zdrowotnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest awokado?

Awokado zyskało w ostatnim czasie ogromną popularność jako tzw. superfood. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też zawiera mnóstwo składników odżywczych. Awokado jest bogate w przeciwutleniacze i zdrowe dla serca tłuszcze. Owoc ten pomaga obniżać cholesterol we krwi, a także jest bogaty w witaminy E, C, K i B6 oraz potas i miedź. Zawiera przy tym dużą ilość błonnika, dzięki czemu obniża chęć częstszego podjadania.

Awokado bardzo często jest wykorzystywane w kulinariach. Dodaje się je prawie do wszystkiego, od sałatek po kanapki, koktajle, a nawet desery, takie jak ciasta i babeczki. Ale czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem awokado?

Zobacz także
Idealny dodatek do chleba, grzanek i dip do przekąsek. Ta pasta jest kochana ludzi na całym świecie SEO: Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado

Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado

Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu

Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu

Dlaczego warto pić kawę z awokado?

Kawa z awokado nosi swoją nazwę es alpukat i jest sprzedawana przez ulicznych sprzedawców w całej Indonezji. W przepisie tym awokado jest zwykle mieszane z kawą, syropem czekoladowym lub słodzonym skondensowanym mlekiem.

Napój ten ma nie tylko ma ciekawy smak, ale też jest bardzo zdrowy, ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E, a także daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu.

- Połączenie kofeiny, błonnika i zdrowych tłuszczów gwarantuje błyskawiczny zastrzyk energii, która utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi czas - tłumaczy autorka książek podróżniczo-kulinarnych - Patricia Tanumihardja.

Przepis na kawę z awokado

Przygotujcie kawę z awokado i cieszcie się jej wykwintnym smakiem.

Składniki:

  • pół awokado
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki zaparzonej kawy (dość mocnej)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie: 

  1. Zaparzoną kawę lekko ostudźcie.
  2. Do wysokiego naczynia wlejcie kawę i mleko.
  3. Dodajcie awokado bez skórki i bez pestki.
  4. Wsypcie cynamon i dodajcie miód.
  5. Chwilę blendujcie, aby kawa nie miała grudek i była gładka.
  6. Przelejcie do filiżanki.

Źródło: gotujmy.pl, msn.com.pl

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?
AdobeStock
Newsy
Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?
O tym, że kawa z cytryną pomaga przy migrenie wiadomo od dawna, ale czy wiecie, że takie połączenie może również sprzyjać odchudzaniu?

Nie wyobrażacie sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki czarnej kawy ? Mało kto wie, że w połączeniu z cytryną , napój ten ma działanie odchudzające . Czy słyszeliście kiedyś o takim sposobie na zrzucanie zbędnych kilogramów? Co daje dodanie cytryny do kawy? Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej czarnej kawy. Napój ten nie tylko ma pyszny smak, ale także daje nam niezbędny zastrzyk energii na cały dzień. Ale czy wiecie, że filiżanka kawy może również pomóc wam schudnąć? Jest jednak pewien warunek. Wiele osób dodaje do kawy mleko i cukier. Taka kawa z pewnością nie pomoże wam schudnąć. Jeśli jednak zamiast tego dodamy do niej odrobinę soku z cytryny, nasza kawa zamieni się w odchudzający napój, który pomoże nam spalić zbędny tłuszcz . Odchudzające działanie kawy i cytryny Zarówno kawa, jak i cytryna mają właściwości odchudzające. Kawa działa pobudzająco, co pomaga przyspieszyć trening na siłowni. Napój ten zawiera również związki biologicznie czynne, w tym kofeinę, teobrominę, teofilinę i kwasy chlorogenowe, które przyspieszają utratę wagi. Kawa znana jest też z tego, że rozkłada komórki tłuszczowe, które są wykorzystywane przez organizm w postaci energii, co dodatkowo pomaga nam schudnąć. Napój ten poprawia też trawienie, łagodzi zaparcia i minimalizuje wchłanianie cukru. Sok z cytryny także ma właściwości odchudzające. Owoc ten doskonale przyspiesza metabolizm - to dlatego zaleca się, aby każdy dzień zacząć od wypicia szklanki wody z cytryną. Ponadto, sok z cytryny wypłukuje z organizmu niechciane substancje i toksyny oraz promuje produkcję żółci w wątrobie, co dodatkowo pomaga w trawieniu i detoksykacji. Jak przyrządzić kawę z cytryną? Mieszanka czarnej...

Jak zrobić kawę białkową? Może zastąpić śniadanie
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić kawę białkową? Z powodzeniem może zastąpić śniadanie
Czy słyszeliście kiedyś o tzw. kawie białkowej? To kawa, która bije w ostatnim czasie rekordy popularności. Sprawdźcie, dlaczego.

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Napój ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też pobudza nas i daje nam energię na rozpoczynający się nowy dzień. Smakosze kawy gustują w różnych jej odmianach. Jedni piją klasyczną, małą czarną bez dodatków, drudzy wolą pić kawę z mlekiem i cukrem. Kolejni testują zupełnie nowe sposoby przyrządzania kawy. Czy słyszeliście kiedyś o tzw. kawie białkowej? Czym jest kawa białkowa? Kawa białkowa (zwana również kawą proteinową) jest połączeniem proszków białkowych (sojowych, serwatkowych czy kolagenowych) i kawy. Innymi słowy, jest to odżywka białkowa na bazie kawy. Kawa białkowa, to zdrowsza wersja tzw. kawy kuloodpornej, do której dodaje się masło. Jest to kawa, do której należy dodać odżywkę białkową. Czemu właściwie ma to służyć? Spożywając tę smaczną mieszankę, możemy czerpać korzyści z podwójnej wartości odżywczej białka, a także ze stymulujących, przeciwutleniających, energetyzujących i zwalczających apetyt właściwości kofeiny znajdującej się w kawie. Włączenie białka do kawy może również pomóc w utracie wagi i utrzymaniu jej, szczególnie jeśli stosujemy dietę niskowęglowodanową. Kawa proteinowa szczególnie przypadła do gustu osobom, które regularnie ćwiczą. Spożycie białka pomaga im rozwinąć większą masę mięśniową i ją utrzymać. W szczególności koktajle potreningowe mogą pomóc w regeneracji mięśni. Białko w połączeniu z kawą jeszcze bardziej podkręca to działanie. Kawa nie tylko wzmacnia efekty treningu, ale również podkręca metabolizm oraz energetyzuje i łagodzi bóle mięśni. Może nam również pomóc lepiej skoncentrować się na ćwiczeniach. Jak zrobić kawę białkową?...

Ten napój będzie hitem tego lata! Słyszeliście już o tonic espresso?
AdobeStock
Newsy
Przepis na tonic espresso, orzeźwiającą kawę z tonikiem. Hit tego lata
Koniecznie spróbujcie! Tradycyjna kawa mrożona odchodzi na dalszy plan.

Kawa pobudza, dobrze smakuje, a na dodatek jest zdrowa. Nic dziwnego, że to najczęściej (zaraz po wodzie) wypijany napój na całym świecie. Każdy ma swój ulubiony sposób na wypijanie kawy. Jedni nie widzą innej opcji niż picie czarnej kawy, inni dodają do niej mleko lub śmietankę. Częstym dodatkiem do kawy jest też cukier lub zdrowszy zamiennik cukru . Nikogo nie dziwi też kawa z cynamonem, kawa z bitą śmietaną lub mrożona kawa. Kawa inaczej W szczycie pandemii hitem okazała się „bita kawa”, Dolgona coffe , która królowała głównie na TikToku. Coraz bardziej popularne robią się także różnorodne kawy typu speciality, czyli kawy o specjalnie wyselekcjonowanych ziarnach zaparzane często metodami alternatywnymi. Kawa z tonikiem – jak zrobić? Przepis na kawę z tonikiem Od jakiegoś czasu popularność zyskuje też kawa podawana w zupełnie inny sposób. Tonic espresso to dokładnie to, co wynika z nazwy. Kawa z tonikiem. Ta dziwna z pozoru kombinacja smakowa doskonale się łączy i świetnie razem smakuje. Żeby zrobić kawę z tonikiem potrzebujecie: Pół szklanki kawy, najlepiej takiej z ekspresu Pół szklanki toniku Opcjonalnie: Kostki lodu Cytrynę lub pomarańczę Żeby zrobić taką kawę, włóżcie do wysokiej szklanki kostki lodu. Następnie wlejcie do niej tonic i zaparzcie osobno kawę. Powoli wlejcie do szklanki z tonikiem kawę. Kawa powinna utworzyć górną warstwę. Taki napój wygląda bardzo efektownie. Przed wypiciem napoju możecie wymieszać wszystkie składniki lub pić od razu napój. Są zwolennicy zarówno pierwszej, jak i tej drugiej metody. Kawa z tonikiem smakuje wyśmienicie i bardzo dobrze orzeźwia. Przypadnie wam do gustu, jeśli lubicie ciekawe kompozycje smakowe. Tym połączeniem zachwycają się...

jak parzyć kawę kawa ewa wachowicz
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?          
Znana i lubiana Ewa Wachowicz, zna się nie tylko na gotowaniu. Gwiazda zachęca do parzenia prawdziwej włoskiej kawy we własnym domu. Z jej radami na pewno się uda!

Ewa Wachowicz się nie myli. Smaczna kawa niekoniecznie musi być zrobiona w profesjonalnym ekspresie. Można ją przygotować samodzielnie w domu z wykorzystaniem domowego ekspresu, czyli popularnej kawiarki. Ta rada jest fundamentem zaparzenia dobrej, aromatycznej kawy. Trzeba tylko odłożyć na bok swój lęk i obawę przed wpadką. Parzenie kawy w kawiarce nie jest bardzo trudnym zajęciem, ale jak wiele innych czynności, wymaga wprawy. Kiedy będziecie mieli już za sobą kilka, może kilkanaście prób, wasz czarny jak ziemia napój będzie już naprawdę smaczny tak samo, jak w kawiarni. Jak wybrać kawę do kawiarki? Zanim przystąpicie do parzenia kawy w kawiarce, spokojnie wybierzcie kawę, którą chcecie zaparzyć w ekspresie. Arabika to kawa bardziej zbalansowana i delikatna w smaku. Z kolei robusta, często sprzedawana w żółtych opakowaniach, jest mocniejsza i bardziej palona. Wybrać możecie także różnego rodzaju mieszanki obu tych rodzajów kaw. Wybór należy tylko i wyłącznie do was. Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce: Zacznijcie od zmielenia kawy. Eksperci są zdania, że kawa mielona dostępna w sklepach jest zbyt rozdrobniona do parzenia w domowym ekspresie. Można z tym śmiało dyskutować. Jednak jeśli macie kawę ziarnistą i swój własny młynek, zmielcie kawę tylko odrobinę grubiej. Podgrzejcie wodę w czajniku do temp. ok. 75-80 st. C. Oznacza to, że nie powinniście zagotowywać wody na kawę w kawiarce. W tym czasie nasypcie kawę do sitka – sitko powinno być pełne, ale nie kawy nie powinno się w nim ubijać. Zakręćcie kawiarkę i postawcie na niewielkim ogniu. Kiedy tylko z kawiarki przestanie sączyć się czarny napar, zakończcie parzenie kawy. Kawiarkę taką można nawet postarać się ochłodzić – blady, pryskający napar pod koniec...