Kawa z czekoladą, kawa z cynamonem, kawa ze śmietaną... A co powiecie na kawę z awokado? Przygotowanie kawy z awokado to doskonały sposób na urozmaicenie porannej kawy i zamienienie jej w pyszny i sycący napój o wielu właściwościach zdrowotnych.
Co to jest awokado?
Awokado zyskało w ostatnim czasie ogromną popularność jako tzw. superfood. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też zawiera mnóstwo składników odżywczych. Awokado jest bogate w przeciwutleniacze i zdrowe dla serca tłuszcze. Owoc ten pomaga obniżać cholesterol we krwi, a także jest bogaty w witaminy E, C, K i B6 oraz potas i miedź. Zawiera przy tym dużą ilość błonnika, dzięki czemu obniża chęć częstszego podjadania.
Awokado bardzo często jest wykorzystywane w kulinariach. Dodaje się je prawie do wszystkiego, od sałatek po kanapki, koktajle, a nawet desery, takie jak ciasta i babeczki. Ale czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem awokado?
Dlaczego warto pić kawę z awokado?
Kawa z awokado nosi swoją nazwę es alpukat i jest sprzedawana przez ulicznych sprzedawców w całej Indonezji. W przepisie tym awokado jest zwykle mieszane z kawą, syropem czekoladowym lub słodzonym skondensowanym mlekiem.
Zobacz także:
Napój ten ma nie tylko ma ciekawy smak, ale też jest bardzo zdrowy, ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E, a także daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu.
- Połączenie kofeiny, błonnika i zdrowych tłuszczów gwarantuje błyskawiczny zastrzyk energii, która utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi czas - tłumaczy autorka książek podróżniczo-kulinarnych - Patricia Tanumihardja.
Przepis na kawę z awokado
Przygotujcie kawę z awokado i cieszcie się jej wykwintnym smakiem.
Składniki:
- pół awokado
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki zaparzonej kawy (dość mocnej)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
- Zaparzoną kawę lekko ostudźcie.
- Do wysokiego naczynia wlejcie kawę i mleko.
- Dodajcie awokado bez skórki i bez pestki.
- Wsypcie cynamon i dodajcie miód.
- Chwilę blendujcie, aby kawa nie miała grudek i była gładka.
- Przelejcie do filiżanki.
Źródło: gotujmy.pl, msn.com.pl