Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany
Pexels
Newsy

Dodajcie do kawy ten… owoc. Natychmiastowy zastrzyk energii gwarantowany

Czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem tego owocu? Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje i jakie skrywa w sobie walory.

Kawa z czekoladą, kawa z cynamonem, kawa ze śmietaną... A co powiecie na kawę z awokado? Przygotowanie kawy z awokado to doskonały sposób na urozmaicenie porannej kawy i zamienienie jej w pyszny i sycący napój o wielu właściwościach zdrowotnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co to jest awokado?

Awokado zyskało w ostatnim czasie ogromną popularność jako tzw. superfood. Owoc ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też zawiera mnóstwo składników odżywczych. Awokado jest bogate w przeciwutleniacze i zdrowe dla serca tłuszcze. Owoc ten pomaga obniżać cholesterol we krwi, a także jest bogaty w witaminy E, C, K i B6 oraz potas i miedź. Zawiera przy tym dużą ilość błonnika, dzięki czemu obniża chęć częstszego podjadania.

Awokado bardzo często jest wykorzystywane w kulinariach. Dodaje się je prawie do wszystkiego, od sałatek po kanapki, koktajle, a nawet desery, takie jak ciasta i babeczki. Ale czy słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem awokado?

Zobacz także
Idealny dodatek do chleba, grzanek i dip do przekąsek. Ta pasta jest kochana ludzi na całym świecie SEO: Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado

Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado

Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu

Jak szybko obrać awokado? Trik, który przyda się każdemu

Dlaczego warto pić kawę z awokado?

Kawa z awokado nosi swoją nazwę es alpukat i jest sprzedawana przez ulicznych sprzedawców w całej Indonezji. W przepisie tym awokado jest zwykle mieszane z kawą, syropem czekoladowym lub słodzonym skondensowanym mlekiem.

Napój ten ma nie tylko ma ciekawy smak, ale też jest bardzo zdrowy, ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witaminy E, a także daje uczucie sytości, zapobiegając podjadaniu.

- Połączenie kofeiny, błonnika i zdrowych tłuszczów gwarantuje błyskawiczny zastrzyk energii, która utrzymuje się na wysokim poziomie przez długi czas - tłumaczy autorka książek podróżniczo-kulinarnych - Patricia Tanumihardja.

Przepis na kawę z awokado

Przygotujcie kawę z awokado i cieszcie się jej wykwintnym smakiem.

Składniki:

  • pół awokado
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki zaparzonej kawy (dość mocnej)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie: 

  1. Zaparzoną kawę lekko ostudźcie.
  2. Do wysokiego naczynia wlejcie kawę i mleko.
  3. Dodajcie awokado bez skórki i bez pestki.
  4. Wsypcie cynamon i dodajcie miód.
  5. Chwilę blendujcie, aby kawa nie miała grudek i była gładka.
  6. Przelejcie do filiżanki.

Źródło: gotujmy.pl, msn.com.pl

Lubicie kawę zbożową? W ten 1 sposób powinny pić ją zwłaszcza osoby starsze
Adobe Stock
Newsy
Lubicie kawę zbożową? W ten 1 sposób powinny pić ją zwłaszcza osoby starsze
Kawę zbożową można zalać gorącą wodą lub mlekiem. Oto dlaczego lepiej wybrać mleko.

Jeśli kawę zbożową nadal pamiętacie jako ubogiego krewnego kawy w PRL-u lub nielubiany napój podawany w przedszkolu, to najwyższy czas zmienić myślenie i sięgnąć po nią bez uprzedzeń. Szczególnie jeśli zależy wam na zdrowym odżywianiu. Jakie są wartości tego rodzaju kawy? Zdrowotne właściwości kawy zbożowej Kawa zbożowa zawiera wiele substancji prozdrowotnych. Ma dużo błonnika pokarmowego pochodzącego ze zbóż, witaminy z grupy B, a także mikroelementy, takie jak selen, magnez, fosfor, potas i cynk. Regularne picie kawy jest korzystne dla zdrowia: Obniża poziom cholesterolu we krwi Wspomaga trawienie i przeciwdziała zaparciom Zawarte w kawie polifenole neutralizują wolne rodniki, w efekcie chronią organizm przed nowotworami i opóźniają procesy starzenia Redukuje refluks i zgagę Usprawnia działanie układu nerwowego Poprawia wydzielanie żółci Kawa zbożowa nie zawiera kofeiny i nie uzależnia, mogą ją więc pić kobiety w ciąży, kobiety karmiące, seniorzy i dzieci. Aby mieć pewność, że jest naprawdę zdrowa, wybierajcie produkty bez sztucznych dodatków. Z czego składa się kawa zbożowa i jak ją podawać? Produktem bazowym kawy zbożowej są prażone ziarna zbóż. Zwykle są to: Żyto Pszenica Jęczmień Orkisz Proszek wzbogacany jest o dodatki, dzięki którym kawa nabiera określonego smaku, na którym zależy producentowi. Najczęściej możecie w niej znaleźć cykorię. Zawarta w niej inulina korzystnie wpływa na florę bakteryjną. Inne dodatki dodające smaku kawie zbożowej lub wzbogacające właściwości zdrowotne: Korzeń mniszka lekarskiego Burak Kozieradka Łubin Karmel Wanilia Figi Żołędzie Topinambur Melisa Kawę parzy się tak jak zwykłą kawę czy herbatę: do kubka nasypcie 2...

Kawa z pomarańczą dodaje energii i obłędnie pachnie. Jak ją przygotować?
AdobeStock
Newsy
Kawa z pomarańczą dodaje energii i obłędnie pachnie. Jak ją przygotować?
Kawa z dodatkiem pomarańczy to nie tylko pyszny i aromatyczny napój. To także świetny sposób na dodanie sobie energii w chłodne, zimowe dni. 

Jak pokazują badania, 67% Europejczyków nie wyobraża sobie życia bez kawy. Napój ten nie tylko dodaje nam energii i poprawia naszą sprawność umysłową, ale też pomaga komórkom tłuszczowym rozkładać tkankę tłuszczową, poprawia sprawność fizyczną, a nawet może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Jedni piją klasyczną czarną kawę bez dodatków. Inni dodają do niej cukier i mleko, bądź tylko jeden z tych składników. A co powiecie na kawę z odrobiną pomarańczy? Dlaczego warto dodać do kawy pomarańczę? Pomarańcze są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też wspaniale pachną. Gdy dodacie je do swojej ulubionej kawy, wasz napój nie tylko zyska walory smakowe, ale też doda wam energii na cały rozpoczynający się dzień. Kawa z dodatkiem pomarańczy pobudza i w mig stawia na nogi. Jej zapach unosi się w całym domu i od razu wprawia nas w dobry nastrój. Połączenie pobudzającej kawy i orzeźwiających, naładowanych witaminami pomarańczy to duet, obok którego trudno jest przejść obojętnie. Przygotujcie taką kawę swoim bliskim, a zachwytom nie będzie końca, Przepis na kawę z pomarańczą Do przygotowania kawy z pomarańczą, będziecie potrzebować tylko pięciu prostych składników. Składniki:  1,5 łyżeczka kawy rozpuszczalnej filiżanka z wrzącą wodą łyżeczka miodu 1 pomarańcza 0,5 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Na początku zaparzcie swoją ulubioną kawę. Pomarańczę umyjcie, obierzcie ze skórki i z trzech jej cząstek wyciśnijcie sok i wlejcie go do kawy. Dodajcie miód oraz odrobinę cynamonu. Dokładnie wymieszajcie. Jak zrobić loki ze skórki pomarańczy? Kawa z pomarańczą wygląda niesamowicie, gdy ozdobimy ją lokami ze skórki. Jak je przygotować?...

Jak zrobić kawę białkową? Może zastąpić śniadanie
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić kawę białkową? Z powodzeniem może zastąpić śniadanie
Czy słyszeliście kiedyś o tzw. kawie białkowej? To kawa, która bije w ostatnim czasie rekordy popularności. Sprawdźcie, dlaczego.

Wielu z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Napój ten nie tylko wspaniale smakuje, ale też pobudza nas i daje nam energię na rozpoczynający się nowy dzień. Smakosze kawy gustują w różnych jej odmianach. Jedni piją klasyczną, małą czarną bez dodatków, drudzy wolą pić kawę z mlekiem i cukrem. Kolejni testują zupełnie nowe sposoby przyrządzania kawy. Czy słyszeliście kiedyś o tzw. kawie białkowej? Czym jest kawa białkowa? Kawa białkowa (zwana również kawą proteinową) jest połączeniem proszków białkowych (sojowych, serwatkowych czy kolagenowych) i kawy. Innymi słowy, jest to odżywka białkowa na bazie kawy. Kawa białkowa, to zdrowsza wersja tzw. kawy kuloodpornej, do której dodaje się masło. Jest to kawa, do której należy dodać odżywkę białkową. Czemu właściwie ma to służyć? Spożywając tę smaczną mieszankę, możemy czerpać korzyści z podwójnej wartości odżywczej białka, a także ze stymulujących, przeciwutleniających, energetyzujących i zwalczających apetyt właściwości kofeiny znajdującej się w kawie. Włączenie białka do kawy może również pomóc w utracie wagi i utrzymaniu jej, szczególnie jeśli stosujemy dietę niskowęglowodanową. Kawa proteinowa szczególnie przypadła do gustu osobom, które regularnie ćwiczą. Spożycie białka pomaga im rozwinąć większą masę mięśniową i ją utrzymać. W szczególności koktajle potreningowe mogą pomóc w regeneracji mięśni. Białko w połączeniu z kawą jeszcze bardziej podkręca to działanie. Kawa nie tylko wzmacnia efekty treningu, ale również podkręca metabolizm oraz energetyzuje i łagodzi bóle mięśni. Może nam również pomóc lepiej skoncentrować się na ćwiczeniach. Jak zrobić kawę białkową?...

Kawa z masłem doda wam energii z samego rana. Uwielbia ją Anna Lewandowska
Adobe Stock
Newsy
Kawa z masłem doda wam energii z samego rana. Uwielbia ją Anna Lewandowska
Jest pyszna, a do tego bardzo zdrowa i genialnie pobudza w najbardziej senny poranek. Próbowaliście już kawy z masłem?

Pewnie wielu z was nie wyobraża sobie poranka bez kubka aromatycznej kawy. Czarna, z mlekiem, a może espresso albo latte? Wybór nie ma większego znaczenia, w końcu liczy się zawartość, czyli dająca energię do działania kofeina. Kawę można jednak dodatkowo „podkręcić”, by jej pobudzające działanie było jak najdłuższe. Poznajcie przepis na ten napój, lubiany przez trenerkę Anię Lewandowską. Czym jest kawa „kuloodporna”? Pomysł na dodawanie masła do gorącego porannego napoju nie jest wcale nowy. Już w wydanej w 1952 roku książce „Siedem lat w Tybecie” jej autor Harrer Heinrich opisuje ten niecodzienny sposób przyrządzania herbaty przez miejscowych napotkanych podczas jego podróży. Jednak dopiero w 2004 roku inny pisarz Dave Asprey wpadł na pomysł, by zamienić herbatę na kawę, a nawet nadał jej nazwę - kawa kuloodporna. Uważa, że tak przygotowany napój nie tylko pobudza, ale i pomaga schudnąć - podobno dzięki piciu kawy z masłem pisarz schudł 25 kilogramów.  Jak zrobić kawę z masłem? Przygotowanie kawy w ten sposób jest bardzo proste. Wystarczy, że zrobicie ją zgodnie z tymi krokami: Przygotujcie czarną kawę tak, jak zwykle - w ekspresie, sypaną lub rozpuszczalną. Dodajcie 1 łyżeczkę masła do gorącego napoju. Wymieszajcie spieniaczem do mleka lub w energiczny sposób łyżeczką. I gotowe! Jeżeli przyrządzacie taką kawę pierwszy raz, uważajcie, by nie przesadzić z ilością masła. Duża ilość tłuszczu w napoju może być obciążająca dla nieprzyzwyczajonego do takiej kawy żołądka.   Dlaczego warto pić kawę z masłem? Choć pomysł przyrządzania takiej kawy może brzmieć niecodziennie, okazuje się, że jest ona bardzo zdrowa - pod warunkiem, że użyjecie prawdziwego...