Picie kawy jest dla wielu z nas wielką przyjemnością i porannym rytuałem, bez którego nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia. Kawa nie tylko wspaniale smakuje, ale też pobudza, dodaje energii i poprawia sprawność naszego umysłu.
Kawę można pić na różne sposoby. Jedni preferują tradycyjną „małą czarną" bez dodatków. Drudzy piją kawę z mlekiem i z cukrem, a jeszcze inni z samym mlekiem lub samym cukrem. Czy wpadlibyście kiedyś na pomysł, żeby dodać do kawy surowe jajko? W jakim celu się to robi? Przekonajcie się!
Czym jest Norwegian Egg Coffee?
Norweska kawa (nazywa się ją również szwedzką kawą jajeczną lub skandynawską kawą jajeczną) to popularny w Skandynawii, zwłaszcza w Norwegii i Szwecji, sposób przyrządzania kawy z jajkiem. Jest to metoda parzenia kawy polegająca na mieszaniu zmielonych ziaren kawy z surowym jajkiem. Mieszaninę dodaje się do wody i gotujce aż do zaniku piany.
Mieszkańcy Norwegii są bardzo dumni z tego przepisu i twierdzą, że tak przyrządzona kawa jest po prostu najlepsza na świecie. Kawa z dodatkiem surowego jajka nabiera ładnej bursztynowej barwy i jest bardzo przyjemna w smaku. Ci, którzy ją pili twierdzą, że jest tak dobra, że w ogóle nie trzeba do niej dodawać cukru ani mleka. Jak ją przygotować?
Zobacz także:
Przepis na norweską kawę
Do przygotowania norweskiej kawy będziecie potrzebować 3 składników, które na pewno macie w kuchni.
- 3 filiżanki wody
- 3 łyżki świeżo zmielonej kawy dobrej jakości
- jajko
- niewielki garnek
Przygotowanie:
- Przesypcie zmieloną kawę do niewielkiego naczynia i wbijcie do środka jajko.
- Całość dokładnie wymieszajcie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli składniki nie chcą się połączyć warto dodać odrobinę wody).
- Gotujemy wodę i wlewamy jajko wraz z kawą.
- Bardzo szybko mieszamy i gotujemy przez około 3 minuty.
- Dodajemy filiżankę zimnej wody, dzięki czemu masa jajeczna osiądzie na dnie naczynia.
- Na koniec przecedzamy napój przez sitko.
Jakie są zalety norweskiej kawy jajecznej?
Mieszkańcy Skandynawii pokochali kawę jajeczną przede wszystkim za jej smak. Niektórzy opisują tę kawę jako gładką, lekką i pozbawioną goryczy oraz kwasowości. Dodatek w postaci jajka zapewnia skandynawskiej kawie także odrobinę składników odżywczych, podobnie jak ma to w przypadku dodawania do kawy mleka czy śmietanki.
Skusicie się na wypicie tak nietypowej kawy?
Źródło: youtube, sprudge.com