Picie kawy jest dla wielu z nas wielką przyjemnością i porannym rytuałem, bez którego nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia. Kawa nie tylko wspaniale smakuje, ale też pobudza, dodaje energii i poprawia sprawność naszego umysłu.

Kawę można pić na różne sposoby. Jedni preferują tradycyjną „małą czarną" bez dodatków. Drudzy piją kawę z mlekiem i z cukrem, a jeszcze inni z samym mlekiem lub samym cukrem. Czy wpadlibyście kiedyś na pomysł, żeby dodać do kawy surowe jajko? W jakim celu się to robi? Przekonajcie się!

Czym jest Norwegian Egg Coffee?

Norweska kawa (nazywa się ją również szwedzką kawą jajeczną lub skandynawską kawą jajeczną) to popularny w Skandynawii, zwłaszcza w Norwegii i Szwecji, sposób przyrządzania kawy z jajkiem. Jest to metoda parzenia kawy polegająca na mieszaniu zmielonych ziaren kawy z surowym jajkiem. Mieszaninę dodaje się do wody i gotujce aż do zaniku piany.

Mieszkańcy Norwegii są bardzo dumni z tego przepisu i twierdzą, że tak przyrządzona kawa jest po prostu najlepsza na świecie. Kawa z dodatkiem surowego jajka nabiera ładnej bursztynowej barwy i jest bardzo przyjemna w smaku. Ci, którzy ją pili twierdzą, że jest tak dobra, że w ogóle nie trzeba do niej dodawać cukru ani mleka. Jak ją przygotować?

Zobacz także:

Przepis na norweską kawę

Do przygotowania norweskiej kawy będziecie potrzebować 3 składników, które na pewno macie w kuchni.

  • 3 filiżanki wody
  • 3 łyżki świeżo zmielonej kawy dobrej jakości
  • jajko
  • niewielki garnek

Przygotowanie:

  1. Przesypcie zmieloną kawę do niewielkiego naczynia i wbijcie do środka jajko.
  2. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli składniki nie chcą się połączyć warto dodać odrobinę wody).
  3. Gotujemy wodę i wlewamy jajko wraz z kawą.
  4. Bardzo szybko mieszamy i gotujemy przez około 3 minuty.
  5. Dodajemy filiżankę zimnej wody, dzięki czemu masa jajeczna osiądzie na dnie naczynia.
  6. Na koniec przecedzamy napój przez sitko. 

Jakie są zalety norweskiej kawy jajecznej?

Mieszkańcy Skandynawii pokochali kawę jajeczną przede wszystkim za jej smak. Niektórzy opisują tę kawę jako gładką, lekką i pozbawioną goryczy oraz kwasowości. Dodatek w postaci jajka zapewnia skandynawskiej kawie także odrobinę składników odżywczych, podobnie jak ma to w przypadku dodawania do kawy mleka czy śmietanki.

Skusicie się na wypicie tak nietypowej kawy?

Źródło: youtube, sprudge.com