Dodajcie do kawy sól zamiast cukru. Niesamowite działanie
AdobeStock
Newsy

Dodajcie do kawy sól zamiast cukru. Niesamowite działanie

Dodawaliście kiedyś do kawy sól? Jeśli nie to spróbujcie, bo ma to całkiem sporo zalet.

Kawę można pić na wiele różnych sposobów. Jedni piją ją z odrobiną mleka i cukru, drudzy tylko ją słodzą, a jeszcze inni dodają do niej tylko mleko. Są też tacy, którzy piją ją w najprostszej postaci i nie dodają do niej żadnych dodatków. A co z posmakiem goryczki? Albo się go lubi albo nie.

Jeśli nie lubicie gorzkiego smaku kawy, ale nie chcecie do niej dodawać ani mleka ani cukru, spróbujcie dosypać do filiżanki... szczyptę soli. Tak, dobrze przeczytaliście! Powinniście dodać do kawy sól. Okazuje się, że dodanie soli do kawy eliminuje jej gorycz i dopełnia jej smak. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, skąd właściwie bierze się gorycz w waszej kawie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego kawa jest gorzka?

Wbrew powszechnej opinii to nie kofeina sprawia, że nasza kawa ma gorzki smak. Według naukowców z Politechniki Monachijskiej w Niemczech, tylko około 15% goryczy kawy pochodzi z kofeiny. Większość goryczy kawy pochodzi z dwóch klas związków – laktonów kwasu chlorogenowego i fenylindanów. Oba te związki są przeciwutleniaczami znajdującymi się w palonych ziarnach kawy. Im mocniej jest wypalana kawa, tym ostrzejsza i bardziej gorzka się robi w smaku. Dlaczego jeszcze kawa może być gorzka?

Zobacz także
Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki

Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki

  • Nieodpowiednie parzenie kawy również może sprawić, że nasza kawa stanie się gorzka - przesadne parzenie kawy lub zbyt długie parzenie powoduje gorycz.
  • Używanie wrzącej wody do ekstrakcji kawy, także powoduje, że napar staje się gorzki.
  • Używanie zbyt drobnego trybu mielenia kawy.
  • Używanie zbyt dużej ilości kawy w stosunku do wody.
  • Używanie nieświeżych lub złej jakości ziaren kawy.
  • Używanie brudnego sprzętu do parzenia.

W jaki sposób sól zwalcza gorycz w kawie?

Na powierzchni naszego języka znajdują się tysiące kubków smakowych, z których każdy jest w stanie zidentyfikować 5 podstawowych smaków – słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Gdy zaczynamy coś jeść, jedzenie to wywołuje na naszym języku reakcję chemiczną, która jest następnie przekazywana do mózgu. To właśnie tak rozpoznajemy smak. Biologiczny mechanizm powstawania smaków słodkich, słonych, kwaśnych i umami jest podobny. Sól, będąc smakiem sama w sobie, ma to do siebie, że wzmacnia te inne smaki. Zupełnie inaczej działa goryczka. Zamiast normalnej reakcji, kubki smakowe uwalniają jon wapnia, który wysyła do mózgu „gorzki” sygnał. Sól zastępuje tę reakcję na kubkach smakowych, zmniejszając w ten sposób gorycz.

Odkrycie to wcale nie jest nowe

Jak się okazuje, już od dawien dawna wykorzystuje się sól do eliminowania goryczy kawy. W północnej Skandynawii, na Syberii, w Turcji i na Węgrzech istnieje długa tradycja dodawania szczypty soli do parzonej kawy. 

Dlaczego jeszcze warto dodać szczyptę soli do kawy?

Sól nie tylko łagodzi gorzki smak kawy, ale też:

  • pomaga uzupełnić część sodu, który organizm traci podczas picia kawy.
  • dodanie soli do kawy zamiast wysokokalorycznych dodatków, może pomóc kontrolować dietę.

Ile soli należy dodać do kawy?

Niewielka szczypta soli to wystarczająca ilość, którą należy dosypać do filiżanki kawy. Przetestujcie to, aby znaleźć najlepsze dla siebie proporcje.

Źródło: wprost.pl

kwaśna kawa
Adobe Stock
Newsy
Twoja kawa ma kwaśny lub gorzki smak? Włóż do niej jedną rzecz, a problem zniknie w mgnieniu oka
Gorzki lub kwaśny smak kawy to nie koniec świata. Tak przyrządzonej nie musisz od razu wylewać do zlewu. W twojej kuchni z pewnością znajduje się produkt, który sprawi, że napój znowu nabierze smaku.

Bez względu na to czy pijesz kawę sypaną, rozpuszczalną czy prosto z ekspresu, po zaparzeniu każda z nich może okazać się gorzka lub kwaśna. Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka. Niektóre z nich zależą bezpośrednio od ciebie.  Dlaczego twoja kawa jest gorzka lub kwaśna? Ogromny wpływ na smak kawy ma sposób w jaki ją przechowujesz. Choć ta zasada może wydać ci się zbyt banalna, w rzeczywistości naprawdę ma znaczenie. Bowiem ziarna narażone na wilgoć, ciepło, bądź światło niesamowicie szybko tracą swoją jakość. Pamiętaj więc, by chronić kawę przed tymi czynnikami. Kolejnym z powodów, dla których twoja kawa stała się kwaśna lub gorzka, może być również jej niska jakość . Niekiedy produkuje się ją bowiem z niedojrzałych, starych lub nadgnitych ziaren . Podczas wybierania kawy nie należy więc skupiać się na najtańszej opcji. Zawsze dokładnie przeczytaj etykietę i dopiero podejmij decyzję. Jeśli jednak twoja kawa została wyprodukowana z wysokiej jakości ziaren i jest przechowywana prawidłowo, a jej smak mimo to wciąż jest gorzki lub kwaśny, być może wynika to z jej natury . Bowiem kawa kawie nierówna.  Domowy sposób na zmianę smaku kawy Wiadomo jednak, że produktu, na który trzeba przyznać, wydałaś trochę pieniędzy, nie wyrzucisz ot tak do kosza. Na szczęście taką kawę da się jeszcze uratować! Wystarczy, że wrzucisz do niej… skorupki jajek!  Skorupki z jajek powszechnie uznawane są za niepotrzebne odpady, które należy wyrzucić do kosza. Nic bardziej mylnego. Można je przecież wykorzystać nie tylko do nawożenia roślin. Wspaniale sprawdzą się również jako produkt wchłaniający gorycz i kwas kawy.  To banalnie prosty trik. Wystarczy, że umieścisz pokruszone skorupki jajka w filiżance, zasypiesz je kawą, a następnie...

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności
Screen YouTube
Newsy
Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności
Czy słyszeliście kiedyś o Norwegian Egg Coffee? Ten dość niecodzienny sposób picia kawy zdobywa coraz więcej zwolenników na całym świecie.

Picie kawy jest dla wielu z nas wielką przyjemnością i porannym rytuałem, bez którego nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia. Kawa nie tylko wspaniale smakuje, ale też pobudza, dodaje energii i poprawia sprawność naszego umysłu. Kawę można pić na różne sposoby. Jedni preferują tradycyjną „małą czarną" bez dodatków. Drudzy piją kawę z mlekiem i z cukrem, a jeszcze inni z samym mlekiem lub samym cukrem. Czy wpadlibyście kiedyś na pomysł, żeby dodać do kawy surowe jajko ? W jakim celu się to robi? Przekonajcie się! Czym jest Norwegian Egg Coffee? Norweska kawa (nazywa się ją również szwedzką kawą jajeczną lub skandynawską kawą jajeczną) to popularny w Skandynawii, zwłaszcza w Norwegii i Szwecji, sposób przyrządzania kawy z jajkiem. Jest to metoda parzenia kawy polegająca na mieszaniu zmielonych ziaren kawy z surowym jajkiem. Mieszaninę dodaje się do wody i gotujce aż do zaniku piany. Mieszkańcy Norwegii są bardzo dumni z tego przepisu i twierdzą, że tak przyrządzona kawa jest po prostu najlepsza na świecie. Kawa z dodatkiem surowego jajka nabiera ładnej bursztynowej barwy i jest bardzo przyjemna w smaku. Ci, którzy ją pili twierdzą, że jest tak dobra, że w ogóle nie trzeba do niej dodawać cukru ani mleka. Jak ją przygotować? Przepis na norweską kawę Do przygotowania norweskiej kawy będziecie potrzebować 3 składników, które na pewno macie w kuchni. 3 filiżanki wody 3 łyżki świeżo zmielonej kawy dobrej jakości jajko niewielki garnek Przygotowanie: Przesypcie zmieloną kawę do niewielkiego naczynia i wbijcie do środka jajko. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli składniki nie chcą się połączyć warto dodać odrobinę wody). Gotujemy wodę i...

Co zrobić z gorzką cebulą? Banalny trik, dzięki któremu straci goryczkę
Flickr
Newsy
Co zrobić z gorzką cebulą? Banalny trik, dzięki któremu straci goryczkę
Pokroiliście cebulę, wrzuciliście do sałatki i okazała się być gorzka? Sprawdźcie, skąd bierze się goryczka w cebuli i jak ją usunąć.

Niektórzy nie przepadają za cebulą ze względu na jej czasami gorzki smak. Na szczęście można łatwo go zlikwidować! Poznajcie prosty sposób na usunięcie goryczy z cebuli oraz ciekawy przepis na sałatkę cebulową. Dlaczego cebula jest gorzka? Pewnie nie raz zdarzyło się wam przygotować cebulę, która wyszła gorzka. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że pokrojona lub zblendowana cebula po około 30 minutach zaczyna mieć bardzo gorzki smak. Wszystko przez znajdujące się w niej aż 9 związków siarki, które cebula wydziela kilkadziesiąt minut po przekrojeniu. Jak usunąć gorycz z cebuli? Gorzki smak cebuli można łatwo zneutralizować jednym, prostym sposobem. Wystarczy, że pokrojoną lub posiekaną cebulę zalejecie wrzątkiem i odstawcie na 1-2 minuty. Wylejcie wodę i gotowe – cebula nie będzie już gorzka! Przepis na podkarpacką sałatkę cebulową Cebula przyda się wam do zrobienia smacznej sałatki cebulowej prosto z Podkarpacia. Do jej przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Pół kilograma cebuli Pół kilograma marchewki 6 jaj 3 łyżki majonezu 2 szklanki wody Pół szklanki octu 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu 1 liść laurowy Cukier Sól Pieprz Przygotowanie: Włóżcie jajka do zimnej wody, zagotujcie i ugotujcie na twardo. Ostudźcie. Do garnka wlejcie dwie szklanki wody, pół szklanki octu, dodajcie ziarna ziela angielskiego, pieprzu oraz liść laurowy i dużą szczyptę cukru oraz soli. Wymieszajcie i zagotujcie. Obierzcie cebulę i pokrójcie w piórka. Sparzcie ją gorącą wodą i włóżcie od gotującej się zalewy. Gotujcie tak długo, aż cebula nieco zmięknie (nie może się też rozgotować). Odcedźcie i odstawcie do ostudzenia. Marchewki...

Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Newsy
To musicie wiedzieć, gdy zaparzacie kawę. Jeden błąd i będzie do wylania
Nie wyobrażacie sobie dnia bez filiżanki kawy? A zastanawiacie się czasem nad tym, jak należy ją poprawnie zaparzać? Poznajcie najważniejsze wskazówki!

Trudno znaleźć osobę, która nie piłaby choć jednej filiżanki kawy dziennie. To nasz narodowy napój – praktycznie wszyscy Polacy piją kawę! Mielona, z ekspresu, rozpuszczalna? To tylko niektóre sposoby jej przyrządzania. Mamy różne rodzaje kawy – latte, cappuccino i americano są chyba najpopularniejsze w Polsce. W naszym kraju chodzenie do kawiarni nie jest tak popularne, jak na przykład we Włoszech i większość z nas kawę przygotowuje sobie samodzielnie w domu. A czy wiecie, jak robić to poprawnie? Mamy dla was garść wskazówek! Jak poprawnie parzyć kawę? Okazuje się, że parzenie kawy to wcale nie jest taka prosta sprawa! Jeżeli chcecie, by wasza kawa była zawsze aromatyczna, lekko gorzka i pobudzająca, musicie stosować się do poniższych zasad: Przechowywanie – ten punkt dotyczy przede wszystkim kawy ziarnistej, dlatego posiadacze ekspresów powinni uważnie to przeczytać! Aby ziarenka kawy były dłużej świeże i aromatyczne, powinno się je trzymać w lodówce lub ostatecznie w spiżarni. Najważniejsze jest to, aby znajdowały się w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do światła i w temperaturze około 10 stopni. Temperatura – to, w jakiej temperaturze parzy się kawę, jest bardzo ważne! Absolutnie nie wolno zalewać jej wrzątkiem, ponieważ zniszczy to jej smak. Optymalna temperatura parzenia to od 90 do 95 stopni Celsjusza. Jakość ziaren – tak jak w przypadku większości produktów spożywczych, jakość ma ogromne znaczenie! Różnica między najtańszymi ziarnami kawy z supermarketu a droższymi odmianami dostępnymi w sklepach z kawą, jest naprawdę mocno odczuwalna. Mielenie – większość osób pewnie o tym wie, ale warto o tym wspomnieć. Mielona kawa jest najlepsza wtedy, gdy jest świeża! Dlatego lepiej porzucić zwyczaj mielenia kawy w młynku na zapas i...