Dodajcie do kawy sól zamiast cukru. Niesamowite działanie
AdobeStock
Newsy

Dodajcie do kawy sól zamiast cukru. Niesamowite działanie

Dodawaliście kiedyś do kawy sól? Jeśli nie to spróbujcie, bo ma to całkiem sporo zalet.

Kawę można pić na wiele różnych sposobów. Jedni piją ją z odrobiną mleka i cukru, drudzy tylko ją słodzą, a jeszcze inni dodają do niej tylko mleko. Są też tacy, którzy piją ją w najprostszej postaci i nie dodają do niej żadnych dodatków. A co z posmakiem goryczki? Albo się go lubi albo nie.

Jeśli nie lubicie gorzkiego smaku kawy, ale nie chcecie do niej dodawać ani mleka ani cukru, spróbujcie dosypać do filiżanki... szczyptę soli. Tak, dobrze przeczytaliście! Powinniście dodać do kawy sól. Okazuje się, że dodanie soli do kawy eliminuje jej gorycz i dopełnia jej smak. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, skąd właściwie bierze się gorycz w waszej kawie?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego kawa jest gorzka?

Wbrew powszechnej opinii to nie kofeina sprawia, że nasza kawa ma gorzki smak. Według naukowców z Politechniki Monachijskiej w Niemczech, tylko około 15% goryczy kawy pochodzi z kofeiny. Większość goryczy kawy pochodzi z dwóch klas związków – laktonów kwasu chlorogenowego i fenylindanów. Oba te związki są przeciwutleniaczami znajdującymi się w palonych ziarnach kawy. Im mocniej jest wypalana kawa, tym ostrzejsza i bardziej gorzka się robi w smaku. Dlaczego jeszcze kawa może być gorzka?

Zobacz także
Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki

Ta odchudzająca kawa w mig poprawi wasze zdrowie i spali zbędny tłuszcz. Dodajcie 3 składniki

  • Nieodpowiednie parzenie kawy również może sprawić, że nasza kawa stanie się gorzka - przesadne parzenie kawy lub zbyt długie parzenie powoduje gorycz.
  • Używanie wrzącej wody do ekstrakcji kawy, także powoduje, że napar staje się gorzki.
  • Używanie zbyt drobnego trybu mielenia kawy.
  • Używanie zbyt dużej ilości kawy w stosunku do wody.
  • Używanie nieświeżych lub złej jakości ziaren kawy.
  • Używanie brudnego sprzętu do parzenia.

W jaki sposób sól zwalcza gorycz w kawie?

Na powierzchni naszego języka znajdują się tysiące kubków smakowych, z których każdy jest w stanie zidentyfikować 5 podstawowych smaków – słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Gdy zaczynamy coś jeść, jedzenie to wywołuje na naszym języku reakcję chemiczną, która jest następnie przekazywana do mózgu. To właśnie tak rozpoznajemy smak. Biologiczny mechanizm powstawania smaków słodkich, słonych, kwaśnych i umami jest podobny. Sól, będąc smakiem sama w sobie, ma to do siebie, że wzmacnia te inne smaki. Zupełnie inaczej działa goryczka. Zamiast normalnej reakcji, kubki smakowe uwalniają jon wapnia, który wysyła do mózgu „gorzki” sygnał. Sól zastępuje tę reakcję na kubkach smakowych, zmniejszając w ten sposób gorycz.

Odkrycie to wcale nie jest nowe

Jak się okazuje, już od dawien dawna wykorzystuje się sól do eliminowania goryczy kawy. W północnej Skandynawii, na Syberii, w Turcji i na Węgrzech istnieje długa tradycja dodawania szczypty soli do parzonej kawy. 

Dlaczego jeszcze warto dodać szczyptę soli do kawy?

Sól nie tylko łagodzi gorzki smak kawy, ale też:

  • pomaga uzupełnić część sodu, który organizm traci podczas picia kawy.
  • dodanie soli do kawy zamiast wysokokalorycznych dodatków, może pomóc kontrolować dietę.

Ile soli należy dodać do kawy?

Niewielka szczypta soli to wystarczająca ilość, którą należy dosypać do filiżanki kawy. Przetestujcie to, aby znaleźć najlepsze dla siebie proporcje.

Źródło: wprost.pl

kwaśna kawa
Adobe Stock
Newsy
Twoja kawa ma kwaśny lub gorzki smak? Włóż do niej jedną rzecz, a problem zniknie w mgnieniu oka
Gorzki lub kwaśny smak kawy to nie koniec świata. Tak przyrządzonej nie musisz od razu wylewać do zlewu. W twojej kuchni z pewnością znajduje się produkt, który sprawi, że napój znowu nabierze smaku.

Bez względu na to czy pijesz kawę sypaną, rozpuszczalną czy prosto z ekspresu, po zaparzeniu każda z nich może okazać się gorzka lub kwaśna. Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka. Niektóre z nich zależą bezpośrednio od ciebie.  Dlaczego twoja kawa jest gorzka lub kwaśna? Ogromny wpływ na smak kawy ma sposób w jaki ją przechowujesz. Choć ta zasada może wydać ci się zbyt banalna, w rzeczywistości naprawdę ma znaczenie. Bowiem ziarna narażone na wilgoć, ciepło, bądź światło niesamowicie szybko tracą swoją jakość. Pamiętaj więc, by chronić kawę przed tymi czynnikami. Kolejnym z powodów, dla których twoja kawa stała się kwaśna lub gorzka, może być również jej niska jakość . Niekiedy produkuje się ją bowiem z niedojrzałych, starych lub nadgnitych ziaren . Podczas wybierania kawy nie należy więc skupiać się na najtańszej opcji. Zawsze dokładnie przeczytaj etykietę i dopiero podejmij decyzję. Jeśli jednak twoja kawa została wyprodukowana z wysokiej jakości ziaren i jest przechowywana prawidłowo, a jej smak mimo to wciąż jest gorzki lub kwaśny, być może wynika to z jej natury . Bowiem kawa kawie nierówna.  Domowy sposób na zmianę smaku kawy Wiadomo jednak, że produktu, na który trzeba przyznać, wydałaś trochę pieniędzy, nie wyrzucisz ot tak do kosza. Na szczęście taką kawę da się jeszcze uratować! Wystarczy, że wrzucisz do niej… skorupki jajek!  Skorupki z jajek powszechnie uznawane są za niepotrzebne odpady, które należy wyrzucić do kosza. Nic bardziej mylnego. Można je przecież wykorzystać nie tylko do nawożenia roślin. Wspaniale sprawdzą się również jako produkt wchłaniający gorycz i kwas kawy.  To banalnie prosty trik. Wystarczy, że umieścisz pokruszone skorupki jajka w filiżance, zasypiesz je kawą, a następnie...

Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Newsy
To musicie wiedzieć, gdy zaparzacie kawę. Jeden błąd i będzie do wylania
Nie wyobrażacie sobie dnia bez filiżanki kawy? A zastanawiacie się czasem nad tym, jak należy ją poprawnie zaparzać? Poznajcie najważniejsze wskazówki!

Trudno znaleźć osobę, która nie piłaby choć jednej filiżanki kawy dziennie. To nasz narodowy napój – praktycznie wszyscy Polacy piją kawę! Mielona, z ekspresu, rozpuszczalna? To tylko niektóre sposoby jej przyrządzania. Mamy różne rodzaje kawy – latte, cappuccino i americano są chyba najpopularniejsze w Polsce. W naszym kraju chodzenie do kawiarni nie jest tak popularne, jak na przykład we Włoszech i większość z nas kawę przygotowuje sobie samodzielnie w domu. A czy wiecie, jak robić to poprawnie? Mamy dla was garść wskazówek! Jak poprawnie parzyć kawę? Okazuje się, że parzenie kawy to wcale nie jest taka prosta sprawa! Jeżeli chcecie, by wasza kawa była zawsze aromatyczna, lekko gorzka i pobudzająca, musicie stosować się do poniższych zasad: Przechowywanie – ten punkt dotyczy przede wszystkim kawy ziarnistej, dlatego posiadacze ekspresów powinni uważnie to przeczytać! Aby ziarenka kawy były dłużej świeże i aromatyczne, powinno się je trzymać w lodówce lub ostatecznie w spiżarni. Najważniejsze jest to, aby znajdowały się w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do światła i w temperaturze około 10 stopni. Temperatura – to, w jakiej temperaturze parzy się kawę, jest bardzo ważne! Absolutnie nie wolno zalewać jej wrzątkiem, ponieważ zniszczy to jej smak. Optymalna temperatura parzenia to od 90 do 95 stopni Celsjusza. Jakość ziaren – tak jak w przypadku większości produktów spożywczych, jakość ma ogromne znaczenie! Różnica między najtańszymi ziarnami kawy z supermarketu a droższymi odmianami dostępnymi w sklepach z kawą, jest naprawdę mocno odczuwalna. Mielenie – większość osób pewnie o tym wie, ale warto o tym wspomnieć. Mielona kawa jest najlepsza wtedy, gdy jest świeża! Dlatego lepiej porzucić zwyczaj mielenia kawy w młynku na zapas i...

Kawa z mlekiem
Pixabay/Gabe Raggio
Newsy
Pijesz kawę z mlekiem? To duży błąd, który źle wpływa na twoje zdrowie
Pod żadnym pozorem nie dolewaj mleka do kawy. Pozornie niewinny nawyk może ci zaszkodzić. Wyjaśniamy dlaczego.

Każdego dnia na świecie ludzie wypijają ponad trzy miliardy filiżanek kawy. Największe spożycie w przeliczeniu na jednego mieszkańca odnotowuje się w Skandynawii. W Polsce konsumpcja oceniana jest na poziomie 1-1,5 filiżanki dziennie. Oznacza to, że spożywamy nawet do 3 kg kawy rocznie. Więcej kofeiny Większość wypijanej kawy pochodzi z odmian Robusta lub Arabica. Aż 70% światowej produkcji przypada na odmianę Arabica, aromatyczną i łagodną w smaku. Robusta pochodzi z Azji południowo-wschodniej oraz Brazylii, ma nieco gorzkawy smak i zawiera ok. 50% więcej kofeiny niż Arabica. Kawa z wyższej półki Najdroższa kawa na świecie wydobywana jest z odchodów Łaskunów. Kawa kopi luwak kosztuje około tysiąca euro za kilogram! W polskich kawiarniach za filiżankę tego napoju zapłacimy 100 złotych. Znajdziemy ją w kilku miejscach na mapie świata. Każdorazowo będziemy musieli za nią słono zapłacić. Biała klasyczna Lubicie smak latte czy cappucciono? Nie dziwimy się, klasycznej białej kawie zwyczajnie trudno się oprzeć. Najlepiej smakuje ze spienionym mlekiem i odrobiną cynamonu. To proste przyzwyczajenie wiąże się jednak z nieprzyjemnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Co prawda o kofeinie wciąż mówi się dobrze, przypisując jej pobudzanie układu nerwowego, wpływanie na koncentrację, usprawnianie mózgu, poprawianie pamięci długotrwałej i zmniejszenie ryzyka zachorowania na Alzheimera. W końcu kofeina ma wiele zalet, m.in. stymuluje produkcję serotoniny.  Niekorzystne połączenie Łączenie niektórych produktów, nawet z reguły zdrowych, może się okazać fiaskiem. Tego typu miksturą jest dodawanie mleka do codziennej porcji kawy. Najlepiej przyzwyczajenie porzucić. Ciekawi dlaczego? Kawa z mlekiem przede wszystkim tuczy. Gorący napój w postaci kawy lub herbaty ma dokładnie zero kalorii. Dodanie do...

Fusy
Flickr/Luc Legay
Newsy
Pijesz sypaną kawę? Nie wyrzucaj fusów, mają mnóstwo świetnych zastosowań, które cię zaskoczą
Lubisz poranną kawkę? A co z fusami? Zostaw na później. Zdradzamy kilka sprytnych pomysłów, jak je wykorzystać.

Fusy z kawy są m.in. świetną odżywką dla roślin - pełną fosforu, potasu, magnezu i związków azotu. Zobacz inne sposoby na wykorzystanie właściwości fusów z kawy. Niektóre z was totalnie was zaskoczą! Cenny odpad Wiele z nas nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki świeżo parzonej kawy. Ten uwielbiamy produkt można wykorzystać nie tylko do przyrządzania aromatycznego napoju. Podpowiadamy, jak z kawy i z kawowych fusów wykonać chociażby naturalne kosmetyki oraz jak wykorzystać je w domu. Fusy z kawy są właśnie tym z odpadów, których nie warto wylewać do zlewu ani od razu wyrzucać do kosza. Tych małych, czarnych ziarenek można użyć na wiele sposobów. Przeczytajcie w jakie sposób. Kto by pomyślał, że dzięki kawie możemy zadbać o zdrową skórę czy usunąć brzydkie zapachy? 1. Ekologiczny peeling Fusy z kawy to najlepszy pomysł na domowe SPA. Możesz je zrobić we własnej łazience! Zanim jednak rozpoczniecie ten bajkowy relaks, trzeba przygotować kilka dodatkowych składników. Musicie mieć pod ręką ulubiony olej, brązowy cukier, fusy z kawy i odrobinę cynamonu. Peeling domowej produkcji z naturalnych składników przede wszystkim nie będzie was uczulać. Peeling kawowy pomoże też rozprawić się ze pomarańczową skórką. Poprawi krążenie krwi i wygładza skórę. Po peelingu z kawy możecie na ciało nałożyć swój ulubiony balsam. 2. Płukanka do włosów Na bazie fusów można też zrobić płukankę do włosów. Kofeina zawarta w kawie pobudzi cebulki włosów do wzrostu. Co więcej, nada kosmykom wyjątkowy blask i delikatnie je przyciemni. Domowej roboty płukanki mogą używać głównie brunetki i szatynki. Wystarczy ostudzone fusy pomieszać z wodą i wetrzeć we...