Lubimy jadać ją solo i jako dodatek do obiadu. Kiszona kapusta jest też składnikiem bigosu. Tak jak inne kiszonki, znana jest ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych, m.in.:

  • zmniejsza poziom cholesterolu
  • wzmacnia układ krążenia i serce
  • ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy
  • poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci

Lubicie smak duszonej kapusty kiszonej jako dodatku do obiadu? Podkręćcie ją tym nieoczywistym dodatkiem. Jesteśmy pewni, że wam posmakuje.

Dodajcie do kiszonej kapusty syrop klonowy

Znacie już dobrze właściwości zdrowotne kiszonej kapusty. A co, gdyby tak wzbogacić jej smak syropem klonowym?

Syrop klonowy to produkt spożywczy wytwarzany z soku klonowego. Najwięcej syropu klonowego produkuje Kanada (ponad 80% światowej podaży jest obecnie produkowane w prowincji Quebec we wschodniej Kanadzie) oraz w USA.

Zobacz także:

Syrop klonowy jest wytwarzany poprzez proces nazywany stukaniem w drzewa klonu cukrowego, a następnie gotowanie otrzymanego soku dla uzyskania gęstego syropu.

Syrop klonowy ma wiele zalet, bowiem zawiera cenne minerały i przeciwutleniacze. Około 80 ml czystego syropu klonowego zawiera:

  • Wapń: 7% zalecanego dziennego zapotrzebowania
  • Potas: 6% zalecanego dziennego zapotrzebowania
  • Żelazo: 7% zalecanego dziennego zapotrzebowania
  • Cynk: 28% zalecanego dziennego zapotrzebowania
  • Mangan: 165% zalecanego dziennego zapotrzebowania

Badania wykazały, że syrop klonowy zawiera aż 24 różne przeciwutleniacze a te jak wiadomo zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i wiele innych chorób.

Ponadto, syrop klonowy:

  • zmniejsza stan zapalny
  • pomaga w zapobieganiu niektórym chorobom, takim jak zapalenie stawów, choroba zapalna jelit lub choroby serca
  • pomaga chronić zdrowie skóry 

Przepis na kiszoną kapustę duszoną z syropem klonowym

Przygotujcie w domu duszoną kapustę kiszoną z syropem klonowym. Podajemy najprostszy przepis.

Składniki:

  • 0,5 kg średnio ukiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 średnie słodkie cebule (biała, cukrowa)
  • 4-5 łyżek syropu klonowego
  • 2-3 łyżki masła

Przygotowanie: 

  1. Cebulę pokrójcie w cieniutkie półplasterki i lekko zrumieńcie na maśle.
  2. Dodajcie do niej syrop klonowy i lekko całość skarmelizujcie.
  3. Do cebuli dodajcie kapustę posiekaną na jednakowej wielkości kawałki.
  4. Wsypcie ziele angielskie i liście laurowe, po czym dokładnie wymieszajcie.
  5. Podlejcie niewielką ilością wody i duście do miękkości kapusty.

Źródło: beszamel.se.pl