Dodajcie do kapusty kiszonej ten syrop. Będzie miała o wiele lepszy smak
AdobeStock
Newsy

Dodajcie do kapusty kiszonej ten syrop. Będzie miała o wiele lepszy smak

Próbowaliście kiedyś kapusty kiszonej z tym nietypowym dodatkiem? Spróbujcie, bo smakuje naprawdę genialnie.

Lubimy jadać ją solo i jako dodatek do obiadu. Kiszona kapusta jest też składnikiem bigosu. Tak jak inne kiszonki, znana jest ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych, m.in.:

  • zmniejsza poziom cholesterolu
  • wzmacnia układ krążenia i serce
  • ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy
  • poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci

Lubicie smak duszonej kapusty kiszonej jako dodatku do obiadu? Podkręćcie ją tym nieoczywistym dodatkiem. Jesteśmy pewni, że wam posmakuje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodajcie do kiszonej kapusty syrop klonowy

Znacie już dobrze właściwości zdrowotne kiszonej kapusty. A co, gdyby tak wzbogacić jej smak syropem klonowym?

Syrop klonowy to produkt spożywczy wytwarzany z soku klonowego. Najwięcej syropu klonowego produkuje Kanada (ponad 80% światowej podaży jest obecnie produkowane w prowincji Quebec we wschodniej Kanadzie) oraz w USA.

Syrop klonowy jest wytwarzany poprzez proces nazywany stukaniem w drzewa klonu cukrowego, a następnie gotowanie otrzymanego soku dla uzyskania gęstego syropu.

Syrop klonowy ma wiele zalet, bowiem zawiera cenne minerały i przeciwutleniacze. Około 80 ml czystego syropu klonowego zawiera:

  • Wapń: 7% zalecanego dziennego zapotrzebowania
  • Potas: 6% zalecanego dziennego zapotrzebowania
  • Żelazo: 7% zalecanego dziennego zapotrzebowania
  • Cynk: 28% zalecanego dziennego zapotrzebowania
  • Mangan: 165% zalecanego dziennego zapotrzebowania

Badania wykazały, że syrop klonowy zawiera aż 24 różne przeciwutleniacze a te jak wiadomo zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i wiele innych chorób.

Zobacz także
Ten syrop wzmacnia odporność, chroni wątrobę i pomaga ukoić ból gardła. Banalny przepis

Ten syrop wzmacnia odporność, chroni wątrobę i pomaga ukoić ból gardła. Banalny przepis

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis

Ponadto, syrop klonowy:

  • zmniejsza stan zapalny
  • pomaga w zapobieganiu niektórym chorobom, takim jak zapalenie stawów, choroba zapalna jelit lub choroby serca
  • pomaga chronić zdrowie skóry 

Przepis na kiszoną kapustę duszoną z syropem klonowym

Przygotujcie w domu duszoną kapustę kiszoną z syropem klonowym. Podajemy najprostszy przepis.

Składniki:

  • 0,5 kg średnio ukiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 średnie słodkie cebule (biała, cukrowa)
  • 4-5 łyżek syropu klonowego
  • 2-3 łyżki masła

Przygotowanie: 

  1. Cebulę pokrójcie w cieniutkie półplasterki i lekko zrumieńcie na maśle.
  2. Dodajcie do niej syrop klonowy i lekko całość skarmelizujcie.
  3. Do cebuli dodajcie kapustę posiekaną na jednakowej wielkości kawałki.
  4. Wsypcie ziele angielskie i liście laurowe, po czym dokładnie wymieszajcie.
  5. Podlejcie niewielką ilością wody i duście do miękkości kapusty.

Źródło: beszamel.se.pl

kapusta kiszona
AdobeStock
Newsy
Bez tej przyprawy nie ma kiszonej kapusty. Dodajcie łyżeczkę a wyjdzie o niebo lepsza
Lubicie kapustę kiszoną? To świetnie, ponieważ to prawdziwa bomba dla waszego zdrowia. Czy wiecie, jakie przyprawy jeszcze bardziej wydobędą jej niesamowity smak? Zastosujcie się do naszych wskazówek a wasza kapusta kiszona wyjdzie o niebo lepsza.

Kapusta kiszona gości na naszych stołach już od pokoleń. Świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jedzona solo. Bogactwo zdrowia Aż trudno wyliczyć, ile dobroczynnych właściwości skrywa w sobie kiszona kapusta. Nie tylko świetnie wzmacnia naszą odporność i chroni nas przed wieloma chorobami, ale też zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia i serce oraz ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy. Kapusta kiszona zawiera w sobie ogrom witamin – witaminę C, B, A, E, K, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Jedzona regularnie znacząco poprawi stan waszego zdrowia i sprawi, że rzadziej będziecie chorować. Z czym najlepiej komponuje się kapusta kiszona? Najlepszymi przyprawami do kiszonej kapusty są: kminek - świetnie podkreśla jej smak i zbawiennie wpływa na trawienie majeranek - znacząco poprawia jej aromat i przy okazji ułatwia trawienie koperek - aromatyczny i smaczny, doskonale zapobiega wzdęciom, świetny zarówno do surowej kapusty, jak i tej ugotowanej. Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty z kminkiem? Składniki: 30 dag kapusty kiszonej 1 cebula 2 jabłka cukier olej kminek sól mielony czarny pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy z soku i drobno kroimy. Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki (nie obieramy ich ze skórki). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Surówkę przyprawiamy szczyptą soli, cukru i oleju. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy kminek i pieprz czarny mielony. Kapustę mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.

Sok z kiszonej kapusty pomaga schudnąć
Adobe Stock
Newsy
Cudowny koktajl z kiszonej kapusty. Zmieszajcie ją z tym składnikiem, a szybko schudniecie nawet 3 kg w tydzień
Sok z kiszonej kapusty to jeden z najskuteczniej oczyszczających organizm napojów pod słońcem. Zmieszany z jednym produktem nie tylko lepiej smakuje, ale również wspomaga odchudzanie.

Sok z kiszonej kapusty uważany jest za przysmak ciężarnych. Okazuje się jednak, że z uwagi na zawarte w nim cenne właściwości prozdrowotne, od czasu do czasu każdy z was powinien wypić chociaż jedną szklankę tego napoju. Wartości odżywcze soku z kiszonej kapusty Większość z was prawdopodobnie nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele cennych składników zawiera sok z kiszonej kapusty. Jego spożywanie stanowi doskonałe uzupełnienie diety każdego z was. Nawet jeśli wydaje wam się, że odżywiacie się zdrowo, z pewnością macie niewielkie niedobory któregoś ze składników. Produkt jest bogaty przede wszystkim w witaminy – C, A, E, PP, K oraz z grupy B. Zawiera również dużo błonnika, fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku oraz miedzi. Nie ulega wątpliwości, że warto po niego sięgać. Właściwości soku z kiszonej kapusty Regularne spożywanie soku z kiszonej kapusty jest zalecane przede wszystkim osobom, które w krótkim czasie chcą pożegnać się z dużą ilością nadprogramowych kilogramów. Bowiem produkt ten wspaniale przyspiesza przemianę materii, a ponadto jest bardzo niskokaloryczny. Na tym jednak nie koniec. Sok z kiszonej kapusty obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. Dzięki niemu wasz układ pokarmowy funkcjonuje lepiej niż zwykle, wasza odporność jest silniejsza, a wszelkie dolegliwości, na przykład wynikające z niedoboru witaminy C, rzadsze. Włączenie produktu do diety pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji dziąseł i jamy ustnej, korzystnie wpływa na stan skóry, zapobiega wystąpieniu niedokrwistości, działa przeciwzapalnie, a także leczy zatrucie alkoholowe czyli krótko mówiąc – pomaga na kaca. Jak przygotować koktajl z kiszonej kapusty? Wystarczy, że kupicie w sklepie dobrej jakości...

Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń zdradził przepis na smaczną i zdrową kapustę kiszoną. Najwyższy czas ją przygotować
Jesień to idealny czas na przygotowanie domowej kapusty kiszonej. Swoim przepisem na to smaczne i bardzo zdrowe danie podzielił się Jakub Kuroń.

Zalety kapusty kiszonej można by wymieniać bez końca. Kiszona kapusta nie tylko doskonale wzmacnia odporność i wspomaga organizm w walce z infekcjami, ale też korzystnie wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, ma pozytywne działanie na serce i układ krążenia oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Kapusta kiszona to prawdziwe bogactwo witaminy C, magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Zawiera także naturalne mikroorganizmy wspierające nasze zdrowie. Możecie ją podawać do obiadu lub zrobić z niej przepyszny bigos czy farsz do pierogów. Nie kupujcie więcej kapusty kiszonej, tylko zróbcie ją sami, bo ta przygotowana w domowym zaciszu jest o wiele smaczniejsza od tej ze sklepu. Przepis na kapustę kiszoną Jakuba Kuronia Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, przygotujcie smaczną, domową kapustę kiszoną z przepisu Jakuba Kuronia. Znany kucharz wzbogaca jej smak dodając do niej kwaśne jabłka i kminek. Jak ją przygotować? Przepis jest naprawdę prosty. Składniki: 10 kg białej kapusty 1 kg kwaśnych jabłek, typu szara reneta 40 g kminku 200 g soli Sposób przygotowania: Oczyśćcie główki kapusty z wierzchnich, nieładnych liści. Zdejmijcie z każdej główki kilka liści do wyłożenia nimi dna beczki. Przekrójcie każdą główkę na pół, usuńcie głąba, poszatkujcie i posolcie. Możecie  zostawić np. dwie główki kapusty w całości, żeby mieć potem „surowiec” do gołąbków. Dno beczki wyłóżcie liśćmi, wsypcie poszatkowaną kapustę, przesypcie ją kminkiem, liśćmi laurowymi oraz dodajcie do niej jabłka. Następnie ubijcie dokładnie kapustę (dawniej taką kapustę po prostu udeptywano nogami), do czasu, gdy na wierzchu pokaże się sól. Kapustę przykryjcie talerzem,...

Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód lub syrop klonowy. Idealny do kawy i naleśników
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód. Idealny do kawy i naleśników
Została wam skóra i pestki z dyni? Nie wyrzucajcie, lepiej zróbcie z nich ten syrop. Jest idealny do napojów i dań.

Czy dynia jest dobrym produktem dla osób, które żyją w duchu zero waste i nie lubią wyrzucać dużej ilości resztek po przyrządzeniu dania? Zostaje z niej w końcu masa odpadów, ledwo mieszczących się w koszu na śmieci. Czy twardą skórę i pestki można do czegoś jeszcze wykorzystać? Podpowiadamy więc jak zrobić z resztek dyni niezwykły, gęsty syrop, który z powodzeniem zastąpi miód, a naleśniki polane nim będą równie dobre jak te z syropem klonowym. Przepis na syrop korzenno-dyniowy z resztek dyni Mamy przepis na pyszny korzenny syrop z resztek dyni. Używajcie go jak miodu, do herbaty lub kawy. Możecie nim polać twarożek lub naleśniki, jak syropem trzcinowym lub syropem z agawy. Inne pomysły na wykorzystanie korzenno-dyniowego syropu z resztek: Dodajcie go do owsianki z orzechami i kawałkami owoców Używajcie do polania budyniu lub zmieszajcie z jogurtem naturalnym Dodajcie go zamiast cukru do jabłek duszonych na szarlotkę Syrop korzenno-dyniowy nie tylko nie jest drogi jak syrop klonowy, ale jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie dyni do ostatniej pesteczki.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Anna Zyśk | przepisy (@jedz.pysznie) Składniki 80 dkg resztek z dyni (skórki i pestek) Woda 3 łyżeczki mielonego imbiru 6 goździków 6 ziaren kardamonu lub 2 łyżeczki sproszkowanego 1 laska cynamonu lub 2 łyżeczki mielonego Pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 laska wanilii 0,5 kg cukru Przygotowanie Umyte resztki dyni...