Dodajcie do kapusty kiszonej ten syrop. Będzie miała o wiele lepszy smak
AdobeStock
Newsy

Dodajcie do kapusty kiszonej ten syrop. Będzie miała o wiele lepszy smak

Próbowaliście kiedyś kapusty kiszonej z tym nietypowym dodatkiem? Spróbujcie, bo smakuje naprawdę genialnie.

Lubimy jadać ją solo i jako dodatek do obiadu. Kiszona kapusta jest też składnikiem bigosu. Tak jak inne kiszonki, znana jest ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych, m.in.:

  • zmniejsza poziom cholesterolu
  • wzmacnia układ krążenia i serce
  • ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy
  • poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci

Lubicie smak duszonej kapusty kiszonej jako dodatku do obiadu? Podkręćcie ją tym nieoczywistym dodatkiem. Jesteśmy pewni, że wam posmakuje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodajcie do kiszonej kapusty syrop klonowy

Znacie już dobrze właściwości zdrowotne kiszonej kapusty. A co, gdyby tak wzbogacić jej smak syropem klonowym?

Syrop klonowy to produkt spożywczy wytwarzany z soku klonowego. Najwięcej syropu klonowego produkuje Kanada (ponad 80% światowej podaży jest obecnie produkowane w prowincji Quebec we wschodniej Kanadzie) oraz w USA.

Syrop klonowy jest wytwarzany poprzez proces nazywany stukaniem w drzewa klonu cukrowego, a następnie gotowanie otrzymanego soku dla uzyskania gęstego syropu.

Syrop klonowy ma wiele zalet, bowiem zawiera cenne minerały i przeciwutleniacze. Około 80 ml czystego syropu klonowego zawiera:

  • Wapń: 7% zalecanego dziennego zapotrzebowania
  • Potas: 6% zalecanego dziennego zapotrzebowania
  • Żelazo: 7% zalecanego dziennego zapotrzebowania
  • Cynk: 28% zalecanego dziennego zapotrzebowania
  • Mangan: 165% zalecanego dziennego zapotrzebowania

Badania wykazały, że syrop klonowy zawiera aż 24 różne przeciwutleniacze a te jak wiadomo zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i wiele innych chorób.

Zobacz także
Ten syrop wzmacnia odporność, chroni wątrobę i pomaga ukoić ból gardła. Banalny przepis

Ten syrop wzmacnia odporność, chroni wątrobę i pomaga ukoić ból gardła. Banalny przepis

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy prosty przepis

Naturalny syrop miodowo-cytrusowy na kaszel i ból gardła. Podajemy sprawdzony przepis

Ponadto, syrop klonowy:

  • zmniejsza stan zapalny
  • pomaga w zapobieganiu niektórym chorobom, takim jak zapalenie stawów, choroba zapalna jelit lub choroby serca
  • pomaga chronić zdrowie skóry 

Przepis na kiszoną kapustę duszoną z syropem klonowym

Przygotujcie w domu duszoną kapustę kiszoną z syropem klonowym. Podajemy najprostszy przepis.

Składniki:

  • 0,5 kg średnio ukiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 średnie słodkie cebule (biała, cukrowa)
  • 4-5 łyżek syropu klonowego
  • 2-3 łyżki masła

Przygotowanie: 

  1. Cebulę pokrójcie w cieniutkie półplasterki i lekko zrumieńcie na maśle.
  2. Dodajcie do niej syrop klonowy i lekko całość skarmelizujcie.
  3. Do cebuli dodajcie kapustę posiekaną na jednakowej wielkości kawałki.
  4. Wsypcie ziele angielskie i liście laurowe, po czym dokładnie wymieszajcie.
  5. Podlejcie niewielką ilością wody i duście do miękkości kapusty.

Źródło: beszamel.se.pl

Kwiaty z klonu można zrobić w cieście, a napar  regeneruje stawy, oczyszcza krew i poprawia pamięć
Adobe Stock
Newsy
Napar z kwiatów klonu regeneruje stawy, oczyszcza krew i poprawia pamięć. Można zrobić je też w cieście
Zbierając kwiaty z drzewa klonu, wybierajcie okazy rosnące na czystym terenie, nie w pobliżu dróg i innych zanieczyszczających rośliny miejsc.

Lasy Państwowe na swoim profilu na Facebooku zwróciły uwagę obserwatorów, na jedno z popularnych w Polsce drzew. Choć niemal każdy potrafi je rozpoznać, to nie każdy wie, że różne jego części są świetnym produktem… spożywczym. Kiedy stopnieją śniegi i drzewa budzą się do życia, oprócz soku z brzozy można spuścić z pnia klonu sok klonowy, z którego przez odparowanie uzyskuje się syrop klonowy. Ale to nie jedyne smaczki, które oferuje nam klon zwyczajny (acer platanoides). Za oknami i w lesie zaczyna już nieśmiało dawać o sobie znać. Kwitnie, zanim pojawią się na nim liście — w odróżnieniu od jaworu, który kwitnie równocześnie z rozwojem liści. Przepis na placuszki z kwiatów klonu Państwowe przedsiębiorstwo dbające o zasoby leśne w naszym kraju, dokładnie wie, co można zrobić z kwiatów tego drzewa: - Kwiaty są jadalne na surowo — można skosztować je prosto z drzewa. Nie są gorzkie — może troszkę cierpkie, ale nieznacznie. Bardzo smaczne i delikatne. Nadają się też jako dodatek do sałatek. Można z nich usmażyć pyszne placuszki. Składniki: 1 szklanka wody lub ulubionego mleka (np migdałowego) 1 szklanka mąki (pszennej, gryczanej lub z ciecierzycy) 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 szczypta soli 1/2 łyżki miodu, brązowego cukru lub syropu klonowego – składnik słodzący można pominąć 5-6 kwiatostanów klonu Tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Z podanych składników przygotujcie ciasto jak na naleśniki. Od jego gęstości będzie zależało, czy będziecie mieć chrupiącą tempurę, czy miękkie racuszki. Ciasto odstawcie na 15 minut do lodówki, żeby skrobia dobrze wchłonęła wodę. Kwiatostan zamoczcie w cieście i układajcie na gorącym tłuszczu. Smażcie z obu stron, i...

Ten jogurt wzmacnia serce i przyśpiesza metabolizm. Pytajcie o niego w sklepie
Flickr
Newsy
Ten jogurt wzmacnia serce i przyśpiesza metabolizm. Pytajcie o niego w sklepie
Ten produkt jest często porównywany do jogurtu greckiego, ale jest od niego jeszcze gęstszy, bardziej kremowy i ma więcej białka i a za to mniej cukru. Wiecie już o czym mowa?

Skyr jest zwykle określany jako jogurt. Ale w rzeczywistości jest to tradycyjny miękki ser, który pochodzi ze Skandynawii. Czasem określa się go też mianem jogurtu typu islandzkiego. Jakiś czas temu produkt ten trafił również do Polski, gdzie z miesiąca na miesiąc zyskuje coraz większe uznanie wśród naszych rodaków. Dlaczego warto zacząć jeść skyr? Co to jest skyr? Skyr to gesty wyrób mleczarski wytwarzany ze zsiadłego mleka, który ma przyjemny, lekko kwaskowy smak. Aby wyprodukować 1 szklankę skyru, potrzeba prawie 4 szklanek mleka, dzięki czemu skyr jest nie tylko przyjemnie gęsty, ale też zawiera więcej białka niż tradycyjny jogurt. Jak dokładnie powstaje skyr? Dzieje się to przez dodanie kultur bakterii do odtłuszczonego mleka, a następnie odcedzenie go w celu usunięcia serwatki. Jaki jest profil odżywczy skyru? Kubeczek (170 gramowa) porcja skyru, zawiera następujące składniki: Kalorie: 110 Białko: 19 gram Węglowodany: 7 gramów Tłuszcz: 0 gramów Fosfor: 25,5% dziennego zapotrzebowania Wapń: 20% dziennego zapotrzebowania Ryboflawina: 19% dziennego zapotrzebowania Witamina B-12: 17% dziennego zapotrzebowania Potas: 5% dziennego zapotrzebowania Właściwości zdrowotne skyru Skyr nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma niską zawartość kalorii i węglowodanów, zero tłuszczu oraz jest bogaty w białko, witaminy i minerały, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego jeszcze warto jeść skyr? Jego korzyści zdrowotne są wprost imponujące. pomaga w utrzymaniu zdrowia układu pokarmowego wzmacnia układ odpornościowy zapobiega infekcjom drożdżakowym obniża poziom złego cholesterolu obniża ciśnienie krwi zmniejsza ryzyko chorób...

kapusta kiszona
AdobeStock
Newsy
Bez tej przyprawy nie ma kiszonej kapusty. Dodajcie łyżeczkę a wyjdzie o niebo lepsza
Lubicie kapustę kiszoną? To świetnie, ponieważ to prawdziwa bomba dla waszego zdrowia. Czy wiecie, jakie przyprawy jeszcze bardziej wydobędą jej niesamowity smak? Zastosujcie się do naszych wskazówek a wasza kapusta kiszona wyjdzie o niebo lepsza.

Kapusta kiszona gości na naszych stołach już od pokoleń. Świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jedzona solo. Bogactwo zdrowia Aż trudno wyliczyć, ile dobroczynnych właściwości skrywa w sobie kiszona kapusta. Nie tylko świetnie wzmacnia naszą odporność i chroni nas przed wieloma chorobami, ale też zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia i serce oraz ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy. Kapusta kiszona zawiera w sobie ogrom witamin – witaminę C, B, A, E, K, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Jedzona regularnie znacząco poprawi stan waszego zdrowia i sprawi, że rzadziej będziecie chorować. Z czym najlepiej komponuje się kapusta kiszona? Najlepszymi przyprawami do kiszonej kapusty są: kminek - świetnie podkreśla jej smak i zbawiennie wpływa na trawienie majeranek - znacząco poprawia jej aromat i przy okazji ułatwia trawienie koperek - aromatyczny i smaczny, doskonale zapobiega wzdęciom, świetny zarówno do surowej kapusty, jak i tej ugotowanej. Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty z kminkiem? Składniki: 30 dag kapusty kiszonej 1 cebula 2 jabłka cukier olej kminek sól mielony czarny pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy z soku i drobno kroimy. Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki (nie obieramy ich ze skórki). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Surówkę przyprawiamy szczyptą soli, cukru i oleju. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy kminek i pieprz czarny mielony. Kapustę mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.

Mięsa w takiej marynacie jeszcze nie jedliście. Smak nadają 2 wyjątkowe składniki
Flickr
Newsy
Tę pyszną marynatę do udek zrobicie w 5 minut. Smak mięsu nadadzą 2 wyjątkowe składniki
Pałki z kurczaka w marynacie na bazie syropu klonowego i kostki rosołowej to połączenie, które z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Jeśli jeszcze nigdy go nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości! Ten obiad zaskoczy waszych gości.

Choć pałki z kurczaka nie są niczym wykwintnym, w połączeniu z tymi składnikami tworzą danie, którego nie powstydziliby się nawet najznamienitsi szefowie kuchni. Przepis jest banalnie prosty. Polecamy użycie do niego dwóch nieco zaskakujących składników - po pierwsze majonezu, który pozwoli dobrze rozejść się pozostałym przyprawom po mięsie. Drugim ekstra składnikiem jest syrop klonowy lub miód. To właśnie słodycz jednego z tych dwóch składników nada głębi smaku udkom i wytworzy na ich powierzchni fenomenalną, apetyczną glazurę. To jednak nie koniec zalet tej marynaty. Taki obiad zrobi się niemalże sam. Wystarczy, że szybko wymieszacie składniki marynaty, natrzecie dokładnie nią mięso i odstawicie na jakiś czas. Potem wystarczy włączyć piekarnik, wyciągnąć nogi na tapczanie i czekać ok. 1,5 godziny na smaczne mięso dla całej rodziny! Przepis na pałki z kurczaka w marynacie Składniki: 1 kilogram pałek z kurczaka 4 ząbki czosnku Łyżeczka słodkiej papryki  Łyżeczka ostrej papryki 1 kostka rosołowa ½ szklanki majonezu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W małej miseczce umieśćcie pokruszoną, na przykład w moździerzu, kostkę rosołową, pieprz, sól, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalejcie oliwą i syropem klonowym. Dodajcie również majonez i musztardę. Dokładnie wymieszajcie miksturę. Tak powstałą marynatą natrzyjcie pałki z kurczaka, a następnie umieśćcie je w plastikowym lub szklanym zamykanym naczyniu i wsadźcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia umieśćcie mięso w naczyniu żaroodpornym i...