jabłko dodatek do kapusty kiszonej
Flickr
Newsy

Dodajcie do surówki z kapusty kiszonej ten owoc. Bardzo podbije jej smak

Jak przyrządzacie swoją surówkę z kapusty kiszonej? Z tym jednym kluczowym dodatkiem będzie smakowała tak jak powinna.

Kotlety mielone, pulpety, wszelkiego rodzaju zawiesiste sosy, żeberka, tłuste golonki – nic tak dobrze nie podkreśli smaku tych potraw jak dodatek w postaci kapusty kiszonej.

Oprócz tego, wszyscy dobrze wiedzą, że kęs orzeźwiającej surówki z kapusty kiszonej daje po prostu chwilę wytchnienia podczas jedzenia smacznego, ale jednowymiarowego w smaku kotleta.

Mięso, baza obiadu w postaci węglowodanów i orzeźwiająca surówka. Tak od lat prezentuje się klasyczne, polskie obiadowe trio. To nie ulega wątpliwości.

Trzeci element obiadu, czyli surówka, musi spełniać określone potrzeby. Wszystko po to, by stanowić przeciwwagę na talerzu dla tłustego mięsa i monotonnych w smaku ziemniaków czy kaszy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Po co dodawać do surówki z kapusty kiszonej jabłko?

Kapusta kiszona pasuje do tej roli idealnie. By jednak jeszcze mocniej podkreślić jej smak, dodajcie do surówki z niej przyrządzonej jabłko.

Starte na tarce jabłko, a także i marchewką dodadzą surówce nieco słodyczy i wyrównają kwaśny, zdecydowany smak kapusty.

Także dodatek cukru i oleju nieco przytłumi zdecydowany smak kiszonki. Dzięki temu kapusta będzie łatwo przyswajalna przez wszystkich domowników.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

Składniki:

  • Ok. 50 dag kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • Pół cytryny
  • Kolorowy pieprz
  • Opcjonalnie: mała cebula
  • Opcjonalnie: sól

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszono posiekajcie na drobniejsze kawałki.
  2. Obierzcie marchewkę ze skórki i zetrzyjcie ją na tarce o średnich oczkach.
  3. Jabłko również obierzcie ze skórki i także zetrzyjcie je na podobnych oczkach tarki.
  4. Skropcie świeżo starte jabłko sokiem z cytryny, by nie straciło swojego koloru.
  5. Połączcie wszystkie składniki, dodajcie łyżkę oleju  i dobrze wymieszajcie.
  6. Doprawcie surówkę cukrem i pieprzem.
  7. Jeżeli wasza kapusta kiszona nie była zbyt słona, możecie doprawić surówkę także odrobiną soli.
  8. Podawajcie jako dodatek do drugich dań.
  9. Smacznego!

 

jak zrobić surówka z kapusty kiszonej
Adobe Stock
Newsy
Najprostsza surówka z kiszonej kapusty. Doskonała do smażonej ryby z ziemniaczkami
Nic nie poprawi smaku waszego obiadu tak jak ta prosta, tradycyjna polska surówka. Kapusta kiszona z dodatkiem jabłka i cebulki w sam raz będzie do wielu drugich dań.

Trzy raz naj. Najprostszy, najszybszy i najlepszy sposób na przygotowanie przepyszne surówki z kapusty kiszonej na obiad. Koniec zimy, wczesna wiosna  - ten okres, niegdyś czasami nazywany przednówkiem, kojarzy się z jedzeniem kapusty kiszonej i innych kiszonek. Kapusta kiszona, tak jak ogórki, przygotowywana była przed laty na wsiach jesienią. To właśnie wtedy w dużych drewnianych beczkach szykowano dawkę witamin na ciężki, zimowy czas. Kiszonki dawniej kojarzyły się także z okresem Wielkiego Postu. Kiszonki były podstawą postnej diety wraz z żurem i śledziami. Dlaczego warto przygotowywać i jeść surówkę z kapusty kiszonej? Zamiast kupować drogie, a dodatkowo niesmaczne hiszpańskie pomidory czy ogórki, lepiej wzbogacać zimą swój organizm w witaminy jedząc kiszoną kapustę. Oto zalety jedzenia kiszonej kapusty: Poprawia pracę układu trawiennego Jest niskokaloryczna Wzmacnia odporność Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi Poprawia stan skóry Kapusta kiszona sama w sobie jest dla niektórych dość kwaśna i słona. Jest na to prosty, rewelacyjny, a często zapominany sposób. Jak odkwasić zbyt kwaśną kapustę kiszoną? Tym sposobem na smaczniejsze podanie kiszonki jest oczywiście prosta, klasyczna surówka, którą nasi rodzice, dziadkowie i pradziadkowie jadali ze smakiem nie tylko na przednówku. Wystarczy dodać do poszatkowanej kiszonej kapusty pokrojone jabłko, startą na tarce marchewkę, troszkę cebuli i świetny dodatek do mięs, kotletów mielonych czy schabowych – gotowy. Jeśli dysponujecie zbyt kwaśną w waszym przekonaniu kapustą kiszoną, nic straconego. Wcale nie musicie redukować kwasu podwójną dawką jabłek. Wystarczy przed szatkowaniem kapusty odrobinę ją odkwasić poprzez wypłukanie w wodzie. Kilka chwil w...

Surówka z kiszonej kapusty
Gotujmy.pl/muminka
Newsy
Prosta surówka z kiszonej kapusty z 1 nietypowym dodatkiem, który odmieni jej smak. Zrobicie ją w 10 min
Kiszona kapusta to jesienno-zimowy przysmak. W towarzystwie kilku tanich dodatków może zmienić się w pyszną sałatkę, którą podacie bliskim do smażonej ryby.

Drugie danie może się obyć bez dodatków. Tylko po co? Warto dopieszczać podniebienia i łączyć swoje ulubione smaki. Mamy dla was przepis na pyszną domową surówkę z kiszonej kapusty z jednym nietypowym dodatkiem, którym będzie odrobina słodkiego soku jabłkowego. Tak wzbogacona surówka będzie doskonałym dodatkiem do obiadu - szczególnie do piątkowej smażonej ryby. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kapusta słynie ze swoich zdrowotnych właściwości i niezasłużenie miewa opinię ciężkostrawnej. To przede wszystkim probiotyk, chroniący nasz organizm przed infekcjami. Jeśli boicie się przeziębienia i zostawania w łóżku na kilka dni, sięgnijcie po kiszoną kapustę. Powinna się znaleźć w waszej codziennej diecie. Głównie dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest szalenie istotna dla waszego układu immunologicznego. Jest też bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, białko i węglowodany. Zapewnia wszystko, czego potrzeba organizmowi. Na dodatek w 100 g kapusty kiszonej znajdziemy tylko 15 kalorii! Kapusta kiszona powstaje na skutek procesów fermentacji, dzięki czemu zawiera ogrom kwasu mlekowego i dobrych bakterii. Odpowiadają one za prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej, odpowiedzialnej z kolei za zapobieganie chorobom takim jak grypa jelitowa.   Przy tłustych potrawach surówka z kapusty wypada lekko i zdrowo. Zawarty w niej błonnik usprawni trawienie i wyreguluje metabolizm. Obiecujemy, że nie będziecie mieli problemów z zaparciami. Jak zrobić orzeźwiającą surówkę z kiszonej kapusty? Składniki: 500 g kapusty kiszonej 2 jabłka 2 marchewki 1 cebula 50 ml oleju około 150 ml soku jabłkowego pieprz czarny mielony 1 łyżka cukru Przygotowanie: Kapustę kiszoną musicie pokroić na...

surówka z kiszonej kapusty i buraków
Gotujmy.pl
Newsy
Smaczna surówka z buraczków i kiszonej kapusty. Będzie pasowała do kotletów mielonych i gołąbków
O zaletach jedzenia kiszonej kapusty można się rozpisywać bez końca. A co, gdyby dodać do niej równie zdrowego i pysznego czerwonego buraka? Taka sałatka to prawdziwa bomba dla zdrowia. Jak ją przygotować? Koniecznie sprawdźcie!

Lubicie jeść kiszonki? To świetnie, ponieważ są bardzo pyszne i mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Właściwości zdrowotne kiszonej kapusty Kiszona kapusta bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy i procesy trawienia. Doskonale też wzmacnia odporność, ma pozytywny wpływ na układ krążenia i serca oraz zbawienie wpływa na włosy, cerę i paznokcie. Kapusta kiszona zawiera także duże ilości witaminy C, żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Gdy dodamy do surówki z kiszonej kapusty buraka, jeszcze bardziej zyska ona na walorach zdrowotnych. Właściwości zdrowotne buraków Buraki zawierają mnóstwo witaminy C, a także witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Znajdziemy w nich także fosfor, cynk, potas, żelazo i magnez. Burak jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też wspaniale smakuje. Jak w smaczny sposób połączyć kapustę kiszoną z burakami? Czytajcie dalej! Surówka z buraczków i kiszonej kapusty Jeśli lubicie jeść kiszoną kapustę i buraczki, zróbcie tę oto przepyszną i bardzo zdrową surówkę. Na pewno wam zasmakuje i będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Jak ją przygotować? To prostsze niż wam się wydaje. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Ta surówka jest naprawdę pyszna i bardzo zdrowa! Składniki: 30 dag kapusty kiszonej 1 marchewka 1 jabłko 3 ugotowane buraki 2 łyżki oliwy Cukier Pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę kiszoną odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekać i włożyć do miski. Buraki czerwone ugotować. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew i jabłko obrać. Z jabłka usunąć gniazda nasienne i razem z marchewką zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki włożyć do miski z kapustą. Przyprawić do smaku pieprzem i odrobiną cukru. Dodać oliwę i...

kapusta kiszona
AdobeStock
Newsy
Bez tej przyprawy nie ma kiszonej kapusty. Dodajcie łyżeczkę a wyjdzie o niebo lepsza
Lubicie kapustę kiszoną? To świetnie, ponieważ to prawdziwa bomba dla waszego zdrowia. Czy wiecie, jakie przyprawy jeszcze bardziej wydobędą jej niesamowity smak? Zastosujcie się do naszych wskazówek a wasza kapusta kiszona wyjdzie o niebo lepsza.

Kapusta kiszona gości na naszych stołach już od pokoleń. Świetnie się sprawdza zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jedzona solo. Bogactwo zdrowia Aż trudno wyliczyć, ile dobroczynnych właściwości skrywa w sobie kiszona kapusta. Nie tylko świetnie wzmacnia naszą odporność i chroni nas przed wieloma chorobami, ale też zmniejsza poziom cholesterolu, wzmacnia układ krążenia i serce oraz ma zbawienny wpływ na procesy trawienia i układ pokarmowy. Kapusta kiszona zawiera w sobie ogrom witamin – witaminę C, B, A, E, K, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Jedzona regularnie znacząco poprawi stan waszego zdrowia i sprawi, że rzadziej będziecie chorować. Z czym najlepiej komponuje się kapusta kiszona? Najlepszymi przyprawami do kiszonej kapusty są: kminek - świetnie podkreśla jej smak i zbawiennie wpływa na trawienie majeranek - znacząco poprawia jej aromat i przy okazji ułatwia trawienie koperek - aromatyczny i smaczny, doskonale zapobiega wzdęciom, świetny zarówno do surowej kapusty, jak i tej ugotowanej. Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty z kminkiem? Składniki: 30 dag kapusty kiszonej 1 cebula 2 jabłka cukier olej kminek sól mielony czarny pieprz Przygotowanie: Kapustę kiszoną odciskamy z soku i drobno kroimy. Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki (nie obieramy ich ze skórki). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Surówkę przyprawiamy szczyptą soli, cukru i oleju. Mieszamy. Na sam koniec dodajemy kminek i pieprz czarny mielony. Kapustę mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min.