Kotlety mielone, pulpety, wszelkiego rodzaju zawiesiste sosy, żeberka, tłuste golonki – nic tak dobrze nie podkreśli smaku tych potraw jak dodatek w postaci kapusty kiszonej.

Oprócz tego, wszyscy dobrze wiedzą, że kęs orzeźwiającej surówki z kapusty kiszonej daje po prostu chwilę wytchnienia podczas jedzenia smacznego, ale jednowymiarowego w smaku kotleta.

Mięso, baza obiadu w postaci węglowodanów i orzeźwiająca surówka. Tak od lat prezentuje się klasyczne, polskie obiadowe trio. To nie ulega wątpliwości.

Trzeci element obiadu, czyli surówka, musi spełniać określone potrzeby. Wszystko po to, by stanowić przeciwwagę na talerzu dla tłustego mięsa i monotonnych w smaku ziemniaków czy kaszy.

Zobacz także:

Po co dodawać do surówki z kapusty kiszonej jabłko?

Kapusta kiszona pasuje do tej roli idealnie. By jednak jeszcze mocniej podkreślić jej smak, dodajcie do surówki z niej przyrządzonej jabłko.

Starte na tarce jabłko, a także i marchewką dodadzą surówce nieco słodyczy i wyrównają kwaśny, zdecydowany smak kapusty.

Także dodatek cukru i oleju nieco przytłumi zdecydowany smak kiszonki. Dzięki temu kapusta będzie łatwo przyswajalna przez wszystkich domowników.

Przepis na surówkę z kiszonej kapusty

Składniki:

  • Ok. 50 dag kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • Pół cytryny
  • Kolorowy pieprz
  • Opcjonalnie: mała cebula
  • Opcjonalnie: sól

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszono posiekajcie na drobniejsze kawałki.
  2. Obierzcie marchewkę ze skórki i zetrzyjcie ją na tarce o średnich oczkach.
  3. Jabłko również obierzcie ze skórki i także zetrzyjcie je na podobnych oczkach tarki.
  4. Skropcie świeżo starte jabłko sokiem z cytryny, by nie straciło swojego koloru.
  5. Połączcie wszystkie składniki, dodajcie łyżkę oleju  i dobrze wymieszajcie.
  6. Doprawcie surówkę cukrem i pieprzem.
  7. Jeżeli wasza kapusta kiszona nie była zbyt słona, możecie doprawić surówkę także odrobiną soli.
  8. Podawajcie jako dodatek do drugich dań.
  9. Smacznego!