Dodajcie do faworków ten 1 składnik. Znikają ze stołu tak szybko, że nie nadążycie ze smażeniem
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie do faworków ten 1 składnik. Znikają ze stołu tak szybko, że nie nadążycie ze smażeniem

Choć do Tłustego Czwartku zostało jeszcze trochę czasu, przypominamy - faworkami można się bezkarnie zajadać przez cały okres karnawału. Sprawdźcie, co zrobić, by wyszły jeszcze lepsze.

W trakcie karnawału oraz Tłustego Czwartku nie może zabraknąć jednego smakołyku - i wcale nie chodzi tutaj o pączki. Mowa oczywiście o faworkach! Te chrupiące, słodkie pyszności królują na naszych stołach na początku każdego roku.

Można je kupić w cukierni, a nawet supermarkecie. Przyznacie jednak, że najsmaczniejsze faworki to te domowej roboty. Żeby były jeszcze lepsze, warto dodać jeden nieoczywisty składnik. Ale zanim do niego przejdziemy, przyjrzyjmy się nieco specyfice tego smakołyku - skąd pochodzi i kiedy powinno się go przygotowywać. 

Czy faworki je się tylko w Polsce?

Karnawałowy przysmak w postaci faworków (znanych też jako chrusty lub chruściki) jest popularny nie tylko w Polsce. Przyrządza się je również w Niemczech oraz na Litwie.

Najczęściej jada się je właśnie w trakcie karnawału i na Tłusty Czwartek. Niektórzy przyrządzają faworki dopiero na ostatki - jest to ostatni dzień przed Środą Popielcową.  

Zobacz także
Ile kalorii mają pączki, faworki i oponki? Sprawdźcie, zanim nadejdzie tłusty czwartek

Ile kalorii mają pączki, faworki i oponki? Sprawdźcie, zanim nadejdzie tłusty czwartek

Robicie faworki? Nie rezygnujcie z napowietrzania ciasta, wyjaśniamy co to daje

Robicie faworki? Nie rezygnujcie z napowietrzania ciasta. Od niego zależy smak chrustu

Przepis na smakowite faworki

W recepturze na typowe faworki znajdziecie mąkę, jajka i masło. Jednak do tych najlepszych faworków dodaje się jeszcze jeden składnik, czyli piwo. Koniecznie zimne! Sprawdźcie, jak zrobić takie faworki.  

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki zimnego piwa

  • 4 jajka

  • 1 łyżka zimnego masła

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Białka odstawcie do lodówki i wykorzystajcie np. do przygotowania bezy lub omletu.

  2. Przesiejcie mąkę i wysypcie ją na stolnicę. Dodajcie żółtka oraz łyżkę zimnego masła.

  3. Zagniatajcie ciasto, powoli wlewając do niego pół szklanki zimnego piwa. 

  4. Teraz porządnie zagniećcie ciasto, a następnie rozwałkujcie je, podsypując wcześniej stolnicę mąką. Nie potrzeba jej dużo - tylko tyle, by ciasto nie przyklejało się do wałka.

  5. Rozwałkujcie ciasto na faworki cienko, tak jak na makaron. 

  6. Następnie pokrójcie je na prostokąty. Na środku każdego prostokąta zróbcie nacięcie i przełóżcie przez nie koniec ciasta tak, by powstał wam klasyczny faworek. 

  7. Do głębokiej patelni lub garnka wlejcie dużą ilość oleju. Kiedy będzie już gorący, wrzucajcie faworki i smażcie, aż się ozłocą.

  8. Za pomocą szczypiec (delikatnie, by się nie poparzyć) wyjmujcie faworki na talerz, wyłożony wcześniej kuchennymi ręcznikami. Wchłoną one nadmiar tłuszczu.

  9. Ostudzone faworki posypcie cukrem pudrem. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

faworki przepis
ONS, iziona/gotujmy.pl
Newsy
Receptura na faworki od Ewy Wachowicz bije na głowę te od Gessler. Wszystko przez 1 dodatek, który wpływa na smak
Wolicie raczej pączki czy chrusty? Jeśli wybieracie to drugie, to wypróbujcie w Tłusty Czwartek świetny przepis od Ewy Wachowicz na faworki!

Do Tłustego Czwartku zostały jeszcze tylko dwa dni! Pewnie wielu z was planuje tego dnia zrobić mnóstwo pączków z różnym nadzieniem. Nie należy jednak zapominać, że poza pączkami, kolejnym popularnym tego dnia łakociem są oczywiście faworki! Cudownie kruche, chrupiące i posypane cukrem pudrem są idealną przekąską tego dnia. Zróbcie je sami w domu z genialnego przepisu Ewy Wachowicz. Palce lizać! Tradycyjne chrusty Faworki, chruściki albo chrusty to nazwa kruchych ciastek smażonych w głębokim tłuszczu. Popularne są nie tylko w Polsce! Zajadają się nimi również Niemcy, którzy na faworki mówią „Raderkuchen”. Ciastka te są także przyrządzane na Litwie. Robi się je z ciasta śmietanowego i smaży dokładnie tak, jak pączki. Przepis na faworki od Ewy Wachowicz Według tradycji Tłusty Czwartek to początek ostatniego tygodnia karnawału. Wobec tego w ten dzień dozwolone jest objadanie się. Nie ma czego sobie żałować! Zróbcie pyszne faworki, posypcie je szczodrze cukrem pudrem i tego jednego dnia, zajadajcie się nimi bez wyrzutów sumienia. Do przygotowania chruścików będą wam potrzebne poniższe składniki: 40 dag mąki 8 żółtek 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła 1 łyżka mleka Kieliszek spirytusu Olej Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie przesianą mąkę. Dosypcie cukier, zróbcie w środku dołek, wbijcie 4 jajka i dodajcie 8 żółtek. Za pomocą noża delikatnie „siekajcie” jajka z mąką i cukrem. Gdy zaczną się z nich robić kluski, znów zróbcie dołek na środku i wlejcie w niego kieliszek spirytusu, 2 łyżki mleka oraz połóżcie 2 łyżki ciepłego masła. Masło jest sekretem tych chrupiących faworków! Ewa zawsze je dodaje do ciasta na chrusty. Powoli zagniatajcie...

Ciasto na pierogi kurczy się i ucieka spod wałka? Wszystko przez 1 błąd
AdobeStock
Newsy
Ciasto na pierogi łatwo kurczy się i ucieka spod wałka? Wszystko przez 1 błąd
Zapomnijcie o problemach z ciastem na pierogi - dzięki tym poradom zawsze wam wyjdzie. Koniec z kurczącym się ciastem!

Zdarza się wam, że pomimo największych starań ciasto na pierogi rozpada się, klei, kurczy - jednym słowem, po prostu nie wychodzi? Odpowiadają za to proste błędy popełnione w trakcie odmierzania proporcji, ale także przy samym procesie przyrządzania ciasta. Sprawdźcie, dlaczego czasami ciasto na pierogi nie wychodzi.  Ciasto na pierogi nie chce się rozwałkować Ciasto często „kurczy” się i nie chce dać się rozwałkować przez zwykły pośpiech. Gdy już je wyrobicie, nie zabierajcie się od razu do wałkowania. Kulę ciasta przykryjcie ściereczką i odstawcie przynajmniej na 5 minut. Gdy ciasto „odpocznie”, będzie o wiele lepiej współpracować z wałkiem. Jeżeli ciasta jest dużo, podzielcie je na kilka części i każdą przykryjcie, by nie wyschła.  Ciasto na pierogi jest za twarde Jeśli ciasto wyszło za twarde, powody mogą być dwa. Pierwszy to dodanie jajka do ciasta - ten składnik nie jest konieczny sprawia jedynie, że ciasto na pierogi jest twarde i nie daje się rozwałkować. Drugi powód to niewłaściwe proporcje. Gdy dacie za dużo mąki, a za mało wody, to ciasto również będzie zbyt twarde.  Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? By ciasto na pierogi na pewno wam wyszło, skorzystajcie z tego przepisu. Będą wam potrzebne poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej około szklanka gorącej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Wysypcie na stolnicę przesianą wcześniej mąkę, dodajcie sól i wymieszajcie. W gorącej wodzie rozpuśćcie łyżeczkę masła i następnie wlejcie wodę do mąki. Róbcie to powoli i łyżką podsypujcie mąkę do środka tak, by połączyła się z wodą.  Ręcznie wyróbcie ciasto - trochę to potrwa, ale trzeba być cierpliwym. Wyrobienie dobrego ciasta na...

Banalnie prosty sposób na pozbycie się robaków z czereśni. Bezpieczna i sprawdzona metoda
Adobe Stock
Newsy
Banalnie prosty sposób na pozbycie się robaków z czereśni. Bezpieczna i sprawdzona metoda
Larwy w czereśniach to częsty problem. Sprawdźcie, jak sobie z nim poradzić.

Czereśnie w tym roku osiągały naprawdę rekordowe ceny . Nic dziwnego, że każdy, kto się zdecyduje na kupienie czereśni liczy na to, że owoce będą smaczne i pozbawione robaków. Niestety, larwy wyjątkowo lubią smak czereśni i często można je znaleźć w środku tych owoców. Na szczęście istnieje prosty trik na pozbycie się robaków! Jak usunąć robaki z czereśni? Nie ma się co oszukiwać – czereśnie często są robaczywe. Dlatego warto za każdym razem zastosować metodę na usunięcie robaków z czereśni. Należy po prostu zanurzyć owoce w wodzie na 30-60 minut. Larwy zaczną się topić i wychodzić z czereśni! Później wystarczy wyjąć je łyżką cedzakową z wody i gotowe. Przepis na ciasto z czereśniami i kruszonką Wolne od larw czereśnie z powodzeniem wykorzystacie do upieczenia pysznego ciasta kruchego. Do jego przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do ciasta: 250 g mąki pszennej 125 g masła 50 g cukru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Na kruszonkę: 120 g mąki 60 g masła 60 g cukru Oraz pół kilograma czereśni. Przygotowanie: Na stolnicę wysypcie mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszajcie i zróbcie w środku dołek. Umieśćcie w nim zimne, pokrojone masło, żółtka, dodajcie cukier i śmietanę i zagniećcie szybkimi ruchami. Zawińcie ciasto w folię i odstawcie do lodówki na godzinę. Po tym czasie przygotujcie kruszonkę do ciasta. Wymieszajcie mąkę z masłem i cukrem i rozcierajcie między palcami. Odstawcie do lodówki. Po godzinie wyjmijcie z lodówki ciasto kruche i rozwałkujcie je na papierze do pieczenia. Wykrójcie je w kształt tortownicy, zostawiając ok. 2-3 cm zapasu. Wyłóżcie na ciasto wydrylowane czereśnie, posypcie kruszonką i zawińcie do środka brzegi ciasta. Włóżcie je do formy....

Ciasto Marcinek to podlaski hit. Połączcie kwaśną śmietanę ze słodką w tej proporcji. Wyjdzie genialnie
AdobeStock
Newsy
Ciasto marcinek to podlaski hit. Połączcie kwaśną śmietanę ze słodką w tej proporcji. Wyjdzie genialnie
To smakowite ciasto będzie hitem na każdych urodzinach, imieninach i innych imprezach, gdzie chcecie zrobić wrażenie na swoich gościach. Wypiek prosto z podlaskiej Hajnówki to kulinarne dzieło sztuki!

W polskiej kuchni znajduje się wiele perełek - z myślą o niektórych z nich powstała Lista Produktów Tradycyjnych. Znajduje się na niej m.in. ciasto marcinek, czyli podlaski wypiek pochodzący z Hajnówki, miasta leżącego bezpośrednio przy Puszczy Białowieskiej. Przygotowanie marcinka zajmuje trochę czasu, ale uwierzcie, że warto - na widok takiego ciacha wszystkim opadną szczęki! Zobaczcie, jak je zrobić.  Zwróćcie uwagę na nietypową masę śmietanową. Nie wystarczy do niej sama tłusta kremówka. Wymieszajcie ją w umiejętny sposób z kwaśną śmietaną, a otrzymacie oryginalny krem jak od doświadczonej podlaskiej gospodyni. Przepis na ciasto marcinek Do przygotowania tego ciasta będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej pół kostki masła pół szklanki cukru pół szklanki kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli  Potrzebna wam też będzie tortownica o średnicy około 23 centymetrów. Wszystkie podane składniki muszą być w temperaturze pokojowej.  Składniki na krem: 1,2 l śmietanki kremówki 30% 1 duże opakowanie kwaśnej śmietany 18% (400 g) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego sok z 1 cytryny Przygotowanie: W miseczce wymieszajcie pół szklanki kwaśnej śmietany z sodą oczyszczoną. Dzięki temu objętość śmietany znacznie się zwiększy! W naczyniu umieśćcie pół kostki masła, wsypcie pół szklanki cukru i łyżkę cukru waniliowego. Utrzyjcie za pomocą miksera. Ważne - masło musi być w temperaturze pokojowej.  W trakcie ucierania dodajcie jedno całe jajko oraz jedno żółtko. Po chwili wlejcie...