Gołąbkowa teoria jest nieubłagana – klasyczne danie polskiej kuchni o tej nazwie to upieczony lub ugotowany, zawinięty w liść kapusty, farsz złożony z mięsa i z ryżu.

Ludzka inwencja nie zna jednak granic. Dzisiaj większość Polaków już nawet nie pamięta, że pierwowzorem dzisiejszych gołąbków z mięsem były gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.

Czy można zrobić gołąbki z kaszą i mięsem?

Dzisiaj przetrwały one niemal tylko na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia. Niesłusznie. Kasza gryczana w gołąbku, świetnie sprawdzi się także w duecie z mięsem.

Żeby jeszcze bardziej podkręcić smak gołąbków, możecie wykorzystać patent naszej czytelniczki, pani Joli. Chodzi o wykorzystanie do farszu na gołąbki aż dwóch kasz w miejsce ryżu. Kasza gryczana nada farszowi zdecydowany, palony posmak, z kolei kasza jęczmienna sprawi, że będą odrobinę delikatniejsze. By jeszcze poprawić smak farszu, można dodać do niego odrobinę pokrojonych drobno suszonych pomidorów.

Zobacz także:

Przepis na gołąbki z 2 kaszami

Składniki:

  • Ok. 70 dag łopatki wieprzowej
  • 10 dag kaszy gryczanej
  • 10 dag kaszy jęczmiennej
  • Opcjonalnie - suszone pomidory w oleju
  • Jajko
  • Cebula
  • Smalec
  • Średnia główka kapusty
  • Sól
  • Pieprz
  • Szklanka bulionu

Przygotowanie:

  1. Z kapusty ściągnijcie wierzchnie, twarde liście, a także wytnijcie z niej głąb.
  2. Obgotujcie kapustę w wodzie i oddzielajcie kolejne liście na talerz.
  3. Z miękkich liści odkrawajcie twarde, białe części z wierzchu liści.
  4. W dwóch garnkach ugotujcie kasze. Należy je przed ugotowaniem posolić. Podczas gotowania nie mieszajcie obu kasz – pozwólcie, by spokojnie wchłonęły wodę w czasie gotowania pod przykryciem i stały się miękkie.
  5. Mięso zmielcie w razie potrzeby w maszynce.
  6. Obraną i pokrojoną cebulę delikatnie podsmażcie na patelni z odrobiną smalcu.
  7. Wymieszajcie mięso z ostudzoną cebulą, jajkiem, solą i pieprzem, a także z ugotowanymi kaszami.
  8. Zawijajcie gołąbki w liście kapusty i wykładajcie nimi prodiż lub naczynie żaroodporne.
  9. Na ułożonych gołąbkach ułóżcie niezużyte liście kapusty, by chronić górną warstwę gołąbków przed przypaleniem.
  10. Zalejcie gołąbki bulionem i pieczcie lub gotujcie na małym ogniu przez ok. dwie godziny w temp. 160 st. C.
  11. Podawajcie z sosem pomidorowym.