jak zrobić gołąbki?
Gotujmy.pl
Newsy

Dodajcie do farszu na gołąbki te 2 składniki. Nikt tak nie robi? Spróbujcie a nie pożałujecie

Gołąbki z ryżem czy z kaszą gryczaną? Mamy sprytne rozwiązanie tego odwiecznego dylematu. Jest prostsze niż tego byście się spodziewali
Hubert Rój
marzec 12, 2021

Gołąbkowa teoria jest nieubłagana – klasyczne danie polskiej kuchni o tej nazwie to upieczony lub ugotowany, zawinięty w liść kapusty, farsz złożony z mięsa i z ryżu.

Ludzka inwencja nie zna jednak granic. Dzisiaj większość Polaków już nawet nie pamięta, że pierwowzorem dzisiejszych gołąbków z mięsem były gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Czy można zrobić gołąbki z kaszą i mięsem?

Dzisiaj przetrwały one niemal tylko na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia. Niesłusznie. Kasza gryczana w gołąbku, świetnie sprawdzi się także w duecie z mięsem.

Obawiacie się otwartego buntu domowników i odmowy zjedzenia takiego dania? Mamy dla was wyjście. Przyrządźcie dwa farsze i dajcie wybór swoim bliskim. Nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec je za jednym zamachem! 

Przepis na gołąbki z ryżem i kaszą

Składniki:

  • Ok. 70 dag łopatki wieprzowej
  • 10 dag kaszy gryczanej
  • 10 dag ryżu
  • Jajko
  • Cebula
  • Smalec
  • Średnia główka kapusty
  • Sól
  • Pieprz
  • Szklanka bulionu

Przygotowanie:

  1. Z kapusty ściągnijcie wierzchnie, twarde liście, a także wytnijcie z niej głąb.
  2. Obgotujcie kapustę w wodzie i oddzielajcie kolejne liście na talerz.
  3. Z miękkich liści odkrawajcie twarde, białe części z wierzchu liści.
  4. W dwóch garnkach ugotujcie ryż i kaszę gryczaną. Ryż ugotujcie w proporcji 2:1, do kaszy dodajcie odrobinę więcej wody. I ryż, i kaszę należy przed ugotowaniem posolić. Podczas gotowania nie mieszajcie ryżu i kaszy – pozwólcie, by spokojnie wchłonęły wodę w czasie gotowania pod przykryciem i stały się miękkie.
  5. Mięso zmielcie w razie potrzeby w maszynce.
  6. Obraną i pokrojoną cebulę delikatnie podsmażcie na patelni z odrobiną smalcu.
  7. Wymieszajcie mięso z ostudzoną cebulą, jajkiem, solą i pieprzem.
  8. Podzielcie mięso na dwie części. Jedną wymieszajcie z ryżem, drugą z kaszą.
  9. Zawijajcie gołąbki w liście kapusty i wykładajcie nimi prodiż lub naczynie żaroodporne.
  10. Na ułożonych gołąbkach ułóżcie niezużyte liście kapusty, by chronić górną warstwę gołąbków przed przypaleniem.
  11. Zalejcie gołąbki bulionem i pieczcie lub gotujcie na małym ogniu przez ok. dwie godziny w temp. 160 st. C.
  12. Podawajcie z sosem pomidorowym.
Komentarze