jak zrobić gołąbki?
Gotujmy.pl
Newsy

Dodajcie do farszu na gołąbki te 2 składniki. Ta mieszanka zaskoczy i zachwyci najbardziej wybrednych

Gołąbki z ryżem czy z kaszą gryczaną? Mamy ciekawe rozwiązanie tego odwiecznego dylematu - gołąbki z dwoma gatunkami kaszy.

Gołąbkowa teoria jest nieubłagana – klasyczne danie polskiej kuchni o tej nazwie to upieczony lub ugotowany, zawinięty w liść kapusty, farsz złożony z mięsa i z ryżu.

Ludzka inwencja nie zna jednak granic. Dzisiaj większość Polaków już nawet nie pamięta, że pierwowzorem dzisiejszych gołąbków z mięsem były gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można zrobić gołąbki z kaszą i mięsem?

Dzisiaj przetrwały one niemal tylko na naszych stołach w okresie Bożego Narodzenia. Niesłusznie. Kasza gryczana w gołąbku, świetnie sprawdzi się także w duecie z mięsem.

Żeby jeszcze bardziej podkręcić smak gołąbków, możecie wykorzystać patent naszej czytelniczki, pani Joli. Chodzi o wykorzystanie do farszu na gołąbki aż dwóch kasz w miejsce ryżu. Kasza gryczana nada farszowi zdecydowany, palony posmak, z kolei kasza jęczmienna sprawi, że będą odrobinę delikatniejsze. By jeszcze poprawić smak farszu, można dodać do niego odrobinę pokrojonych drobno suszonych pomidorów.

Przepis na gołąbki z 2 kaszami

Składniki:

  • Ok. 70 dag łopatki wieprzowej
  • 10 dag kaszy gryczanej
  • 10 dag kaszy jęczmiennej
  • Opcjonalnie - suszone pomidory w oleju
  • Jajko
  • Cebula
  • Smalec
  • Średnia główka kapusty
  • Sól
  • Pieprz
  • Szklanka bulionu

Przygotowanie:

  1. Z kapusty ściągnijcie wierzchnie, twarde liście, a także wytnijcie z niej głąb.
  2. Obgotujcie kapustę w wodzie i oddzielajcie kolejne liście na talerz.
  3. Z miękkich liści odkrawajcie twarde, białe części z wierzchu liści.
  4. W dwóch garnkach ugotujcie kasze. Należy je przed ugotowaniem posolić. Podczas gotowania nie mieszajcie obu kasz – pozwólcie, by spokojnie wchłonęły wodę w czasie gotowania pod przykryciem i stały się miękkie.
  5. Mięso zmielcie w razie potrzeby w maszynce.
  6. Obraną i pokrojoną cebulę delikatnie podsmażcie na patelni z odrobiną smalcu.
  7. Wymieszajcie mięso z ostudzoną cebulą, jajkiem, solą i pieprzem, a także z ugotowanymi kaszami.
  8. Zawijajcie gołąbki w liście kapusty i wykładajcie nimi prodiż lub naczynie żaroodporne.
  9. Na ułożonych gołąbkach ułóżcie niezużyte liście kapusty, by chronić górną warstwę gołąbków przed przypaleniem.
  10. Zalejcie gołąbki bulionem i pieczcie lub gotujcie na małym ogniu przez ok. dwie godziny w temp. 160 st. C.
  11. Podawajcie z sosem pomidorowym.
Gołąbki z ziemniakami i boczkiem. Przepis na domowy obiad
AdobeStock
Newsy
Gołąbki po litewsku. Prosty przepis na smaczny obiad
Gołąbki po litewsku to interesująca alternatywa dla tradycyjnych polskich gołąbków. W tych litewskich do farszu dodaje się leśne grzyby i kaszę gryczaną. Wypróbujcie ten przepis, jeśli macie ochotę na gołąbki w innej wersji.

Gołąbki litewskie to gołąbki z leśnymi grzybami. Tradycyjne polskie gołąbki  robi się z półmięsnego farszu zawiniętego w rolki białej kapusty ( najlepsza kapusta na gołąbki jest płaska), ugotowanej wcześniej w osolonej wodzie. W najstarszych przepisach na gołąbki znajdziemy zmielone mięso wieprzowe, ugotowany na sypko biały ryż  lub kaszę oraz dodatki – cebulę i przyprawy. A co powiecie na gołąbki litewskie z dodatkiem leśnych grzybów? Przepis na gołąbki po litewsku Gołąbki po litewsku to doskonała alternatywa dla zwykłych polskich gołąbków. Wyróżnia je 1 składnik, a mianowicie suszone leśne grzyby (z pozostałych ugotujcie  zupę z suszonych grzybów ). Zróbcie gołąbki w takiej wersji, a już nigdy nie będziecie chcieli robić ich inaczej. Smakują naprawdę wyśmienicie! Składniki: główka kapusty 100 g kaszy gryczanej 2 żółtka 2 cebule 50 g grzybów suszonych 200 g wieprzowiny bez kości 1 łyżka tłuszczu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, wyciąć głąb, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, obgotować aż liście zmiękną. Następnie kapustę wyjąć, liście pooddzielać, ściąć grube nerwy uważając, by nie uszkodzić liści. Grzyby namoczyć, ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Kaszę przebrać, opłukać, zalać szklanką wrzącej osolonej wody, przykryć. Naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze, aż kasza będzie prawie miękka. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z kaszą, grzybami pokrajanymi w paseczki, żółtkami oraz zmielonym mięsem. Doprawić do smaku. Na przygotowanych liściach układać nadzienie, zakładać brzegi...

Gołąbki
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Gołąbki o jakich nawet nie śniliście. Już na sam widok cieknie ślinka
Gołąbki to prawdziwie polska potrawa, którą całe pokolenia rodzin zajadają się od lat. Jak urozmaicić to z pozoru bardzo łatwe danie?

Najczęściej gołąbki kojarzy się z półmięsną potrawą z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty głowiastej. Równie pyszna wersja gołąbków może mieć nieco bardziej orientalne, wegetariańskie podłoże.  Czym nadziewać gołąbki? Tradycyjnymi składnikami farszu są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza oraz inne dodatki, jak np. cebula, grzyby i przyprawy. Istnieją także inne warianty nadzienia, np. z mięsem drobiowym, baraniną lub bez mięsa. Przed podaniem, gołąbki najczęściej dusi się lub smaży na tłuszczu.  Na Kresach znane są też pieczone gołąbki zawijane w kwaszone liście kapusty, podawane głównie jako potrawa wigilijna. Na Wigilię robione są z farszem z kaszy gryczanej, natomiast w ciągu roku, farszem może być mięso mielone z kaszą gryczaną lub ryżem.  Gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej Dzięki rozpowszechnionej uprawie kapusty w tych regionach, były w wiekach minionych często potrawą biedniejszych warstw ludności. Dziś trafiają także na wykwintne stoły, a możliwości ich przygotowywania nie mają właściwie końca.  Gołąbki z niecodziennym i bardzo pożywnym farszem Jeśli macie ochotę na odrobinę egzotyki w kuchni i gołąbki utrzymane w arabskim stylu, podpowiadamy przepis, który warto wypróbować przy najbliższej okazji.  Do ich wykonania używa się ciecierzycy i kaszy jaglanej. Dzięki tym dwóm składnikom, wasze danie będzie pożywne i w pełni wegetariańskie.  Składniki: kapusta średniej wielkości  3, 5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 3,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej kasza jaglana  3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule  6 ząbków czosnku  3 łyżki puree z pieczonej dyni  3...

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA/YouTube
Newsy
Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie
Nie farsz czyni tę potrawę wyjątkową, ale inna rzecz, na którą nawet byście nie wpadli. Próbowaliście kiedyś zrobić tak gołąbki?

Gołąbki z młodej kapusty to jedno z najsmaczniejszych dań, jakie można przygotować o tej porze roku. A próbowaliście na przykład gołąbki… opanierować? Brzmi niezwykle, ale właśnie taki sposób przyrządzenia tej potrawy proponuje Tomasz Strzelczyk. Zobaczcie, jak popularny kucharz robi swoje gołąbki z młodej kapusty. Przepis na panierowane gołąbki z młodej kapusty Do przygotowania gołąbków z przepisu Tomasza Strzelczyka będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 główka młodej kapusty około 3 torebki mieszanki kasz lub ryżu (lub 250 g) 40 dag pieczarek 3 jajka 2 cebule 2 ząbki czosnku tymianek bułka tarta sól pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od ugotowania kaszy. Tomasz wykorzystał mieszankę kasz, w której znajdziecie kaszę gryczaną, bulgur, soczewica, pszenica, suszone pomidory oraz pestki dyni. Możecie wykorzystać też zwykłą kaszę lub ryż bez dodatków. Zalejcie wodą tak, by jej powierzchnia znajdowała się około 1,5 centymetra nad kaszą i ugotujcie. Po ugotowaniu kasza powinna być gęsta i kleista. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę, a ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę. Pieczarki dokładnie umyjcie, a następnie zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach.  Na rozgrzanym oleju podsmażcie pieczarki. W dużym garnku zagotujcie wodę, wytnijcie głąb kapusty i sparzcie we wrzątku - nie powinno to trwać dłużej, niż 15 minut. Gdy sok z pieczarek odparuje, dodajcie do nich pokrojoną cebulę oraz tymianek i zamieszajcie. Po chwili dodajcie czosnek, sól i pieprz.  Kiedy całość się usmaży, wymieszajcie pieczarki, cebulę i czosnek z ugotowaną kaszą. Wyjmijcie kapustę z garnka, oddzielcie liście....

Mrożenie gołąbków
Newsy
Zamrażacie surowe czy ugotowane gołąbki? 1 z tych metod sprawi, że będą nadawały się do kosza
Ten błąd może was dużo kosztować! Na pewno nie chcecie wyrzucać całej partii gołąbków…

Zamrażanie potraw jest świetną metodą na usprawnianie gotowania. Raz zrobiona potrawa, może potem służyć na wiele obiadów. Gotowe jedzenie w zamrażarce uratuje was w bardziej zabiegany dzień albo sprawi, że szybko będziecie mogli spełnić swoją zachciankę na jakieś danie, bez konieczności jego gotowania i długiego stania w kuchni. Gołąbki Gołąbki to potrawa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Pyszny mięsny lub półmięsny farsz, zawinięty w obgotowane liście kapusty. W skład gołąbków najczęściej wchodzą: Mielone mięso (najczęściej wieprzowe, ale spotyka się też drobiowe, wołowe lub mieszane) Ryż lub kasza (na przykład kasza gryczana lub jęczmienna) Cebula Grzyby Przyprawy Inne ciekawe dodatki przy innych wariantach gołąbków Po ciasnym owinięciu gołąbków w liście kapusty, są one najczęściej podduszane lub smażone. Gołąbki najczęściej jada się z sosem: pomidorowym lub grzybowym. Dostosujcie przepis do siebie Trudno znaleźć osobę, która nie lubi gołąbków. To potrawa, którą łatwo dostosować do gustu gości lub domowników. W gołąbkach można: Wymieniać typ mięsa mielonego, a nawet je pomijać i zamienić a inny dobrze przyprawiony farsz Przygotować je z różnym rodzajem ryżu lub kaszy i sprawić tym, że zupełnie zmienią smak Dodawać do farszu ciekawe dodatki smakowe jak np. pieczarki lub grzyby leśne Podawać gołąbki z różnorodnymi sosami, nie tylko tym tradycyjnym, pomidorowym Przyprawiać je na różny sposób dostosowując do preferencji Zawijać je w kapustę białą, pekińską lub nawet kiszoną! Opcji jest mnóstwo. Potrawa przez to jest bardzo rozchwytywana. Nic dziwnego, że przygotowując gar gołąbków, chcielibyście zachować je jak najdłużej. Mrożenie...