Według tradycyjnej receptury, w rosole powinno znaleźć się dobrej jakości mięso, najlepiej z kury, oraz warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Nie można również zapomnieć o przyprawach – soli, pieprzu, kurkumie, imbirze oraz suszonej pietruszce.
Jeśli dopiero raczkujecie w kuchni, zachęcamy do zapoznania się z przepisem na rosół według Anny Lewandowskiej, który znajdziecie tutaj. Okazuje się jednak, że nawet tę recepturę można nieco ulepszyć, dodając pod koniec gotowania jeden składnik. Mowa tu oczywiście o jajku.
Rosół z jajkiem
Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło wam się próbować rosołu w takim niecodziennym wydaniu, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Dzięki temu dodatkowi zupa zyskuje zupełnie nowy smak, a na dodatek jest bardziej aksamitna. Z pewnością zasmakuje nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.
Tak naprawdę do rosołu z jajkiem nie musicie już dodawać makaronu. Ten składnik doskonale go imituje. Jeśli jednak uwielbiacie kluski i chcecie zapełnić swoje brzuchy na wiele godzin, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w zupie umieścić tak jak zawsze makaron.
Zobacz także:
Przepis na rosół z jajkiem
Będziecie potrzebować
- 2 litrów przygotowanego wcześniej rosołu
- 3 jajek
- 3 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczki masła
- 1 świeżej natki pietruszki
Przygotowanie
- W dużym garnku umieśćcie ugotowany wcześniej bulion wraz z mięsem i warzywami (najlepiej będzie jeśli je rozdrobnicie). Całość podgrzejcie.
- W niewielkiej miseczce umieśćcie jajka, mąkę pszenną oraz masło, a następnie połączcie składniki. Najlepiej to zrobić przy pomocy widelca, rózgi kuchennej lub specjalnej, kuchennej trzepaczki.
- Kiedy bulion będzie wrzeć, zacznijcie do niego wlewać przygotowaną wcześniej jajeczną mieszankę. Musicie to robić bardzo powoli, pamiętając jednocześnie o tym, by cały czas mieszać wywar. Inaczej z zupy zrobi wam się jajecznica i wszystko pójdzie na marne.
- Tak wzbogacony rosół trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 3 minut.
- W tym czasie posiekajcie drobno świeżą natkę pietruszki i posypcie nią wyłożoną na talerze zupę.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl