rosół z jajkiem przepis
Gotujmy.pl/BozenaMatuszczyk
Newsy

Dodajcie 1 składnik pod koniec gotowania rosołu, a padniecie z wrażenia. Takiej wersji na pewno nie próbowaliście

Choć rosół to tradycyjna, polska potrawa, w każdym domu gotuje się go nieco inaczej. Jedni przyrządzają tę zupę z dodatkiem świeżej natki pietruszki, inni wkładają do wywaru pomidora, a jeszcze kolejni dodają pod koniec gotowania… jajko.

Według tradycyjnej receptury, w rosole powinno znaleźć się dobrej jakości mięso, najlepiej z kury, oraz warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Nie można również zapomnieć o przyprawach – soli, pieprzu, kurkumie, imbirze oraz suszonej pietruszce. 

Jeśli dopiero raczkujecie w kuchni, zachęcamy do zapoznania się z przepisem na rosół według Anny Lewandowskiej, który znajdziecie tutaj. Okazuje się jednak, że nawet tę recepturę można nieco ulepszyć, dodając pod koniec gotowania jeden składnik. Mowa tu oczywiście o jajku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rosół z jajkiem

Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło wam się próbować rosołu w takim niecodziennym wydaniu, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Dzięki temu dodatkowi zupa zyskuje zupełnie nowy smak, a na dodatek jest bardziej aksamitna. Z pewnością zasmakuje nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.

Tak naprawdę do rosołu z jajkiem nie musicie już dodawać makaronu. Ten składnik doskonale go imituje. Jeśli jednak uwielbiacie kluski i chcecie zapełnić swoje brzuchy na wiele godzin, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w zupie umieścić tak jak zawsze makaron.

Zobacz także
Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

suche mielone

Jak zrobić pyszne i soczyste mielone? Dodajcie do mięsa wieprzowego odrobinę tego składnika

Przepis na rosół z jajkiem

Będziecie potrzebować

  • 2 litrów przygotowanego wcześniej rosołu 
  • 3 jajek
  • 3 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczki masła
  • 1 świeżej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. W dużym garnku umieśćcie ugotowany wcześniej bulion wraz z mięsem i warzywami (najlepiej będzie jeśli je rozdrobnicie). Całość podgrzejcie.
  2. W niewielkiej miseczce umieśćcie jajka, mąkę pszenną oraz masło, a następnie połączcie składniki. Najlepiej to zrobić przy pomocy widelca, rózgi kuchennej lub specjalnej, kuchennej trzepaczki.
  3. Kiedy bulion będzie wrzeć, zacznijcie do niego wlewać przygotowaną wcześniej jajeczną mieszankę. Musicie to robić bardzo powoli, pamiętając jednocześnie o tym, by cały czas mieszać wywar. Inaczej z zupy zrobi wam się jajecznica i wszystko pójdzie na marne.
  4. Tak wzbogacony rosół trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 3 minut.
  5. W tym czasie posiekajcie drobno świeżą natkę pietruszki i posypcie nią wyłożoną na talerze zupę.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Czy rosół można ugotować na mięsie prosto z zamrażarki?
Adobe Stock
Newsy
Czy rosół można ugotować na mięsie prosto z zamrażarki?
Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy rosół ugotowany na zamrożonym mięsie wyjdzie smaczny? Odpowiadamy!

Rosół to niewątpliwie klasyk polskiej kuchni. Aromatyczny bulion mięsno-warzywny gości bardzo często na stołach Polaków i jest uwielbiany przez naszych rodaków w każdym wieku. Każde gospodarstwo domowe ma zazwyczaj swój sprawdzony przepis na rosół, który jest najsmaczniejszy. Jest jednak wiele trików i sposobów na dopracowanie receptury bulionu. Sprawdźcie, jakie jest najlepsze mięso do rosołu i czy rosół wyjdzie smaczny, jeśli ugotujecie go na mięsie z zamrażarki. Jak ugotować aromatyczny, pyszny rosół? Żeby wasz rosół był przepyszny, musicie przede wszystkim dobrać właściwe składniki. Najczęściej stosowane warzywa do rosołu to: Marchewka Pietruszka Seler Por Niektórzy uważają, że nie ma szans na dobry rosół bez dodatków takich jak: Opalona cebula Lubczyk Kapusta Liście laurowe i ziele angielskie Imbir Jakie mięso do rosołu? Niewątpliwie bohaterem rosołu jest jednak mięso. Jest możliwe ugotowanie aromatycznego warzywnego bulionu, ale nie można nazwać go wtedy rosołem. Rosół gotuje się najczęściej na drobiu, czasem dodatkowo dodaje się do niego wołowinę z kością, a niektórzy uwielbiają rosół ugotowany na baraninie lub jagnięcinie. Dobre mięso w odpowiedniej ilości to gwarancja smacznego rosołu. Czy mięso do rosołu zawsze musi być jednak świeżo kupione w sklepie? Czy można wykorzystać mięso mrożone? Odpowiadamy. Czy można gotować rosół na mrożonym mięsie? Jeśli macie zamrożone mięso dobrej jakości, możecie bez problemu ugotować na nim rosół. Mrożone mięso bardzo dobrze nadaje się do rosołu. Nie wkładajcie jednak zmrożonego mięsa bezpośrednio do wody i nie rozpoczynajcie gotowania. Dobrze, jeśli mięso na rosół odmrozicie wcześniej. Najlepiej...

Rosół wychodzi mętny? Nie zapomnijcie o tych kilku krokach
AdobeStock
Newsy
Rosół wychodzi mętny? Nie zapomnijcie o tych kilku krokach, problem zniknie!
Gotujecie rosół według wskazówek, a mimo to jest mętny? Poznajcie sposoby na zrobienie klarownego rosołu.

Bulion z mięsa i jarzyn to zupa, którą przyrządza się w polskich domach chyba najczęściej. Rosół smakuje doskonale zarówno podany na obiad z makaronem, jak i w formie bazy do innych zup, na przykład jarzynowej , pomidorowej albo pieczarkowej . Bulionu używa się także do przyrządzania sosów albo gulaszu . Jeżeli jesteście jednak miłośnikami klasycznego rosołu z makaronem , na pewno zależy wam na tym, by jego kolor był idealny, a sama zupa była odpowiednio klarowna. Niestety, nie zawsze się to udaje! Poznajcie sposoby na zrobienie dobrego rosołu, a już nigdy nie wyjdzie mętny. Jak zrobić dobry rosół? Każdy kucharz musi wiedzieć, jak zrobić rosół – króla wszystkich zup! Choć jego przygotowanie jest pozornie proste, wiele popełnianych często błędów sprawia, że zupa nie do końca wychodzi. Bardzo ważny jest dobór składników. Rosół nigdy nie będzie smaczny, jeśli użyte mięso jest niskiej jakości lub jest go po prostu za mało! Najlepszy bulion to taki, który gotuje się na dużej ilości mięsa i warzyw . Do rosołu warto użyć korpusu i ćwiartek z kurczaka, szyi indyczej i żeberek wołowych. Warzywa, które muszą się w nim znaleźć to oczywiście marchew, pietruszka, opalona cebula i seler. Polecamy także dodanie do rosołu kilku liści kapusty – dzięki temu smakuje jeszcze lepiej! Sposoby na klarowny rosół Dodaliście wszystkie wymagane składniki, a jednak zupa wyszła mętna i nie zachęca do jedzenia? Dzieje się tak z kilku powodów. Sprawdźcie, jak gotować rosół, by wyszedł klarowny: Mięso do rosołu do zimnej wody – jeśli zależy wam na smacznym wywarze z mięsa, zalewajcie je tylko i wyłącznie zimną wodą. To sprawi, że będzie ono powoli oddawało swój smak i aromat do zupy, a ta wyjdzie smaczniejsza....

Rosół
Gotujmy.pl/Ilonar2301
Newsy
5 sposobów na intensywny smak rosołu. Już nigdy więcej nie sięgniecie po kostkę rosołową
Kostka rosołowa z pewnością nie raz uratowała smak waszej zupy - dzięki niej wywar nabrał odpowiedniego aromatu, a wy nie musieliście się głowić, czego jeszcze w nim brakuje. Sami jednak przyznacie, że dodawanie tego produktu do zupy nie należy do najzdrowszych rozwiązań. Nasze rady sprawią, że już nigdy nie sięgniecie po ten chemiczny dodatek.

Aby wasz rosół nabrał niezwykłego, intensywnego smaku nie musicie go ulepszać sklepową kostką rosołową. Wystarczy, że będziecie się trzymać kilku podstawowych zasad, a efekt i bez jej użycia będzie powalający. Zaufajcie nam, przyrządzenie idealnego bulionu nie należy do skomplikowanych. Wystarczy poświęcić mu trochę czasu. Bowiem nie zawsze droga na skróty jest tą odpowiednią. Jakie mięso i składniki wybrać do gotowania rosołu? Wysokiej jakości mięso to klucz do udanego, esencjonalnego rosołu. Raczej nie znajdziecie go w supermarkecie. Poszukajcie więc w swojej okolicy zaufanych dostawców i wyspecjalizowanych sklepów. Najlepszy bulion wyjdzie wam z połączenia kaczki i kurczaka. Pamiętajcie by w garnku znalazła się tusza, szyjka, uda i skrzydełka. Do gotowania rosołu zapewne najczęściej używacie warzyw w całości, to błąd. Lepiej będzie kiedy je pokroicie. Dzięki podzielonej na części marchewce, pietruszce, porowi, cebuli oraz selerowi zupa zyska słodszy, delikatniejszy i niesamowicie warzywny smak. Kostka rosołowa będzie wam wtedy zbędna. Choć w tradycyjnym przepisie na rosół nie znajdziecie grzybów, warto je w nim umieścić. Bowiem, podobnie jak przypalana cebula, nadają niesamowitego i wyrazistego smaku. Nie bójcie się więc wrzucić do wywaru kilku kapeluszy podgrzybków czy borowików, najlepiej tych, które sami zebraliście. Jak długo gotować rosół? Gotowany w 40 minut rosół nigdy nie będzie dobry. Powinniście dać mu więcej czasu. Najlepiej smakuje po ok. 4 godzinach tak zwanego „pyrkania” czy jak kto woli „mrugania” na wolnym ogniu. Jeśli w tym czasie na jego powierzchni pojawi się szara piana, nie usuwajcie jej. Zdecydowanie lepiej będzie ją posolić, dzięki czemu opadnie na dno, a zupa zachowa wszystkie cenne wartości...

czy moczyć mięso do rosołu
IwonaM / gotujmy.pl
Newsy
Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…
Moczycie mięso do rosołu przed ugotowaniem? Z naszego artykuły dowiecie się, czy ta praktyka ma w ogóle sens.

Rosół to jeden z najbardziej podstawowych dań, które większość z was pewnie nauczyła się przyrządzać już na początku swojej przygody z gotowaniem. Nic dziwnego – w końcu bulion stanowi bazę wielu zup i sosów, dlatego trzeba koniecznie wiedzieć, jak go zrobić! Ilu kucharzy, tyle przepisów i sposobów na ugotowanie rosołu. Jedni mówią, żeby wkładać mięso do zimnej wody, inni, że do ciepłej. Są teorie mówiące, że pierwszą wodę z rosołu trzeba odlać oraz te, które absolutnie zakazują takich praktyk. Jak zrobić rosół idealny i czy rzeczywiście trzeba wcześniej moczyć mięso? Zapraszamy do lektury! Po co moczyć mięso na rosół? Jednym z praktykowanych zwyczajów w gotowaniu rosołu jest moczenie wcześniej mięsa. Niektórzy wkładają porcję rosołową do garnka z zimną wodą nawet na 6-8 godzin przed gotowaniem! Czy robienie tego ma sens? Podobno dzięki temu rosół będzie bardziej klarowny ! Moczenie ma sprawić, że wywar nie stanie się mętny w trakcie gotowania. Inni twierdzą, że po prostu oczyszczają w ten sposób mięso, ponieważ umycie go pod bieżącą wodą nie wystarcza. Można też znaleźć informację, że moczenie mięsa z dodatkiem soli przez kilka godzin ma sprawić, że będzie koszerne – możliwe więc, że to bardzo stary żydowski zwyczaj, pochodzący jeszcze sprzed wojny! Co zrobić, by rosół nie był mętny? Moczenie mięsa do rosołu to tylko jeden ze sposobów, który ma sprawić, że bulion wyjdzie przejrzysty i klarowny. Co jeszcze należy robić, by rosół nie był mętny ? Wydawałoby się, że rosół jest bardzo prostym daniem, jednak ugotowanie idealnego bulionu jest prawdziwą sztuką. Na szczęście w książkach kucharskich można znaleźć mnóstwo porad na ten temat!...