Według tradycyjnej receptury, w rosole powinno znaleźć się dobrej jakości mięso, najlepiej z kury, oraz warzywa – marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Nie można również zapomnieć o przyprawach – soli, pieprzu, kurkumie, imbirze oraz suszonej pietruszce. 

Jeśli dopiero raczkujecie w kuchni, zachęcamy do zapoznania się z przepisem na rosół według Anny Lewandowskiej, który znajdziecie tutaj. Okazuje się jednak, że nawet tę recepturę można nieco ulepszyć, dodając pod koniec gotowania jeden składnik. Mowa tu oczywiście o jajku.

Rosół z jajkiem

Jeśli jeszcze nigdy nie zdarzyło wam się próbować rosołu w takim niecodziennym wydaniu, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości. Dzięki temu dodatkowi zupa zyskuje zupełnie nowy smak, a na dodatek jest bardziej aksamitna. Z pewnością zasmakuje nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.

Tak naprawdę do rosołu z jajkiem nie musicie już dodawać makaronu. Ten składnik doskonale go imituje. Jeśli jednak uwielbiacie kluski i chcecie zapełnić swoje brzuchy na wiele godzin, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w zupie umieścić tak jak zawsze makaron.

Zobacz także:

Przepis na rosół z jajkiem

Będziecie potrzebować

  • 2 litrów przygotowanego wcześniej rosołu 
  • 3 jajek
  • 3 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczki masła
  • 1 świeżej natki pietruszki

Przygotowanie

  1. W dużym garnku umieśćcie ugotowany wcześniej bulion wraz z mięsem i warzywami (najlepiej będzie jeśli je rozdrobnicie). Całość podgrzejcie.
  2. W niewielkiej miseczce umieśćcie jajka, mąkę pszenną oraz masło, a następnie połączcie składniki. Najlepiej to zrobić przy pomocy widelca, rózgi kuchennej lub specjalnej, kuchennej trzepaczki.
  3. Kiedy bulion będzie wrzeć, zacznijcie do niego wlewać przygotowaną wcześniej jajeczną mieszankę. Musicie to robić bardzo powoli, pamiętając jednocześnie o tym, by cały czas mieszać wywar. Inaczej z zupy zrobi wam się jajecznica i wszystko pójdzie na marne.
  4. Tak wzbogacony rosół trzymajcie na ogniu jeszcze przez ok. 3 minut.
  5. W tym czasie posiekajcie drobno świeżą natkę pietruszki i posypcie nią wyłożoną na talerze zupę.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl