Po jesiennym grzybobraniu wasze półki w spiżarni z pewnością uginają się od słoików z marynowanymi i suszonymi grzybami. Koniecznie wykorzystajcie je do zrobienia niezwykle aromatycznej i esencjonalnej zupy grzybowej - rozgrzeje was w chłodne wieczory i przypomni smak jesieni. Warto dodać do niej 1 składnik, który sprawia, że staje się bardzo wyrazista i jeszcze bardziej kremowa. 

Co dodać do zupy grzybowej?

Tym, co odpowiada za wyjątkowy smak zupy grzybowej oraz jej aksamitną i kremową konsystencję jest oczywiście śmietanka oraz… ser pleśniowy. Najlepiej sprawdzi się odmiana typu roquefort (ser z niebieską pleśnią, często sprzedawany pod nazwą ser pleśniowy blue).

Ser wystarczy pod koniec gotowania zupy pokruszyć, dodać do garnka i gotować do momentu, aż się rozpuści. Dzięki niemu zupa grzybowa nabierze bardziej intensywnego smaku i będzie bardzo kremowa. Zobaczcie, jak ją zrobić z poniższego przepisu.

Zobacz także:

Przepis na zupę grzybową z serem pleśniowym

Składniki:

  • 3 litry bulionu warzywnego

  • Ok. 200-300 g sera pleśniowego typu roquefort

  • 100 g grzybów suszonych

  • 1 cebula

  • 150 ml śmietanki 30%

  • 100 ml białego wytrawnego wina

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Wypłuczcie suszone grzyby na sitku. Zalejcie je taką ilością bulionu, by były przykryte i odstawcie na dobę. 

  2. Po tym czasie ugotujcie grzyby do miękkości. Następnie wyjmijcie je z garnka i pokrójcie w paski, a pozostały po gotowaniu wywar wlejcie do garnka, w którym znajduje się reszta bulionu.

  3. Obierzcie cebule, posiekajcie ją drobno, a następnie zeszklijcie na maśle. Dorzućcie pokrojone grzyby i smażcie z cebulą przez kilka minut.

  4. Dosypcie szczyptę mąki i wymieszajcie. Tak powstałą zasmażkę wlejcie do garnka z bulionem warzywnym i gotujcie przez 10 minut.

  5. Do śmietanki wlejcie kilka łyżek gorącego bulionu, wymieszajcie i wlejcie do zupy. Dolejcie 100 ml wina.

  6. Pokruszcie ser i wrzućcie do garnka z zupą. Następnie gotujcie do momentu, aż się rozpuści.

  7. Na końcu doprawcie zupę solą i pieprzem do smaku.