Dodajcie 1 składnik do zupy grzybowej, a wyjdzie jak z restauracji. To sekret szefów kuchni
Flickr
Newsy

Dodajcie 1 składnik do zupy grzybowej, a wyjdzie jak z restauracji. To tajemnica szefów kuchni

Wystarczy wzbogacić zupę grzybową jednym dodatkiem, by natychmiast nabrała wyjątkowego smaku i charakteru. Już zawsze będziecie tak robić.

Po jesiennym grzybobraniu wasze półki w spiżarni z pewnością uginają się od słoików z marynowanymi i suszonymi grzybami. Koniecznie wykorzystajcie je do zrobienia niezwykle aromatycznej i esencjonalnej zupy grzybowej - rozgrzeje was w chłodne wieczory i przypomni smak jesieni. Warto dodać do niej 1 składnik, który sprawia, że staje się bardzo wyrazista i jeszcze bardziej kremowa. 

Co dodać do zupy grzybowej?

Tym, co odpowiada za wyjątkowy smak zupy grzybowej oraz jej aksamitną i kremową konsystencję jest oczywiście śmietanka oraz… ser pleśniowy. Najlepiej sprawdzi się odmiana typu roquefort (ser z niebieską pleśnią, często sprzedawany pod nazwą ser pleśniowy blue).

Ser wystarczy pod koniec gotowania zupy pokruszyć, dodać do garnka i gotować do momentu, aż się rozpuści. Dzięki niemu zupa grzybowa nabierze bardziej intensywnego smaku i będzie bardzo kremowa. Zobaczcie, jak ją zrobić z poniższego przepisu.

Zobacz także
Zamoczcie w tym grzyby, a będą niezwykle smaczne i ugotują się raz-dwa. Wystarczy 1 rzecz

Zamoczcie w tym grzyby, a będą niezwykle smaczne i ugotują się raz-dwa. Wystarczy 1 rzecz

Włóżcie tę przyprawę do słoika z suszonymi grzybami, a mole spożywcze ich nie tkną

Włóżcie tę przyprawę do słoika z suszonymi grzybami, a mole spożywcze ich nie tkną

Przepis na zupę grzybową z serem pleśniowym

Składniki:

  • 3 litry bulionu warzywnego

  • Ok. 200-300 g sera pleśniowego typu roquefort

  • 100 g grzybów suszonych

  • 1 cebula

  • 150 ml śmietanki 30%

  • 100 ml białego wytrawnego wina

  • 2 łyżki masła

  • 1 łyżka mąki

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Wypłuczcie suszone grzyby na sitku. Zalejcie je taką ilością bulionu, by były przykryte i odstawcie na dobę. 

  2. Po tym czasie ugotujcie grzyby do miękkości. Następnie wyjmijcie je z garnka i pokrójcie w paski, a pozostały po gotowaniu wywar wlejcie do garnka, w którym znajduje się reszta bulionu.

  3. Obierzcie cebule, posiekajcie ją drobno, a następnie zeszklijcie na maśle. Dorzućcie pokrojone grzyby i smażcie z cebulą przez kilka minut.

  4. Dosypcie szczyptę mąki i wymieszajcie. Tak powstałą zasmażkę wlejcie do garnka z bulionem warzywnym i gotujcie przez 10 minut.

  5. Do śmietanki wlejcie kilka łyżek gorącego bulionu, wymieszajcie i wlejcie do zupy. Dolejcie 100 ml wina.

  6. Pokruszcie ser i wrzućcie do garnka z zupą. Następnie gotujcie do momentu, aż się rozpuści.

  7. Na końcu doprawcie zupę solą i pieprzem do smaku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pyszna i rozgrzewająca zupa serowa z grzankami. Dodajcie 1 składnik a podkręcicie jej smak
Flickr
Newsy
Pyszna i rozgrzewająca zupa serowa z grzankami. Dodajcie 1 składnik, a podkręcicie jej smak
Szukacie pysznego przepisu na zupę serową z grzankami, która rozpieści wasze podniebienia? Dobrze trafiliście!

Bardzo kremowa, ciepła i rozpływająca się w ustach. Taka właśnie jest kremowa zupa serowa, na którą przepis wam podamy. Jest aromatyczna i przepyszna, idealna by rozpieścić wasze podniebienia. Taka zupa sprawdzi się dobrze na kolację, ale też jako obiad! Dzięki jednemu dodatkowi jest naprawdę sycąca.  O co chodzi? Tym tajemnym składnikiem są kiełbaski. Frankfurterki pokrojone w plasterki świetnie zagrają smakowo wraz zarówno z serkiem topionym, jak i z twardymi serami, które odpowiadają za głęboki aromat całej zupy. Z czym podać zupę serową? Zupa serowa jest bardzo kremowa, gęsta i delikatna. Idealne dodatki do zupy serowej będą więc bardzo chrupiące. Podawajcie ją na przykład z: Ugrillowaną bagietką Pieczywem czosnkowym podpieczonym w piekarniku Domową focaccią Domowymi grzankami z chleba pełnoziarnistego powstałymi dzięki pokrojeniu kromek chleba na kostki i podprażeniu go na suchej patelni. Możecie przyprawić chleb siołami prowansalskimi, tymiankiem lub dodać do niego kilka kropel oliwy. Będzie wtedy bardziej aromatyczny i chrupiący. Chrupiącą ciecierzycą. Weźcie odsączoną ciecierzycę, wymieszajcie ją z przyprawami (słodką papryką, papryką chili, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym) i łyżką oliwy. Wyłóżcie ciecierzycę na blaszce i włóżcie do piekarnika, zostawcie ja tam aż będzie chrupka. Groszkiem ptysiowym Do tej zupy bardzo pasuje też świeży tymianek. Włóżcie gałązkę do bulionu, a nabierze ona jeszcze więcej aromatu i smaku. Przepis na zupę serową z grzankami Składniki: 2 skrzydełka drobiowe Cebula 2-3 kiełbaski-frankfurterki – składnik, który szczególnie podkręca jej smak Włoszczyzna: marchewka, seler, por, pietruszka Ok. 7 różyczek kalafiora 100 g serka topionego Opcjonalnie - tarty cheddar lub inny twardy żółty ser -...

Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
AdobeStock
Newsy
Zupa ogórkowa wg przepisu mamy Karola Okrasy. Wychodzi idealna przez ten trik z masłem
Zupa ogórkowa z ziemniakami to klasyk polskiej kuchni. Jeśli zastanawiacie się jak zrobić zupę ogórkową, skorzystajcie z przepisu samego Karola Okrasy.

Przepis na zupę ogórkową zna każda polska gospodyni. To klasyczne danie z kiszonych ogórków smakuje każdemu i zawsze się sprawdza. Poznajcie przepis Karola Okrasy, który gotując zupę ogórkową wykorzystuje trik swojej mamy na podkręcenie smaku. Sposób na smaczną zupę ogórkową: sekret mamy Karola Okrasy Jak każdy szef kuchni, Karol Okrasa gotowania uczył się od najlepszych – w tym od swojej mamy! W końcu każda mama i babcia ma swoje własne sekrety na przyrządzenie ulubionych dań swoich najbliższych. Okrasa zdradził sposób swojej mamy na zrobienie smacznej zupy ogórkowej – trzeba dodać do niej masła! Karol w garnku rozgrzewa olej, a na to dopiero kładzie kawałki masła. Dzięki użyciu oleju, masło nie będzie się przypalało. Gdy już się rozpuści, smaży na nim warzywa, które później dodaje do zupy. Jeżeli lubicie przepisy Okrasy, to koniecznie wypróbujcie jego kartacze z mięsem oraz śledzie po kaszubsku . Palce lizać! Przepis na zupę ogórkową Karola Okrasy Do przygotowania zupy ogórkowej z przepisu Karola Okrasy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego Ogórki kiszone z wodą (łącznie 500 ml) Pół kilograma ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 150 ml śmietany 18% 50 g masła 1 łyżka sukru Świeży koperek Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie warzywa i obierzcie. Marchewkę, selera, cebulę i pietruszkę pokrójcie drobno, a ziemniaki w grubszą kostkę. Do garnka wlejcie olej i dodajcie masło. Gdy się rozpuści, wrzućcie cebulę i ziemniaki i podsmażcie z dodatkiem soli i pieprzu. Gdy warzywa się podsmażą, dodajcie pietruszkę, selera i marchewkę. Smażcie mieszając od czasu do...

Jak zagęścić zupę i sprawić by była idealnie kremowa? Bez mąki i zasmażki
Flickr
Newsy
Jak zagęścić zupę i sprawić, by była idealnie kremowa? Zrobicie to bez mąki i zasmażki
Zupa to zawsze dobry pomysł na szybki i pożywny obiad. Spróbujcie ją zagęścić w ten sposób, a wyjdzie nie tylko bardziej treściwa, ale również wspaniale kremowa. 

Kiedy nadchodzą nieco chłodniejsze dni, domownicy mają ochotę na bardziej sycące zupy. Niezależnie od tego, czy są one jedynie częścią obiadu, czy całym i jedynym daniem. Zbyt rzadka, wodnista zupa nie znajdzie wówczas uznania w ich oczach.  Jakie są tradycyjne sposoby zagęszczania zup? Każda pani domu ma swój przetestowany sposób na poprawienie gęstości tego posiłku. Zapewne jest to jedna z tradycyjnych metod: Najbardziej popularnym sposobem jest dodanie do zupy rozrobionej w wodzie mąki.   Można też zagęścić ją przy użyciu zasmażki. Zasmażka to też mąka, ale przygotowana na bazie masła.  Dodanie gęstej śmietany sprawi, że zupa nie tylko zyska na gęstości, ale i na smaku.  Żółtko to również dobry sposób na poprawę konsystencji. Trzeba jednak pamiętać, że po jego dodaniu zupy nie można już gotować.  Ugotowane i rozgniecione warzywa, jak również kasze i płatki owsiane wspaniale nadają się do tego zadania. Te sposoby są nie tylko skuteczne, ale i bardzo zdrowe.  Jak zagęścić zupę przy pomocy serów?  Robicie pożywną zupę i… wychodzi zbyt rzadka. Zdarza się to każdemu. Jest na to sposób, który nie tylko podniesie jej wartość odżywczą, ale również podbije smak i sprawi, że będzie aksamitna i kremowa.  To bardzo prosta i jakże smaczna metoda zagęszczenia zup. Doskonale sprawdzi się tutaj serek mascarpone jako dodatek do delikatnych zup o kremowej konsystencji, a także serki topione, które nie tylko zagęszczą waszą zupę, ale podniosą jej walory smakowe.  W przypadku tych dwóch rodzajów sera postępujecie podobnie jak ze śmietaną. Do osobnego naczynia, np. kubka, wlejcie kilka łyżek zupy, lekko ostudźcie i dodajcie trochę sera. Wszystko dokładnie wymieszajcie, aby powstała jednolita,...

żurek przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajecie do żurku chrzan na początku czy pod koniec gotowania? Jedna z tych metod fatalnie wpływa na jego smak
Lubicie żurek z chrzanem? Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, dowiedzcie się jak poprawnie doprawić zupę chrzanem.

Tradycyjny staropolski żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole! Z dodatkiem dwóch rodzajów kiełbas i chrzanu smakuje fenomenalnie. A czy wiecie, jak należy dodawać chrzan do żurku ? Dowiedzcie się z poniższego przepisu jak doprawiać tę zupę, by wyszła idealna w smaku. Przepis na staropolski żurek z chrzanem Do przygotowania pysznego żurku po staropolsku, potrzebny wam będzie ostry chrzan i składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra zakwasu na żurek 1,5 litra bulionu warzywnego 200 g boczku 3 białe kiełbasy parzone 1 kiełbasa śląska Garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 cebula 3 łyżki chrzanu Pół szklanki śmietany 30% Majeranek Sól Przygotowanie: Suszone grzyby włóżcie do naczynia, zalejcie gorącą wodą i odstawcie na 10 minut. Boczek pokrójcie w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu połóżcie pokrojony boczek i kiełbasę śląską. Podsmażcie ją z obu stron. Gdy mięso będzie gotowe, włóżcie je do garnka z gotującym się bulionem. Gotujcie dalej na małym ogniu. Cebulę obierzcie i pokrójcie na ćwiartki, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do garnka. Doprawcie majerankiem. Białe kiełbasy ponacinajcie i włóżcie do garnka z wodą. Zagotujcie i gotujcie do miękkości. Kiedy kiełbasy się ugotują, wyciągnijcie je z garnka, ostudźcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do zupy. Ugotujcie 3 jajka na twardo i obierzcie ze skorupek. Odsączcie suszone grzyby z wody i dodajcie do garnka z wywarem. Wlejcie zakwas i zamieszajcie. Jeśli żurek jest już odpowiednio kwaśny, możecie dodać teraz do niego chrzan. Jeśli zrobicie to za wcześnie, to chrzan na niekorzyść zmieni smak zupy! Użyjcie trzech łyżek ostrego chrzanu. Następnie...