Po zjedzeniu zupy ziemniaczanej z kiełbasą i chili żaden mróz wam nie straszny. W końcu taki obiad jest nie tylko niezwykle zdrowy i pożywny, ale również fantastycznie rozgrzewający. Jeśli zostało wam trochę bulionu, koniecznie zabierzcie się za jego przygotowanie.
Przepis na zupę ziemniaczaną z kiełbasą
Będziecie potrzebować
- 2 litrów bulionu
- 300 gramów kiełbasy
- Warzyw: 5 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku
- 1 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżki śmietany
- 1 łyżki oleju
- Świeżej natki pietruszki
- Przypraw: soli, liści laurowych, ziela angielskiego, kminku, chili
Przygotowanie
- Bulion umieśćcie w średniej wielkości garnku i zagotujcie.
- Marchewkę i pietruszkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę.
- Tak przygotowane warzywa wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem umieśćcie w gotującym się bulionie.
- Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażcie aż do zarumienienia. Zawartość patelni przełóżcie do garnka z bulionem.
- Z zimnej wody i mąki stwórzcie zawiesinę, a następnie dodajcie ją do gotującej się zupy. Po ok. 2 minutach całość doprawcie solą oraz chili, zamieszajcie i zdejmijcie garnek z ognia.
- W niewielkim pojemniku umieśćcie chochlę gorącej zupy i dodajcie do niej śmietanę. Całość dokładnie wymieszajcie i połączcie z resztą wywaru.
- Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gotowe!
Źródło: gotujmy.pl