Po zjedzeniu zupy ziemniaczanej z kiełbasą i chili żaden mróz wam nie straszny. W końcu taki obiad jest nie tylko niezwykle zdrowy i pożywny, ale również fantastycznie rozgrzewający. Jeśli zostało wam trochę bulionu, koniecznie zabierzcie się za jego przygotowanie.

Przepis na zupę ziemniaczaną z kiełbasą

Będziecie potrzebować

  • 2 litrów bulionu
  • 300 gramów kiełbasy
  • Warzyw: 5 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżki śmietany
  • 1 łyżki oleju
  • Świeżej natki pietruszki
  • Przypraw: soli, liści laurowych, ziela angielskiego, kminku, chili

Przygotowanie

  1. Bulion umieśćcie w średniej wielkości garnku i zagotujcie.
  2. Marchewkę i pietruszkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. 
  3. Tak przygotowane warzywa wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem umieśćcie w gotującym się bulionie.
  4. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażcie aż do zarumienienia. Zawartość patelni przełóżcie do garnka z bulionem.
  5. Z zimnej wody i mąki stwórzcie zawiesinę, a następnie dodajcie ją do gotującej się zupy. Po ok. 2 minutach całość doprawcie solą oraz chili, zamieszajcie i zdejmijcie garnek z ognia.
  6. W niewielkim pojemniku umieśćcie chochlę gorącej zupy i dodajcie do niej śmietanę. Całość dokładnie wymieszajcie i połączcie z resztą wywaru.
  7. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl