zupa ziemniaczana przepis
Gotujmy.pl/Agnieszka Rec
Newsy

Dodajcie 1 składnik do tej ziemniaczanej zupy z kiełbasą, a zachwycicie całą rodzinę. Będą chcieli dokładkę

Niezwykle prosta w przyrządzeniu zupa ziemniaczana najlepiej smakuje z... dodatkiem chili. Ta przyprawa sprawi, że danie niesamowicie rozgrzeje was od środka. Przepis jest dziecinnie prosty. Wszystkie potrzebne składniki na pewno macie w swojej kuchni.

Po zjedzeniu zupy ziemniaczanej z kiełbasą i chili żaden mróz wam nie straszny. W końcu taki obiad jest nie tylko niezwykle zdrowy i pożywny, ale również fantastycznie rozgrzewający. Jeśli zostało wam trochę bulionu, koniecznie zabierzcie się za jego przygotowanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na zupę ziemniaczaną z kiełbasą

Będziecie potrzebować

  • 2 litrów bulionu
  • 300 gramów kiełbasy
  • Warzyw: 5 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżki śmietany
  • 1 łyżki oleju
  • Świeżej natki pietruszki
  • Przypraw: soli, liści laurowych, ziela angielskiego, kminku, chili

Przygotowanie

  1. Bulion umieśćcie w średniej wielkości garnku i zagotujcie.
  2. Marchewkę i pietruszkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. 
  3. Tak przygotowane warzywa wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem umieśćcie w gotującym się bulionie.
  4. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajcie pokrojoną w plasterki kiełbasę i smażcie aż do zarumienienia. Zawartość patelni przełóżcie do garnka z bulionem.
  5. Z zimnej wody i mąki stwórzcie zawiesinę, a następnie dodajcie ją do gotującej się zupy. Po ok. 2 minutach całość doprawcie solą oraz chili, zamieszajcie i zdejmijcie garnek z ognia.
  6. W niewielkim pojemniku umieśćcie chochlę gorącej zupy i dodajcie do niej śmietanę. Całość dokładnie wymieszajcie i połączcie z resztą wywaru.
  7. Na koniec dodajcie posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

sałatka imprezowa przepis
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Nie obejdzie się bez niej żadna polska domówka. Goście będą błagać o przepis na tę sałatkę
Polska domówka to impreza, na której jak nigdzie królują sałatki. Ich przyrządzenie jest przecież banalnie proste i szybkie, a użyte składniki zazwyczaj są bardzo sycące. Najlepiej wypadają te z dodatkiem kurczaka. Dlatego też udostępniamy wam ten genialny przepis!

Jak to mówią „gość w dom, Bóg w dom”. W imię tej zasady polskie rodziny należą do bardzo gościnnych. Panie domu najczęściej już od progu proponują swoim gościom herbatę, kawę, ciasteczko lub inne przysmaki.  Podczas niemniej chętnie urządzanych domówek królują z kolei sałatki. Trzeba jednak ogromnej wyobraźni, by za każdym razem wymyślić na nie kilka nowych przepisów. Spieszymy więc z pomocą. Przepis na imprezową sałatkę Będziecie potrzebować 2 piersi z kurczaka 200 gramów ryżu Warzywa: 1 duża cebula, 1 czerwona papryka, 1 papryczka chili, 1 brokuł, 2 ogórki konserwowe. 1 cytryna Natka pietruszki Olej Sos sojowy Przyprawy: sól, pieprz, curry Przygotowanie Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie w kostkę i umieśćcie w średniej wielkości misce. Dodajcie ok. 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju, pieprz oraz curry. Całość zamieszajcie i wstawcie do lodówki na ok. 1 godzinę. Ryż wraz z wodą i solą umieśćcie w niewielkim garnku i gotujcie zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (będzie się ona nieco różnić w zależności od rodzaju ryżu).  Papryczkę chili oraz natkę pietruszki umyjcie, a następnie bardzo drobno posiekajcie. Kiedy ryż ostygnie dodajcie do niego skórkę oraz sok z połowy wyparzonej cytryny, 1 łyżkę oleju oraz posiekaną papryczkę i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie sokiem z pozostałej połówki cytryny oraz posypcie ½ łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie. Czerwoną paprykę umyjcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie w kostkę. Podobnie zróbcie z ogórkami...

grochówka Ewy Wachowicz przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Perfekcyjny przepis na treściwą grochówkę Ewy Wachowicz. Doprawia ją tą 1 nietypową przyprawą
Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna od lat związana z programami o tematyce kulinarnej, Ewa Wachowicz, podzieliła się swoim przepisem na przepyszną i treściwą grochówkę. Jej smak zachwyci każdego.

Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że podczas coraz zimniejszych dni nie ma nic cenniejszego od talerza gorącej zupy. Tego typu potrawy nie tylko zapełniają na dłużej nasze brzuchy, ale również sprawiają, że jest nam cieplej.  Do najbardziej rozgrzewających zup zalicza się nie tylko rosół, gulaszową czy krem z pieczonej papryki, ale również grochówkę. Ta z przepisu Ewy Wachowicz smakuje naprawdę wybornie. Koniecznie spróbujcie odwzorować tę prostą recepturę. Co jest sekretem smaku grochówki naszej byłej miss? Tę tajemnicę upatrujemy w wędzonej papryce. Polskie gospodynie wciąż ostrożnie podchodzą do tej przyprawy, która jednak potrafi wnieść naprawdę całą masę smaku do tego typu dań jak właśnie grochówka. Uważajcie jedynie, by nie pomylić w sklepie torebki z wędzoną papryką z tą ostrą czy słodką!  Spróbujcie sami, a nie pożałujecie! Przepis na grochówkę wg Ewy Wachowicz Będziecie potrzebować: 1 szklanka grochu łuskanego 300 gramów wędzonego boczku 300 gramów kiełbasy  Warzyw: 3 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, pół selera, 6 ząbków czosnku 1 łyżki mąki 1 łyżki smalcu Przypraw: pieprzu, soli, majeranku, wędzonej papryki Przygotowanie: Groch umieśćcie w sitku i przepłuczcie wodą, a następnie przełóżcie do średniej wielkości garnka, zalejcie zimną wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia postawcie garnek na kuchence i zagotujcie jego zawartość. Następnie wymieńcie wodę na świeżą i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie groch aż do miękkości. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, umieśćcie w dużym, czystym garnku i podsmażcie. Po kilku minutach dodajcie do niego pokrojoną w talarki kiełbasę. Wszystkie warzywa obierzcie. Ziemniaki pokrójcie w kosteczkę. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o...

Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad
2milutka/Gotujmy.pl
Newsy
Gołąbki z piekarnika z żółtym serem. Ciekawy przepis na obiad 
Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, która najczęściej przyrządzana jest w sosie pomidorowym i na bazie ryżu i mielonego mięsa. Można jednak wzbogacić to danie o jeden dodatek, który sprawi, że stanie się ono jeszcze lepsze! Z pewnością macie go w lodówce. 

Chociaż ser żółty jest dosyć tłusty, jest on także bogaty w białko, wapń i magnez, dlatego nie należy go unikać – o ile nie jesteście na diecie niskokalorycznej. Przepis na gołąbki z piekarnika z żółtym serem Ta nowoczesna formuła gołąbków z pewnością posmakuje dzieciom i sprawi, że łatwiej przemycicie im zdrową kapustę. Składniki: 0,5 główki białej młodej kapusty 0,5 tuszki z królika 1,5 szklanki ryżu 1 cebula 2-3 łyżki oleju 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżka bułki tartej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka kucharka 1 łyżeczka czubricy czerwonej szczypta chili lub papryki słodkiej do smaku Sos: 3 pomidory obrane ze skórki 1 łyżeczka koncentratu 2 ząbki czosnku szczypta cukru 1 szklanka bulionu rosołowego 3 łyżki oleju 1 łyżka śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej bazylia do smaku Przygotowanie: Ryż ugotujcie na półmiękko (nie rozgotujcie go) i odstawcie do wystygnięcia.  Tuszkę z królika gotujcie aż będzie miękka, obierzcie od kości zimne mięso i zmielcie w maszynce do mięsa.  Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju.  Kapustę obierzcie z wierzchnich liści i pokrójcie w drobną kostkę. Blanszujcie chwilę w osolonym wrzątku i odcedźcie, a następnie wyciśnijcie z wody.  Kapustę przełóżcie do dużej michy i dodajcie mielone mięso, a także zimny, podgotowany ryż, zeszkloną cebulę, bułkę tartą i mannę. Wbijcie jajka, dodajcie sól, pieprz oraz czubricę, a także starty parmezan i przyprawę typu „Kucharek”. Wyróbcie masę rękami.  Przełóżcie do wyłożonej pergaminem dużej blachy lub na dwie mniejsze....

karola okrasa żurek
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie Karola Okrasy. Dodajcie białą kiełbasę i 1 nietypowy składnik
Klasyczny żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Karol Okrasa lubi zaskakiwać swoich odbiorów, więc postanowił nieco odmienić tradycyjny przepis na zupę i przygotował go z tajemniczym dodatkiem, który zdecydowanie odmienia smak dania. Koniecznie musicie go ugotować z tego przepisu. Goście będą zachwyceni!

Żurek to jest to, czego nie może zabraknąć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Jest nieodłączną częścią tradycji świąt. Przygotowany na bazie zakwasu, zazwyczaj jest podawany z białą kiełbasą oraz ugotowanym na twardo jajkiem.  Żurek z tartym chrzanem Karol Okrasa lubi zaskakiwać i urozmaicać tradycyjne przepisy. Tym razem nie mogło być inaczej. Do żurku przyrządzonego na bazie bulionu oraz zakwasu, kucharz oprócz tradycyjnej białej kiełbasy dodaje również ziemniaki z dodatkiem tartego chrzanu. Przygotowana w ten sposób zupa zachwyci każdego! Przepis na żurek na zakwasie z białą kiełbasą i chrzanem Składniki: Bulion: 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 g wędzonego boczku w kawałku 1 marchewka 1 seler 1 pietruszka 4 suszone grzyby 4 ziarenka pieprzu ziarnistego 4 liście laurowe Ziemniaki: 5 ziemniaków 2 łyżki tartego chrzanu 2 łyżki wazowe bulionu Okrasa: 2 cebule 500 g wędzonego boczku z bulionu olej do smażenia Żurek: bulion 1 marchew z bulionu 4 grzyby z bulionu 2 litry zakwasu na żurek 4 sztuki surowej białej kiełbasy 1 ząbek czosnku szczypta soli szczypta czarnego pieprzu 2 łyżki suszonego majeranku 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% Przygotowanie: Suszone grzyby zalejcie wrzątkiem i moczcie je przez 20 minut. Boczek przełóżcie do większego garnka, zalejcie go zimną wodą, a następnie zagotujcie. Gdy pojawią się szumowiny, zdejmijcie je łyżką cedzakową. W międzyczasie obierzcie marchew, pietruszkę, seler, czosnek oraz cebulę. Ostatnią opalcie nad ogniem bądź przypieczcie w piekarniku. Wszystko dodajcie wraz z namoczonymi grzybami do gotującej się wody z boczkiem. Całość gotujcie do miękkości warzyw. Ugotowany i ostudzony wywar odcedźcie. Na bok...