Dodajcie 1 składnik do ciasta na omlet, a wyjdzie jędrny i puchaty
AdobeStock
Newsy

Dodajcie składnik za 1 zł do ciasta na omlet. Wyjdzie jędrny i puchaty

Omlet mięciutki jak marzenie uda się, gdy dodacie do niego ten składnik - i wcale nie chodzi o mąkę.

Lubicie śniadania na słodko? Jedną ze smaczniejszych propozycji na ten posiłek są omlety podane ze słodkimi dodatkami, na przykład dżemem i jogurtem. To pyszne, sycące śniadanie, które przyrządza się bardzo szybko.

Jeśli zależy wam na tym, by omlety wyszły puchate jak chmurka i mięciutkie, dodajcie do nich jeden składnik zamiast mąki. Chodzi tutaj o zwykły budyń w proszku - idealnie spulchni omlety i nada im przyjemnego smaku (w zależności od tego, jaki budyń wybierzecie). Wypróbujcie sprawdzony przepis na te pyszności. 

Przepis na omlety z budyniem

Składniki:

  • 3 jajka

  • 3 łyżki mleka

  • 2 łyżki budyniu (proszku)

  • sól

  • olej do smażenia 

Zobacz także
Lany omlet bez grama tłuszczu. Można się nim zajadać do woli

Lany omlet bez grama tłuszczu. Można zajadać się nim do woli. Od tego nie przybędzie wam w boczkach

 Legendarny omlet Julii Child. Cała tajemnica opiera się na odpowiednim ruchu ręką

Legendarny omlet Julii Child. Wyjdzie tylko przy odpowiednim poruszaniu patelnią podczas smażenia

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od oddzielenia żółtek od białek. Białka umieśćcie w większej miseczce i ubijcie je na sztywną pianę. Warto dodać do nich szczyptę soli lub odrobinę octu, by piana lepiej się ubijała. 

  2. Do drugiej miski, w której znajdują się żółtka, wlejcie 3 łyżki mleka oraz wsypcie 2 czubate łyżki budyniu w proszku. Najlepiej sprawdzi się smak śmietankowy lub waniliowy - są neutralne i dobrze komponują się z dodatkami, z którymi później podacie omlety. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by poeksperymentować. Jeśli chcecie, użyjcie budyniu o innym smaku, np. czekoladowym czy malinowym. Wymieszajcie.

  3. Następnie, do masy powoli dodawajcie łyżką pianę z białek i co jakiś czas przemieszajcie delikatnie tak, by połączyła się z resztą składników.

  4. Wylejcie na patelnię nieco oleju. Polecamy rozprowadzić go silikonowym pędzelkiem - dzięki temu patelnia będzie w całości pokryta olejem i jednocześnie nie zużyjecie go zbyt dużo, dzięki czemu omlet nie będzie zbyt tłusty.

  5. Gdy tłuszcz już się rozgrzeje, wlejcie ciasto na patelnię i zmniejszcie ogień. Kiedy spód będzie już złoty, obróćcie omlet na drugą stronę i smażcie jeszcze kilka minut.

I gotowe! Omlety doskonale pasują zarówno oprószone po prostu cukrem pudrem, jak i podane z innymi, słodkimi dodatkami. Dobrze komponują się z frużeliną, bitą śmietaną czy domową polewą czekoladową. Smacznego! 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wszyscy dodają ten 1 składnik do naleśników. Omlet też z nim  wyjdzie puszysty i będzie się rozpływał w ustach
Adobe Stock
Newsy
Wszyscy dodają ten 1 składnik do naleśników. Omlet też dzięki niemu wyjdzie bardziej puszysty
Wolicie omlet na słodko czy słono? I taki, i taki musi być przede wszystkim puszysty i delikatny. Wiemy jak go zrobić.

Omlety są uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. To dlatego, że mają przyjemny jajeczny smak, są miękkie i delikatne. Potraficie zrobić taki, który będzie się rozpływał w ustach? Żeby zrobić omlet, który stanie się niezapomniany, trzeba dodać do niego ten jeden składnik znany z przygotowywania naleśników. Jak przygotować najlepsze ciasto na omlet? Choć wykonanie naleśników wcale nie jest prostsze i szybsze niż usmażenie omletu, samo ciasto naleśnikowe można zrobić łatwiej i z tańszych składników. Jest jednak pewien składnik, który dodany i do naleśników i do omletu, poprawi smak, puszystość i delikatność obu placków. To woda gazowana. Dodanie kilku łyżek wody gazowanej do ciasta sprawi, że omlet będzie lepiej napowietrzony, wyższy, delikatniejszy i bardziej puszysty. Dlatego przygotowując ciasto na omlet nigdy nie omijajcie tej pozycji. Przykładowy przepis na doskonały omlet Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 4-5 łyżeczek wody gazowanej Szczypta soli Szczypta cukru Olej do smażenia Przygotowanie: Oddzielcie białka od żółtek, dodajcie sól i ubijcie białka na sztywną pianę. Do żółtek wlejcie wodę gazowaną, wymieszajcie u dodajcie do ubitych białek. Miksujcie przez chwilę, po czym zacznijcie stopniowo dodawać mąkę. Na patelnie wlejcie olej, przelejcie ciasto i smażcie na małym ogniu 2-3 minuty. Po tym czasie przewróćcie placek na drugą stronę np. z pomocą talerza i smażcie kolejne 2 minuty. Jeśli smażycie omlet z dodatkami, dodajcie je do ciasta, wymieszajcie i całość wlejcie na patelnię. Czy omlet na słodko i słono robi się inaczej, czy tak samo? Jeśli myślicie, że do słodkich omletów trzeba dodać więcej cukru, a do słonych więcej soli, to się...

Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Newsy
Japońskie naleśniki są mega puszyste. Najlepszy przepis na słodkie śniadanie
Puszyste i delikatne jak chmurka japońskie naleśniki to pyszna przekąska albo pomysł na śniadanie lub obiad. Zachwycą dużych i małych.

Japońskim naleśnikom bliżej do puszystych biszkoptowych omletów albo sufletów niż tradycyjnych naleśników , jakie większość osób przygotowuje w domowym zaciszu. Są bardzo pulchne i dość grube, a ich środek wilgotny i delikatny.  Swoją puszystość zawdzięczają ubitym białkom. Są pyszną propozycją na słodkie śniadanie albo obiad. Do ciasta możecie dodać ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z cytryn albo pomarańczy – dzięki temu naleśniki zyskają nowy smak i aromat. Mocno rosną, w wielu przepisach zaleca się używanie specjalnych metalowych obręczy, dzięki czemu naleśniki japońskie trzymają swój kształt. Podawajcie je od razu po zrobieniu, gorące są najlepsze (w trakcie stygnięcia zaczną opadać). Świetnie smakują podane z bitą śmietaną, syropem klonowym albo świeżymi owocami. Bliżej im do amerykańskich pancakes niż naszych cienkich naleśników. Pamiętajcie, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Przepis na japońskie naleśniki Składniki Niecałe pół szklanki mąki pszennej 3 żółtka 3 łyżeczki cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) 4 łyżki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 białek 5 łyżek cukru (najlepiej drobnego albo cukru pudru) Przygotowanie W czystej i suchej misce ubijcie pianę z białek na sztywno. Możecie dodać szczyptę soli, to przyspieszy proces ubijania. Stopniowo dodawajcie cukier do piany. W drugiej misce dokładnie wymieszajcie mokre składniki: żółtka, olej, mleko oraz cukier. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiejcie do masy. Użyjcie sitka albo specjalnego przesiewacza do mąki. To sprawi, że będzie lepiej napowietrzona, a japońskie naleśniki staną się dzięki temu bardziej puszyste. Dodawajcie po trochu pianę z białek do masy i delikatnie...

Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
Adobe Stock
Newsy
Co zrobić, by masa budyniowa wyszła delikatna i puszysta? Zróbcie 1 rzecz z masłem
W czym tkwi sekret lekkiego ciasta z budyniem? Kluczowe jest przygotowanie masy, a właściwie odpowiednie postępowanie z masłem.

Ciasto z budyniową masą i owocami to smaczny pomysł na prosty, letni deser. Możecie zrobić takie ciasto zupełnie nie używając piekarnika, jeśli zdecydujecie się użyć gotowego biszkoptu. Wystarczy wylać na niego budyniową masę, dodać galaretkę, owoce i gotowe! Sekret delikatnej i sprężystej masy budyniowej tkwi w przygotowaniu masła, które dodaje się na koniec do budyniu. Masło powinno się ucierać odpowiednio długo, nawet przez około 7 minut, by stało się wspaniale puszyste. Jeśli ograniczacie zwykle czas miksowania, masa może wyjść wam zbyt zbita i mało apetyczna. Wykorzystajcie poniższy przepis na przygotowanie letniego ciasta z owocami i budyniem! Przepis na biszkoptowe ciasto z budyniem i truskawkami Do przygotowania delikatnego ciasta z budyniem i owocami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Na biszkopt: 1 szklanka cukru pudru ¾ szklanki mąki pszennej 6 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Na masę: 6 jaj 500 ml mleka 300 g masła 100 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe oraz pół kilograma świeżych truskawek do dekoracji. Przygotowanie:  Najpierw przygotujcie biszkopt. Oddzielcie żółtka od białek i wlejcie białka do miski. Ubijcie je na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie, wciąż ubijając, dodajcie ocet, żółtka, proszek do pieczenia oraz mąkę.  Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Gotową masę wylejcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczcie przez 20 minut.  Następnie do miski wlejcie szklankę mleka, 6 żółtek, mąkę i wymieszajcie wszystko do uzyskania gładkiej...

naleśniki z butelki
Pixabay
Newsy
Naleśniki z butelki to prawdziwy hit sieci. Będą pyszne i przy okazji unikniecie bałaganu w kuchni
Naleśniki w każdej postaci to idealny pomysł na śniadanie bądź kolację. Ich przygotowanie może być jednak nieco czasochłonne. Dzięki temu trikowi przyrządzicie je w kilka chwil i bez zbędnego bałaganu w kuchni. Jak to możliwe? Czytajcie dalej!

Weekendowy poranek kojarzy się głównie z błogim lenistwem, aromatyczną kawą i pysznym jedzeniem. Sobota czy niedziela to dni, kiedy nikt nie musi się śpieszyć. Można przygotować oraz zjeść ulubione śniadanie, na które zazwyczaj nie ma czasu w ciągu tygodnia. Wówczas można zaszaleć z przyrządzaniem dań. Popularną potrawą w tym czasie są naleśniki. Dzięki zastosowaniu jednego patentu, przygotujecie je w kilka chwil, jednocześnie nie robiąc wielkiego bałaganu w kuchni.  Naleśniki wytrawne i na słodko Ciasto na naleśniki jest bardzo uniwersalne. Poprzez to można nadziać je różnymi farszami. Wszystko zależy oczywiście od posiłku, na jaki mają zostać podane. Najczęściej jednak są serwowane na śniadanie, gdyż idealnie komponują się ze słodkimi dodatkami. Oczywiście tutaj jest pełna dowolność. Do najpopularniejszych składników do nadziania naleśników należą, takie jak: biały ser na słodko, dżemy, konfitury, kremy orzechowe, czekolada, świeżymi owocami, pieczarki z żółtym serem czy jajko sadzone na bekonie. W tej kwestii można ulec fantazji, jednak najlepsze są te bez żadnych dodatków, jeszcze ciepłe, prosto z patelni. Wówczas wystarczy tylko szklanka mleka. Szybkie naleśniki bez bałaganu w kuchni Przygotowanie naleśników wymaga użycia blendera, miksera bądź trzepaczki. Wtedy nie robi się tylko hałas, ale i bałagan, gdyż zazwyczaj wszystkie składniki leżą dookoła miski na blacie. Czasami też chce się przyrządzić romantyczne śniadanie do łóżka dla drugiej połówki, jednak odgłos chodzącego sprzętu może nieraz zniszczyć niespodziankę. W tych sytuacjach warto jest poratować się... zwykłą butelką plastikową po wodzie. Unikniecie nie tylko rozsypanej mąki czy rozlanego mleka, ale nie będziecie też hałasować. To szybki sposób na przygotowanie...