
Lubicie śniadania na słodko? Jedną ze smaczniejszych propozycji na ten posiłek są omlety podane ze słodkimi dodatkami, na przykład dżemem i jogurtem. To pyszne, sycące śniadanie, które przyrządza się bardzo szybko.
Jeśli zależy wam na tym, by omlety wyszły puchate jak chmurka i mięciutkie, dodajcie do nich jeden składnik zamiast mąki. Chodzi tutaj o zwykły budyń w proszku - idealnie spulchni omlety i nada im przyjemnego smaku (w zależności od tego, jaki budyń wybierzecie). Wypróbujcie sprawdzony przepis na te pyszności.
Przepis na omlety z budyniem
Składniki:
-
3 jajka
-
3 łyżki mleka
-
2 łyżki budyniu (proszku)
-
sól
-
olej do smażenia
Przygotowanie:
-
Zacznijcie od oddzielenia żółtek od białek. Białka umieśćcie w większej miseczce i ubijcie je na sztywną pianę. Warto dodać do nich szczyptę soli lub odrobinę octu, by piana lepiej się ubijała.
-
Do drugiej miski, w której znajdują się żółtka, wlejcie 3 łyżki mleka oraz wsypcie 2 czubate łyżki budyniu w proszku. Najlepiej sprawdzi się smak śmietankowy lub waniliowy - są neutralne i dobrze komponują się z dodatkami, z którymi później podacie omlety. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by poeksperymentować. Jeśli chcecie, użyjcie budyniu o innym smaku, np. czekoladowym czy malinowym. Wymieszajcie.
-
Następnie, do masy powoli dodawajcie łyżką pianę z białek i co jakiś czas przemieszajcie delikatnie tak, by połączyła się z resztą składników.
-
Wylejcie na patelnię nieco oleju. Polecamy rozprowadzić go silikonowym pędzelkiem - dzięki temu patelnia będzie w całości pokryta olejem i jednocześnie nie zużyjecie go zbyt dużo, dzięki czemu omlet nie będzie zbyt tłusty.
-
Gdy tłuszcz już się rozgrzeje, wlejcie ciasto na patelnię i zmniejszcie ogień. Kiedy spód będzie już złoty, obróćcie omlet na drugą stronę i smażcie jeszcze kilka minut.
I gotowe! Omlety doskonale pasują zarówno oprószone po prostu cukrem pudrem, jak i podane z innymi, słodkimi dodatkami. Dobrze komponują się z frużeliną, bitą śmietaną czy domową polewą czekoladową. Smacznego!