Dodajcie 1 łyżkę tego składnika do sosu ze świeżych grzybów. Od razu wyostrzy jego smak
AdobeStock
Newsy

Dodajcie 1 łyżkę tego składnika do sosu ze świeżych grzybów. Od razu wyostrzy jego smak

Taki sos będzie genialnym dodatkiem do mięs, klusek czy placków. Poznajcie sprawdzony przepis na kremowy sos grzybowy, najlepszy na jesień.

Sezon na grzyby w pełni! Część zbiorów od razu ląduje w suszarce do grzybów lub marynuje się je w słoikach, jednak warto wykorzystać też świeże grzyby od razu do zrobienia z nich śmietanowego sosu.

Pyszny i aromatyczny sos będzie świetnie pasował do większości dań - zarówno do pieczonego mięsa, placków ziemniaczanych, jak i kromki świeżego chleba. Możliwości jest mnóstwo, a że sezon na grzyby jest dość krótki, warto wykorzystać go w pełni i przygotować smaczny sos grzybowy. Zobaczcie, jak go zrobić i jak sprawić, żeby wyciągnąć z niego maksimum smaku. 

Jak przygotować dobry sos grzybowy?

Oczywistym jest, że podstawowym składnikiem smacznego sosu grzybowego są oczywiście grzyby. Najlepsze będą borowiki, ale świetnie sprawdzą się też podgrzybki, kurki, maślaki czy kozaki. Najważniejsze, by były to grzyby jadalne - pamiętajcie, że jeśli nie jesteście pewni niektórych grzybów, nie zbierajcie ich.

Do sosu warto dodać też jedną łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Kwas sprawi, że danie od razu nabierze charakteru, a jego smak będzie dużo wyraźniejszy.

Zobacz także
Nie pukacie w kapelusze znalezionych grzybów? To duży błąd. Tak uzyskacie wiedzę o każdym okazie

Nie pukacie w kapelusze znalezionych grzybów? To duży błąd. Tak uzyskacie wiedzę o każdym okazie

Siostra Anastazja podaje przepis na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik

Przepis siostry Anastazji na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik

Przepis na sos ze świeżych grzybów

Do przygotowania sosu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół kilograma świeżych grzybów

  • 1 cebula

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki masła

  • niecała szklanka słodkiej śmietanki 30%

  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

  • świeży pęczek pietruszki

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki pieprzu 

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie dokładnie grzyby z ziemi, piasku i mchu. Mniejsze okazy pokrójcie na pół, a większe na kawałki o szerokości maksymalnie 3 cm.

  2. Obierzcie cebulę i czosnek. Cebulę poszatkujcie, a czosnek pokrójcie w cienkie plasterki.

  3. Podsmażcie na patelni 3 łyżki masła. Gdy będzie już ciepłe, wrzućcie cebulę i czosnek i smażcie przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dodajcie grzyby i smażcie 20 minut, co jakiś czas mieszając. 

  4. Po tym czasie wlejcie na patelnię śmietankę, dodajcie sól, pieprz i pokrojoną natkę pietruszki. Na koniec wlejcie łyżkę octu jabłkowego i wymieszajcie. 

  5. Całość duście jeszcze przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. I gotowe!

Tak przygotowany sos grzybowy będzie smakował doskonale z plackami ziemniaczanymi, mięsem, makaronem, a także świeżym pieczywem.

Źródło: aniagotuje.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jadacie młodą kapustę na surowo? Mamy przepis na szybką surówkę z kilkoma dodatkami SEO: Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na surówkę z młodej kapusty, rzodkiewki i papryki. Pyszna i zdrowa
Szukacie pomysłu na surówkę do obiadu? Zróbcie ją z młodej kapusty. Będzie smakowała perfekcyjnie, kiedy dodacie do niej kilka ciekawych dodatków i odsączycie ją z nadmiaru wody.

Wiosna i lato kojarzy się ze świeżymi surówkami. Sezon zaczyna się wraz z pierwszymi sałatami masłowymi . Potem przychodzi czas na mizerię i sałatki z pomidorów ze śmietaną. Gdzie tu miejsce na surówkę z młodej białej kapusty? To warzywo kojarzy się raczej z bigosem , zasmażanym dodatkiem do obiadów i mięciutkimi gołąbkami … Tymczasem można przygotować z niego ciekawy, smaczny i pełnowartościowy dodatek do drugiego dania. Kluczem do powodzenia jest odciśnięcie z niej nadmiaru wody. W tym celu poszatkujcie ją drobno, posólcie i odstawcie – powinna w tym czasie puścić nieco płynu. Tak przygotowana kapusta będzie podstawą pysznej surówki. Jej smak podkreśli dodatki – papryka, rzodkiewka i coś w rodzaju dressingu, czyli sosu na bazie śmietany, octu, oleju, a także miodu. Po prostu pycha! Surówka z młodej kapusty z rzodkiewką i papryką Składniki: Ćwierć główki młodej białej kapusty (ok. 30-40 dag) 1 cebula 1 ząbek czosnku Pół czerwonej papryki Kilka rzodkiewek 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego Sól Pieprz Przygotowanie: Kapustę pozbawcie twardszych, wierzchnich liści i umyjcie. Poszatkuje kapustę tak drobno jak to tylko możliwe i przełóżcie do miski. Posypcie solą, wymieszajcie i odstawcie. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie drobno w kostkę. Rzodkiewki umyjcie, osuszcie i pokrójcie w cienkie plasterki. Paprykę umyjcie i pokrójcie w krótkie i cienkie paski. Odciśnijcie kapustę z nadmiaru wody, odsączcie. Przełóżcie wszystko do miski. W innym naczyniu wymieszajcie śmietanę, olej, miód, ocet i pieprz. Wymieszajcie przygotowany sos z pokrojonymi warzywami. Doprawcie do smaku. Podawajcie do obiadu z ziemniakami i z kotletami. Smacznego!...

Kluski śląskie z sosem
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Szybki i najsmaczniejszy na świecie sos do klusek śląskich, pyz i kopytek. Wyliżecie talerze do czysta
Wszelkiego rodzaju kluski aż proszą się o podanie ze smacznym, gęstym, zawiesistym wręcz sosem. Np. przygotowanym na bazie grzybów.

Jeśli dysponujecie świeżymi grzybami lub macie w swoich spiżarkach zapasy suszonych grzybów, koniecznie wykorzystajcie je na gęsty sos do klusek śląskich czy kopytek. Grzyby są tak aromatyczne i bogate w smak, że sos na ich bazie powinien być na tyle prosty, na ile to tylko możliwe. Wszystko po to, by nie przyćmić i nie przytłumić smaku wartościowych grzybów, takich jak na przykład kurki czy borowiki. Wystarczy śmietana lub masło i troszeczkę mąki do zagęszczenia sosu, by cieszyć się fenomenalnym smakiem. Kluski na bazie ziemniaków będą pochłaniały sos, a wy będziecie mogli cieszyć się fantastycznym daniem. Poniżej przedstawimy wam przepis jednej z naszych czytelniczek na sos grzybowy do klusek śląskich. Przepis na sos grzybowy do klusek śląskich i kopytek Składniki: 1-2 garści dowolnych suszonych grzybów Cebula Czosnek 2 łyżki śmietany 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Sól i pieprz Przygotowanie: Grzyby namoczcie w gorącej wodzie. Namoczone grzyby posiekajcie drobno na desce. Nie pozbywajcie się wartościowej wody z moczenia grzybów. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno pokrójcie. Rozpuście na patelni masło i podsmażcie najpierw cebulę, a potem dodajcie do niej czosnek. Wrzućcie na patelnię rozmoczone grzyby wraz z wodą po moczeniu. Duście wszystko razem przez ok. 10 min na średnim ogniu. Gdy duża część wody wyparuje z patelni, dodajcie do sosu śmietanę i doprawcie sos pieprzem i solą. W szklance rozpuście łyżkę mąki pszennej z wodą i zagęśćcie ją swój sos. Podawajcie z kluskami śląskimi, kopytkami lub z pyzami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl

Gołąbki
Gotujmy.pl/buciol78
Newsy
Gołąbki w sosie pieczarkowym to jedno z najlepszych dań obiadowych. Aż ślinka cieknie
Tradycyjnymi składnikami farszu na gołąbki są mielone mięso wieprzowe i ryż lub kasza. Produktem, który wykracza poza tradycję, ale pasuje do gołąbków, są pieczarki. Próbowaliście już takiego połączenia?

Sezon grzybowy już się rozpoczął, a w sklepach i w lasach pojawiły się kurki . Sos grzybowy fantastycznie pasuje do gołąbków. Jeśli zaś nie chcecie jeść grzybów leśnych, zróbcie do nich sos pieczarkowy.  Jak przygotować gołąbki w sosie pieczarkowym? Składniki: 500 g mielonej szynki wieprzowej 1 torebka ryżu paraboiled 10 dużych liści młodej kapusty 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 10 dużych pieczarek 5 łyżek gęstej śmietany 18% świeża natka pietruszki sól i pieprz odrobina przyprawy do mięsa mielonego 2 szklanki rosołu drobiowego 2 łyżki mąki pszennej masło Przygotowanie: Gotowanie zaczynamy od zrobienia farszu. Do miski przekładamy mięso. Dodajemy ugotowany, ostudzony ryż, startą cebulę i przyprawy. Liście kapusty gotujemy w dużym garnku. Kiedy ostygną, na każdy nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.  Gotowe zawiniątka układamy ciasno na spodzie większego garnka. Ewentualnie na liściach kapusty ułożonych na jego dnie.  Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i podsmażamy na nim pieczarki. Gotowe grzyby zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dusimy kilka minut.  Na koniec wlewamy śmietanę. Mieszamy i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy gołąbki tak, by nie wystawały z naczynia.  Całość powinna się dusić około godziny na średnim ogniu. Jeśli sos będzie gęstnieć, wystarczy dolać do niego odrobinę wody. Gotowe gołąbki wykładamy na talerz. Sos zagęszczamy mąką pszenną. Zagotowujemy jeszcze raz. Po kilku minutach sos nadaje się do podlania gołąbków. Zdobimy każdy kilkoma łyżkami powstałego sosu pieczarkowego. Gołąbki można na koniec posypać posiekaną...

Mielone w sosie pieczarkowym
Gotujmy.pl/madzik323
Newsy
Ten cudowny przepis na mielone w sosie podbija sieć. Dodajcie ten składnik, a będą tak pyszne, że jeden garnek nie wystarczy
Szukacie pomysłu na obiad, który zniknie ze stołu w kilka sekund? To danie, któremu nikt nie może się oprzeć!

Wy lub wasi domownicy, jesteście trochę znudzeni tradycyjnymi kotletami mielonymi? Koniecznie musicie poznać ten przepis. To niezwykłe danie zawiera jeden składnik, który podkręca smak do granic możliwości. Możecie od razu zrobić podwójną porcję, zapewniamy, że jedna was nie nasyci. Będziecie chcieli więcej! Mielone w sosie Tradycyjne kotlety mielone oczywiście też są bardzo smaczne, ale nie dorównują smakiem temu przepisowi. Sos bazujący na smażonych pieczarkach niesamowicie podkręca smak mięsa i bardzo do niego pasuje. Dodatek takiego sosu do kotletów to też kulinarna gra teksturami: soczyste, ale chrupiące z wierzchu mięso łączy się z kremowym, jedwabistym sosem pieczarkowym o głębokim smaku bulionu. Dodatek natki pietruszki dodaje mu świeżości, dodatkowego zapachu i pięknie przełamuje szary kolor dania. To danie podane na przykład z kaszą gryczaną i surówką z buraków, na pewno zrobi w waszych domach furorę. Składniki na mięso 1,2 kg łopatki wieprzowej do zmielenia lub mielonej Cebula 2 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, granulowany czosnek Składniki na sos: ok. 3 łyżki oleju Cebula 300 g pieczarek 2 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 18% Przyprawy do smaku Pęczek pietruszki Pół litra bulionu Przygotowanie mielonych w sosie Mięso i cebulę umyjcie i zmielcie w maszynce. Do zmielonego mięsa dodajcie jajka, przyprawy i wyrabiajcie je przez jakiś czas do połączenia składników w jedną masę. Cebulę pokrójcie w kostkę, pieczarki umyjcie i pokrójcie w plasterki.  Na patelni rozgrzejcie olej, zeszklijcie na nim cebulę. Dodajcie pieczarki i smażcie chwilę.  Przyprawcie zawartość patelni.  Do pieczarek i cebuli dodajcie bulion, zagęśćcie go mąką z wodą. Dos śmietany dodajcie...