Sezon na grzyby w pełni! Część zbiorów od razu ląduje w suszarce do grzybów lub marynuje się je w słoikach, jednak warto wykorzystać też świeże grzyby od razu do zrobienia z nich śmietanowego sosu.

Pyszny i aromatyczny sos będzie świetnie pasował do większości dań - zarówno do pieczonego mięsa, placków ziemniaczanych, jak i kromki świeżego chleba. Możliwości jest mnóstwo, a że sezon na grzyby jest dość krótki, warto wykorzystać go w pełni i przygotować smaczny sos grzybowy. Zobaczcie, jak go zrobić i jak sprawić, żeby wyciągnąć z niego maksimum smaku. 

Jak przygotować dobry sos grzybowy?

Oczywistym jest, że podstawowym składnikiem smacznego sosu grzybowego są oczywiście grzyby. Najlepsze będą borowiki, ale świetnie sprawdzą się też podgrzybki, kurki, maślaki czy kozaki. Najważniejsze, by były to grzyby jadalne - pamiętajcie, że jeśli nie jesteście pewni niektórych grzybów, nie zbierajcie ich.

Zobacz także:

Do sosu warto dodać też jedną łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Kwas sprawi, że danie od razu nabierze charakteru, a jego smak będzie dużo wyraźniejszy.

Przepis na sos ze świeżych grzybów

Do przygotowania sosu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół kilograma świeżych grzybów

  • 1 cebula

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki masła

  • niecała szklanka słodkiej śmietanki 30%

  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

  • świeży pęczek pietruszki

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki pieprzu 

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie dokładnie grzyby z ziemi, piasku i mchu. Mniejsze okazy pokrójcie na pół, a większe na kawałki o szerokości maksymalnie 3 cm.

  2. Obierzcie cebulę i czosnek. Cebulę poszatkujcie, a czosnek pokrójcie w cienkie plasterki.

  3. Podsmażcie na patelni 3 łyżki masła. Gdy będzie już ciepłe, wrzućcie cebulę i czosnek i smażcie przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dodajcie grzyby i smażcie 20 minut, co jakiś czas mieszając. 

  4. Po tym czasie wlejcie na patelnię śmietankę, dodajcie sól, pieprz i pokrojoną natkę pietruszki. Na koniec wlejcie łyżkę octu jabłkowego i wymieszajcie. 

  5. Całość duście jeszcze przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. I gotowe!

Tak przygotowany sos grzybowy będzie smakował doskonale z plackami ziemniaczanymi, mięsem, makaronem, a także świeżym pieczywem.

Źródło: aniagotuje.pl