Dodajcie 1 łyżkę tego składnika do sosu ze świeżych grzybów. Od razu wyostrzy jego smak
AdobeStock
Newsy

Dodajcie 1 łyżkę tego składnika do sosu ze świeżych grzybów. Od razu wyostrzy jego smak

Taki sos będzie genialnym dodatkiem do mięs, klusek czy placków. Poznajcie sprawdzony przepis na kremowy sos grzybowy, najlepszy na jesień.

Sezon na grzyby w pełni! Część zbiorów od razu ląduje w suszarce do grzybów lub marynuje się je w słoikach, jednak warto wykorzystać też świeże grzyby od razu do zrobienia z nich śmietanowego sosu.

Pyszny i aromatyczny sos będzie świetnie pasował do większości dań - zarówno do pieczonego mięsa, placków ziemniaczanych, jak i kromki świeżego chleba. Możliwości jest mnóstwo, a że sezon na grzyby jest dość krótki, warto wykorzystać go w pełni i przygotować smaczny sos grzybowy. Zobaczcie, jak go zrobić i jak sprawić, żeby wyciągnąć z niego maksimum smaku. 

Jak przygotować dobry sos grzybowy?

Oczywistym jest, że podstawowym składnikiem smacznego sosu grzybowego są oczywiście grzyby. Najlepsze będą borowiki, ale świetnie sprawdzą się też podgrzybki, kurki, maślaki czy kozaki. Najważniejsze, by były to grzyby jadalne - pamiętajcie, że jeśli nie jesteście pewni niektórych grzybów, nie zbierajcie ich.

Do sosu warto dodać też jedną łyżkę octu jabłkowego lub soku z cytryny. Kwas sprawi, że danie od razu nabierze charakteru, a jego smak będzie dużo wyraźniejszy.

Zobacz także
Nie pukacie w kapelusze znalezionych grzybów? To duży błąd. Tak uzyskacie wiedzę o każdym okazie

Nie pukacie w kapelusze znalezionych grzybów? To duży błąd. Tak uzyskacie wiedzę o każdym okazie

Siostra Anastazja podaje przepis na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik

Przepis siostry Anastazji na grzyby w occie. Dodaje do nich 1 wyjątkowy składnik

Przepis na sos ze świeżych grzybów

Do przygotowania sosu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • pół kilograma świeżych grzybów

  • 1 cebula

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki masła

  • niecała szklanka słodkiej śmietanki 30%

  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

  • świeży pęczek pietruszki

  • pół łyżeczki soli

  • pół łyżeczki pieprzu 

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie dokładnie grzyby z ziemi, piasku i mchu. Mniejsze okazy pokrójcie na pół, a większe na kawałki o szerokości maksymalnie 3 cm.

  2. Obierzcie cebulę i czosnek. Cebulę poszatkujcie, a czosnek pokrójcie w cienkie plasterki.

  3. Podsmażcie na patelni 3 łyżki masła. Gdy będzie już ciepłe, wrzućcie cebulę i czosnek i smażcie przez kilka minut na małym ogniu. Następnie dodajcie grzyby i smażcie 20 minut, co jakiś czas mieszając. 

  4. Po tym czasie wlejcie na patelnię śmietankę, dodajcie sól, pieprz i pokrojoną natkę pietruszki. Na koniec wlejcie łyżkę octu jabłkowego i wymieszajcie. 

  5. Całość duście jeszcze przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając. I gotowe!

Tak przygotowany sos grzybowy będzie smakował doskonale z plackami ziemniaczanymi, mięsem, makaronem, a także świeżym pieczywem.

Źródło: aniagotuje.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tak Ewa Wachowicz robi mięso w sosie grzybowym. Używa tylko tych grzybów
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Mięso w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda używa tylko tych grzybów
Sezon na grzyby trwa, dlatego to najlepszy czas do tego, by przyrządzić pyszny sos do mięsa z wykorzystaniem świeżych, leśnych grzybów. Wiecie, które z nich najlepiej się do tego nadają?

Doceniana przez wielu Polaków Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać pomysłami na przepyszne dania, na których widok od razu ślinka cieknie! Wypróbujcie koniecznie przepis pani Ewy na wołowinę w grzybowym sosie. Jego sekretem są odpowiednie grzyby - najlepiej nadają się w tym celu borowiki, które nadadzą potrawie szlachetności i niepowtarzalnego charakteru. Sprawdźcie, jak zrobić wołowinę w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz.  Przepis na wołowinę w sosie grzybowym według Ewy Wachowicz Do przygotowania mięsa w aromatycznym sosie z leśnych grzybów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Zalewa: kawałek wołowiny na pieczeń o wadze ok. 2-3 kg 2 litry octu 2 łyżki soli 1 łyżka ziaren jałowca 2 goździki łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka ziaren kolendry liście laurowe Sos grzybowy: pół kilograma borowików 1 szklanka śmietanki pół szklanki piwa jasnego pszenicznego 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Pieczenie: 100 g słoniny 3 średnie marchewki 2 cebule pół dużego selera (korzeń) pół litra bulionu warzywnego Przygotowanie: Weźcie duży garnek i wlejcie do niego ocet. Wsypcie sól, przyprawy w ziarnach i goździki. Przykryjcie garnek i zagotujcie zawartość. Po tym, jak dojdzie do wrzenia, wyłączcie gaz i odstawcie do ostudzenia.  Mięso wołowe umyjcie, osuszcie, a następnie zawińcie w folię i rozbijcie.  Następnie włóżcie je do dużego rondla lub innego pojemnego naczynia i wlejcie zalewę z garnka. Wstawcie mięso w zalewie do lodówki na dwa dni. Pamiętajcie, by kilka razy je obrócić w tym czasie....

Gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Proste jak drut składniki i 1 kluczowa przyprawa
Adobe Stock
Newsy
Gęsty grzybowy sos do placków ziemniaczanych. Proste jak drut składniki i 1 kluczowa przyprawa
Choć sezon na grzyby przypada na lato, Polacy uwielbiają je jadać głównie jesienią i zimą. Z pewnością nie brakuje wam tych darów natury. Przyrządźcie z nich przepyszny sos.

Sos grzybowy z tego przepisu idealnie sprawdzi się w towarzystwie placków ziemniaczanych, ale możecie go również serwować z kluskami śląskimi oraz kopytkami, a nawet makaronem. W końcu w kuchni ogranicza was tylko wyobraźnia. Receptura jest dziecinnie prosta. Z pewnością nie sprawi wam większych problemów. Oprócz prostych składników z grzybami na czele, ważna będzie także jedna przyprawa. By nie zaburzyć szlachetnego smaku grzybów, doprawcie je solą, pieprzem i odrobiną kminku. W ten sposób podkreślicie smak potrawy, a także sprawicie, że stanie się ona odrobinę łatwiej strawna. Przepis na sos i placki znajdziecie poniżej. Przepis na placki ziemniaczane z sosem grzybowym Będziecie potrzebować: 1 kilograma ziemniaków 300 gramów grzybów (suszonych lub świeżych) 2 cebul 1 jajka 2 łyżek mąki 2 łyżek masła 100 ml wody 100 ml śmietany 30 proc. Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, kminku Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Do masy dodajcie jajko, mąkę, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie. Jedną z dwóch wymienionych w przepisie cebul obierzcie i posiekajcie w bardzo małą kosteczkę lub, podobnie jak ziemniaki, zetrzyjcie na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowaną połączcie z masą ziemniaczaną. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie zacznijcie umieszczać na niej masę, tworząc kilka niewielkich, okrągłych placków ziemniaczanych. Smażcie z obu stron aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Na koniec odsączcie placki z nadmiaru tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego i odstawcie. Teraz zajmijcie się sosem. Jeśli korzystacie z grzybów suszonych, powinniście je najpierw namoczyć w wodzie przez ok. 1 godzinę. Jeśli korzystacie ze świeżych, wystarczy, że je opłuczecie pod bieżącą wodą, a następnie pokroicie w paski....

Mamy sposób na wątróbkę dla tych, którzy nie cierpią cebuli. Zastąpicie ją innym warzywem
AdobeStock
Newsy
Mamy sposób na wątróbkę dla tych, którzy nie cierpią cebuli. Zastąpicie ją innym warzywem
Jak podać wątróbkę komuś, kto nie cierpi cebuli? Bardzo prosto - wystarczy zamienić ją na inne warzywo. Gwarantujemy, że też będzie doskonale smakować.

Kto nie przepada za cebulą, ten ma w naszym kraju spory problem. W końcu w polskiej kuchni cebula pojawia się praktycznie w każdym daniu - dodajemy ją do rosołu, placków ziemniaczanych, pierogów, a nawet do jajecznicy. Niektóre potrawy, takie jak wątróbka, jednoznacznie kojarzą się z cebulą, bo właśnie to warzywo zawsze się do nich dodaje. Da się jednak przełamać tradycję i zrobić wątróbkę w inny sposób, który podpasuje nawet największym przeciwnikom cebuli. Sprawdźcie! Co dodać do wątróbki zamiast cebuli? Warzywem, które świetnie zastąpi cebulę w smażonej wątróbce jest czosnek z pewnym dodatkiem. Koniecznie dodajcie do niego trochę soku z cytryny, by nadać daniu lekko kwaśnego posmaku. Warto też w trakcie duszenia dodać sporą łyżkę masła oraz majeranek. Przyprawa ta doskonale pasuje do mięs, dlatego wątróbka z jej dodatkiem będzie świetnie smakować. Zamiast majeranku możecie też użyć szałwii albo pietruszki. Zobaczcie, jak można zrobić smaczną wątróbkę bez grama cebuli z poniższego przepisu.  Przepis na wątróbkę z czosnkiem Do przygotowania wątróbki bez cebuli będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: pół kilograma wątróbki drobiowej 8 ząbków czosnku pól szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki oleju 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła 1 płaska łyżka majeranku sól pieprz  Przygotowanie: Czosnek obierzcie i pokrójcie w plasterki. Na patelni rozgrzejcie olej, wrzućcie czosnek i podsmażajcie przez kilka minut. Umytą i oczyszczoną wątróbkę dodajcie na patelnię i smażcie przez około 5 minut, aż się ozłoci z każdej strony. Teraz wlejcie do wątróbki bulion, posólcie i zmniejszcie ogień. Dodajcie sok z cytryny,...

Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób
Jeśli znudził się wam tradycyjny sposób przyrządzania karpia, nie bójcie się eksperymentować w kuchni. Ewa Wachowicz zaprezentowała karpia w zupełnie nowej odsłonie - prostej i jednocześnie wyjątkowej.

Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać swoimi pomysłami na świąteczne dania. Wpadlibyście na to, że karpia można przygotować w taki sposób? Zapomnijcie o smażeniu go na patelni - w takiej wersji jest równie pyszny, choć smakuje nieco inaczej.  Pomysł Ewy Wachowicz na świątecznego karpia  W większości domów karpia jada się wyłącznie na święta i zwykle jest to ryba w panierce smażona na patelni. Niektórzy robią jeszcze karpia w galarecie, choć nie każdy przepada za tym przysmakiem. Ewa Wachowicz zaproponowała zupełnie nowy sposób na przyrządzenie karpia - chodzi mianowicie o… gołąbki! Taki rybny farsz z karpia zaskoczy was swoim smakiem. Koniecznie zróbcie do tych gołąbków sos grzybowy - pasuje do nich doskonale.  Przepis Ewy Wachowicz na gołąbki z karpiem Składniki: 2 filety z karpia bez skóry 1 cebula plastry boczku Ugotowane liście kapusty białej 1 łyżka masła klarowanego świeży koperek sok z 1 cytryny sól pieprz Na sos: garść suszonych grzybów pół szklanki śmietany 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz  Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie do namoczenia. By wyszły tak miękkie, jak świeże, powinny się moczyć nawet 4 godziny. Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie do miękkości. Liście kapusty wrzućcie do osolonej, wrzącej wody i gotujcie chwilę, a następnie wyjmijcie je z garnka i odstawcie, aż wystygną.  Pokrójcie cebulę w piórka, a świeży koperek umyjcie i podzielcie na gałązki.  Filety z karpia pokrójcie na kawałeczki i doprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na koniec polejcie sokiem ze świeżo...