Dodajcie 1 łyżkę tego produktu do kawy. Serce wam za to podziękuje
Getty
Newsy

Dodajcie 1 łyżkę tego produktu do kawy. Serce wam za to podziękuje

Wystarczy tylko jedna łyżka, by kawa stała się jeszcze smaczniejsza i zdrowsza. Kupicie to w każdym sklepie.

Czarna kawa lub z dodatkiem mleka albo śmietanki brzmi jak doskonałe rozpoczęcie dnia. Bez tego wielu nawet nie wyobraża sobie poranku. Jej wspaniały aromat i zastrzyk energii, jakiego dodaje to tylko niektóre z powodów, dla których tak wiele osób pije kawę praktycznie codziennie.

Ale mleko, śmietanka czy cukier to nie jedyne dostępne dodatki do tego napoju. Można go wzbogacić jeszcze jednym produktem, który sprawi, że kawa staje się jeszcze zdrowsza, a do tego sycąca. Dacie się skusić? 

Kawa z tym dodatkiem postawi was na nogi

Mowa tutaj o maśle orzechowym. Już od dobrych kilku lat produkt ten gości na sklepowych półkach w Polsce i staje się coraz bardziej popularny. Nie zrażajcie się tym, że ma dużo kalorii. Wszystko to zasługa tłuszczu, który pochodzi z orzechów (najczęściej są to orzeszki ziemne, choć można kupić masła wyprodukowane z orzechów włoskich, orzechów nerkowca albo migdałów).

Znajdują się w nim bardzo zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których spożycie poleca się ze względu na ich dobroczynny wpływ na pracę układu krążenia. Dodanie go do kawy sprawi, że będzie smaczniejsza, zdrowsza i nasyci was na długo. Kupując masło orzechowe, zwróćcie uwagę na jego skład - wybierzcie takie, które jest pozbawione zbędnego dodatku oleju, tłuszczu palmowego i soli. 

Zobacz także
Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a kilogramy znikną raz-dwa

Kawa z tym dodatkiem to pogromca tłuszczu. Pijcie ją codziennie, a kilogramy znikną raz-dwa

Kawa z kroplą tego płynu pomoże wam zrzucić nadmierny balast. Wystarczy ledwie odrobinka

Kawa z kroplą tego płynu pomoże wam zrzucić nadmierny balast. Wystarczy ledwie odrobinka

Jak zrobić kawę z masłem orzechowym?

Przygotowanie takiego napoju jest bardzo proste. Wystarczy użyć 1 łyżki masła orzechowego na kubek kawy i wymieszać. A jeżeli macie ochotę na aromatyczny napój kawowy, weźcie poniższe składniki:

  • kubek mleka

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • szczypta cynamonu

  • kilka kropel esencji waniliowej

  • cukier brązowy

Wlejcie do garnka mleko, dodajcie do niego cynamon, esencję waniliową oraz masło orzechowe. Podgrzejcie, a następnie zmiksujcie. Taką miksturę wlejcie do kubków z kawą zamiast mleka i wymieszajcie. I gotowe! Na koniec możecie dodać trochę brązowego cukru, ale nie jest to konieczne. Polecamy wam użyć kawy z ekspresu lub przelewowej - nie powinny znajdować się w niej fusy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ta kawa syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam schudnąć
AdobeStock
Newsy
Kawa z tym dodatkiem syci na długo i jest pełna witamin. A do tego pomoże wam zrzucić kg
Zastrzyk energii z rana i wspomagacz odchudzania w jednym? Zróbcie kawę w ten sposób, a będzie miała takie właściwości.

Coraz więcej mówi się o zdrowotnych właściwościach kawy. Napój ten nie tylko świetnie pobudza, ale też ma dobroczynny wpływ na organizm. Sprawdzono, że regularne picie kawy może zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy, a nawet choroby Alzheimera i nowotworów. Jednym słowem, kawa to samo zdrowie i warto ją pić (oczywiście wówczas, gdy nie ma ku temu żadnych przeciwskazań). Kawa może być też waszym sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Pomoże dodanie do niej smacznego składnika. Jak zrobić kawę z orzechami nerkowca? Produktem, który wspomoże działanie odchudzające kawy są orzechy nerkowca lub samo mleko z orzechów nerkowca. Zawierają one składniki odżywcze, które pomogą ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych, a do tego zaspokoją głód na dłużej i powstrzymają was przed podjadaniem między posiłkami.  Do przygotowania takiej kawy będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: kubek (lub szklanka) zaparzonej kawy ćwierć szklanki orzechów nerkowca łyżka miodu (lub cukru brązowego) szczypta soli Przygotowanie: Zaparzcie kawę tak, jak lubicie. Następnie wlejcie kawę do wysokiego naczynia i dodajcie do niej miód, sól i orzechy nerkowca. Całość zmiksujcie za pomocą blendera, na najwyższy obrotach. Zajmie wam to około minuty. I gotowe! Tyle wystarczy, by cieszyć się smaczną i zdrową kawą. By miksowanie orzechów było łatwiejsze, możecie je wcześniej namoczyć - potrwa to od 3 do 6 godzin, dlatego najlepiej namoczyć je wieczorem, by rano były gotowe do zmiksowania.  Właściwości orzechów nerkowca  Dlaczego nerkowce są świetnym dodatkiem do kawy? Orzechy te bogate są nie tylko w zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu, ale także białko, witaminy i składniki odżywcze. Znajdziecie w nich m.in....

Zapobiega chorobom serca i cudownie smakuje. Ten produkt jest coraz popularniejszy
AdobeStock
Newsy
Masło orzechowe zapobiega chorobom serca i cudownie smakuje. Z czym go jeść?
Masło orzechowe można jeść na wiele sposobów: doskonale pasuje m.in. do słodkich wypieków, na chlebie lub w koktajlu. Jeśli nie jecie masła orzechowego zbyt często, pora to zmienić: jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, witamin i antyoksydantów.

Uwielbiane przez Amerykanów masło orzechowe jest coraz popularniejsze w Polsce i powoli staje się przysmakiem także w naszym kraju! Nic dziwnego – nie dość, że jest przepyszne i pasuje do wielu dań i deserów, to w dodatku znajduje się w nim wiele witamin. Kupujecie masło orzechowe? Skąd się wzięło masło orzechowe? Pastę z orzechów jedli już podobno Inkowie i Aztekowie, jednak to, co dziś znamy pod nazwą „masło orzechowe”, zostało wynalezione i opatentowane w 1898 przez Johna Harvey’a Kelloga – lekarza, który wymyślił także płatki kukurydziane . Dziś masło orzechowe jest jednym z najpopularniejszych produktów w USA – rocznie Amerykanie wydają na to smarowidło aż 800 mln dolarów! Podobno uwielbiał je Elvis Presley, a Alan Shepard, astronauta biorący udział w misji Apollo 14, na wyprawę na księżyc zabrał ze sobą właśnie… słoik masła orzechowego. Masło orzechowe – właściwości Masło orzechowe to po prostu pasta z orzechów . Najczęściej przyrządza się ją z orzeszków arachidowych, choć w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć masła z różnych orzechów , np. masło migdałowe , z nerkowców, orzechów laskowych czy brazylijskich . Dobrym pomysłem jest też domowe masło orzechowe - wtedy macie pewność, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków, np. cukru czy oleju palmowego . Szczególnie poleca się masło orzechowe osobom cierpiącym na choroby serca , ponieważ jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych oraz tłuszczów roślinnych – z tego powodu jest też dobrym składnikiem diety wegańskiej. W maśle orzechowym znajdziecie takie witaminy i minerały, jak: Witaminy z grupy B Witamina E Błonnik Kwas foliowy Magnez Arginina Antyoksydanty...

Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz
ewawachowicz/Instagram
Newsy
Kryształki na sucharach, czyli ciasto z owocami bez pieczenia z przepisu Ewy Wachowicz
Co powiecie na pyszne ciasto, które w ogóle nie wymaga pieczenia? Smaczne, owocowe i cudownie orzeźwiające - takie właśnie są „kryształki na sucharach" Ewy Wachowicz.

Gdy zaczynają doskwierać  pierwsze duże upały, najlepiej sprawdzają się desery na zimno - na przykład lody albo ciasta bez pieczenia, wyjęte prosto z lodówki. Zróbcie pyszne ciasto z galaretkami z przepisu Ewy Wachowicz.  Przepis na ciasto kryształki z owocami Ewy Wachowicz Do przygotowania tego pysznego i prostego ciasta potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 całe opakowanie sucharków ok. 6 łyżek masła orzechowego z kawałkami orzechów 2 łyżki masła 3 galaretki o różnych barwach  Na krem: 1 szklanka śmietanki 36% 1 szklanka mleka 1 opakowanie jogurtu greckiego (400 g) 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego ok. 5 łyżeczek żelatyny Na wierzch: 2 czerwone galaretki (najlepiej o smaku borówek) świeże borówki Przygotowanie: Wyciągnijcie 3 głębokie talerze. Do każdego wsypcie po galaretce i zalejcie szklanką wrzątku. Poczekajcie, aż galaretki wystygną i wstawcie je do lodówki, by stężały.  Kiedy galaretki już stężeją, pokrójcie je w kostkę. Odmierzcie pół szklanki zimnego mleka i wsypcie żelatynę. Mieszajcie do rozpuszczenia. Kolejne pół szklanki mleka wlejcie do garnka i podgrzejcie. Gdy będzie już gorące, wlejcie zimne mleko z żelatyną i rozpuśćcie. Wyłączcie ogień, żeby mleko już się nie gotowało. Do dużej miski lub innego naczynia wsypcie całe opakowanie sucharków i rozgniećcie je np. tłuczkiem. Dobrze jest włożyć sucharki do foliowej torebki, żeby podczas rozgniatania kawałki nie rozsypały się po całej kuchni. Do sucharków dodajcie zwykłe masło oraz masło orzechowe....

Zamiast kawy wlejcie do zaparzacza mleko. Wyjdzie wam coś przepysznego
Unsplash/@rachel_lee_brenner
Newsy
Zamiast kawy wlejcie do zaparzacza mleko. Wyjdzie wam coś przepysznego
Musicie poznać ten prosty trik. To super sposób na spienianie mleka do kawy.

Kawa to napój, który pija się dosłownie na całym świecie. To drugi najczęściej wypijany codziennie płyn (zaraz po wodzie). Wielu z was może rozpoczyna dzień o d filiżanki kawy, pijecie ją pewnie w pracy lub dla relaksu po południu. Niektórzy z was na pewno lubią czarna kawę, ale jeśli jesteście amatorami kawy z mleczną pianką, mamy dla was prawdziwy hit. Sposób na mleczną piankę bez spieniacza do mleka Znacie zaparzacz do kawy inaczej zwany french pressem? To urządzenie do którego wsypuje się kawę, zalewa się ja wrzątkiem i przyciska tłokiem, by oddzielić fusy od naparu. Nie każdy z was zna jednak niesamowitą dodatkową funkcję tego rządzenia. Okazuje się, że niezwykle szybko i łatwo spienia mleko do kawy! Jeśli macie taki zaparzacz do kawy , wlejcie po prostu do niego mleko. Przyciśnijcie tłok w dół i powtórzcie czynność kilkanaście razy. Mleko zacznie się spieniać dosłownie w kilka sekund. Jeśli chcecie by mleko spieniło się bardzo dobrze, możecie dodatkowo je podgrzać. Nie musicie jednak tego robić. Nawet zimne mleko dobrze się spieni i będzie smaczne. Jakie mleko najlepiej dodawać do kawy? Pewnie domyślacie się, ze najsmaczniejsze mleko do kawy to to, które jest trochę tłustsze. Dobrzy bariści unikają używania odtłuszczonego mleka do kawy. Na pewno nie dodawajcie jednak do kawy śmietanki, jeśli zależy wam na zdrowiu. Śmietanka do kawy jest bardzo kaloryczna i ma dużo tłuszczu nasyconego, który źle działa na serce i układ naczyniowy. Dobrym kompromisem jest wiec stosowanie mleka 2% lub 3,2%. Takie mleko dobrze się pieni i smakuje w kawie. Tym sposobem możecie przygotować te rodzaje kaw: Caffee latte – kawę z przewagą mleka Cappucino – kawę z mleczna pianką i odrobiną mleka Macchiato – kawę z dodatkiem pianki mlecznej (bez...