Świąteczny stół
Pixabay/Andypoland
Newsy

Dodaj to do świątecznych potraw i zapomnij o niestrawności. Ból brzucha już nie zepsuje ci świąt

Świąteczne jedzenie, jakkolwiek smaczne, nie ułatwia pracy naszemu układowi pokarmowemu. Na tłuste i ciężkostrawne potrawy są jednak sposoby. Podpowiadamy jakie!

Już niebawem usiądziemy do świątecznego stołu, na którym znajdą się uszka z grzybami, kapusta wigilijna, smażony karp i cała paleta lukrowanych ciast. Jak zaoszczędzić organizmowi problemów z trawieniem ciężkich potraw?

Nie jest tajemnicą, że 12 potraw na Boże Narodzenie nie należy do najlżejszych dla naszego żołądka. Kapusta, grzyby i duża ilość słodkości powodują, że brzuch ma do zrobienia kawał pracy. Po świętach najczęściej tyjemy albo odczuwamy niestrawność.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Objawy niestrawności

Nieprzyjemnych objawów przejedzenia lub spożycia ciężkich potraw jest co najmniej kilka. Gwarantujemy, że rozpoznacie je bez pudła. Sygnały świadczące o tym, że nasz organizm ma problemy z trawieniem świątecznych specjałów to nawracające bóle brzucha, pieczenie w żołądku, zgaga czy wzdęcia.

Aby uniknąć podobnych dolegliwości, wystarczy dodać do potraw 5 powszechnie znanych składników.

Kminek

Nasi przodkowie potrafili pomagać sobie w naturalny sposób. Już w średniowieczu dodawali do potraw te niepozornymi ziarenka, które działają na tłuste i ciężkostrawne potrawy. Mowa o kminku, który wzbogaca walory smakowe kapusty, ale przede wszystkim pomaga na dolegliwości żołądkowe. Przyprawa poprawi  trawienie, regulując przy tym przemianę materii i działając na jelita rozkurczowo.

Jałowiec

Jałowiec można z powodzeniem dodać do bigosu oraz pieczonych wędlin. Jest niezwykle aromatyczny i ma wyjątkowe właściwości lecznicze. To bardzo popularny krzew, który występuje w Polsce w dużym natężeniu. Dodany do przygotowywanych potraw skutecznie wspomaga trawienie i ułatwia wydzielanie szkodliwych produktów przemiany materii. Jest silnie moczopędny.

Rozmaryn

To jedna z przypraw, której smak i aromat jest nie do podrobienia. Oprócz właściwości rozgrzewających i pobudzających rozmaryn usprawnia przemianę materii oraz poprawia perystaltykę jelit. Warto doprawić nim nasze świąteczne potrawy. Sprawdzi się zarówno w daniach mięsnych, jak i tłustych rybach. Mało spotykanym, ale równie dobrym rozwiązaniem, jest doprawienie nim ciast i ciasteczek.

Imbir

Stanowi podstawę wielu napojów podnoszących odporność, ale może też urozmaicić smak świątecznego piernika oraz kompotu z suszonych owoców. Działa na organizm rozgrzewająco, poprawiając trawienie. Od wieków ceni się go jako przyprawę. Składniki w nim zawarte pobudzają wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Pamiętajmy, korzeń imbiru zapobiega powstawaniu wrzodów!

Suszone śliwki

Bez śliwek trudno wyobrazić sobie wigilijny kompot, ale i bigos. Dodają obydwu daniom cudownego aromatu. Ponadto, śliwki to prawdziwa skarbnica błonnika pokarmowego, który sprzyja regulowaniu procesów trawiennych. Śliwki pomagają także na wzdęcia i problemy z wypróżnianiem. Wystarczy zjeść ich kilka, żeby odczuć ulgę niemalże błyskawicznie!

bigos
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Co zrobić, żeby świąteczny bigos nie powodował wzdęć? Wystarczy dodać do niego jeden składnik
Uwielbiacie pierogi z kapustą i grzybami oraz bigos, ale jecie je oszczędnie przez wstydliwy problem, który powodują? Jest na to sposób!

Choć bardzo smaczna i aromatyczna (zwłaszcza kiszona!), kapusta ma jedną zasadniczą wadę – powoduje okropne wzdęcia! A niestety, podstawą świąt Bożego Narodzenia są dania zawierające kapustę. Pierogi, kapusta z grzybami czy bigos to pyszne potrawy, które później u większości z nas powodują spory dyskomfort i ból brzucha. Jak sobie z tym poradzić? Pierwsze co przychodzi do głowy to oczywiście nie jeść kapusty w ogóle, ale co to za święta bez dań z kapustą! Na szczęście są sposoby na to, by zmniejszyć wstydliwy problem. Skąd się biorą wzdęcia? Przyczyną wzdęć są gazy nagromadzone w jelitach. Powstają one w trakcie trawienia pokarmów, połykania powietrza podczas jedzenia, a także w wyniku uwalniania się toksyn. Zwłaszcza kiszona kapusta może wywoływać bardzo uciążliwe dolegliwości, które skutecznie zepsują wigilijny wieczór. Uczucie rozpierania, „przelewania” i kłucia w lewym lub prawym boku jest niezwykle nieprzyjemne. Istnieją na szczęście metody, dzięki którym problem wzdęć po zjedzeniu kapusty będzie nieco mniejszy. Sekret tkwi w ich odpowiednim przygotowaniu! Sposoby na wzdęcia po kapuście Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem wigilijnych potraw nie martwiąc się o to, że za chwilę ból brzucha da się wam we znaki, musicie koniecznie poznać poniższe sposoby przygotowywania kapusty! Dzięki nim danie będzie mniej ciężkostrawne i nie będzie powodować uciążliwego uczucia pełności i rozpierania w jamie brzusznej. Kminek – ta znana od wieków przyprawa ma właściwości rozkurczowe oraz zmniejszające wzdęcia. Dodając ją do kapusty złagodzimy przykre dolegliwości. Mniej tłuszczu – tłuszcz jest jednym z winowajców odpowiadającym za problem wzdęć po zjedzeniu kapusty. Używajcie go oszczędnie i unikajcie robienia zasmażki. Goździki –...

niestrawność sposoby
AdobeStock
Newsy
Zgaga, niestrawność i wzdęcia? Zapomnijcie o nich podczas świątecznej uczty
Niedługo święta, a wy już martwicie się bólem brzucha i niestrawnością? Są sposoby, by temu zaradzić!

Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie kojarzą się z choinką, prezentami i wigilijną ucztą. Część z was pewnie nie może się już doczekać na myśl o pierogach z kapustą, barszczu i karpiu. Jednak niektórzy bardzo cierpią podczas świąt – wszystko przez to, że podawane wówczas dania są ciężkostrawne, a ich jedzenie powoduje spory dyskomfort. Zgaga, wzdęcia i ból brzucha to najczęstsze objawy które sprawiają, że święta zamiast radosnym czasem stają się pasmem udręki. Poznajcie sposoby, które pozwolą złagodzić nieprzyjemne dolegliwości! Jak radzić sobie z niestrawnością podczas świąt? Świąteczne dania choć bardzo smaczne, nie są najlepsze dla żołądka i układu trawiennego. Przyprawy, kapusta, fasola i warzywa powodują szereg nieprzyjemnych dolegliwości. By sobie z tym poradzić, warto zastosować się do poniższych wskazówek. Pozwolą one nieco złagodzić objawy ze strony układu pokarmowego i cieszyć się świętami! Pijcie dużo wody – najlepiej z dodatkiem mięty i cytryny. Woda ułatwia trawienie, a mięta i cytryna usprawniają pracę układu trawiennego. Nie jedzcie łapczywie – pochłanianie dużych kęsów sprzyja połykaniu powietrza, a to powoduje wzdęcia i ból brzucha. Unikajcie smażonego – wiemy, że w Wigilię jest to bardzo trudne. Jednak, jeżeli przygotowujecie potrawy na świąteczny stół, to możecie przyrządzić je w łagodniejszej wersji. Ryby ugotujcie na parze, a pierogi podajcie gotowane w wodzie zamiast podsmażanych z dodatkiem skwarków i cebulki. Postawcie na ziołowe herbatki – zioła potrafią czynić prawdziwe cuda w problemach z trawieniem! Między świątecznymi posiłkami zaparzajcie sobie napary z rumianku, kopru, szałwii lub mięty. Wspomagają pracę układu trawiennego i działają rozkurczowo. Używajcie przypraw na trawienie – ostre...

Bigos, jak przyprawić bigos
Flickr/Eugene Kim
Newsy
Aromatyczna przyprawa do bigosu? Nie kupujcie - zróbcie ją sami. To dziecinnie proste
Bigos to jedna z 12 tradycyjnych potraw, którą będziemy się rozkoszować podczas Wigilii. Przyprawianie bigosu to nie lada wyzwanie. Podpowiadamy, jak zrobić to w łatwy sposób, żeby smakowało wszystkim domownikom.

Bigos można przygotowywać na wiele sposobów. Już same jego odmiany to pokaźna grupa dań. Wszystkie opierają się na podobnych składnikach, którym towarzyszą różne dodatki i kolejność ich dodawania. Podstawowe składniki bigosu Podstawowymi składnikami bigosu staropolskiego jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy. Sekret dobrego bigosu polega na jego możliwie długim duszeniu. Najlepiej robić to nawet kilka dni! Skończony bigos powinien mieć gęstą konsystencję i ciemnobrązowy kolor. Wyciekanie wody z kapusty na talerzu to zły znak. Może to oznaczać, że gotował się zbyt krótko. Potrawa powinna też mieć pikantny, lekko kwaskowo-słodkawy smak i mieć silną woń wędzonki. Bigos z czerwonym winem Jeśli lubicie aromatyczne potrawy, czerwone wino przyjdzie wam z pomocą. Podniesie smak waszego bigosu, kiedy dodacie je podczas duszenia. Dobrym winem do podlewania bigosu będzie słodka i aromatyczna malaga. Uszlachetni smak dania i będzie świetnym uzupełnieniem tradycyjnego przepisu. Od czego zależy smak bigosu? W dużej mierze zależy od ilości, jakości i różnorodności gatunków dodanych mięs i wędlin. Co więcej, w bigosie staropolskim niezwykle ważne było przygotowywanie go bez zasmażki. Niektórzy dodają również do niego koncentrat pomidorowy, a inni dorzucają miód lub powidła śliwkowe.  Idealny wigilijny bigos Kapusta na święta powinna być przede wszystkim naturalna, oparta na znanych składnikach i sprawdzonych recepturach. Mamy dla was pewne porady, z którymi poradzą sobie nawet osoby zaczynające swoją przygodę z gotowaniem. Jedną z najważniejszych zasad są odpowiednie proporcje kapusty kiszonej i świeżej. Ta pierwsza nie powinna być zakwaszana octem....

ile Polacy tyją w święta
Adobe Stock
Newsy
Ile kilogramów tyje statystyczny Polak w święta? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę
3 dni ciągłego jedzenia to niemałe wyzwanie dla ludzkiego organizmu. Jednak nie sposób odmówić sobie dań, na które czekaliśmy cały rok. W końcu barszczu grzybowego, kompotu z suszu, klusków z makiem czy piernika, nie je się codziennie. Nic dziwnego, że w tym czasie większość Polaków tak gwałtownie przybiera na wadze!

Choć wielu wydaje się, że dania wigilijne są zdrowe, w rzeczywistości nie brakuje w nich bardzo ciężkostrawnych produktów takich jak chociażby grzyby, majonez, śmietana czy olej.  Wiele świątecznych potraw może powodować również wzdęcia, należy do nich na przykład sałatka jarzynowa będąca połączeniem gotowanych i surowych składników. To wszystko nie brzmi ciekawie prawda?  Jednak, o ile wymienione produkty powodują dolegliwości żołądkowe, same w sobie niekoniecznie są tuczące. Mimo to okazuje się, że w czasie świąt waga statystycznego Polaka zwiększa się aż o 2-3 kilogramy! Nie brakuje też takich, którzy tyją 5 a nawet więcej kilogramów.  Nie macie pojęcia, co odpowiada za nadprogramowy tłuszczyk! Brak regularnych posiłków Stres, ekscytacja i brak czasu to najczęstsze czynniki, przez które Polacy zapominają o jedzeniu. W efekcie większość zasiada do wigilijnej kolacji z pustym brzuchem. Takie postępowanie bardzo niekorzystnie wpływa na wasz organizm. Pamiętajcie więc o śniadaniu i chociaż niewielkim obiedzie! Zbyt duże porcje Z racji, że wigilijna kolacja składa się z istnych rarytasów, których większość nie spożywa przecież na co dzień, każdy chce zjeść jak najwięcej. To duży błąd. Brak kontroli nad ilością spożywanego naraz jedzenia, może nie tylko wywołać silny ból brzucha, ale również znacznie odbić się na waszej wadze. Gazowane napoje Trawienie ogromu spożywanych podczas świąt kalorii, powinno być wspomagane kompotem z suszu, herbatą lub innymi, naturalnymi specyfikami. Gazowane napoje, typu Coca-Cola, powodują dodatkowe problemy żołądkowe. Słodkie upominki Umieszczanie słodyczy w świątecznych prezentach to jeden z najczęściej popełnianych błędów. Podarki praktycznie nigdy nie doczekują nawet...