Świąteczny stół
Pixabay/Andypoland
Newsy

Dodaj to do świątecznych potraw i zapomnij o niestrawności. Ból brzucha już nie zepsuje ci świąt

Świąteczne jedzenie, jakkolwiek smaczne, nie ułatwia pracy naszemu układowi pokarmowemu. Na tłuste i ciężkostrawne potrawy są jednak sposoby. Podpowiadamy jakie!
Aleksandra Jaworska
grudzień 13, 2020

Już niebawem usiądziemy do świątecznego stołu, na którym znajdą się uszka z grzybami, kapusta wigilijna, smażony karp i cała paleta lukrowanych ciast. Jak zaoszczędzić organizmowi problemów z trawieniem ciężkich potraw?

Nie jest tajemnicą, że 12 potraw na Boże Narodzenie nie należy do najlżejszych dla naszego żołądka. Kapusta, grzyby i duża ilość słodkości powodują, że brzuch ma do zrobienia kawał pracy. Po świętach najczęściej tyjemy albo odczuwamy niestrawność.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Objawy niestrawności

Nieprzyjemnych objawów przejedzenia lub spożycia ciężkich potraw jest co najmniej kilka. Gwarantujemy, że rozpoznacie je bez pudła. Sygnały świadczące o tym, że nasz organizm ma problemy z trawieniem świątecznych specjałów to nawracające bóle brzucha, pieczenie w żołądku, zgaga czy wzdęcia.

Aby uniknąć podobnych dolegliwości, wystarczy dodać do potraw 5 powszechnie znanych składników.

Kminek

Nasi przodkowie potrafili pomagać sobie w naturalny sposób. Już w średniowieczu dodawali do potraw te niepozornymi ziarenka, które działają na tłuste i ciężkostrawne potrawy. Mowa o kminku, który wzbogaca walory smakowe kapusty, ale przede wszystkim pomaga na dolegliwości żołądkowe. Przyprawa poprawi  trawienie, regulując przy tym przemianę materii i działając na jelita rozkurczowo.

Jałowiec

Jałowiec można z powodzeniem dodać do bigosu oraz pieczonych wędlin. Jest niezwykle aromatyczny i ma wyjątkowe właściwości lecznicze. To bardzo popularny krzew, który występuje w Polsce w dużym natężeniu. Dodany do przygotowywanych potraw skutecznie wspomaga trawienie i ułatwia wydzielanie szkodliwych produktów przemiany materii. Jest silnie moczopędny.

Rozmaryn

To jedna z przypraw, której smak i aromat jest nie do podrobienia. Oprócz właściwości rozgrzewających i pobudzających rozmaryn usprawnia przemianę materii oraz poprawia perystaltykę jelit. Warto doprawić nim nasze świąteczne potrawy. Sprawdzi się zarówno w daniach mięsnych, jak i tłustych rybach. Mało spotykanym, ale równie dobrym rozwiązaniem, jest doprawienie nim ciast i ciasteczek.

Imbir

Stanowi podstawę wielu napojów podnoszących odporność, ale może też urozmaicić smak świątecznego piernika oraz kompotu z suszonych owoców. Działa na organizm rozgrzewająco, poprawiając trawienie. Od wieków ceni się go jako przyprawę. Składniki w nim zawarte pobudzają wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Pamiętajmy, korzeń imbiru zapobiega powstawaniu wrzodów!

Suszone śliwki

Bez śliwek trudno wyobrazić sobie wigilijny kompot, ale i bigos. Dodają obydwu daniom cudownego aromatu. Ponadto, śliwki to prawdziwa skarbnica błonnika pokarmowego, który sprzyja regulowaniu procesów trawiennych. Śliwki pomagają także na wzdęcia i problemy z wypróżnianiem. Wystarczy zjeść ich kilka, żeby odczuć ulgę niemalże błyskawicznie!

Komentarze
sposób na opadające bakalie
Adobe Stock
Newsy Jak przygotować rodzynki i bakalie do świątecznych ciast, żeby nie opadały na dno? Jest 1 genialny sposób
Świąteczne wypieki nie mogłyby się obejść bez przepysznych bakalii. Niestety, dodane do ciasta, zamiast je równomiernie wypełnić, często opadają na dno. To zmora każdego cukiernika amatora. Na szczęście istnieje prosty sposób, by temu zaradzić.
Weronika Kępa
grudzień 13, 2020

Orzechy, rodzynki, suszone śliwki, morele, figi, a także kandyzowane owoce – w świątecznych wypiekach jest ich pod dostatkiem. Bez ich udziału nie wyobrażamy sobie piernika, makowca czy miodownika, ale przede wszystkim keksu.  Sposób na opadające bakalie Niestety, w wypiekach początkujących pań domu, ale również i tych nie mających ręki do ciast bakalie często lądują na dnie deseru, psując zarówno jego smak, jak i wygląd. Jak temu zaradzić? Rozwiązanie jest naprawdę banalnie proste! Wystarczy, że przed umieszczeniem bakalii w masie namoczycie je w wodzie lub ciepłym mleku, a następnie obtoczycie w mące! Ten trik sprawi, że podczas pieczenia nie zmienią swojego miejsca i wypełnią ciasto po brzegi. Świąteczne wypieki wypełniły profile znanych kucharzy Z racji, że bakalii po prostu nie może zabraknąć na świątecznym stole, ciasta z ich dodatkiem przygotowuje każdy. Do tego grona zalicza się między innymi Magda Gessler.  Dwa dni temu znana restauratorka pochwaliła się na Instagramie swoim piernikiem przyrządzonym na bazie prawdziwego miodu i konfitowanej pomarańczy. Posypany migdałami i rodzynkami wygląda naprawdę imponująco! Świąteczne wypieki królują również na profilach innych znanych kucharzy. Juror MasterChefa Juniora, Mateusz Gessler, wstawił zdjęcie ze smakowitym makowcem. Z kolei Lara Gessler postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na „baletki” czyli ciasteczka wypełnione makiem i marmoladą. Jak wam się podobają ich dzieła?         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Magda Gessler...

Przeczytaj