Świąteczny stół
Pixabay/Andypoland
Newsy

Dodaj to do świątecznych potraw i zapomnij o niestrawności. Ból brzucha już nie zepsuje ci świąt

Świąteczne jedzenie, jakkolwiek smaczne, nie ułatwia pracy naszemu układowi pokarmowemu. Na tłuste i ciężkostrawne potrawy są jednak sposoby. Podpowiadamy jakie!

Już niebawem usiądziemy do świątecznego stołu, na którym znajdą się uszka z grzybami, kapusta wigilijna, smażony karp i cała paleta lukrowanych ciast. Jak zaoszczędzić organizmowi problemów z trawieniem ciężkich potraw?

Nie jest tajemnicą, że 12 potraw na Boże Narodzenie nie należy do najlżejszych dla naszego żołądka. Kapusta, grzyby i duża ilość słodkości powodują, że brzuch ma do zrobienia kawał pracy. Po świętach najczęściej tyjemy albo odczuwamy niestrawność.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Objawy niestrawności

Nieprzyjemnych objawów przejedzenia lub spożycia ciężkich potraw jest co najmniej kilka. Gwarantujemy, że rozpoznacie je bez pudła. Sygnały świadczące o tym, że nasz organizm ma problemy z trawieniem świątecznych specjałów to nawracające bóle brzucha, pieczenie w żołądku, zgaga czy wzdęcia.

Aby uniknąć podobnych dolegliwości, wystarczy dodać do potraw 5 powszechnie znanych składników.

Kminek

Nasi przodkowie potrafili pomagać sobie w naturalny sposób. Już w średniowieczu dodawali do potraw te niepozornymi ziarenka, które działają na tłuste i ciężkostrawne potrawy. Mowa o kminku, który wzbogaca walory smakowe kapusty, ale przede wszystkim pomaga na dolegliwości żołądkowe. Przyprawa poprawi  trawienie, regulując przy tym przemianę materii i działając na jelita rozkurczowo.

Jałowiec

Jałowiec można z powodzeniem dodać do bigosu oraz pieczonych wędlin. Jest niezwykle aromatyczny i ma wyjątkowe właściwości lecznicze. To bardzo popularny krzew, który występuje w Polsce w dużym natężeniu. Dodany do przygotowywanych potraw skutecznie wspomaga trawienie i ułatwia wydzielanie szkodliwych produktów przemiany materii. Jest silnie moczopędny.

Rozmaryn

To jedna z przypraw, której smak i aromat jest nie do podrobienia. Oprócz właściwości rozgrzewających i pobudzających rozmaryn usprawnia przemianę materii oraz poprawia perystaltykę jelit. Warto doprawić nim nasze świąteczne potrawy. Sprawdzi się zarówno w daniach mięsnych, jak i tłustych rybach. Mało spotykanym, ale równie dobrym rozwiązaniem, jest doprawienie nim ciast i ciasteczek.

Imbir

Stanowi podstawę wielu napojów podnoszących odporność, ale może też urozmaicić smak świątecznego piernika oraz kompotu z suszonych owoców. Działa na organizm rozgrzewająco, poprawiając trawienie. Od wieków ceni się go jako przyprawę. Składniki w nim zawarte pobudzają wydzielanie śliny i soków żołądkowych. Pamiętajmy, korzeń imbiru zapobiega powstawaniu wrzodów!

Suszone śliwki

Bez śliwek trudno wyobrazić sobie wigilijny kompot, ale i bigos. Dodają obydwu daniom cudownego aromatu. Ponadto, śliwki to prawdziwa skarbnica błonnika pokarmowego, który sprzyja regulowaniu procesów trawiennych. Śliwki pomagają także na wzdęcia i problemy z wypróżnianiem. Wystarczy zjeść ich kilka, żeby odczuć ulgę niemalże błyskawicznie!

Domowy hit na niestrawność. Ta mieszanka zwalczy błyskawicznie wszystkie przykre dolegliwości
AdobeStock
Newsy
Domowy hit na niestrawność. Ta mieszanka zwalczy błyskawicznie wszystkie przykre dolegliwości
Przesadziliście z jedzeniem i dokucza wam niestrawność? Poznajcie prosty sposób na złagodzenie dolegliwości.

Po wielkim ucztowaniu wielu ludzi cierpi na niestrawność. Nieraz trudno jest sobie odmówić pyszności, ale niestety wiele z nich powoduje nieprzyjemne dolegliwości! Niektóre potrawy siłą rzeczy powodują zgagę, wzdęcia i ból żołądka. By nieco złagodzić te objawy, warto sięgnąć po sprawdzone rozwiązania i wykorzystać naturalne metody! Jeśli więc dokucza wam niestrawność, wypróbujcie poniższe sposoby na złagodzenie objawów przejedzenia. Soda oczyszczona na niestrawność Jednym z najpopularniejszych sposobów na radzenie sobie z niestrawnością jest soda oczyszczona, którą każdy ma w domu! Wystarczy do szklanki wody wsypać łyżeczkę sody oczyszczonej, wymieszać i wypić. Soda zneutralizuje kwasy znajdujące się w żołądku oraz przyniesie ulgę przy wzdęciach. Mieszanki nie powinny pić osoby, które stosują dietę niskosodową. Inne domowe sposoby na łagodzenie niestrawności Soda oczyszczona jest tylko jednym z domowych sposobów na niestrawność! Jeśli z jakichś powodów wam nie odpowiada lub nie możecie jej stosować, wypróbujcie inne, naturalne metody łagodzenia niestrawności: Ocet Ocet winny lub jabłkowy sprawdzi się doskonale wówczas, gdy cierpicie na uczucie pełności w żołądku i ciężkości. Zawarty w occie kwas poprawi trawienie i szybko uwolni was od tych przykrych dolegliwości. Należy jedną łyżeczkę octu rozpuścić w szklance wody i wypić. Zapach i smak octu jest bardzo ostry, dlatego warto dodać do szklanki odrobinę miodu, by złagodzić smak. Kminek i koper włoski Kminek oraz koper włoski znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na trawienie. Zawarte w nich olejki eteryczne łagodzą skurcze jelit. Nasiona kminku i kopru można żuć po posiłku lub przygotować z nich napar. Wystarczy wsypać po pół łyżeczki kopru oraz kminku do kubka,...

Pijcie ten napój regularnie, a zapomnicie o problemach z trawieniem
AdobeStock
Newsy
Pijcie ten napój regularnie, a zapomnicie o problemach z trawieniem
Niektórzy nazywają go „białym złotem”. Ten mleczny napój jest nie tylko pyszny, ale i bardzo pomocny przy wielu dolegliwościach.

Pyszny i lekko gazowany kefir to napój, który świetnie się sprawdza w największe upały. Orzeźwia, jest smaczny i pasuje do posiłków idealnych w gorącą pogodę. W końcu kto nie lubi ziemniaków z jajkiem sadzonym, mizerią i kefirem? Jednak kefir to nie tylko świetny smak, ale i szereg dobroczynnych właściwości. Dowiedzcie się, dlaczego warto włączyć kefir do swojej codziennej diety. Właściwości kefiru Kefir to mleczny napój, który został poddany procesowi fermentacji. Używa się do tego ziaren kefirowych. Co ciekawe, Polska jest drugim co do wielkości producentem kefiru na świecie! Jest on bardzo popularny w krajach Europy Wschodniej. Zawiera też dawkę alkoholu – o czym być może nie wszyscy wiedzieli. Zawartość alkoholu w kefirze wynosi od 0,08% do nawet 2%. Kefir jest dość bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy, ponieważ zawiera stosunkowo mało tego składnika w porównaniu do innych produktów mlecznych – w trakcie fermentacji zawartość laktozy zmniejsza się. Kefir na trawienie Picie kefiru przyniesie dużą ulgę tym osobom, które cierpią na różne problemy z trawieniem . Napój ten zawiera naturalne probiotyki, które wspomagają procesy trawiennie i przynoszą dużą ulgę w problemach z żołądkiem czy zaparciami. Warto wypić kefir po wystąpieniu wymiotów albo biegunki – oczywiście nie od razu po, tylko za jakiś czas! Sprawdzi się także po zjedzeniu tłustego posiłku, ponieważ zawarte w kefirze bakterie pomogą w strawieniu ciężkostrawnych potraw. Kefir – na co pomaga? Kefir jest bardzo pomocny nie tylko w problemach z trawieniem! Pijcie go regularnie, ponieważ wspomoże wasz organizm na wiele sposobów: Wzmacnia odporność – naturalne probiotyki i witaminy zawarte w kefirze wzmacniają organizm i układ...

Planujecie schudnąć? Napar z tej popularnej przyprawy zdziała cuda
Adobe Stock
Newsy
Planujecie schudnąć? Napar z tej przyprawy zdziała cuda. Na bank macie ją w kuchni
Tylko jeden składnik i szklanka gorącej wody pozwolą przygotować smaczny napój, który ułatwi odchudzanie. Pijcie go codziennie.

Odchudzanie to żmudny proces wymagający wyrzeczeń, ograniczenia ilości spożywanej żywności, a także  wytrwałości i cierpliwości. Proponujemy przepis na domowy napar z użyciem bardzo prostej przyprawy, która na pewno jest w każdej kuchni. Używacie jej do ciężkich, tłustych mięs, które dzięki niej łatwiej trawicie. Napar ten przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu bez trudu zrzucicie dodatkowe kilogramy. Jak kminek działa na organizm? W dawnej Polsce kminek był wykorzystywany do łagodzenia zgagi, odświeżania oddechu oraz pobudzania układu trawiennego po zjedzeniu ciężkostrawnych i wzdymających potraw. Dawne gospodynie używające kminku jako produktu leczniczego miały rację: przyprawa ma szerokie działanie zdrowotne. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie żołądka, jelit i przewodów żółciowych. Reguluje dopływ żółci i soków trawiennych do dwunastnicy. Dzięki temu pomaga na wiele dolegliwości trawiennych: Wzdęcia Odbijanie Bóle brzucha Zaparcia Brak apetytu Zioło jest doskonałą przyprawą do mięs. Nie tylko poprawia smak dań, ale także powoduje, ze jedzenie ciężkostrawnych potraw jest łatwiejsze do strawienia. Obecność kminku przyspiesza spalanie tłuszczów i w ten sposób ułatwia odchudzanie. Kminek można spożywać nie tylko w potrawach mięsnych. Dodany do ziemniaków, uszlachetnia ich smak. Spróbujcie upiec ziemniaki z kminkiem, a przekonacie się, że to proste zioło dodane do zwykłych ziemniaków tworzy doskonałe, aromatyczne i pożywne danie. Żeby zwiększyć ilość spożywanego kminku i w ten sposób ułatwić i przyspieszyć przemianę materii sprzyjająca odchudzaniu, możecie użyć go do przyrządzenia naparu. Przepis na kminkową herbatkę spalającą tłuszcz Składniki: 1 łyżeczka nasion kminku...

bigos
Gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy
Co zrobić, żeby świąteczny bigos nie powodował wzdęć? Wystarczy dodać do niego 1 składnik
Uwielbiacie pierogi z kapustą i grzybami oraz bigos, ale jecie je oszczędnie przez wstydliwy problem, który powodują? Jest na to sposób!

Choć bardzo smaczna i aromatyczna (zwłaszcza kiszona!), kapusta ma jedną zasadniczą wadę – powoduje okropne wzdęcia! A niestety, podstawą świąt Bożego Narodzenia są dania zawierające kapustę. Pierogi, kapusta z grzybami czy bigos to pyszne potrawy, które później u większości z nas powodują spory dyskomfort i ból brzucha. Jak sobie z tym poradzić? Pierwsze co przychodzi do głowy to oczywiście nie jeść kapusty w ogóle, ale co to za święta bez dań z kapustą! Na szczęście są sposoby na to, by zmniejszyć wstydliwy problem. Skąd się biorą wzdęcia? Przyczyną wzdęć są gazy nagromadzone w jelitach. Powstają one w trakcie trawienia pokarmów, połykania powietrza podczas jedzenia, a także w wyniku uwalniania się toksyn. Zwłaszcza kiszona kapusta może wywoływać bardzo uciążliwe dolegliwości, które skutecznie zepsują wigilijny wieczór. Uczucie rozpierania, „przelewania” i kłucia w lewym lub prawym boku jest niezwykle nieprzyjemne. Istnieją na szczęście metody, dzięki którym problem wzdęć po zjedzeniu kapusty będzie nieco mniejszy. Sekret tkwi w ich odpowiednim przygotowaniu! Sposoby na wzdęcia po kapuście Jeżeli chcecie cieszyć się smakiem wigilijnych potraw nie martwiąc się o to, że za chwilę ból brzucha da się wam we znaki, musicie koniecznie poznać poniższe sposoby przygotowywania kapusty! Dzięki nim danie będzie mniej ciężkostrawne i nie będzie powodować uciążliwego uczucia pełności i rozpierania w jamie brzusznej. Kminek – ta znana od wieków przyprawa ma właściwości rozkurczowe oraz zmniejszające wzdęcia. Dodając ją do kapusty złagodzimy przykre dolegliwości. Mniej tłuszczu – tłuszcz jest jednym z winowajców odpowiadającym za problem wzdęć po zjedzeniu kapusty. Używajcie go oszczędnie i unikajcie robienia zasmażki....