Przy przyrządzaniu wszystkich ryb, w tym śledzi, najważniejszy jest zakup dobrego produktu. Jeśli kupicie niesmaczne śledzie, nie uratuje ich nawet najlepszy przepis. To właśnie śledź musi być bohaterem każdego dania, w którym występuje. Upewnijcie się, że wiecie jak rozpoznać w sklepie śledzie najlepszej jakości.

Różne rodzaje śledzi

W ofercie jest naprawdę wiele rodzajów śledzi. Na półkach znajdziecie między innymi:

  • Świeże śledzie – nieczęsto dostępne na terenach oddalonych od morza
  • Matiasy – młode śledzie konserwowane w lekkiej solance
  • Bismarcki – podwójne filety śledziowe w zalewie z octu, cebuli, gorczycy i liści laurowych
  • Rolmopsy – znane, zrolowane pojedyncze filety śledziowe marynowane przez kilkadziesiąt dni w occie i soli. Zazwyczaj występują z dodatkiem kiszonych, czy konserwowych ogórków lub cebuli w środku
  • Uliki – śledzie podobne do matiasów, ale konserwowane w solance o wyższej zawartości soli
  • Piklingi – śledzie wędzone z wnętrznościami
  • Moskaliki – marynowane tusze śledziowe. Znacznie mniejsze od innych rodzajów śledzi
  • Kipery – śledzie wędzone ze skórą, ale bez głowy i wnętrzności
  • Smokie – różowe matiasy wędzone na zimno

Oprócz tego można dostać gotowe już smażone śledzie lub śledzie usmażone i zamarynowane w zalewie octowej. Poznanie rodzajów śledzi występujących w sprzedaży to pierwszy krok w dokonaniu właściwego wyboru.

Wybieranie właściwych śledzi

Świeże śledzie - jak wybrać?

Przy wyborze świeżych śledzi kierujcie się zasadami, jakie stosuje się przy wybieraniu wszystkich innych świeżych ryb. Kierujcie się zapachem i wyglądem ryby.

Zobacz także:

Solone śledzie - jak wybrać?

Jeśli kupujecie śledzie z beczki, zerknijcie na wygląd solanki. Powinna być mętna, delikatnie kremowa lub biała, ale nie może mieć innego koloru. Wybierajcie najbardziej tłuste i największe ryby, to one są najsmaczniejsze.

Matiasy - jak wybrać?

Wybierając matiasy na wagę, zawsze bierzcie te największe i najbardziej dorodne. Powinny mieć w miarę jednolity kolor. Matiasy mają być jasne, ale nie śnieżnobiałe. Unikajcie też żółtych okazów. Jeśli kupujecie matiasy w opakowaniu, starajcie się wybrać te z jak najkrótszym składem. Najlepsze są w solance albo oleju. Unikajcie kupowania gotowych matiasów w occie. Tak często tuszuje się ich nieświeżość.

Śledzie wędzone - jak wybrać?

Dobre śledzie wędzone powinny mieć lekko wędzony zapach. Nie powinien przebijać się przez niego zapach rybny. Wędzone śledzie dobrej jakości nie będą śliskie. Mają mieć jednolity kolor i w miarę jednolitą konsystencję.