Śledzie w słoiku wybieranie
Newsy

Dobrego śledzia wcale nie jest tak łatwo kupić. Na to koniecznie zwróćcie uwagę w sklepie

Umiecie z łatwością odróżnić dobre i świeże śledzie od tych gorszej jakości? Koniecznie sprawdźcie jak to się robi.

Przy przyrządzaniu wszystkich ryb, w tym śledzi, najważniejszy jest zakup dobrego produktu. Jeśli kupicie niesmaczne śledzie, nie uratuje ich nawet najlepszy przepis. To właśnie śledź musi być bohaterem każdego dania, w którym występuje. Upewnijcie się, że wiecie jak rozpoznać w sklepie śledzie najlepszej jakości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Różne rodzaje śledzi

W ofercie jest naprawdę wiele rodzajów śledzi. Na półkach znajdziecie między innymi:

  • Świeże śledzie – nieczęsto dostępne na terenach oddalonych od morza
  • Matiasy – młode śledzie konserwowane w lekkiej solance
  • Bismarcki – podwójne filety śledziowe w zalewie z octu, cebuli, gorczycy i liści laurowych
  • Rolmopsy – znane, zrolowane pojedyncze filety śledziowe marynowane przez kilkadziesiąt dni w occie i soli. Zazwyczaj występują z dodatkiem kiszonych, czy konserwowych ogórków lub cebuli w środku
  • Uliki – śledzie podobne do matiasów, ale konserwowane w solance o wyższej zawartości soli
  • Piklingi – śledzie wędzone z wnętrznościami
  • Moskaliki – marynowane tusze śledziowe. Znacznie mniejsze od innych rodzajów śledzi
  • Kipery – śledzie wędzone ze skórą, ale bez głowy i wnętrzności
  • Smokie – różowe matiasy wędzone na zimno

Oprócz tego można dostać gotowe już smażone śledzie lub śledzie usmażone i zamarynowane w zalewie octowej. Poznanie rodzajów śledzi występujących w sprzedaży to pierwszy krok w dokonaniu właściwego wyboru.

Zobacz także
poznanskie szagowki

Zróbcie poznańskie szagówki ze skwarkami, a na długo zapomnicie o kluskach śląskich

Jaka mąka do placków ziemniaczanych?

Jaka mąka do placków ziemniaczanych? Tylko z taką wyjdą chrupiące

Wybieranie właściwych śledzi

Świeże śledzie - jak wybrać?

Przy wyborze świeżych śledzi kierujcie się zasadami, jakie stosuje się przy wybieraniu wszystkich innych świeżych ryb. Kierujcie się zapachem i wyglądem ryby.

Solone śledzie - jak wybrać?

Jeśli kupujecie śledzie z beczki, zerknijcie na wygląd solanki. Powinna być mętna, delikatnie kremowa lub biała, ale nie może mieć innego koloru. Wybierajcie najbardziej tłuste i największe ryby, to one są najsmaczniejsze.

Matiasy - jak wybrać?

Wybierając matiasy na wagę, zawsze bierzcie te największe i najbardziej dorodne. Powinny mieć w miarę jednolity kolor. Matiasy mają być jasne, ale nie śnieżnobiałe. Unikajcie też żółtych okazów. Jeśli kupujecie matiasy w opakowaniu, starajcie się wybrać te z jak najkrótszym składem. Najlepsze są w solance albo oleju. Unikajcie kupowania gotowych matiasów w occie. Tak często tuszuje się ich nieświeżość.

Śledzie wędzone - jak wybrać?

Dobre śledzie wędzone powinny mieć lekko wędzony zapach. Nie powinien przebijać się przez niego zapach rybny. Wędzone śledzie dobrej jakości nie będą śliskie. Mają mieć jednolity kolor i w miarę jednolitą konsystencję. 

 

jakie śledzie do oleju
AdobeStock
Newsy
Jaki rodzaj śledzi będzie najlepszy z olejem i cebulą? Wybierzcie te, a zachwycą smakiem wszystkich
Będziecie przygotowywali śledzie w oleju z cebulką? Sprawdźcie, który rodzaj śledzi dostępnych w sklepach nadaje się do tego najlepiej.

Marynowane śledzie to klasyka polskiej kuchni. Dawniej w naszym kraju często jadano różne ryby, jednak śledź do dziś pozostaje jedną z najpopularniejszych. Co ciekawe, raczej rzadko przyrządza się go na ciepło – najczęściej można spotkać śledzie w marynacie, choć i te smażone są bardzo smaczne. Czy wiecie, jaki rodzaj śledzi nadaje się najlepiej do marynowania w oleju z dodatkiem cebulki? Jakie rodzaje śledzi można kupić w sklepie? Ponieważ wybór ryb w supermarketach jest ograniczony, po śledzie najlepiej wybrać się do profesjonalnego sklepu rybnego. Tam dużo łatwiej o mniej popularne gatunki ryb, a nawet, jeśli dana ryba nie jest aktualnie w sprzedaży, zawsze możecie ją zamówić u sprzedawcy. Poniżej zebraliśmy dla was informacje o tym, jakie rodzaje śledzi są dostępne w sklepach w Polsce: Śledź solony To ryby już wypatroszone i pozbawione głowy, które konserwuje się w soli. Zawierają mniej konserwantów i są podobno lepsze w smaku niż popularne matjasy, jednak przyrządzenie ich wymaga sporo roboty! Solone śledzie trzeba wcześniej moczyć, usunąć skórę i kręgosłup. Śledź surowy Jego niska popularność wynika z dwóch rzeczy. Po pierwsze, dobre i świeże śledzie tak naprawdę zdobędziecie tylko nad morzem. Im więcej czasu mija od połowu, tym ryba jest gorszej jakości. A po drugie, śledzie są bardzo ościste i nawet smażenie niewiele na to pomaga. Matiasy (matjasy) Filety śledziowe pozbawione skóry, konserwowane w solance o mniejszej ilości soli niż w przypadku śledzi solonych. To najczęściej spotykane śledzie w sklepach. Można je kupić na wagę albo paczkowane na tackach. W przypadku ryb pakowanych warto zwrócić uwagę na etykietę podaną na opakowaniu, ponieważ część producentów poza solą dodaje do matiasów ocet! Śledź wędzony Ryby podzielone...

Czym się różni śledź od matiasa? Mięso jednego z nich jest zdecydowanie delikatniejsze
Własne
Newsy
Czym się różni śledź od matiasa? Mięso jednego z nich jest zdecydowanie delikatniejsze
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że zwykłego śledzia i matiasa różni o wiele więcej niż smak. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. Po ich ujawnieniu nie będziecie mieć wątpliwości, który z nich jest lepszy.

Nie od dziś wiadomo, że ryby posiadają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów waszej diety. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim śledzie. Niestety, większość osób nie zna się na ich rodzajach. Uliki, piklingi czy matiasy, które są najlepsze? Skąd pochodzą śledzie? Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim. To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniecie w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może pieścić wasze podniebienia nawet przez cały rok. Cenne wartości odżywcze śledzi Śledzie stanowią źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E. Ich regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, kości oraz metabolizm. Przysmak ten zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwór. Zawarte w śledziach wartości odżywcze mają pozytywny wpływ na pracę waszego serca, obniżają ciśnienie, rozwiązują problemy z niedokrwistością, zmniejszają uczucie senności i pozytywnie wpływają na wasz nastrój.  Nie można również zapomnieć, że śledzie zawierają niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży. Rodzaje śledzi Uliki to pełnotłuste, młode śledzie pochodzące z połowów dalekomorskich. Są konserwowane w solance o bardzo wysokim stężeniu oraz wędzone w gorącym dymie. Piklingi to inaczej śledzie wędzone w całości (wraz z wnętrznościami) w dymie o temperaturze przekraczającej 40 st. C. Choć pochodzą one z kuchni niemieckiej bardzo często spożywa się je również w Holandii, Norwegii oraz Polsce.  Matiasy to bardzo młode śledzie,...

Które śledzie są zdrowe
Flickr.com/stu_spivack
Newsy
Śledzie solone czy śledzie z solanki? Które z nich są zdrowsze?
Jak wybrać najzdrowsze śledzie? Są pewne zasadnicze różnice między tymi rodzajami.

W przeszłości można było zakupić praktycznie tylko śledzie solone. Od kilku lub kilkunastu lat, śledzie z solanki wyparły solone śledzie prawie całkowicie. Sprawdzamy, które rodzaje śledzi są najlepsze dla zdrowia. Właściwości zdrowotne śledzi Śledzie są w naszym kraju bardzo popularne. Niewiele osób wie, że prócz tego, że są uwielbiane, są też naprawdę zdrowe! Śledzie są co prawda tłuste, ale w przypadku ryb morskich, wyższa zawartość tłuszczu jest wręcz pożądana! Tłuste ryby morskie mają więcej zdrowych kwasów omega 3 i witaminy D. Śledzie są więc w praktyce prawie równie zdrowe, co modny łosoś! Jak typ konserwacji wpływa na wartość zdrowotną śledzia? Niezdrowym elementem w śledziach jest niestety sól, w której są one konserwowane. Świeże śledzie, które są trudnodostępne, są najzdrowszą formą jadania tych ryb. Od ponad tysiąca lat, świeżo złowione śledzie konserwuje się szybko w soli. Kiedyś zasypywano je po prostu solą już bezpośrednio na statkach rybackich. Zabezpiecza to ryby przed rozwojem bakterii. Solenie wyciąga wodę z tkanki mięśniowej, a to uniemożliwia szybki rozwój bakteriom. Aby śledzie były zdatne do spożycia, kilka lub kilkadziesiąt dni po złowieniu, trzeba je koniecznie konserwować.  Śledzie z beczki Śledzie z beczki są bardzo mocno solone. Solanka, w której pływają ma stężenie ok. 25%. Można je bardzo długo przechowywać, ale też najtrudniej usunąć z nich sól. Moczenie śledzi z beczki trwa ok. 2 do 5 dni. Wiele osób uważa ten rodzaj śledzi za najsmaczniejszy. Im krócej moczony jest dany śledź, tym więcej soli będzie zawierać. Im więcej soli w śledziu, tym mniej jest on zdrowy. Matiasy Matiasy to śledzie, które są już wyfiletowane. Przechowywane w słabszej solance, o stężeniu ok. 16%. Można je...

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
anulkadh/gotujmy.pl
Newsy
Świąteczna uczta. Tych fantastycznych w smaku śledzi w sosie słodko-kwaśnym nie może zabraknąć na waszym stole   
Pomysłów na wigilijne śledzie jest co niemiara. Czas zerwać z rutyną i wypróbować tej niezwykle ciekawej, słodko-kwaśnej odsłony.

Śledzie wszyscy dobrze znamy i uwielbiamy. Świetny smak, charakterystyczna struktura surowego, rybiego mięsa, a także walory zdrowotne – to wszystko możemy powiedzieć o tym gatunku ryb. Zachowajmy czujność podczas zakupu śledzi. W sklepach często sprzedaje się po droższych cenach tzw. matiasy albo śledzie a’la matias. Co to tak naprawdę oznacza? Matias to samiec śledzia przed osiągnieciem dojrzałości płciowej. Bałtyckie śledzie „osiągają pełnoletność” w wieku 2-3 lat, a te oceaniczne nieco później, bo w wieku 5-8 lat. Matiasy zawierają w sobie więcej tłuszczu, mają także nieco inną barwę od śledzi dorosłych – są lekko różowawe. Ich połów odbywa się przez krótki okres w roku. To sprawia, że są drogie i mało dostępne na rynku. Co tu dużo mówić. Producenci często robią klientów w butelkę. Inaczej nie można nazwać procederu sprzedawania zwykłych śledzi pod nazwą matiasów. Tak czy owak, ta ryba wciąż zasługuje na miejsce w naszym jadłospisie. Na święta polecamy szczególnie ciekawsze odsłony śledzia – np. w sosie słodko kwaśnym. Przepis na śledzie w sosie słodko-kwaśnym Składniki: Pół kg filetów śledziowych solonych Pół papryki czerwonej Pół małej papryki żółtej 1 niewielka marchewka 25 g rodzynek 1 mała cebula 75 g ketchupu pikantnego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka octu 1 łyżka cukru Olej Przygotowanie: Śledzie moczymy, w razie potrzeby kilka razy zmieniamy wodę. Kroimy filety na dość drobne kawałki. Usuwamy gniazda nasienne z papryki, obieramy marchewkę i cebulę. Wszystko kroimy w kostkę o podobnych rozmiarach. Na oleju smażymy nasze warzywa. Zaczynamy smażyć od najtwardszej marchewki, następnie dodajemy paprykę i...