Przy przyrządzaniu wszystkich ryb, w tym śledzi, najważniejszy jest zakup dobrego produktu. Jeśli kupicie niesmaczne śledzie, nie uratuje ich nawet najlepszy przepis. To właśnie śledź musi być bohaterem każdego dania, w którym występuje. Upewnijcie się, że wiecie jak rozpoznać w sklepie śledzie najlepszej jakości.
Różne rodzaje śledzi
W ofercie jest naprawdę wiele rodzajów śledzi. Na półkach znajdziecie między innymi:
- Świeże śledzie – nieczęsto dostępne na terenach oddalonych od morza
- Matiasy – młode śledzie konserwowane w lekkiej solance
- Bismarcki – podwójne filety śledziowe w zalewie z octu, cebuli, gorczycy i liści laurowych
- Rolmopsy – znane, zrolowane pojedyncze filety śledziowe marynowane przez kilkadziesiąt dni w occie i soli. Zazwyczaj występują z dodatkiem kiszonych, czy konserwowych ogórków lub cebuli w środku
- Uliki – śledzie podobne do matiasów, ale konserwowane w solance o wyższej zawartości soli
- Piklingi – śledzie wędzone z wnętrznościami
- Moskaliki – marynowane tusze śledziowe. Znacznie mniejsze od innych rodzajów śledzi
- Kipery – śledzie wędzone ze skórą, ale bez głowy i wnętrzności
- Smokie – różowe matiasy wędzone na zimno
Oprócz tego można dostać gotowe już smażone śledzie lub śledzie usmażone i zamarynowane w zalewie octowej. Poznanie rodzajów śledzi występujących w sprzedaży to pierwszy krok w dokonaniu właściwego wyboru.
Wybieranie właściwych śledzi
Świeże śledzie - jak wybrać?
Przy wyborze świeżych śledzi kierujcie się zasadami, jakie stosuje się przy wybieraniu wszystkich innych świeżych ryb. Kierujcie się zapachem i wyglądem ryby.
Zobacz także:
Solone śledzie - jak wybrać?
Jeśli kupujecie śledzie z beczki, zerknijcie na wygląd solanki. Powinna być mętna, delikatnie kremowa lub biała, ale nie może mieć innego koloru. Wybierajcie najbardziej tłuste i największe ryby, to one są najsmaczniejsze.
Matiasy - jak wybrać?
Wybierając matiasy na wagę, zawsze bierzcie te największe i najbardziej dorodne. Powinny mieć w miarę jednolity kolor. Matiasy mają być jasne, ale nie śnieżnobiałe. Unikajcie też żółtych okazów. Jeśli kupujecie matiasy w opakowaniu, starajcie się wybrać te z jak najkrótszym składem. Najlepsze są w solance albo oleju. Unikajcie kupowania gotowych matiasów w occie. Tak często tuszuje się ich nieświeżość.
Śledzie wędzone - jak wybrać?
Dobre śledzie wędzone powinny mieć lekko wędzony zapach. Nie powinien przebijać się przez niego zapach rybny. Wędzone śledzie dobrej jakości nie będą śliskie. Mają mieć jednolity kolor i w miarę jednolitą konsystencję.