Do zrobienia tego sera nie trzeba nawet grama mleka. 3 proste składniki i rarytas gotowy
Wikipedia Commons
Newsy

Do zrobienia tego sera nie trzeba nawet grama mleka. 3 proste składniki i rarytas gotowy

Mamy gratkę dla wszystkich tych, którzy zupełnie odstawili mleko ze swojej diety. Poznajcie przepis na słodki przysmak, który nie zawiera nawet odrobiny tego składnika. Jest słodki, smaczny i można go zrobić w domu.

Czy ser da się zrobić bez grama mleka? Jak najbardziej. Na Litwie ponoć już od XVII w. przyrządza się „ser” jabłkowy, czyli słodki przysmak zrobiony z przecieru jabłkowego, cukru i bakalii. W konsystencji nieco przypomina galaretkę, innym jego smak przywodzi na myśl zaś nasze swojskie krówki.

Ser po przygotowaniu jest suszony, dzięki czemu ma zwartą konsystencję i można go przechowywać nawet kilka miesięcy. Na Litwie ser jabłkowy, pokrojony w kostkę albo plastry, podaje się do kawy albo herbaty w ramach czegoś słodkiego „na ząb”. 

Przygotowanie sera jabłkowego może się wydawać skomplikowane, ale wbrew pozorom nie ma w tym nic trudnego. Potrzeba tylko 3 składników i trochę cierpliwości. 

Jak zrobić ser jabłkowy?

Składniki:

  • 4 kg jabłek

  • 2 szklanki cukru

  • 1 cytryna

  • Opcjonalnie - orzechy i inne bakalie

Zobacz także
Biały skarb z gór. Ten ser jest o niebo lepszy niż oscypek, a wielu o nim nie słyszało

Biały skarb z gór. Ten ser jest o niebo lepszy niż oscypek, a wielu o nim nie słyszało

Szybki twaróg domowy bez odciskania i leżakowania. Wystarczy kapka octu, by wyszedł jak trzeba

Szybki twaróg domowy bez odciskania i leżakowania. Wystarczy kapka octu, by wyszedł jak trzeba

Przygotowanie:

  1. Obierzcie jabłka i pokrójcie je na mniejsze kawałki.

  2. Następnie przełóżcie je do dużego naczynia, np. do miski. Zasypcie cukrem i zalejcie sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawcie na 24 godziny. Jabłka powinny pozostać w temperaturze pokojowej i w tym czasie wytrąci się z nich sok. 

  3. Na drugi dzień odcedźcie owoce. Sok wlejcie do garnka z grubym dnem, a jabłka odłóżcie - jeszcze się wam przydadzą.

  4. Doprowadźcie sok do wrzenia i gotujcie go przez około pół godziny na małym ogniu - tak długo, by zredukował się mniej więcej o połowę. 

  5. Po tym czasie powstanie syrop, do którego należy z powrotem wrzucić jabłka. Możecie też dodać np. orzechy włoskie pokrojone na mniejsze kawałki lub płatki migdałów. 

  6. Gotujcie dalej, na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje. Może to potrwać do 2 godzin. 

  7. W momencie, gdy masa zacznie odchodzić od ścianek, oznacza to, że jest już gotowa. Zdejmijcie garnek z ognia na 15 minut do ostygnięcia.

  8. Po tym czasie podzielcie ser jabłkowy na mniejsze porcje. Najlepiej jest przełożyć go do plastikowych woreczków.

  9. Woreczki ułóżcie obok siebie lub jeden na drugim i obciążcie je mocno, na przykład grubą deską do krojenia. Postawcie na niej duży, ciężki garnek, by dociążyć ser.

  10. Po 2 dniach przysmak już stwardnieje. Przełóżcie go do woreczka wykonanego z lnu i powieście w suchym oraz ciepłym miejscu, by się wysuszył.