
Czy ser da się zrobić bez grama mleka? Jak najbardziej. Na Litwie ponoć już od XVII w. przyrządza się „ser” jabłkowy, czyli słodki przysmak zrobiony z przecieru jabłkowego, cukru i bakalii. W konsystencji nieco przypomina galaretkę, innym jego smak przywodzi na myśl zaś nasze swojskie krówki.
Ser po przygotowaniu jest suszony, dzięki czemu ma zwartą konsystencję i można go przechowywać nawet kilka miesięcy. Na Litwie ser jabłkowy, pokrojony w kostkę albo plastry, podaje się do kawy albo herbaty w ramach czegoś słodkiego „na ząb”.
Przygotowanie sera jabłkowego może się wydawać skomplikowane, ale wbrew pozorom nie ma w tym nic trudnego. Potrzeba tylko 3 składników i trochę cierpliwości.
Jak zrobić ser jabłkowy?
Składniki:
-
4 kg jabłek
-
2 szklanki cukru
-
1 cytryna
-
Opcjonalnie - orzechy i inne bakalie
Przygotowanie:
-
Obierzcie jabłka i pokrójcie je na mniejsze kawałki.
-
Następnie przełóżcie je do dużego naczynia, np. do miski. Zasypcie cukrem i zalejcie sokiem wyciśniętym z 1 cytryny. Odstawcie na 24 godziny. Jabłka powinny pozostać w temperaturze pokojowej i w tym czasie wytrąci się z nich sok.
-
Na drugi dzień odcedźcie owoce. Sok wlejcie do garnka z grubym dnem, a jabłka odłóżcie - jeszcze się wam przydadzą.
-
Doprowadźcie sok do wrzenia i gotujcie go przez około pół godziny na małym ogniu - tak długo, by zredukował się mniej więcej o połowę.
-
Po tym czasie powstanie syrop, do którego należy z powrotem wrzucić jabłka. Możecie też dodać np. orzechy włoskie pokrojone na mniejsze kawałki lub płatki migdałów.
-
Gotujcie dalej, na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje. Może to potrwać do 2 godzin.
-
W momencie, gdy masa zacznie odchodzić od ścianek, oznacza to, że jest już gotowa. Zdejmijcie garnek z ognia na 15 minut do ostygnięcia.
-
Po tym czasie podzielcie ser jabłkowy na mniejsze porcje. Najlepiej jest przełożyć go do plastikowych woreczków.
-
Woreczki ułóżcie obok siebie lub jeden na drugim i obciążcie je mocno, na przykład grubą deską do krojenia. Postawcie na niej duży, ciężki garnek, by dociążyć ser.
-
Po 2 dniach przysmak już stwardnieje. Przełóżcie go do woreczka wykonanego z lnu i powieście w suchym oraz ciepłym miejscu, by się wysuszył.