Dawniej podstawę diety naszych przodków stanowiła głównie kasza oraz sezonowe warzywa i owoce. To się jednak zmieniło w momencie, gdy upowszechniła się uprawa ziemniaków. Bardzo szybko warzywa te podbiły całą Europę, a Polska wcale nie była wyjątkiem. Do dziś tradycyjna kuchnia w wielu regionach naszego kraju opiera się właśnie na ziemniakach. A zwłaszcza na Podkarpaciu, gdzie robi się od lat kartoflankę. 

Gęsta zupa z Podkarpacia

Nie jest to jednak kartoflanka taka, jaką zna większość z was. Oczywiście jej bazą są ziemniaki, ale to nie koniec. W zupie łewesz, bo tak się to danie nazywa (nazwa pochodzi z gwary łemkowskiej), musi się też znaleźć porządna porcja zasmażki z mąki i słoniny oraz fasola i groch. Warzywa strączkowe sprawiają, że zupa jest bardzo treściwa, pożywna i naturalnie gęsta. 

Ponieważ do łeweszu nie dodaje się w ogóle mięsa, nie żałujcie do niego przypraw - szczególnie pieprzu. Dzięki niemu zupa będzie miała mocny, wyrazisty smak. 

Przepis na łewesz

Składniki:

  • pół szklanki fasoli
  • pół szklanki grochu
  • 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżki soli
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego oraz kilka ziaren 

Przygotowanie:

  1. Groch oraz fasolę wsypcie do garnka, zalejcie wodą i odstawcie na kilka godzin do namoczenia. 
  2. Po tym czasie postawcie garnek na kuchence, doprowadźcie do wrzenia i gotujcie groch z fasolą do momentu, aż zmiękną.
  3. Obierzcie ziemniaki, pokrójcie w kostkę i wsypcie do garnka.
  4. Dodajcie do nich pokrojoną w plastry marchew, pieprz w ziarnach, sól i zalejcie wszystko wodą tak, by przykryła warzywa. Gotujcie, aż warzywa zmiękną.
  5. Po tym czasie dodajcie ugotowaną fasolę i groch. Wymieszajcie i wszystko razem gotujcie jeszcze kilka minut.
  6. Na patelni rozpuśćcie masło, wsypcie mąkę i zróbcie zasmażkę. Wlejcie na patelnię łyżkę gorącej zupy, wymieszajcie i wlejcie do garnka.
  7. Gotową zupę podajcie z siekanym koperkiem. Smacznego!
  8. A jeśli chcecie, by łewesz był jeszcze bardziej gęsty, po ugotowaniu możecie zmiksować wszystkie składniki blenderem na krem.