
Żaden obiad nie może się obyć bez surówki. Polska kuchnia znana jest z tego, że używamy wielu warzyw i owoców do codziennego gotowania. Dlatego też możemy się pochwalić ogromną różnorodnością jeżeli chodzi o surówki.
Można je wyczarować praktycznie ze wszystkiego - z kapusty, pora, selera, pomidora, a nawet z kalafiorów. Wielu miłośników ma bardzo prosta i tradycyjna surówka z marchewki. Przyrządza się ją z minimalnej ilości składników w kilka minut, jest delikatna oraz lekko słodka. Dzieci za nią przepadają, dlatego wielu z nas wspomina z rozrzewnieniem, jak babcia robiła właśnie taką surówkę do obiadu.
Co pasuje do surówki z marchewki?
Marchewkę można połączyć z różnymi owocami, które nadają surówce smaku i sprawiają, że jest tak pyszna. Dobrze pasuje do niej na przykład ananas czy świeża gruszka, choć najbardziej klasycznym dodatkiem pozostają jabłka.
W tej kwestii panuje oczywiście dowolność, ale warto wiedzieć, co komponuje się z marchewką najlepiej. Bywa, że surówka ta wychodzi dość wodnista, a przyczyną są właśnie wykorzystane do niej owoce. Jeśli wybierzecie jabłka z soczystej odmiany, wówczas surówka z marchewki będzie miała wodnistą konsystencję, co nie każdemu może odpowiadać.
By tego uniknąć, wystarczy sięgnąć po odmianę jabłek do szarlotki, np. szara reneta czy antonówka. Mają zwarty miąższ i są słodkie, dzięki czemu surówka z marchewki wychodzi później idealna - nie za sucha, ale i nie zbyt wodnista.
Przepis na babciną surówkę z marchewki
Składniki:
-
2 duże marchewki
-
1 jabłko szara reneta
-
sok z cytryny
-
szczypta cukru
-
sól
-
pieprz
Opcjonalnie możecie dodać jeszcze pół małej cebuli.
Przygotowanie:
-
Obierzcie marchewki, a następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach.
-
Jabłko obierzcie i również zetrzyjcie na tarce, tym razem na dużych oczkach.
-
Przełóżcie składniki do miski. Dodajcie szczyptę cukru, sok z połowy cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszajcie.
I gotowe! Ekspresowa surówka z marchewki jest od razu gotowa do podania. Będzie pasowała do większości dań, ale zdaniem wielu najlepiej komponuje się ze słodkimi potrawami - na przykład leniwymi kluskami z cukrem i cynamonem czy pierogami z owocami.