Do surówki z marchewki babcia dodawała tylko przyprawy i ten 1 składnik. Cały smak tkwi w prostocie
Getty/iStock
Newsy

Do surówki z marchewki babcia dodawała tylko przyprawy i ten 1 składnik. Cały smak tkwi w prostocie

Parę składników, kilka minut roboty i pyszna surówka do obiadu gotowa. Właśnie tak przyrządza się ją z marchewki, czyli chyba w najprostszy możliwy sposób. Tę surówkę uwielbiają i mali, i duzi. Smakuje doskonale z 1 składnikiem, który gwarantuje jej odpowiednią chrupkość i konsystencję.

Żaden obiad nie może się obyć bez surówki. Polska kuchnia znana jest z tego, że używamy wielu warzyw i owoców do codziennego gotowania. Dlatego też możemy się pochwalić ogromną różnorodnością jeżeli chodzi o surówki.

Można je wyczarować praktycznie ze wszystkiego - z kapusty, pora, selera, pomidora, a nawet z kalafiorów. Wielu miłośników ma bardzo prosta i tradycyjna surówka z marchewki. Przyrządza się ją z minimalnej ilości składników w kilka minut, jest delikatna oraz lekko słodka. Dzieci za nią przepadają, dlatego wielu z nas wspomina z rozrzewnieniem, jak babcia robiła właśnie taką surówkę do obiadu. 

Co pasuje do surówki z marchewki?

Marchewkę można połączyć z różnymi owocami, które nadają surówce smaku i sprawiają, że jest tak pyszna. Dobrze pasuje do niej na przykład ananas czy świeża gruszka, choć najbardziej klasycznym dodatkiem pozostają jabłka. 

W tej kwestii panuje oczywiście dowolność, ale warto wiedzieć, co komponuje się z marchewką najlepiej. Bywa, że surówka ta wychodzi dość wodnista, a przyczyną są właśnie wykorzystane do niej owoce. Jeśli wybierzecie jabłka z soczystej odmiany, wówczas surówka z marchewki będzie miała wodnistą konsystencję, co nie każdemu może odpowiadać.

By tego uniknąć, wystarczy sięgnąć po odmianę jabłek do szarlotki, np. szara reneta czy antonówka. Mają zwarty miąższ i są słodkie, dzięki czemu surówka z marchewki wychodzi później idealna - nie za sucha, ale i nie zbyt wodnista. 

Zobacz także
Nie jabłko i nie marchewka, a ten owoc odmieni surówkę z pora. Domownicy w mig zmiotą wszystko z talerzy

Nie jabłko i nie marchewka, a ten owoc odmieni surówkę z pora. Domownicy w mig zmiotą ją z talerzy

Wystarczy 1 składnik i pyszny sos, a surówka z kapusty pekińskiej wyjdzie jak marzenie

Wystarczy 1 składnik i pyszny sos, a surówka z kapusty pekińskiej wyjdzie jak marzenie

Przepis na babciną surówkę z marchewki

Składniki:

  • 2 duże marchewki

  • 1 jabłko szara reneta

  • sok z cytryny

  • szczypta cukru

  • sól

  • pieprz

Opcjonalnie możecie dodać jeszcze pół małej cebuli. 

Przygotowanie:

  1. Obierzcie marchewki, a następnie zetrzyjcie je na tarce na małych oczkach. 

  2. Jabłko obierzcie i również zetrzyjcie na tarce, tym razem na dużych oczkach. 

  3. Przełóżcie składniki do miski. Dodajcie szczyptę cukru, sok z połowy cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszajcie. 

I gotowe! Ekspresowa surówka z marchewki jest od razu gotowa do podania. Będzie pasowała do większości dań, ale zdaniem wielu najlepiej komponuje się ze słodkimi potrawami - na przykład leniwymi kluskami z cukrem i cynamonem czy pierogami z owocami. 

Kotlety mielone

Przepis na najlepszą surówkę z pora i marchewki. Dodajcie do niej 1 składnik, a stanie się wyrazista
Flickr
Newsy
Przepis na surówkę z pora i marchewki. Dodajcie do niej 1 składnik, a stanie się wyrazista i konkretna
Kolorowe surówki, to w okresie jesienno-zimowym cenne źródło witamin i błonnika. Surówka z pora, marchewki i jabłka to jedna z bardziej lubianych przez dzieci wersji tego dodatku obiadowego. Jednak jej smak wymaga niekiedy podkręcenia i nadania mu charakteru. 

Ta surówka jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje do większości dań. Znajdziecie w niej same tanie i łatwo dostępne składniki, które tworzą kolorową i pełną smaku kompozycję na talerzu. Warzywa i owoce uzupełnia majonez i śmietana, które wspólnie tworzą delikatną mieszaninę smaków. Dla niektórych zbyt delikatną. Co z tym fantem zrobić? Oto nasze rozwiązanie. Co dodać do surówki z pora, by podkręcić jej smak?  Dla wielu osób ta klasyczna surówka jest jednak zbyt delikatna i mało wyrazista, a to za sprawą dodanej do pora marchewki i jabłka, które wyraźnie osładzają ten dodatek obiadowy. Czasami nie wystarcza kwaśna śmietana, by przełamać ten słodki smak i trzeba sięgnąć po cytrynę. Sok z cytryny wymieszany z majonezem oraz śmietaną, a następnie dodany do surówki zbalansuje jej smak i sprawi, że przypadnie do gustu nie tylko dzieciom.  Jeżeli z jakichś względów nie chcecie dodawać cytryny, możecie uzupełnić sałatkę innym składnikiem - ogórkiem kiszonym. Zetrzyjcie go na dużych oczkach tarki i dodajcie wraz z sokiem do surówki.  Przepis na surówkę z pora, marchewki i jabłka  Składniki:  1 duży por  1 średnia marchew   1 średnie jabłko  2 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub 22%  2 łyżki majonezu  pieprz i sól do smaku  Sok z 1/3 cytryny  Sposób przygotowania:  Obraną łodygę pora (bez zielonych części) pokrójcie w cienkie krążki i przelejcie gorącą wodą. W ten sposób stanie się on bardziej miękki i mniej ostry.  Umyjcie i obierzcie marchew oraz jabłko, a następnie zetrzyjcie je na grubych oczkach tarki i dodajcie do przestudzonego pora.  Do niewielkiej miseczki wyciśnijcie sok z połówki cytryny, włóżcie po dwie łyżki kwaśnej śmietany i majonezu. Wymieszajcie, aż powstanie gładki...

Dodajcie to do surówki z kapusty pekińskiej, a nabierze nieco słodyczy. Nie chodzi o kukurydzę ani jabłka
WanilioweImprowizacj/Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie to do surówki z kapusty pekińskiej, a nabierze nieco słodyczy. Nie chodzi o kukurydzę ani jabłka
Obiad bez surówki to żaden obiad! Element zieleniny zawsze musi się znaleźć na talerzu, a według wielu najlepsza pod tym względem jest surówka z kapusty pekińskiej - koniecznie z takim dodatkiem.

Surówka z kapusty pekińskiej to obiadowy klasyk, który sprawdza się w każdych warunkach. Pasuje zarówno do dań mięsnych, takich jak kotlety mielone czy schabowe albo pieczony kurczak, jak i tych jarskich. Chrupiąca i delikatna, surówka z kapusty pekińskiej smakuje praktycznie każdemu. Z reguły jest dość słodka ze względu na znajdujące się w niej dodatki, takie jak na przykład kukurydza. Ale żeby podbić słodki smak surówki, możecie dodać do niej inny składnik, który również nada jej doskonałego sznytu.  Jak podbić słodycz surówki z kapusty pekińskiej? Często w przepisach na surówkę z kapusty pekińskiej można znaleźć takie składniki, jak kukurydza z puszki albo starte jabłko. Polecamy wam pójść o krok dalej i dodać do surówki inny produkt - rodzynki. Słodkie i mięciutkie urozmaicą smak surówki, a do tego będą ciekawie wyglądały na talerzu. Pamiętajcie oczywiście o tym, by wcześniej rodzynki sparzyć. Sprawdźcie, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej w takiej wersji z poniższego przepisu.  Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z rodzynkami Zauważcie, że wśród składników na surówkę nie ma pieprzu - został pominięty po to, by zachować typowo słodkawy charakter tego dania. Jeżeli jednak preferujecie lekko ostry smak, jak najbardziej możecie dodać nieco pieprzu pod koniec przygotowywania. Świetnie sprawdzi się również sok z cytryny, dzięki któremu surówka będzie nieco bardziej kwaśna. Zamiennie można użyć do tego celu octu. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 jabłko 1 marchew pół szklanki rodzynek poszatkowana natka pietruszki  3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu  pół płaskiej łyżeczki soli  Przygotowanie: Umyjcie kapustę i zdejmijcie wierzchnie...

Przepis na surówkę z selera. Dodajcie to, a będzie delikatna i słodka. Nawet bez jabłek
Flickr
Newsy
Przepis na surówkę z selera. Dodajcie to, a będzie delikatna i słodka. Obędzie się nawet bez jabłek
Surówka z selera i jabłka to jedna z bardziej lubianych, uniwersalnych surówek, które można serwować przez cały rok. Musicie ją zrobić chociaż raz, szczególnie w tej wersji, cudownie słodkiej i delikatnej. Zaufajcie nam, takiej pychotki jeszcze nie jedliście. 

Surówka z selera smakuje nawet osobom, które nie przepadają za tym warzywem. Dlaczego? Umiejętne połączenie jej innymi składnikami sprawia, że intensywny w smaku seler nieco łagodnieje. Ku zaskoczeniu wielu, to warzywo świetnie komponuje się ze śmietaną, jabłkiem, cytryną i różnymi słodkimi składnikami, które czynią surówkę prawdziwym smakołykiem.   Co dodać do surówki z selera, by jej smak był słodki i delikatny?  Ta surówka z selera wcale nie wymaga jednak dodatku jabłka. Mimo wszystko, jeżeli lubicie to połączenie, nie musicie się go wyrzekać. Pamiętajcie jednak, by po utarciu skropić je cytryną. Ten zabieg zapobiegnie ciemnieniu i pozwoli zachować surówce piękny, kremowy kolor.  Słodkiego, deserowego charakteru nadadzą jej rodzynki i miód. Rodzynki to zawsze przyjemny akcent smakowy w surówkach i sałatkach, który sprawia, że każdy ich kęs eksploduje słodkością. Dodatek miodu stanowi ciekawą kompozycję z kwaśną, gęstą śmietaną i ewentualnie dokwaszonym cytryną jabłkiem. Dzięki tym składnikom całość jest dobrze zbalansowana, przyjemnie słodka i z pewnością posmakuje nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.  Przepis na surówkę z selera z rodzynkami i miodem  Składniki:  1 korzeń selera Spora garść rodzynek   1 jabłko (opcjonalnie)  1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)  3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka majonezu  3 łyżki miodu lipowego  sól do smaku  Sposób przygotowania:  Rodzynki włóżcie do miseczki i zalejcie wrzątkiem. Gdy napęcznieją, odcedźcie wodę.  Seler obierzcie i zetrzyjcie na małych lub średnich oczkach tarki.   Jeżeli chcecie mieć w surówce również jabłko, to obierzcie je i zetrzyjcie na średnich oczkach, a następnie skropcie cytryną, by nie...

Zróbcie tę pyszną sałatkę do obiadu zamiast mizerii. Kosztuje grosze, gotowa w 5 minut
DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI/YouTube
Newsy
Zróbcie tę pyszną sałatkę do obiadu zamiast mizerii. Kosztuje grosze, będzie gotowa w 5 minut
Ta surówka to idealna propozycja dla każdego, kto szuka orzeźwiającej przekąski w ciepły dzień. Jeżeli lubicie mizerię, to na pewno pokochacie surówkę z tego przepisu.

Mizeria to idealny dodatek do obiadu na upalne dni. Ogórki ze śmietaną genialnie smakują i orzeźwiają. Można jednak przyrządzić mizerię inaczej i część ogórków zastąpić… porem. Takie połączenie zaskakująco dobrze smakuje i stanowi pyszną odmianę klasycznej mizerii. W dodatku surówkę przygotowuje się bardzo szybko - wystarczy kilka minut i gotowe. Zobaczcie, jak można łatwo przyrządzić surówkę z pora i ogórka zamiast klasycznej mizerii.  Przepis na surówkę z pora i ogórka Do przyrządzenia tej surówki przyda się wam tarka typu mandolina, na której zetrzecie ogórki w idealnie cienkie plastry. Jeżeli takiej nie macie, wystarczy też zwykła tarka z odpowiednimi oczkami. By przygotować surówkę, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 1 ogórek szklarniowy 1 por (biała część) 1 ząbek czosnku 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru sól pieprz Przygotowanie: Umyty ogórek zetrzyjcie na tarce na cienkie plastry.  Posólcie, dodajcie pieprz, łyżeczkę cukru oraz łyżkę octu jabłkowego. Zamieszajcie. Umyjcie pora i odetnijcie zieloną część. Autor przepisu poleca odstawić zielone liście do lodówki i użyć ich na przykład do ugotowania zupy. Do surówki niestety się nie nadają, ponieważ są zbyt twarde. Pozostałą, białą część pora pokrójcie bardzo drobno.  Wsypcie pokrojony por do miski z ogórkiem i przyprawami. Dodajcie 3 łyżki śmietany 12% oraz jeden ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę. Wymieszajcie. I gotowe! Tak przygotowana surówka jest od razu gotowa do spożycia. Stanowi świetny dodatek do obiadu, choć autor przepisu stwierdził, że jest tak pyszna, że mógłby ją zjeść sam bez niczego. ...