Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Adobe Stock
Newsy

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić

Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów, ale to dzięki dodatkowi oleju, są one lepiej wchłaniane. Wyjaśniamy dlaczego tak się dzieje.

Sok z marchwi to jeden z najpopularniejszych soków w naszym kraju. Robi się go błyskawicznie, składnik jest dostępny przez cały rok, a do tego jest stosunkowo tani. Soki marchwiowe dostają dzieci już od 5 miesiąca życia, po czym ludzie piją go zwykle aż do późnej starości.

Do wszystkich zalet soku marchewkowego trzeba dodać najważniejszą, dzięki której pijemy go tak chętnie i często. Sok z marchwi jest pyszny. Wyjaśniamy co się stanie gdy do szklanki soku dodacie łyżeczkę oleju.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak olej poprawia sok z marchwi?

Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów. Ponieważ część z nich: witamina A, E i K, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, po dodaniu do soku odrobiny tłuszczu, zwiększycie poziom przyswajania przez organizm tych witamin.

Do szklanki soku wystarczy dodać od 1 łyżeczki do 1 łyżki oleju, w zależności od preferencji smakowych. Możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Może to być olej słonecznikowy, rzepakowy, czy inne, mniej popularne oleje: z pestek winogron, z orzechów włoskich, z awokado, olej kokosowy czy olej lniany. Do soku można także dodać oliwę.

Zobacz także
Jedzenie marchwi zapobiega starzeniu skóry i chroni mózg

Jedzenie marchwi zapobiega starzeniu skóry i chroni mózg

obierki z marchewki i pietruszki

Jak wykorzystać obierki z marchwi i pietruszki? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich...

Sok z marchwi — wartości odżywcze i działanie

To jeden z wartościowszych soków. Przygotowujemy go zawsze na zimno, dzięki czemu napój nie traci swoich wartości. A jest ich naprawdę mnóstwo, sok zawiera:

  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Beta-karoten
  • Kwas foliowy
  • Tiaminę
  • Wapń
  • Magnez
  • Fosfor
  • Żelazo
  • Potas
  • Sód
  • Cynk

Sok jest niskokaloryczny: w 100 ml zawartych jest jedynie 41 kcal. Pity regularnie ma następujące działanie:

  • Wspiera wzrok, ponieważ jest bogatym źródłem ważnego dla oczu beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A
  • Ułatwia leczenie niedokrwistości
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając miażdżycy
  • Łagodzi stany zapalne skóry, w tym wspiera leczenie trądziku
  • Nadaje skórze piękny odcień – przyspiesza opalanie, przedłuża jego efekty
  • Zwalcza pasożyty. W medycynie ludowej stosowano go przeciw owsikom
  • Korzystnie wpływa na odporność. dzięki dużej ilości beta — karotenu
  • Poprawia perystaltykę jelit
  • Ma właściwości antynowotworowe – może zapobiegać rozwojowi niektórych chorób nowotworowych, np. raka przełyku
  • Pomaga w leczeniu zaburzeń jelitowych u niemowląt

Źródło: mamadu.pl, poradnikzdrowie.pl

Odtruwa, chroni oczy, pomaga na serce i odchudzanie. Najlepiej ten sok zrobić samemu, choć jest w każdym sklepie
AdobeStock
Newsy
Odtruwa, chroni oczy, pomaga na serce i odchudzanie. Najlepiej ten sok zrobić samemu, choć jest w każdym sklepie
Sok pomidorowy robi się inaczej niż sok jabłkowy czy sok z marchwi. Podajemy prosty przepis.

Sok pomidorowy jest bogaty w wartości odżywcze. Zawiera wiele witamin i minerałów, a przede wszystkim, jest bogaty w likopen – jeden z ważnych przeciwutleniaczy, witaminę C i witaminę A. Sok, to wygodny sposób na zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na witaminy z grupy B, witaminy E, K, a także potas, mangan, miedź, magnez, żelazo, fosfor, wapń i cynk. Podpowiadamy jak robić samemu ten wyjątkowy sok. Jak zrobić w domu sok pomidorowy? Choć sok pomidorowy można kupić w każdym sklepie, warto go zrobić samemu. Będziecie wtedy mieli pewność, że nie zawiera zbyt dużych ilości soli, nie ma zbędnych dodatków czy konserwantów, a pomidory pochodzą z dobrego źródła. To ważne, szczególnie gdy kupujecie warzywa na targu, od sprawdzonego dostawcy lub macie w sezonie z własnego ogródka. Pomidory można łączyć z innymi warzywami i ziołami. Doskonale pasują do pomidorów: Seler Czerwona papryka Oregano Bazylia Do gotowania warto dodać odrobinę oliwy z oliwek, ponieważ zawarty w pomidorach likopen jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach. Przyrządzanie pomidorów z odrobiną tłuszczu poprawia jego wchłanialność. Przygotowanie: Świeże, sparzone pomidory obierzcie ze skórki i pokrójcie. Usuńcie gniazda nasienne i pestki. Sam miąższ pomidorów i sok umieśćcie w garnku. Gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut. Schłodźcie, a następnie zmiksujcie aż do uzyskania gęstej konsystencji, na koniec przecedźcie przez sito. Nie tylko na oczy, serce i odchudzanie – na co pomaga sok pomidorowy? Sok zrobiony z pomidorów jest wartościowy dla zdrowia. Warto go pić, żeby wzmocnić i oczyścić organizm. Pozytywnie wpływa też na pracę takich organów jak oczy, serce czy jelita. Oto właściwości zdrowotne soku pomidorowego: Zawiera...

Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co to pomaga
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co może pomóc
Słyszeliście kiedyś o tak nietypowym połączeniu? Pijcie ten napój a wasze zdrowie szybko nam za to podziękuje!

Każdy z was słyszał już na pewno o pozytywnych właściwościach soku z kapusty i soku z pomidorów. A co, gdyby tak połączyć oba te soki razem? Właściwości zdrowotne soku z kiszonej kapusty Sok z kiszonej kapusty nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Regularne picie soku z kiszonej kapusty: wpiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii poprawia stan włosów, cery i paznokci zwalcza grzybicę stóp wspiera procesy trawienne pomaga w walce z bezsennością poprawia metabolizm pomaga schudnąć przyspiesza gojenie ran zwalcza skutki zatrucia pokarmowego opóźnia rozwój zaćmy i pozytywnie wpływa na wzrok Właściwości zdrowotne soku pomidorowego Sok pomidorowy to napój, który dostarcza naszemu organizmowi szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, potas i magnez. sok pomidorowy jest skoncentrowanym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który zmniejsza stan zapalny badania wykazały, że diety bogate w pomidory i produkty z pomidorów, takie jak sok pomidorowy, mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych pomidory od dawna kojarzone są z poprawą zdrowia serca. Zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak likopen i beta-karoten, które pomagają zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i nagromadzenie tłuszczu w tętnicach (miażdżyca) ze względu na wysoki poziom korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, sok pomidorowy ma działanie przeciwnowotworowe sok pomidorowy jest niskokaloryczny - 100 g tego soku ma zaledwie 17 kcal poprawia wzrok działa korzystnie na mózg Co, gdyby...

Pół szklanki tego soku dziennie pomoże na dobry wzrok i piękną cerę. Użyjcie młodych warzyw
Adobe Stock
Newsy
Pół szklanki tego soku dziennie pomoże na dobry wzrok i piękną cerę. Użyjcie młodych warzyw
Dostaliście kiedyś zalecenie od lekarza czy dietetyka, żeby zamiast 3 posiłków jeść 4-5 w ciągu dnia? Co wtedy jeść na te dodatkowe dwa? Rozważcie sok warzywny. Dostarcza wartości odżywczych, zapełnia żołądek, nasyca i nie jest kaloryczny.

Świeże soki tym różnią się od gotowych, sprzedawanych w sklepach, że nie zawierają dodatków poprawiających smak i trwałość produktu. Przede wszystkim nie zawierają dodatkowego cukru, dodawanego, żeby poprawić smak, a jedynie ten naturalnie występujący w roślinie. To nie jedyny powód, dla którego warto pić świeży sok. Pijcie go najlepiej z młodych warzyw. Wartości odżywcze soku z marchwi Marchew, to warzywo dostępne w naszym kraju przez cały rok. Jest szczególnie cenne na wiosnę, gdy możemy korzystać z młodych warzyw, a dzięki temu, że użyjecie ich niedługo po zebraniu, będą nadal pełnych witamin i mikroelementów. Także tych, które z czasem roślina siłą rzeczy traci. Najwartościowsze składniki marchwi to: Beta-karoten (prowitamina A) ma silne działanie antyoksydacyjne Luteina i zeaksantyna o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym Jednocześnie marchew jest ważnym źródłem: Witamin: K, C, B1, B3, B6, E Minerałów: potasu, manganu, miedzi i fosforu Dzięki witaminom sok marchwiowy skutecznie wzmacnia układ odpornościowy. Można go łączyć z innymi substancjami mającymi podobne działanie, żeby dzięki ich współdziałaniu, dodatkowo potęgować zdrowotną moc. Np. sok marchwiowy z dodatkiem imbiru nie tylko doskonale smakuje, ale też zapobiega infekcjom i leczy z przeziębień. Na co pić sok z marchwi? Sok z marchewki ma poza poprawą odporności, wiele innych działań zdrowotnych: Poprawia wzrok i wpływa na zdrowie oczu. Działanie korzystne dla wzroku marchew zawdzięcza zawartości witaminy A, luteiny i zeaksantyny. Badania potwierdziły, że spożywanie owoców i warzyw zawierających prowitaminę A, zmniejszają ryzyko ślepoty i chorób wzroku związanych z wiekiem, np. zwyrodnienia plamki żółtej Poprawia wygląd i koloryt...

Chorujecie na te choroby? To zdrowe warzywo, nie jest więc dla was.
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na te choroby? Musicie unikać tego zdrowego warzywa
Barszczyk i chłodnik z gotowanych czy sok i surówka z surowych? Wybierzcie najzdrowszy dla siebie sposób przyrządzenia dań z buraków.

Najczęściej mamy do czynienia z dwoma rodzajami buraków, choć ich gatunków w świecie roślin jest znacznie więcej. Pierwsze z nich to buraki cukrowe, uprawiane ze względu na korzeń, bardzo bogaty w cukier. Drugi popularny rodzaj to oczywiście buraki ćwikłowe, roślina warzywna nadająca potrawom intensywnie czerwoną barwę. Warzywo stale obecne w polskiej kuchni, robicie z niego choćby ćwikłę. Buraki są warzywem bardzo cenionym ze względu na swoje wartości odżywcze, jednak nie w każdej postaci mogą być spożywane przez osoby cierpiące na konkretne dolegliwości. Sprawdźcie, kto nie powinien jeść buraków i jak sposób przyrządzenia wpływa na ich właściwości Kto nie powinien jeść buraków? Najwięcej wartości odżywczych buraki zachowują w postaci surowej, jednak najczęściej przyrządzamy dania z ugotowanych buraków. O ile buraki mają wiele wartości odżywczych i są niskokaloryczne, to jednak w postaci ugotowanej zmienia się ich indeks glikemiczny (IG). Z niskiego w burakach surowych (IG-30) na bardzo wysoki w ugotowanych (IG-65). IG buraków to wskaźnik, który pokazuje, jak po spożyciu tego warzywa, wzrasta poziom glukozy we krwi. Indeks 65 pokazuje, że poziom glukozy jest bardzo wysoki, niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę. Cukrzycy powinni więc unikać dań z gotowanych buraków. Mogą jednak jeść je na surowo. Druga, grupa, która powinna zrezygnować z buraków, to osoby chore na nerki. Czerwone warzywo zawiera dużo szczawianów, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Te same szczawiany mogą zaostrzyć objawy chorobowe osób cierpiących na reumatyzm. Soku z surowych buraków nie powinny z kolei pić ci, którzy skarżą się na niskie ciśnienie. Spożywanie soku z buraków ćwikłowych może bowiem...