Sok z marchwi to jeden z najpopularniejszych soków w naszym kraju. Robi się go błyskawicznie, składnik jest dostępny przez cały rok, a do tego jest stosunkowo tani. Soki marchwiowe dostają dzieci już od 5 miesiąca życia, po czym ludzie piją go zwykle aż do późnej starości.
Do wszystkich zalet soku marchewkowego trzeba dodać najważniejszą, dzięki której pijemy go tak chętnie i często. Sok z marchwi jest pyszny. Wyjaśniamy co się stanie gdy do szklanki soku dodacie łyżeczkę oleju.
Jak olej poprawia sok z marchwi?
Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów. Ponieważ część z nich: witamina A, E i K, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, po dodaniu do soku odrobiny tłuszczu, zwiększycie poziom przyswajania przez organizm tych witamin.
Do szklanki soku wystarczy dodać od 1 łyżeczki do 1 łyżki oleju, w zależności od preferencji smakowych. Możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Może to być olej słonecznikowy, rzepakowy, czy inne, mniej popularne oleje: z pestek winogron, z orzechów włoskich, z awokado, olej kokosowy czy olej lniany. Do soku można także dodać oliwę.
Zobacz także:
Sok z marchwi — wartości odżywcze i działanie
To jeden z wartościowszych soków. Przygotowujemy go zawsze na zimno, dzięki czemu napój nie traci swoich wartości. A jest ich naprawdę mnóstwo, sok zawiera:
- Witaminę C
- Witaminę E
- Beta-karoten
- Kwas foliowy
- Tiaminę
- Wapń
- Magnez
- Fosfor
- Żelazo
- Potas
- Sód
- Cynk
Sok jest niskokaloryczny: w 100 ml zawartych jest jedynie 41 kcal. Pity regularnie ma następujące działanie:
- Wspiera wzrok, ponieważ jest bogatym źródłem ważnego dla oczu beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A
- Ułatwia leczenie niedokrwistości
- Obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając miażdżycy
- Łagodzi stany zapalne skóry, w tym wspiera leczenie trądziku
- Nadaje skórze piękny odcień – przyspiesza opalanie, przedłuża jego efekty
- Zwalcza pasożyty. W medycynie ludowej stosowano go przeciw owsikom
- Korzystnie wpływa na odporność. dzięki dużej ilości beta — karotenu
- Poprawia perystaltykę jelit
- Ma właściwości antynowotworowe – może zapobiegać rozwojowi niektórych chorób nowotworowych, np. raka przełyku
- Pomaga w leczeniu zaburzeń jelitowych u niemowląt
Źródło: mamadu.pl, poradnikzdrowie.pl