Sok z marchwi to jeden z najpopularniejszych soków w naszym kraju. Robi się go błyskawicznie, składnik jest dostępny przez cały rok, a do tego jest stosunkowo tani. Soki marchwiowe dostają dzieci już od 5 miesiąca życia, po czym ludzie piją go zwykle aż do późnej starości.

Do wszystkich zalet soku marchewkowego trzeba dodać najważniejszą, dzięki której pijemy go tak chętnie i często. Sok z marchwi jest pyszny. Wyjaśniamy co się stanie gdy do szklanki soku dodacie łyżeczkę oleju.

Jak olej poprawia sok z marchwi?

Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów. Ponieważ część z nich: witamina A, E i K, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, po dodaniu do soku odrobiny tłuszczu, zwiększycie poziom przyswajania przez organizm tych witamin.

Do szklanki soku wystarczy dodać od 1 łyżeczki do 1 łyżki oleju, w zależności od preferencji smakowych. Możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Może to być olej słonecznikowy, rzepakowy, czy inne, mniej popularne oleje: z pestek winogron, z orzechów włoskich, z awokado, olej kokosowy czy olej lniany. Do soku można także dodać oliwę.

Zobacz także:

Sok z marchwi — wartości odżywcze i działanie

To jeden z wartościowszych soków. Przygotowujemy go zawsze na zimno, dzięki czemu napój nie traci swoich wartości. A jest ich naprawdę mnóstwo, sok zawiera:

  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Beta-karoten
  • Kwas foliowy
  • Tiaminę
  • Wapń
  • Magnez
  • Fosfor
  • Żelazo
  • Potas
  • Sód
  • Cynk

Sok jest niskokaloryczny: w 100 ml zawartych jest jedynie 41 kcal. Pity regularnie ma następujące działanie:

  • Wspiera wzrok, ponieważ jest bogatym źródłem ważnego dla oczu beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A
  • Ułatwia leczenie niedokrwistości
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając miażdżycy
  • Łagodzi stany zapalne skóry, w tym wspiera leczenie trądziku
  • Nadaje skórze piękny odcień – przyspiesza opalanie, przedłuża jego efekty
  • Zwalcza pasożyty. W medycynie ludowej stosowano go przeciw owsikom
  • Korzystnie wpływa na odporność. dzięki dużej ilości beta — karotenu
  • Poprawia perystaltykę jelit
  • Ma właściwości antynowotworowe – może zapobiegać rozwojowi niektórych chorób nowotworowych, np. raka przełyku
  • Pomaga w leczeniu zaburzeń jelitowych u niemowląt

Źródło: mamadu.pl, poradnikzdrowie.pl