Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić
Adobe Stock
Newsy

Do soku z marchwi dodajcie....olej. Ta 1 rzecz sprawi, że już zawsze będziecie go tak pić

Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów, ale to dzięki dodatkowi oleju, są one lepiej wchłaniane. Wyjaśniamy dlaczego tak się dzieje.

Sok z marchwi to jeden z najpopularniejszych soków w naszym kraju. Robi się go błyskawicznie, składnik jest dostępny przez cały rok, a do tego jest stosunkowo tani. Soki marchwiowe dostają dzieci już od 5 miesiąca życia, po czym ludzie piją go zwykle aż do późnej starości.

Do wszystkich zalet soku marchewkowego trzeba dodać najważniejszą, dzięki której pijemy go tak chętnie i często. Sok z marchwi jest pyszny. Wyjaśniamy co się stanie gdy do szklanki soku dodacie łyżeczkę oleju.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak olej poprawia sok z marchwi?

Sok z marchwi zawiera wiele witamin i minerałów. Ponieważ część z nich: witamina A, E i K, to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, po dodaniu do soku odrobiny tłuszczu, zwiększycie poziom przyswajania przez organizm tych witamin.

Do szklanki soku wystarczy dodać od 1 łyżeczki do 1 łyżki oleju, w zależności od preferencji smakowych. Możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju. Może to być olej słonecznikowy, rzepakowy, czy inne, mniej popularne oleje: z pestek winogron, z orzechów włoskich, z awokado, olej kokosowy czy olej lniany. Do soku można także dodać oliwę.

Zobacz także
Jedzenie marchwi zapobiega starzeniu skóry i chroni mózg

Jedzenie marchwi zapobiega starzeniu skóry i chroni mózg

obierki z marchewki i pietruszki

Jak wykorzystać obierki z marchwi i pietruszki? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich...

Sok z marchwi — wartości odżywcze i działanie

To jeden z wartościowszych soków. Przygotowujemy go zawsze na zimno, dzięki czemu napój nie traci swoich wartości. A jest ich naprawdę mnóstwo, sok zawiera:

  • Witaminę C
  • Witaminę E
  • Beta-karoten
  • Kwas foliowy
  • Tiaminę
  • Wapń
  • Magnez
  • Fosfor
  • Żelazo
  • Potas
  • Sód
  • Cynk

Sok jest niskokaloryczny: w 100 ml zawartych jest jedynie 41 kcal. Pity regularnie ma następujące działanie:

  • Wspiera wzrok, ponieważ jest bogatym źródłem ważnego dla oczu beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która w organizmie człowieka przekształca się w witaminę A
  • Ułatwia leczenie niedokrwistości
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając miażdżycy
  • Łagodzi stany zapalne skóry, w tym wspiera leczenie trądziku
  • Nadaje skórze piękny odcień – przyspiesza opalanie, przedłuża jego efekty
  • Zwalcza pasożyty. W medycynie ludowej stosowano go przeciw owsikom
  • Korzystnie wpływa na odporność. dzięki dużej ilości beta — karotenu
  • Poprawia perystaltykę jelit
  • Ma właściwości antynowotworowe – może zapobiegać rozwojowi niektórych chorób nowotworowych, np. raka przełyku
  • Pomaga w leczeniu zaburzeń jelitowych u niemowląt

Źródło: mamadu.pl, poradnikzdrowie.pl

Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co to pomaga
AdobeStock/AdobeStock
Newsy
Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co może pomóc
Słyszeliście kiedyś o tak nietypowym połączeniu? Pijcie ten napój a wasze zdrowie szybko nam za to podziękuje!

Każdy z was słyszał już na pewno o pozytywnych właściwościach soku z kapusty i soku z pomidorów. A co, gdyby tak połączyć oba te soki razem? Właściwości zdrowotne soku z kiszonej kapusty Sok z kiszonej kapusty nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Regularne picie soku z kiszonej kapusty: wpiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii poprawia stan włosów, cery i paznokci zwalcza grzybicę stóp wspiera procesy trawienne pomaga w walce z bezsennością poprawia metabolizm pomaga schudnąć przyspiesza gojenie ran zwalcza skutki zatrucia pokarmowego opóźnia rozwój zaćmy i pozytywnie wpływa na wzrok Właściwości zdrowotne soku pomidorowego Sok pomidorowy to napój, który dostarcza naszemu organizmowi szeroką gamę witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B, potas i magnez. sok pomidorowy jest skoncentrowanym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który zmniejsza stan zapalny badania wykazały, że diety bogate w pomidory i produkty z pomidorów, takie jak sok pomidorowy, mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych pomidory od dawna kojarzone są z poprawą zdrowia serca. Zawierają silne przeciwutleniacze, takie jak likopen i beta-karoten, które pomagają zmniejszyć czynniki ryzyka chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i nagromadzenie tłuszczu w tętnicach (miażdżyca) ze względu na wysoki poziom korzystnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, sok pomidorowy ma działanie przeciwnowotworowe sok pomidorowy jest niskokaloryczny - 100 g tego soku ma zaledwie 17 kcal poprawia wzrok działa korzystnie na mózg Co, gdyby...

Chorujecie na te choroby? To zdrowe warzywo, nie jest więc dla was.
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na te choroby? Musicie unikać tego zdrowego warzywa
Barszczyk i chłodnik z gotowanych czy sok i surówka z surowych? Wybierzcie najzdrowszy dla siebie sposób przyrządzenia dań z buraków.

Najczęściej mamy do czynienia z dwoma rodzajami buraków, choć ich gatunków w świecie roślin jest znacznie więcej. Pierwsze z nich to buraki cukrowe, uprawiane ze względu na korzeń, bardzo bogaty w cukier. Drugi popularny rodzaj to oczywiście buraki ćwikłowe, roślina warzywna nadająca potrawom intensywnie czerwoną barwę. Warzywo stale obecne w polskiej kuchni, robicie z niego choćby ćwikłę. Buraki są warzywem bardzo cenionym ze względu na swoje wartości odżywcze, jednak nie w każdej postaci mogą być spożywane przez osoby cierpiące na konkretne dolegliwości. Sprawdźcie, kto nie powinien jeść buraków i jak sposób przyrządzenia wpływa na ich właściwości Kto nie powinien jeść buraków? Najwięcej wartości odżywczych buraki zachowują w postaci surowej, jednak najczęściej przyrządzamy dania z ugotowanych buraków. O ile buraki mają wiele wartości odżywczych i są niskokaloryczne, to jednak w postaci ugotowanej zmienia się ich indeks glikemiczny (IG). Z niskiego w burakach surowych (IG-30) na bardzo wysoki w ugotowanych (IG-65). IG buraków to wskaźnik, który pokazuje, jak po spożyciu tego warzywa, wzrasta poziom glukozy we krwi. Indeks 65 pokazuje, że poziom glukozy jest bardzo wysoki, niebezpieczny dla osób chorujących na cukrzycę. Cukrzycy powinni więc unikać dań z gotowanych buraków. Mogą jednak jeść je na surowo. Druga, grupa, która powinna zrezygnować z buraków, to osoby chore na nerki. Czerwone warzywo zawiera dużo szczawianów, które sprzyjają powstawaniu kamieni w nerkach. Te same szczawiany mogą zaostrzyć objawy chorobowe osób cierpiących na reumatyzm. Soku z surowych buraków nie powinny z kolei pić ci, którzy skarżą się na niskie ciśnienie. Spożywanie soku z buraków ćwikłowych może bowiem...

Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Pixabay
Newsy
Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Zastanawialiście się kiedyś, która marchewka jest zdrowsza – surowa czy ugotowana? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Marchewka, bo o niej mowa, nie tylko przyjemnie chrupie i ma słodki smak, ale też skrywa w sobie wiele cennych minerałów, przeciwutleniaczy i witamin - sprawdźcie przepis na przepyszne mielone z marchewką . Dlaczego warto jeść marchewkę? Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Czy zadaliście sobie kiedyś pytanie, która marchewka jest zdrowsza – ta ugotowana czy może surowa? Spieszymy z wyjaśnieniem. Być może was to zaskoczy, gotowana marchewka jest bardziej pożywna od tej surowej, mimo że surowa marchew wciąż dostarcza naszemu organizmowi wielu składników odżywczych. Gotowanie, zwłaszcza długotrwałe, zmniejsza zawartość witamin w warzywach. Ale karotenoidy, takie jak beta-karoten w marchwi, są łatwiej dostępne, gdy warzywa są gotowane lub przetwarzane. Gotowanie i przetwarzanie pomaga uwolnić karotenoidy, które są związane z „macierzą” ściany komórkowej warzyw. To samo dotyczy pomidorów - przetworzone pomidory są zdrowsze od surowych . Badania wykazały, że ludzie spożywający ok. 60 gramów koncentratu pomidorowego , dostarczają swojemu organizmowi ponad dwa razy więcej likopenu (innego karotenoidu), niż gdy jedzą większe ilości świeżych pomidorów. Korzyści zdrowotne marchewki Marchewka jest bardzo zdrowa . To słodkie, soczyste i przyjemnie chrupiące warzywo jest pełne beta-karotenu, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dlaczego warto włączyć marchewkę do swojej codziennej diety? Powodów jest naprawdę wiele! Dobra dla zdrowia oczu Jedzenie marchewek jest dobre dla naszych oczu, ponieważ warzywa te zawierają karotenoidy (lub witaminę A), które nie tylko pomagają w poprawie zdrowia oczu, ale także w zapobieganiu chorobom, takim jak ślepota nocna oraz zwyrodnienie plamki związane z...

Czy sok z kiszonej kapusty pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Adobe Stock
Newsy
Czy sok z kiszonej kapusty lepiej pić na czczo czy po posiłku? Sprawdźcie, która metoda jest prawidłowa
Picie soku z kiszonej kapusty może przynieść korzyści. Pytanie tylko kiedy sięgnąć po szklankę z tym eliksirem zdrowia? I jak często go pić?

Szukacie różnych metod na poprawienie swojego stanu zdrowia? Kupowanie lekarstw i suplementów nie jest najlepszym rozwiązaniem. Zawsze warto zacząć od najprostszych sposobów czy wykorzystania naturalnych, dostępnych składników, które poprawiają funkcjonowanie organizmu. Na przykład od soku z kiszonej kapusty. Jakie wartości odżywcze ma kiszona kapusta? Kiszona kapusta czy ogórki to nie tylko porcja witamin, ale też naturalny probiotyk. Kiszone warzywa są źródłem kwasu mlekowego. To substancja powstająca w wyniku fermentacji. Oczyszcza organizm,  wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Kiszona kapusta, a także jej sok, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera witaminy C, B1, B2, K, E, a także minerały: magnez, potas, żelazo i wapń. Jest źródłem antyoksydantów, błonnika, beta-karotenu oraz innych zdrowotnych substancji. Kolejną wartością picia soku z kiszonek jest to, że to napój niskokaloryczny, a więc sprzyjający prowadzeniu diety odchudzającej. Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty? Regularne picie soku z kiszonki, ma dobry wpływ na zdrowie. Wspiera układ odpornościowy przez działanie żywych kultur bakterii. Wpływa pozytywnie na cerę, paznokcie i włosy dzięki zawartej siarce. Pomaga w zwalczaniu uciążliwej grzybicy stóp. Reguluje procesy trawienne. Przyspiesza metabolizm. Wspiera w walce ze zbędnymi kilogramami. Przyspiesza gojenie ran. Pomaga w odkwaszaniu organizmu dzięki właściwościom alkalizującym. Zwalcza skutki zatrucia pokarmowego. Opóźnia rozwój zaćmy i korzystnie wpływa na wzrok. Zwiększa potencję seksualną. Pomaga w walce z bezsennością. Kto nie powinien być soku z kiszonej kapusty? Soki z kiszonek, w tym z kapusty, zawierają dużą ilość sodu. Nie powinny więc w nadmiarze spożywać...