Do słoików z tartymi buraczkami zetrzyjcie jeszcze 1 składnik. Podkreślicie wspaniały słodki smak
GettyImages
Newsy

Do słoików z tartymi buraczkami zetrzyjcie jeszcze 1 składnik. Podkreślicie wspaniały słodki smak

Jeżeli uwielbiacie kotlety mielone z ćwikłą, to na pewno co roku na zimę przygotowujecie sobie tarte buraczki do słoików. W końcu nie ma nic lepszego, niż później otworzyć taki słoik i mieć praktycznie gotową sałatkę do obiadu. Spróbujcie dodać do buraków jeden składnik, a przekonacie się, że mogą być jeszcze lepsze.

W każdej spiżarni powinno się znaleźć miejsce dla chociaż kilku słoiczków z tartymi burakami. To praktycznie gotowa sałatka - wystarczy wymieszać później takie buraki z chrzanem i przyprawami albo po prostu odgrzać, by otrzymać pyszną ćwikłę do obiadu. W takiej formie smakują fantastycznie z kotletami mielonymi i ziemniakami.

Tarte buraki można zrobić bez żadnych dodatków i też będą smaczne. Zachęcamy was jednak do wypróbowania w tym roku poniższego przepisu na buraki z jabłkami. Owoce te dodadzą troszkę słodko-kwaśnego smaku i sprawią, że wasze przetwory będą jeszcze lepsze. Zróbcie je i przekonajcie się sami. 

Przepis na buraczki tarte do słoików

Składniki:

  • 3 kg buraków

  • 2 duże jabłka 

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu 

Zobacz także
Dodajcie to do słoiczka z burakami, a nie pożałujecie. Fantastycznie podkreśla ich smak

Wszyscy omijają to warzywo, a świetnie pasuje do buraków. Ja to kiszę wszystko razem i jest pysznie

Weźcie zwykłe buraki, wsypcie przyprawy i zakręćcie. Wychodzą lepsze niż ogórki kiszone

Weźcie zwykłe buraki, wsypcie przyprawy i zakręćcie. Wychodzą lepsze niż ogórki kiszone

Przygotowanie:

  1. Najpierw trzeba się zająć burakami, czyli je ugotować. Możecie zrobić to w piekarniku lub w garnku - pieczcie buraki przez godzinę w 200 stopniach Celsjusza albo gotujcie je w wodzie do miękkości.

  2. Tak przygotowane buraki należy odłożyć na bok i poczekać, aż ostygną. Następnie trzeba je obrać ze skórki.

  3. Teraz można już zabrać się za ścieranie. Buraki należy zetrzeć na dużych oczkach tarki.

  4. Obierzcie jeszcze 2 duże jabłka i również zetrzyjcie je na tarce. Dodajcie do buraków.

  5. Doprawcie całość solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszajcie.

  6. Przygotujcie sobie suche, wyparzone wcześniej słoiki. Do każdego włóżcie buraczki z jabłkiem oraz kilka ziaren ziela angielskiego i po 1 liściu laurowym. 

  7. Mocno zakręćcie, a następnie przełóżcie do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką. Postawcie słoiki tak, żeby się nie stykały (dla pewności możecie jeszcze oddzielić je dodatkową ściereczką) i wlejcie wodę. Od momentu zagotowania, pasteryzujcie przez 20 minut. 

  8. Po tym czasie wyjmijcie ostrożnie słoiki z garnka, obróćcie dnem do góry i odstawcie na 24 godziny. Później można je z powrotem odwrócić i przenieść do spiżarni.