
W każdej spiżarni powinno się znaleźć miejsce dla chociaż kilku słoiczków z tartymi burakami. To praktycznie gotowa sałatka - wystarczy wymieszać później takie buraki z chrzanem i przyprawami albo po prostu odgrzać, by otrzymać pyszną ćwikłę do obiadu. W takiej formie smakują fantastycznie z kotletami mielonymi i ziemniakami.
Tarte buraki można zrobić bez żadnych dodatków i też będą smaczne. Zachęcamy was jednak do wypróbowania w tym roku poniższego przepisu na buraki z jabłkami. Owoce te dodadzą troszkę słodko-kwaśnego smaku i sprawią, że wasze przetwory będą jeszcze lepsze. Zróbcie je i przekonajcie się sami.
Przepis na buraczki tarte do słoików
Składniki:
-
3 kg buraków
-
2 duże jabłka
-
2 łyżki soku z cytryny
-
ziele angielskie
-
liście laurowe
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
-
Najpierw trzeba się zająć burakami, czyli je ugotować. Możecie zrobić to w piekarniku lub w garnku - pieczcie buraki przez godzinę w 200 stopniach Celsjusza albo gotujcie je w wodzie do miękkości.
-
Tak przygotowane buraki należy odłożyć na bok i poczekać, aż ostygną. Następnie trzeba je obrać ze skórki.
-
Teraz można już zabrać się za ścieranie. Buraki należy zetrzeć na dużych oczkach tarki.
-
Obierzcie jeszcze 2 duże jabłka i również zetrzyjcie je na tarce. Dodajcie do buraków.
-
Doprawcie całość solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszajcie.
-
Przygotujcie sobie suche, wyparzone wcześniej słoiki. Do każdego włóżcie buraczki z jabłkiem oraz kilka ziaren ziela angielskiego i po 1 liściu laurowym.
-
Mocno zakręćcie, a następnie przełóżcie do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ściereczką. Postawcie słoiki tak, żeby się nie stykały (dla pewności możecie jeszcze oddzielić je dodatkową ściereczką) i wlejcie wodę. Od momentu zagotowania, pasteryzujcie przez 20 minut.
-
Po tym czasie wyjmijcie ostrożnie słoiki z garnka, obróćcie dnem do góry i odstawcie na 24 godziny. Później można je z powrotem odwrócić i przenieść do spiżarni.