Do rozgniecionej makreli dodajcie 2 łyżki tego produktu. Wyjdzie wam lepsza pasta niż awanturka
Gotujmy.pl
Newsy

Do rozgniecionej makreli dodajcie 2 łyżki tego produktu. Wyjdzie wam lepsza pasta niż awanturka

Pamiętacie jeszcze awanturkę? Dziś ta nazwa może jest nieco zapomniana, ale to danie znają wszyscy. Chodzi o klasyczną pastę rybną z twarogiem i innymi dodatkami, np. ogórkami czy papryką. Można wzbogacić ten przysmak o jeszcze inny składnik, który nada mu lepszego smaku.

Istnieją takie potrawy, o których mówi się, że są „tylko dla odważnych”. Bynajmniej nie chodzi tutaj o ich dziwny smak czy trudny sposób przygotowania. To powiedzenie odnosi się do takich frykasów, które mają na tyle intensywny zapach, że zjedzenie ich w towarzystwie wymaga nie lada odwagi. Przykładem jest wędzona makrela, której aromatu nie można pomylić z żadnym innym.

Z tego względu zwykle rybę tę jada się albo na kolację, albo wtedy, gdy wiecie, że nie będziecie się już danego dnia z nikim spotykać... Makrela smakuje fantastycznie, gdy wymiesza się ją z twarogiem - dodajcie jednak jeszcze coś, by dodatkowo wzbogacić jej smak i nadać aksamitności. Czym jest ten składnik? Rzućcie okiem na listę składników - chodzi o śmietanę!

Przepis na kremową pastę z makreli

Składniki:

  • 1 cała wędzona makrela

  • pół kostki twarogu półtłustego lub chudego (ok. 100 g)

  • 2 łyżki śmietany

  • świeży szczypiorek

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Wygląda i smakuje jak dorsz, ale jest o wiele tańsza i bardzo wartościowa. Jedzcie tę rybę jak najczęściej

Wygląda i smakuje jak dorsz, ale jest o wiele tańsza i bardzo wartościowa. Jedzcie tę rybę jak najczęściej

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak

Przygotowanie:

  1. Starannie obierzcie wędzoną makrelę z ości. Najłatwiej będzie zacząć od kręgosłupa, który należy usunąć wraz z największymi ośćmi, a potem dokładnie obrać mięso z mniejszych. 

  2. Następnie zmielcie mięso w maszynce lub rozgniećcie je widelcem. 

  3. Jeśli macie maszynkę do mięsa, zmielcie w niej także twaróg. Jeśli nie - ponownie użyjcie widelca. Starajcie się zrobić to wówczas bardzo dokładnie, by twaróg był tak drobny i kremowy, jak tylko się da.

  4. Teraz dodajcie jeszcze śmietanę oraz świeży, drobno pokrojony szczypiorek. Zamiast niego, sprawdzi się też czerwona cebula lub biała, jeśli wolicie ostrzejszy smak. W razie potrzeby, dodajcie jeszcze pieprz. Dodatek soli nie jest konieczny, ponieważ wędzona ryba jest już dostatecznie słona. 

Wartości odżywcze makreli

Makrela wędzona to jedna z chętniej spożywanych przez Polaków ryb. Dostaniecie ją w każdym sklepie i warto skusić się na nią od czasu do czasu z kilku powodów. Pierwszy z nich to wysoka zawartość selenu. Zjedzenie 100 g wędzonej makreli pokrywa aż 80% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek (w przypadku dorosłego człowieka).

Znajduje się w niej też dużo fosforu, składnika odpowiedzialnego za budowę naszych zębów oraz kości. 

Koniecznie trzeba też przypomnieć, że makrela to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na nasze serce, wzrok i pracę mózgu. 

Kotlety mielone

Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać, lepszej nie ma!
Pasta z makreli z poniższego przepisu to po prostu niebo w gębie. Błyskawicznie znika z talerzy!

Pyszna pasta z makreli z dodatkiem jajka i szczypiorku to doskonały pomysł zarówno na kolację, jak i na śniadanie – o ile jesteście wystarczająco odważni, ponieważ wędzona makrela znana jest z intensywnego zapachu! Taka przekąska jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Poznajcie przepis na pastę z makreli autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Dlaczego warto jeść makrelę? Makrela to ryba, która jest bardzo popularna w Polsce. Trudno się dziwić – jest bogata w zdrowe tłuszcze oraz białko i wiele witamin, w tym potas, magnez, fosfor, a przede wszystkim selen, którego w makrelach jest bardzo dużo. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w makreli, koniecznie powinny spożywać osoby dbające o właściwy poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Ponadto regularne jedzenie makreli zwiększa odporność. Pomysły na makrelę Wędzoną makrelę z powodzeniem wykorzystacie do przygotowania różnych smacznych dań. Przyda się do zupy pomidorowej , faszerowanych jajek i oczywiście uwielbianego przez wszystkich paprykarza ! Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem Do przygotowania pasty z makreli potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 makrela wędzona 1 nieduża cebula Pęczek świeżego szczypiorku 3 jajka Kilka łyżek majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Po ostudzeniu obierzcie je ze skorupek i pokrójcie drobno w kostkę. Makrelę dokładnie obierzcie ze skóry i ości, a mięso rozdrobnijcie – na przykład widelcem. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę, a umyty szczypiorek posiekajcie. Do miski dodajcie mięso z makreli, pokrojone jajka, cebulę i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszajcie, dodajcie 2-3 łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku....

Jak wyfiletować makrelę? Oto najprostszy sposób
AdobeStock
Newsy
Jak wyfiletować makrelę? Oto najprostszy sposób
Kupiliście wędzoną makrelę, ale nie wiecie, jak się za nią „zabrać”? Oto najłatwiejszy sposób na wyfiletowanie tej ryby.

Z roku na rok Polacy spożywają coraz więcej ryb. Wiadomość ta oczywiście cieszy, ponieważ ryby są bardzo zdrowe. Polacy najczęściej sięgają po śledzie, łososie, tuńczyki oraz makrele. Szczególną popularnością cieszy się ta wędzona. Dlaczego warto jeść wędzoną makrelę? Właściwości odżywcze wędzonej makreli Wędzona makrela to bardzo smaczna i aromatyczna ryba, która posiada szereg korzyści odżywczych. Makrela to ryba bogatym smaku i kremowym miąższu, która jest często porównywana do śledzia, ale w rzeczywistości jest ona bliższa tuńczykowi. Wędzona makrela jest bogata w białko, zdrowe dla serca i mózgu kwasy tłuszczowe omega-3, a także minerały i witaminy. Jaki jest profil odżywczy 100g surowej makreli? 233 kcal Tłuszcz 17,9g (w tym tłuszcze nasycone 3,85g) Białko 18g Ponadto, makrela bogata jest w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12, niacynę, fosfor, potas i selen. Jak wyfiletować makrelę? Przynieśliście do domu makrelę i chcecie ją dobrze wyfiletować? Oto najprostszy sposób. Przygotujcie: widelec duży talerz, na którym będziecie obierać rybę mały talerzyk na ości Sposób filetowania: Rozerwijcie przy użyciu widelca skórę na grzbiecie, wbijając go w miejsce płetwy i rozetnijcie z góry do dołu. Rybę połóżcie na talerz i zerwijcie skórę z jednej połowy. Chwyćcie za obraną polówkę całą dłonią i delikatnie oderwijcie ją od drugiej połowy. Palcami wyciągnijcie ości, które podczas patroszenia zostały oderwane od kręgosłupa. Widelcem upewnijcie się, że nic nie zostało - przejedźcie nim prostopadle do układu ości. Wyciągnijcie z drugiej połowy kręgosłup, złapcie od strony głowy i delikatnie ciągnijcie w górę....

Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak
halina/Gotujmy.pl
Newsy
Zupa pomidorowa z wędzoną makrelą. Dodajcie świeży koperek a dodatkowo wzbogacicie jej smak
Zupa pomidorowa to, jak się okazuje, ulubione pierwsze danie Polaków! W rankingach popularności przebija nawet klasyczny rosół. Jak przygotować je w sposób oryginalny i zupełnie nowoczesny?

Tradycyjna zupa pomidorowa może być przygotowana np. na wczorajszym rosole bądź na bulionie z kostki. Kiedy mamy już w domu dobry rosół, przygotowanie zupy pomidorowej jest niezwykle proste – wymaga jedynie dodania przypraw, koncentratu pomidorowego i śmietany! Jak urozmaicić zupę pomidorową? Poniższa propozycja to odświeżony przepis na tradycyjną pomidorówkę. Po dodaniu do niej makreli, zupa zyska nie tylko słony, rybny smak, ale także dodatkowe wartości odżywcze. Makrela to źródło białka, ale i zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Składnik ten znacząco niweluje ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także innych chorób serca. Redukuje ciśnienie oraz obniża cholesterol. Makrela jest też bogata w minerały oraz witaminy, które wspomagają utrzymanie odporności organizmu oraz pozytywnie wpływają na kości.  Przepis na zupę pomidorową z wędzoną makrelą Składniki: cielęcina z kością, 50 dag marchewka, 1 sztuka pietruszka, 1 sztuka seler, 10 dag cebula 1 sztuka makaron ryżowy nitki, 10 dag wędzona makrela filet, 25 dag siekany szczypiorek, 1 łyżka koncentrat pomidorowy, 3 łyżki sól do smaku pieprz do smaku sos sojowy ciemny, 1 łyżka Przygotowanie: Cielęcinę umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać 1,2 litra wody, posolić do smaku i gotować 1 godzinę, Obrać marchewkę, pietruszkę seler oraz cebulę i umyć. Warzywa dodać do cielęciny.  Po godzinie wyjąć mięso oraz warzywa . Rosół przecedzić.  Wlać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać trzy łyżki koncentratu pomidorowego i wymieszać. Doprawić zupę do smaku pieprzem, sosem sojowym, ewentualnie solą.  Zupę gotować 10 minut. Makaron ryżowy połamać na krótszy i przyrządzić wg przepisu na opakowaniu,...

paprykarz przepis
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Obłędnie pyszny paprykarz z wędzonej makreli. Jeden dodatek sprawia, że ma jeszcze lepszy smak
Ryba z kaszą, pomidorami i papryką to połączenie, którego po prostu nie można nie lubić. Szczególnym sentymentem darzą go wasze babcie i mamy, w końcu to przysmak z czasów PRL-u. Jednak mimo upływu lat, domowy paprykarz wciąż robi furorę na stołach Polaków.

Receptura na paprykarz jest banalnie prosta. Z jego przyrządzeniem poradziłoby sobie nawet dziecko. Nie zapomnijcie jednak dodać sekretnego składnika odpowiedzialnego za smak smarowidła. Jest nim… marchewka z rosołu! Spróbujcie, a poczujecie różnicę! Przepis na paprykarz z wędzonej makreli Będziecie potrzebować 100 gramów kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 1 wędzona makrela 1 cebula 2 marchewki z rosołu 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju Przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra i słodka Przygotowanie Kaszę jaglaną ugotujcie zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu producenta, a następnie umieśćcie ją w dużej misce. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Paprykę umyjcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do cebuli wraz z przyprawami – solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu umieśćcie na patelni przecier pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszajcie i smażcie jeszcze przez ok. 5 minut. Tak przygotowaną miksturę umieśćcie w misce z kaszą jaglaną i odstawcie do wystudzenia. Makrelę obierzcie z ości i rozdrobnijcie przy pomocy widelca lub meleksera wraz z gotowaną marchewką. Powstałą rybną masę dodajcie do pozostałych składników znajdujących się w misce. Całość dokładnie wymieszajcie i doprawcie na koniec do smaku. Gotowe! Źródło: gotujmy