Łasuchy raczej nie kręcą nosem na żadne słodycze, ale nawet miłośnicy słodkich smaków mają w tej kwestii swoje preferencje. Jedni przepadają za czekoladą i wszystkim, co ją zawiera. Inni wolą kruche ciasteczka z nadzieniem, galaretki albo śmietanowe torty. Spora jest też grupa miłośników ciasta drożdżowego, z którego można upiec pyszne bułeczki, placek z owocami albo miękkie rogaliki z marmoladą. 

Takie rogaliki niestety często po upieczeniu szybko wysychają. Tracą swój przyjemny smak i miękkość - zamiast tego stają się twarde jak kamień i po prostu niesmaczne. Ale można temu łatwo zapobiec. 

Co zrobić, żeby rogaliki nie wysychały?

Rogaliki wyjdą wam idealnie wyrośnięte i puszyste, jeżeli przyłożycie się do wyrobienia ciasta. Należy to robić długo i starannie, by ciasto się napowietrzyło. Dzięki temu będzie leciutkie, a rogaliki po upieczeniu delikatne i sprężyste.

Natomiast sposób na to, by nie wyschły tak prędko, jest inny, ale także bardzo prosty. Chodzi o wybór tłuszczu, na którym robicie ciasto drożdżowe. Wystarczy, że na koniec wyrabiania ciasta wlejecie 5-6 łyżek oleju zamiast płynnego masła czy margaryny. Dodatek takiego właśnie tłuszczu jak olej sprawia, że rogaliki dłużej zachowują świeżość. W tej roli pospolity olej z butelki sprawdza się o wiele lepiej niż szlachetne masło, nawet klarowane. Przepis na rogaliki z wykorzystaniem tego triku znajdziecie poniżej.

Zobacz także:

Przepis na rogaliki drożdżowe

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka 
  • 1 jajko
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

  1. Wsypcie do miski przesianą mąkę. Dodajcie cukier biały i waniliowy, szczyptę soli, suche drożdże, jajko i żółtka oraz 200 ml (niecała szklanka) ciepłego, ale nie gorącego mleka. Mieszajcie, by połączyć składniki.
  2. Wyróbcie wstępnie ciasto. Następnie dodawajcie sukcesywnie olej łyżka po łyżce i zagniatajcie tak długo, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto. 
  3. Włóżcie ciasto do miski, przykryjcie ją folią i odstawcie w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz je zagniećcie i podzielcie na 2 równe części. Jedną odłóżcie do miski i przykryjcie, a drugą przełóżcie na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkujcie na okrągły placek.
  5. Pokrójcie go na trójkąty, tak jak ciasto na pizzę. Na podstawie każdego trójkąta połóżcie łyżeczkę marmolady i zawińcie.
  6. Gotowe rogaliki ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryjcie je ściereczką i odłóżcie na 25 minut. 
  7. Po tym czasie posmarujcie jeszcze rogaliki jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Wstawcie je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie od 15 do 20 minut. Smacznego!