
Sklepowe półki aż się uginają od ketchupów różnych marek. Jednak kto choć raz spróbował ketchupu domowej roboty ten wie, że gotowe nawet nie mają co się z nim równać.
Podstawową wersję tego przysmaku robi się z pomidorów, ale można użyć też innych warzyw, Fantastycznie smakuje ketchup z cukinii z pomidorami. Wyjdzie wam on nawet bez dodatku cukru i octu, pod warunkiem, że dodacie do niego jeszcze łodygi selera. Ich intensywny aromat sprawia, że ketchup od razu nabiera wyjątkowego smaku i pięknego zapachu. Tego, jak go zrobić, dowiecie się z przepisu poniżej.
Przepis na ketchup z cukinii bez octu i bez cukru
Składniki:
-
4 kg cukinii
-
4 łodygi selera korzeniowego
-
4 kg pomidorów śliwkowych lub bawole serce
-
2 białe części pora
-
4 łyżki oregano
-
olej do smażenia
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Najpierw sparzcie pomidory. W tym celu natnijcie delikatnie ich skórkę w kształt krzyżyka i włóżcie do garnka z wrzącą wodą na kilka sekund. Obierzcie pomidory i wytnijcie z nich wszystkie twarde części.
-
Tak przygotowane pomidory pokrójcie w kostkę i przełóżcie do garnka. Podgrzejcie i mieszajcie od czasu do czasu.
-
Pora starannie wypłuczcie i pokrójcie w plastry, a seler poszatkujcie (zarówno łodygę, jak i liście).
-
Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju i usmażcie seler wraz z porem. Mieszajcie i pilnujcie mocy palnika - jeśli por i seler się przypalą, ketchup może wyjść gorzki. Dodajcie do garnka z pomidorami i gotujcie na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając.
-
W tym czasie możecie obrać cukinię. Jeśli macie starsze okazy, koniecznie będzie usunięcie nasion, które są duże i bardzo twarde. Młode cukinie mają miękkie nasiona, które nie powinny przeszkadzać w ketchupie. Jeśli jednak wolicie, by miał bardzo gładką konsystencję, wytnijcie gniazda nasienne również z młodych cukinii.
-
Cukinie pokrójcie w kostkę i usmażcie na patelni. Warto robić to partiami, by warzywa mogły się lekko podsmażyć i nabrać smaku. Jeśli wrzucicie ich za dużo, wówczas zaczną się gotować.
-
Po godzinie gotowania selera, pora i pomidorów, dodajcie do nich usmażoną cukinię oraz doprawcie solą i pieprzem.
-
Z kolei oregano rozetrzyjcie najpierw w dłoniach i dopiero dodajcie do garnka - w ten sposób wydobędziecie z niego więcej smaku.
-
Wymieszajcie i gotujcie na małym ogniu przez kolejną godzinę minut.
-
Przygotujcie sobie wyparzone słoiki. Od razu po zdjęciu garnka z gazu wlejcie gorący ketchup do słoików. Wytrzyjcie starannie brzegi i zakręćcie.
-
Na koniec słoiki należy zapasteryzować - włóżcie je do wyłożonego bawełnianą ściereczką garnka, zalejcie wodą do ¾ wysokości i po zagotowaniu gotujcie je na małym ogniu przez 20 minut.
-
Po tym czasie połóżcie słoiki na blacie do góry dnem i odstawcie do ostudzenia. Gdy ostygną, zanieście je do spiżarni lub piwnicy.