Do ketchupu z cukinii dodaję pomidory, jeszcze 1 warzywo i wychodzi petarda. 10x lepszy niż sklepowy
msewka/Gotujmy.pl
Newsy

Do ketchupu z cukinii dodaję pomidory, jeszcze 1 warzywo i wychodzi petarda. 10x lepszy niż sklepowy

Weźcie parę cukinii i pomidory, by zrobić pyszny, domowy ketchup do słoików bez octu i bez cukru. Nie zapomnijcie o jeszcze jednym warzywie, które odpowiada za wspaniały smak i aromat tego przysmaku.

Sklepowe półki aż się uginają od ketchupów różnych marek. Jednak kto choć raz spróbował ketchupu domowej roboty ten wie, że gotowe nawet nie mają co się z nim równać.

Podstawową wersję tego przysmaku robi się z pomidorów, ale można użyć też innych warzyw, Fantastycznie smakuje ketchup z cukinii z pomidorami. Wyjdzie wam on nawet bez dodatku cukru i octu, pod warunkiem, że dodacie do niego jeszcze łodygi selera. Ich intensywny aromat sprawia, że ketchup od razu nabiera wyjątkowego smaku i pięknego zapachu. Tego, jak go zrobić, dowiecie się z przepisu poniżej. 

Przepis na ketchup z cukinii bez octu i bez cukru

Składniki:

  • 4 kg cukinii

  • 4 łodygi selera korzeniowego

  • 4 kg pomidorów śliwkowych lub bawole serce

  • 2 białe części pora

  • 4 łyżki oregano

  • olej do smażenia

  • sól

  • pieprz

Zobacz także
Zero octu, zero cukru. Tak marynowana cukinia zawsze się udaje i jest pyszna

Zero octu, zero cukru. Tak marynowana cukinia zawsze się udaje i jest pyszna

ketchup przepis

Przepis na prosty, domowy ketchup. Po co wydawać pieniądze? Zróbcie go za grosze w domu

Przygotowanie:

  1. Najpierw sparzcie pomidory. W tym celu natnijcie delikatnie ich skórkę w kształt krzyżyka i włóżcie do garnka z wrzącą wodą na kilka sekund. Obierzcie pomidory i wytnijcie z nich wszystkie twarde części.

  2. Tak przygotowane pomidory pokrójcie w kostkę i przełóżcie do garnka. Podgrzejcie i mieszajcie od czasu do czasu.

  3. Pora starannie wypłuczcie i pokrójcie w plastry, a seler poszatkujcie (zarówno łodygę, jak i liście).

  4. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju i usmażcie seler wraz z porem. Mieszajcie i pilnujcie mocy palnika - jeśli por i seler się przypalą, ketchup może wyjść gorzki. Dodajcie do garnka z pomidorami i gotujcie na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając.

  5. W tym czasie możecie obrać cukinię. Jeśli macie starsze okazy, koniecznie będzie usunięcie nasion, które są duże i bardzo twarde. Młode cukinie mają miękkie nasiona, które nie powinny przeszkadzać w ketchupie. Jeśli jednak wolicie, by miał bardzo gładką konsystencję, wytnijcie gniazda nasienne również z młodych cukinii. 

  6. Cukinie pokrójcie w kostkę i usmażcie na patelni. Warto robić to partiami, by warzywa mogły się lekko podsmażyć i nabrać smaku. Jeśli wrzucicie ich za dużo, wówczas zaczną się gotować.

  7. Po godzinie gotowania selera, pora i pomidorów, dodajcie do nich usmażoną cukinię oraz doprawcie solą i pieprzem.

  8. Z kolei oregano rozetrzyjcie najpierw w dłoniach i dopiero dodajcie do garnka - w ten sposób wydobędziecie z niego więcej smaku.

  9. Wymieszajcie i gotujcie na małym ogniu przez kolejną godzinę minut. 

  10. Przygotujcie sobie wyparzone słoiki. Od razu po zdjęciu garnka z gazu wlejcie gorący ketchup do słoików. Wytrzyjcie starannie brzegi i zakręćcie. 

  11. Na koniec słoiki należy zapasteryzować - włóżcie je do wyłożonego bawełnianą ściereczką garnka, zalejcie wodą do ¾ wysokości i po zagotowaniu gotujcie je na małym ogniu przez 20 minut.

  12. Po tym czasie połóżcie słoiki na blacie do góry dnem i odstawcie do ostudzenia. Gdy ostygną, zanieście je do spiżarni lub piwnicy.