Różnego rodzaju pasty są idealną opcją na szybki posiłek. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu, a jest dosyć sycące, a przede wszystkim bardzo smakowite. Można ją przygotować nawet dzień wcześniej.

Właściwości jajek

Głównym składnikiem pasty są oczywiście jajka. To produkt, który ma wiele zalet. Są przede wszystkim doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, przy czym są również niskokaloryczne. Idealnie sprawdzają się w jadłospisie u osób dbających o sylwetkę. Poza tym zawierają wiele witamin, takich jak A, E, D, B12, potasu, wapnia i żelaza, które korzystnie wpływają na organizm. Warto dodać, iż żółtko jaja zawierające luteinę poprawia widzenie oraz chroni gałkę oczną przez nieodpowiednim promieniowaniem.

Pasta jajeczna z żółtym serem - przepis

Pasty kanapkowe są uniwersalne w wykorzystaniu. Jak sama nazwa wskazuje, idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa, ale nie tylko. Mogą być również zaserwowane jako dip do nachosów czy innych przekąsek. Taka pasta jajeczna nada się także jako farsz do jajek wielkanocnych bądź do roladek z tortilli. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Składniki:

  • 200 g żółtego sera
  • 4 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • koperek, natka pietruszki lub szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe i ostudzone, obierzcie je ze skorupek.
  2. Żółty ser oraz obrane jaja zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  3. Dodajcie do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz majonez. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Posiekajcie wybraną zieleninę, część odłóżcie na bok do posypania z wierzchu, natomiast większą część dodajcie do środka pasty.
  5. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, wymieszajcie a górę posypcie posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.
  6. Pasta serowo- jajeczna idealnie sprawdzi się na śniadanie bądź kolacje. Doskonale będzie się komponować ze świeżym pieczywem. Smacznego!