pasta
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy

Do jajecznej pasty dodajcie sekretny składnik, a zyska zupełnie nowy smak. Paluszki lizać

Szybki pomysł na śniadanie bądź kolację? Pasta jajeczna z dodatkiem żółtego sera. Jest pyszna i delikatnie pikantna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Różnego rodzaju pasty są idealną opcją na szybki posiłek. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu, a jest dosyć sycące, a przede wszystkim bardzo smakowite. Można ją przygotować nawet dzień wcześniej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości jajek

Głównym składnikiem pasty są oczywiście jajka. To produkt, który ma wiele zalet. Są przede wszystkim doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, przy czym są również niskokaloryczne. Idealnie sprawdzają się w jadłospisie u osób dbających o sylwetkę. Poza tym zawierają wiele witamin, takich jak A, E, D, B12, potasu, wapnia i żelaza, które korzystnie wpływają na organizm. Warto dodać, iż żółtko jaja zawierające luteinę poprawia widzenie oraz chroni gałkę oczną przez nieodpowiednim promieniowaniem.

Pasta jajeczna z żółtym serem - przepis

Pasty kanapkowe są uniwersalne w wykorzystaniu. Jak sama nazwa wskazuje, idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa, ale nie tylko. Mogą być również zaserwowane jako dip do nachosów czy innych przekąsek. Taka pasta jajeczna nada się także jako farsz do jajek wielkanocnych bądź do roladek z tortilli. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Pierś z kurczaka

Jak usunąć białe ścięgno z piersi kurczaka? Jeden prosty trik, kilka sekund i… gotowe

Składniki:

  • 200 g żółtego sera
  • 4 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • koperek, natka pietruszki lub szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe i ostudzone, obierzcie je ze skorupek.
  2. Żółty ser oraz obrane jaja zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  3. Dodajcie do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz majonez. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Posiekajcie wybraną zieleninę, część odłóżcie na bok do posypania z wierzchu, natomiast większą część dodajcie do środka pasty.
  5. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, wymieszajcie a górę posypcie posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.
  6. Pasta serowo- jajeczna idealnie sprawdzi się na śniadanie bądź kolacje. Doskonale będzie się komponować ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać, lepszej nie ma!
Pasta z makreli z poniższego przepisu to po prostu niebo w gębie. Błyskawicznie znika z talerzy!

Pyszna pasta z makreli z dodatkiem jajka i szczypiorku to doskonały pomysł zarówno na kolację, jak i na śniadanie – o ile jesteście wystarczająco odważni, ponieważ wędzona makrela znana jest z intensywnego zapachu! Taka przekąska jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Poznajcie przepis na pastę z makreli autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Dlaczego warto jeść makrelę? Makrela to ryba, która jest bardzo popularna w Polsce. Trudno się dziwić – jest bogata w zdrowe tłuszcze oraz białko i wiele witamin, w tym potas, magnez, fosfor, a przede wszystkim selen, którego w makrelach jest bardzo dużo. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w makreli, koniecznie powinny spożywać osoby dbające o właściwy poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Ponadto regularne jedzenie makreli zwiększa odporność. Pomysły na makrelę Wędzoną makrelę z powodzeniem wykorzystacie do przygotowania różnych smacznych dań. Przyda się do zupy pomidorowej , faszerowanych jajek i oczywiście uwielbianego przez wszystkich paprykarza ! Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem Do przygotowania pasty z makreli potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 makrela wędzona 1 nieduża cebula Pęczek świeżego szczypiorku 3 jajka Kilka łyżek majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Po ostudzeniu obierzcie je ze skorupek i pokrójcie drobno w kostkę. Makrelę dokładnie obierzcie ze skóry i ości, a mięso rozdrobnijcie – na przykład widelcem. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę, a umyty szczypiorek posiekajcie. Do miski dodajcie mięso z makreli, pokrojone jajka, cebulę i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszajcie, dodajcie 2-3 łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku....

Karol Okrasa faszerowane jaja
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Karol Okrasa przygotowuje coś pysznego na wielkanocne śniadanie. Poznajcie jego przepis na jajka. Nie zgadniecie, czym je faszeruje
Jedną z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole są oczywiście faszerowane jajka. Możliwości ich przygotowania jest mnóstwo. Karol Okrasa zdradził swój przepis na to danie. Jest rewelacyjne! Przygotujcie je z tego przepisu i zaskoczcie swoich bliskich!

Mazurek wielkanocny, babka, żurek czy jajka faszerowane - to część wielkanocnych potraw, które muszą pojawić się na stole podczas świątecznego śniadania. Każda z nich jest symbolem czegoś innego. Przykładowo jaja to symbol życia i narodzenia. Można je przygotować na wiele sposobów z różnymi farszami. Karol Okrasa przygotowuje to danie z dodatkiem pieczarek. Jest pyszne! Jaja faszerowane w skorupkach Karol Okrasa lubi zaskakiwać, a przede wszystkim eksperymentować w kuchni. Ostatnimi czasy postanowił nieco odmienić tradycyjną formę faszerowanych jaj. Tym razem postanowił połączyć je z pieczarkami i tak przygotowanym nadzieniem wypełnić puste skorupki. To nie tylko pyszne danie, ale również wyjątkowa forma podania, która z pewnością zachwyci bliskich. Takie faszerowane jaja przygotowuje się dość szybko. Będą doskonałym pomysłem na wielkanocne śniadanie z rodziną. Przepis na faszerowane jajka z pieczarkami Składniki: 200 g pieczarek 5 jajek ¼ pęczka szczypiorku 1 cebula szczypta soli szczypta białego pieprzu mielonego olej roślinny do smażenia 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Cztery jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe to przelejcie je zimną wodą i odstawcie do ostudzenia. Pieczarki dokładnie umyjcie, a później zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana to wrzućcie na nią pieczarki. Grzyby doprawcie solą oraz białym mielonym pieprzem. Smażcie je do odparowania wody. Kiedy pieczarki będą podsmażone to dodajcie do nich posiekaną cebulę. Całość smażcie do zeszklenia. Gdy będą gotowe to przełóżcie je do miski. Ugotowane na twardo jaja przekrójcie na pół wzdłuż wraz ze skorupką....

pasta awanturka
Adobe Stock
Newsy
Pasta awanturka zachwyci was swoją prostotą i smakiem. Chwila roboty
Pasta awanturka to klasyka kuchni PRL-u. Mimo upływu lat, wiele osób wciąż wraca do tego przepisu. Nie tylko ze względu na sentyment, ale przede wszystkim z uwagi na wyjątkowy smak i prostotę w przygotowaniu tego dania.

W czasach PRL-u, kiedy sklepowe półki zazwyczaj świeciły pustkami i dostęp do różnych produktów spożywczych był utrudniony, gospodynie domowe miały nie lada wyzwanie, by przygotować coś wyjątkowego do jedzenia. Mięso niestety w tamtych czasach nie należało do codzienności, a jedzenie cały czas tych samych dań, w końcu się nudziło. Komuna to okres niezwykłej kreatywności, jaką wykazywały się kobiety. By urozmaicić kanapki, stworzyły pastę awanturkę.  Klasyczna pasta rodem z PRL-u  Pomysłowość gospodyń domowych odnośnie tworzenia nowych dań, przechodziła wszelkie wyobrażenia. Mimo braku wielu produktów, kobiety chciały nie tylko nakarmić swoich bliskich, ale i urozmaicić te posiłki, co było wówczas niebywałym wyzwaniem. Właśnie tak narodziła się pasta awanturka. Jest szybka, prosta, a przede wszystkim bardzo smaczna. Przygotowuje się ją z białego twarogu oraz wędzonej ryby, choć tradycyjnie były to szprotki w oleju. Wszelkie dodatki bądź przyprawy, leżą w kwestii każdej gospodyni. Co dom to inny przepis, jednak bazą każdego jest ser i ryba. Mimo upływu lat, a także większej dostępności do różnych artykułów spożywczych, wciąż wiele osób wraca smakiem do tamtych czasów i przygotowuje tego rodzaju posiłki. Awanturka była podawana razem ze świeżym pieczywem do śniadania, bądź jako przekąska z krakersami na imprezie. Przepis na pastę awanturkę Składniki: 250 g półtłustego twarogu 1 puszka szprotek w oleju natka pietruszki 1 łyżka musztardy słodka mielona papryka  pieprz sól Przygotowanie: Twaróg przełóżcie do miski i rozdrobnijcie go za pomocą widelca. Szprotki oczyśćcie z głów, odsączcie z nadmiaru oleju, a później dodajecie do naczynia z białym serem. Wszystko razem...

Jajka
Gotujmy.pl/iwa643
Newsy
Faszerowane jajeczne kurczaczki na Wielkanoc. Nie pomińcie 1 kroku a wyjdą genialne
Tak przygotowane jajka będą pięknie wyglądać na każdym wielkanocnym stole. Są banalnie proste do zrobienia, a efekt zachwyca!

Jeśli zastanawiacie się nad potrawami na Wielkanoc mamy dla was smaczną propozycje. Bez wątpienia jajka to podstawa wielkanocnego stołu. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, koniecznie zróbcie te fajne jajeczne koguciki . Ucieszą każde oko a ich przygotowanie będzie frajdą dla całej rodziny - zwłaszcza dzieci. Na świątecznym stole tak przygotowane jajka będą pięknie się prezentować. Ich widok wywoła uśmiech na niejednej twarzy. Wielkanoc to w końcu radosne święta więc tej radości absolutnie nie może zabraknąć.  Jajeczne kurczaki  Przygotowując świąteczne jajeczne koguciki nie pomińcie 1 kroku, czyli nie zapomnijcie dodać chrzanu. Pasta z udziałem tego lekko pikantnego składnika podkręci jej smak. Jak nakazuje tradycja, chrzanu nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Jest podstawą święconki i symbolem Wielkanocy. Ma zapewnić nam siły witalne przez cały rok. Chrzan wpływa również na trawienie zatem przy świątecznym obżarstwie będzie wspaniałym lekarstwem na pełny brzuch.  Przepis na jajeczne kurczaczki Składniki na jajeczne kurczaki:  5 jajek 10 dag twarogu 1 łyżka majonezu 1 papryka czerwona Pieprz mielony Pieprz ziarenka Sól Koperek Mała łyżeczka chrzanu Sposób przygotowania: Jajka umieśćcie w garnku, zalejcie wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 7 do 10 minut.  Po upływie tego czasu ugotowane jajka odcedźcie z wrzątku i zalejcie zimną wodą. Gdy nie będą już gorące i odpowiednio przestygną obierzcie i przekrójcie je na pół wycinając nożem kształt ząbków. Powinny wyglądać jak kwiatki - tak jak na zdjęciu. Z jajek wyciągnijcie żółtka.  W miseczce utrzyjcie twaróg z łyżeczką chrzanu. Do masy dodajcie także...