pasta
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy

Do jajecznej pasty dodajcie sekretny składnik, a zyska zupełnie nowy smak. Paluszki lizać

Szybki pomysł na śniadanie bądź kolację? Pasta jajeczna z dodatkiem żółtego sera. Jest pyszna i delikatnie pikantna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Różnego rodzaju pasty są idealną opcją na szybki posiłek. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje zbyt wiele czasu, a jest dosyć sycące, a przede wszystkim bardzo smakowite. Można ją przygotować nawet dzień wcześniej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości jajek

Głównym składnikiem pasty są oczywiście jajka. To produkt, który ma wiele zalet. Są przede wszystkim doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, przy czym są również niskokaloryczne. Idealnie sprawdzają się w jadłospisie u osób dbających o sylwetkę. Poza tym zawierają wiele witamin, takich jak A, E, D, B12, potasu, wapnia i żelaza, które korzystnie wpływają na organizm. Warto dodać, iż żółtko jaja zawierające luteinę poprawia widzenie oraz chroni gałkę oczną przez nieodpowiednim promieniowaniem.

Pasta jajeczna z żółtym serem - przepis

Pasty kanapkowe są uniwersalne w wykorzystaniu. Jak sama nazwa wskazuje, idealnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa, ale nie tylko. Mogą być również zaserwowane jako dip do nachosów czy innych przekąsek. Taka pasta jajeczna nada się także jako farsz do jajek wielkanocnych bądź do roladek z tortilli. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Zobacz także
Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Rosół będzie pięknie pachniał, jeśli tylko nie wrzucicie od razu tych 2 składników. Zróbcie to pod koniec

Pierś z kurczaka

Jak usunąć białe ścięgno z piersi kurczaka? Jeden prosty trik, kilka sekund i… gotowe

Składniki:

  • 200 g żółtego sera
  • 4 jajka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • koperek, natka pietruszki lub szczypiorek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe i ostudzone, obierzcie je ze skorupek.
  2. Żółty ser oraz obrane jaja zetrzyjcie na tarce na małych oczkach.
  3. Dodajcie do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę oraz majonez. Całość dokładnie wymieszajcie.
  4. Posiekajcie wybraną zieleninę, część odłóżcie na bok do posypania z wierzchu, natomiast większą część dodajcie do środka pasty.
  5. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, wymieszajcie a górę posypcie posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.
  6. Pasta serowo- jajeczna idealnie sprawdzi się na śniadanie bądź kolacje. Doskonale będzie się komponować ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Przepis na paste jajeczną Magdy Gessler. 1 składnik dodaje wyrazu i powoduje, że  jest niepowtarzalna
ONS.pl/ Adobe Stock
Newsy
Przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler. 1 nietypowy składnik doda jej wyrazu i podkręci smak
Ten przepis mógłby zostać uznany za klasyczny, gdyby nie jedna dodatkowa przyprawa, która ma wpływ nie tylko na smak, ale także na kolor dania i wartości zdrowotne. Dodaje ją Magda Gessler.

Któż nie lubi pasty jajecznej? Chyba niewiele jest takich osób i w większości są to ci, którzy z różnych powodów nie jadają jajek. Bo jeśli ktoś lubi jajka, to delikatna i soczysta wersja pasty, z cebulką lub szczypiorkiem, dodatkiem oleju lub z majonezem, jest idealna nie tylko na kanapki. Podajemy, jak przyrządza ją Magda Gessler. Pasta jajeczna — jakich składników użyć? Żeby pasta była smaczna, warto używać do jej przyrządzenia najlepszej jakości składników. Najważniejszy jest wybór jaj. Nie powinny pochodzić z ferm przemysłowych, wybierajcie tylko jajka od kur z wolnego wybiegu lub te, kupowane bezpośrednio w gospodarstwach rolnych czy na targowiskach owocowo-warzywnych od gospodarzy. Nawet jeśli uda wam się dostać doskonałe jajka z ciemnymi żółtkami, do pasty jajecznej dodajcie jeszcze jeden składnik. To kurkuma. Nada zarówno pięknego koloru, który pod wpływam tłuszczu z majonezu, przeniesie się na wszystkie składniki, jak i głębokiego smaku. Z tą przyprawą pasta jajeczna jest wyjątkowa. Dodatkowo kurkuma wprowadzi do dania nowe walory odżywcze i zdrowotne. To przyprawa, którą warto dodawać do dań kiedy tylko można, bo hamuje rozwój wielu dolegliwości. Kurkumę, bez straty dla smaku, możecie zastąpić 1 łyżeczką proszku curry. Przepis na pastę jajeczną Magdy Gessler Składniki: 4 jaja 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła Pół łyżeczki kurkumy Pół łyżeczki ostrej papryki Szczypta majeranku 1 pęczek koperku Trochę szczypiorku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo, a w czasie gdy się gotują, posiekajcie zioła. Ugotowane jajka ostudźcie, obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. W misce wymieszajcie wszystkie...

Zostały jajka po świętach? Ta pasta będzie bazą do 5 szybkich dań. wykorzystacie tez inne resztki.
Adobe Stock
Newsy
Zostały wam jajka po świętach? Ta pasta będzie bazą do szybkich dań. Mamy też sposoby na inne resztki
Pasta jest prosta do przygotowania. W zależności od resztek, które zostały poza jajkami, możecie z niej zrobić różna dania. Potraktujcie ja jako bazę do kolejnych potraw.

Bardzo trudno jest ugotować na święta dokładnie tyle jedzenia, ile potrzeba. Z reguły przygotowujemy za dużo, a potem co roku głowimy się jak je wykorzystać, żeby nie wyrzucać. Z jajkami ugotowanymi na twardo nie będziecie mieć problemów. Zrobicie z nich wiele szybkich, smacznych dań. Jak długo można trzymać jajka ugotowane na twardo? Jajka świeże, można przechowywać w lodówce przez około miesiąc. Najlepiej jednak zwracać uwagę na etykietę umieszczoną na opakowaniu jajek, zawierającą datę ważności. Zastanawialiście się jednak ile można przechowywać jajka, które zostały już wcześniej ugotowane? Portal technologzywnościradzi.pl dokładnie wyjaśnia, dlaczego czas przechowywania ugotowanych jajek ulega skróceniu: - Podczas gotowania usuwa się warstwę ochronną pokrywającą skorupkę, dzięki czemu jaja są bardziej podatne na działanie powietrza i szkodliwych mikroorganizmów. Ten sam portal radzi, żeby jajka, które mają być przechowywane, już 2 godziny po ugotowaniu przenieść do lodówki i trzymać je w temperaturze poniżej 4 st. Celsjusza, w szczelnym opakowaniu, oraz umieszczać na półce, a nie drzwiach lodówki, gdzie panuje wyższa temperatura. Ile można trzymać jajka, zanim je zjecie? - Jaja, gdy są właściwie przechowywane, ugotowane (obrane lub nieobrane) można bezpiecznie przechowywać w lodówce przez około 1 tydzień. Jeśli chcecie wykorzystać wcześniej ugotowane jajka podpowiemy jak z bazy, czyli prostej pasty jajecznej przygotować w kilka minut różne dania. Przepis na bazę do dań – pastę jajeczną Składniki: 2 jajka ½ cebuli lub gruby szczypior 3 łyżki majonezu lub śmietany Sól i pieprz do smaku Majonezu użyjcie jeśli z pasty zrobicie dodatki do chleba, śmietany – jeśli poddacie ją...

Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem. Palce lizać, lepszej nie ma!
Pasta z makreli z poniższego przepisu to po prostu niebo w gębie. Błyskawicznie znika z talerzy!

Pyszna pasta z makreli z dodatkiem jajka i szczypiorku to doskonały pomysł zarówno na kolację, jak i na śniadanie – o ile jesteście wystarczająco odważni, ponieważ wędzona makrela znana jest z intensywnego zapachu! Taka przekąska jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Poznajcie przepis na pastę z makreli autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Dlaczego warto jeść makrelę? Makrela to ryba, która jest bardzo popularna w Polsce. Trudno się dziwić – jest bogata w zdrowe tłuszcze oraz białko i wiele witamin, w tym potas, magnez, fosfor, a przede wszystkim selen, którego w makrelach jest bardzo dużo. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które znajdują się w makreli, koniecznie powinny spożywać osoby dbające o właściwy poziom cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Ponadto regularne jedzenie makreli zwiększa odporność. Pomysły na makrelę Wędzoną makrelę z powodzeniem wykorzystacie do przygotowania różnych smacznych dań. Przyda się do zupy pomidorowej , faszerowanych jajek i oczywiście uwielbianego przez wszystkich paprykarza ! Przepis na pastę z makreli ze szczypiorkiem Do przygotowania pasty z makreli potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 makrela wędzona 1 nieduża cebula Pęczek świeżego szczypiorku 3 jajka Kilka łyżek majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Po ostudzeniu obierzcie je ze skorupek i pokrójcie drobno w kostkę. Makrelę dokładnie obierzcie ze skóry i ości, a mięso rozdrobnijcie – na przykład widelcem. Obierzcie cebulę i pokrójcie w kostkę, a umyty szczypiorek posiekajcie. Do miski dodajcie mięso z makreli, pokrojone jajka, cebulę i szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszajcie, dodajcie 2-3 łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku....

Karol Okrasa faszerowane jaja
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Karol Okrasa przygotowuje coś pysznego na wielkanocne śniadanie. Poznajcie jego przepis na jajka. Nie zgadniecie, czym je faszeruje
Jedną z obowiązkowych pozycji na wielkanocnym stole są oczywiście faszerowane jajka. Możliwości ich przygotowania jest mnóstwo. Karol Okrasa zdradził swój przepis na to danie. Jest rewelacyjne! Przygotujcie je z tego przepisu i zaskoczcie swoich bliskich!

Mazurek wielkanocny, babka, żurek czy jajka faszerowane - to część wielkanocnych potraw, które muszą pojawić się na stole podczas świątecznego śniadania. Każda z nich jest symbolem czegoś innego. Przykładowo jaja to symbol życia i narodzenia. Można je przygotować na wiele sposobów z różnymi farszami. Karol Okrasa przygotowuje to danie z dodatkiem pieczarek. Jest pyszne! Jaja faszerowane w skorupkach Karol Okrasa lubi zaskakiwać, a przede wszystkim eksperymentować w kuchni. Ostatnimi czasy postanowił nieco odmienić tradycyjną formę faszerowanych jaj. Tym razem postanowił połączyć je z pieczarkami i tak przygotowanym nadzieniem wypełnić puste skorupki. To nie tylko pyszne danie, ale również wyjątkowa forma podania, która z pewnością zachwyci bliskich. Takie faszerowane jaja przygotowuje się dość szybko. Będą doskonałym pomysłem na wielkanocne śniadanie z rodziną. Przepis na faszerowane jajka z pieczarkami Składniki: 200 g pieczarek 5 jajek ¼ pęczka szczypiorku 1 cebula szczypta soli szczypta białego pieprzu mielonego olej roślinny do smażenia 4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Cztery jajka ugotujcie na twardo. Gdy będą gotowe to przelejcie je zimną wodą i odstawcie do ostudzenia. Pieczarki dokładnie umyjcie, a później zetrzyjcie na tarce na większych oczkach. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju. Gdy będzie dobrze rozgrzana to wrzućcie na nią pieczarki. Grzyby doprawcie solą oraz białym mielonym pieprzem. Smażcie je do odparowania wody. Kiedy pieczarki będą podsmażone to dodajcie do nich posiekaną cebulę. Całość smażcie do zeszklenia. Gdy będą gotowe to przełóżcie je do miski. Ugotowane na twardo jaja przekrójcie na pół wzdłuż wraz ze skorupką....