Do czego wykorzystać siateczki po cytrusach? Mają genialne zastosowanie
AdobeStock
Newsy

Do czego wykorzystać siateczki po cytrusach? Mają genialne zastosowanie

Kupujecie cytrusy w siateczkach, a siateczki wyrzucacie później do kosza? Przeczytajcie, a więcej tego nie zrobicie.

W wielu supermarketach możecie kupić cytrusy – np. pomarańcze, mandarynki czy cytryny, w charakterystycznych siateczkach. Czy wiecie, że siateczki te możecie jeszcze wykorzystać? Nie wyrzucajcie ich do kosza. Możecie ich użyć do zrobienia domowej myjki do naczyń.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do czego wykorzystać siateczki po cytrusach?

Jeśli kupujecie często cytrusy w siateczkach, nie wyrzucajcie siateczek do kosza. Wystarczy, że włożycie jedną siateczkę w drugą a otrzymacie domowej roboty czyścik do naczyń, którym będziecie mogli wyczyścić zabrudzone powierzchnie, które o wiele trudniej jest usunąć zwykłą gąbką.

Dlaczego pomarańcze są sprzedawane w czerwonych siateczkach?

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego właściwie pomarańcze są sprzedawane w czerwonych siateczkach, a nie przykładowo w żółtych czy zielonych? Okazuje się, że to sprytna taktyka stosowana przez sklepy spożywcze. Czerwone opakowania z siatki mają pewien ukryty cel - sprawiają, że pomarańcze wyglądają bardziej... pomarańczowo.

Czerwony kolor na tle skórki pomarańczy (a także mandarynki i grapefruita) tworzy iluzję, która sprawia, że wydaje się ona bardziej żywa, pomarańczowa, zachęcając tym samym klientów do zakupu.

Zobacz także
Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy

Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego

Dlaczego cytryny są sprzedawane w żółtych siateczkach?

Ta sztuczka działa na tej samej zasadzie w przypadku cytryn, o czym doskonale wiedzą sprzedawcy.  Cytryny zwykle są sprzedawane w żółtych lub zielonych siateczkach, aby wyglądały na bardziej żółte. Co by było, gdybyśmy umieścili te owoce w czerwonej torebce? Wówczas byłyby one  bardziej pomarańczowe niż żółte.

Co jeszcze warto wiedzieć o workach polipropylenowych z czerwonej siatki?

Worki te są o wiele lepsze od plastikowych opakowań, a nawet opakowań z tkaniny. Dlaczego? Z kilku powodów. 

  • sprawiają, że owoce wyglądają atrakcyjniej
  • pozwalają im oddychać
  • umożliwiają klientom kontrolę jakości owoców przed zakupem
  • podlegają recyklingowi
  • nie rozpadają się pod wpływem wilgoci lub wysokiej temperatury

Źródło: cadybag.com, tipy.interia.pl

mandarynki
unsplash.com/@themeinn
Newsy
Trujące mandarynki w sprzedaży - koniecznie sprawdź, czy masz je u siebie w domu
Słodkie, lekko kwaśnawe, o pięknym, pomarańczowym kolorze – takie mandarynki uwielbiamy. Podczas ich zakupu trzeba uważać, by nie nadziać się na felerne sztuki.

Kiedyś na świątecznych stołach królowały kubańskie pomarańcze. Od wielu lat popularnością w zimowym okresie cieszą się mandarynki. Mniejsze, dużo słodsze. Które są smaczniejsze? Wybór należy do was. Zwykłe czy ekologiczne? Klienci oprócz tego, że wybierają między mandarynkami, a pomarańczami, muszą zwrócić uwagę na jeszcze jedną sprawę. W sprzedaży pojawiły się mandarynki i inne cytrusy z dopiskiem: „ekologiczne”. Tego rodzaju owoce są zwykle sporo droższe od tych zwykłych. Dlaczego? Do konserwacji ekologicznych mandarynek nie używa się trujących substancji. Zwykle producenci aplikują na cytrusy takie środki jak imazalil, pirimetanil, propiconazol, tiabendazol. Co kryje się pod tymi groźnie brzmiącymi nazwami? Są to środki grzybobójcze. Bez nich transport wielkich ilości mandarynek z dalekich ciepłych krajów byłby niemożliwy. Niestety, imazazil i inne podobne środki mogą mieć groźne właściwości rakotwórcze. Na szczęście problem ten dotyczy tylko skórki cytrusów, które potraktowano tymi preparatami. Sprawdzajmy kartony Warto jednak zachować czujność w dwóch przypadkach. Po pierwsze kontrolujmy to, w jaki sposób mandarynki spożywają nasze dzieci. Uważajmy, by nie zjadły przypadkiem skórki. Tego typu degustacja może skończyć się także zmianami alergicznymi. Z podobną rozwagą należy postępować także podczas wykorzystywania skórki z cytrusów do różnego rodzaju dań. Dlaczego? Nawet umycie mandarynki, pomarańczy czy cytryny pod bieżącą, ciepłą wodą nie pomoże w usunięciu grzybobójczych, trujących środków. Warto więc pomyśleć o zakupie ekologicznych mandarynek. I w celu późniejszego zużycia startej skórki, a także dla naszych małych dzieci....

Jak poznać w sklepie czy mandatynki są słodkie? Te 3 proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce
Adobe Stock
Newsy
Jak poznać w sklepie czy mandarynki są słodkie? Te proste czynności, pozwolą wybrać najlepsze owoce
Potraficie przez skórkę „zajrzeć” do środka mandarynki i stwierdzić czy jest słodka czy kwaśna? To nie jest trudne i nie wymaga daru jasnowidzenia. Wystarczy wiedzieć na co zwracać uwagę.

Uwielbiacie mandarynki, ale nigdy nie wiecie czy te, które właśnie zostały przez was kupione będą smaczne i słodkie, a do tego łatwo się obiorą? Wiele osób ogląda owoce w sklepie i nie wie jak je ocenić. Na domiar złego, mandarynki to nie drobne winogrona czy truskawki, które można spróbować na miejscu i przekonać się, jaki mają smak oraz czy są soczyste i słodkie. Jak odgadnąć, co mandarynka mieści w środku? Są na to sposoby. Jak bezbłędnie zbadać mandarynkę przez skórkę? Istnieje kilka bardzo prostych czynności, które możecie wykonać na miejscu w sklepie, aby przekonać się, czy owoce, które wzięliście do ręki, nadają się do włożenia do koszyka:  Zwróćcie uwagę na kolor. Powinien być intensywnie pomarańczowy. Blade, żółte czy zielonkawe nie będą dobre, więc odłóżcie je. Nagniećcie palcami skórkę i cały owoc. Nie powinna być bardzo gruba, ani też zbyt cienka. Te nadmiernie cienkie sprawiają dużo problemów przy obieraniu. Skórka powinna być średnio gruba, z wyraźną strukturą, może lekko odchodzić od miąższu. W dotyku owoce powinny być miękkie, ale sprężyste. Zważcie mandarynkę w dłoni. Jeśli jest ciężka, to oznacza, że jest wypełniona sokiem. Takie owoce będą soczyste. Z kolei te zbyt lekkie mogą oznaczać, że mandarynki nie są świeże i są w środku dość suche. Zwróćcie uwagę na kształt. Wybierajcie te, które są okrągłe, unikajcie spłaszczonych. Powąchajcie owoce. Najlepsze pachną obłędnie. Zapach powinien być wyrazisty, mocny i apetyczny. Taki, że aż chciałoby się ją zjeść.  Kupując mandarynki warto pamiętać jeszcze o 2 zasadach: Wybierajcie owoce sprzedawane luzem, nie w paczkach. Te paczkowane mogą być poobijane, nie dostrzeżecie też pleśni na sztukach leżących na...

Mandarynki
Pexels/S. Hermann & F. Richter
Newsy
Najsmaczniejsze są właśnie w grudniu. Podpowiadamy, jak wybrać wyjątkowo słodkie i soczyste mandarynki
Mandarynki kryją w swoim składzie wiele właściwości leczniczych. Grudniowe początki zimy to najlepszy czas, żebyście mogli się delektować ich cytrusowym, orzeźwiającym smakiem. Czemu tak jest?

Mandarynka jest małym drzewem cytrusowym z owocami przypominającymi pomarańcze. Pieszczotliwie nazywa się ją młodszą siostrą pomarańczy. Jest jednak od nich mniejsza i znacznie słodsza. Delikatna jak mandarynka Dojrzała mandarynka jest jędrna i może mieć lekko kwaśny smak. Ma dość cienką skórkę i łatwo ulega uszkodzeniu. Mandarynka jako drzewo nie przepada za zimnem. Chłodna temperatura może ją mocno uszkodzić. Z tego powodu jest uprawiana w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Badania genetyczne owocu udowadniają, że była jednym z pierwotnych gatunków cytrusowych. Jest przodkiem wielu hybrydowych odmian cytrusowych. Na jej bazie powstały popularne pomelo czy grejpfruty, wiele cytryn i przydatna do drinków limonka. Zawartość witaminy C Mandarynka różni się od swoich bliskich owocowych krewnych zawartością witamin i innych składników odżywczych. Te małe owoce podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę - flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość i zapobiegać cukrzycy typu 2. Mandarynki są najbardziej potrzebne organizmowi na przełomie grudnia i stycznia, kiedy to temperatura powietrza spada poniżej zera.  Dzięki dużym ilości witaminy C i A - naturalnym przeciwutleniaczom - wspomagają układ odpornościowy. Te pomarańczowe cytrusy hamują tez działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu. Z badań przeprowadzonych przez współczesnych naukowców wynika, że te niepozorne owoce pomagają także zwalczać otyłość. Dodatek do sałatki owocowej Przed kupnem mandarynek warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Ich intensywny zapach przywodzi na myśl święta Bożego Narodzenia. Bywają pełne słodyczy,...

Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Genialne zastosowanie, na które byście nie wpadli
Flickr
Newsy
Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Genialne zastosowanie, na które byście nie wpadli
Wyrzucacie wyciśnięte połówki cytryn do kosza? To błąd. Zdziwicie się, do czego możecie je jeszcze wykorzystać.

Cytryna to owoc o bardzo szerokim zastosowaniu kulinarnym. Dodajemy ją do herbaty i pieczenia mięs, ozdabiamy nią desery i przygotowujemy z niej dżemy, konfitury oraz nalewki. Zapewne wyrzucacie do kosza połówki cytryn, które zostają wam po wyciśnięciu z nich soku. Zamiast pozbywać się ich, zachowajcie je, bo mogą wam się jeszcze do czegoś przydać. Jak? Choćby od naturalnego środka do czyszczenia kuchni, aż po prozdrowotne napary i nalewki. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie cytrynowych odpadów. Co zrobić z wyciśniętymi cytrynami? Nie wyrzucajcie ich Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie pozostałości cytryn. Oto tylko niektóre z nich: Cytryny konserwowane w soli. Jednym ze sposobów na wykorzystanie zużytych połówek cytryn, jest włożenie ich do słoika, dosypanie soli morskiej i upchnięcie ich ściśle w słoju. Tak przygotowane cytryny pozostawcie w zaciemnionej szafce na kilka miesięcy, aby sól wyssała z nich wilgoć tworząc solankę, która z czasem rozbije skórki. Tak zakonserwowane cytryny świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek, dipów i gulaszów. Syrop. Innym sposobem na maksymalne wykorzystanie cytrusowego smaku jest przekształcenie wyciśniętych połówek cytryny w domowej roboty syrop. Możecie użyć jednej odmiany cytrusów lub mieszanki kilku. Doskonale się tu sprawdzą limonki, grejpfruty, czerwone pomarańcze i cytryny. Włóżcie połówki wyciśniętych cytryn do miski lub słoika i dodajcie cukier. Zostawcie na kilka godzin lub na noc, a otrzymacie cierpko-słodki syrop, który możecie rozcieńczyć wodą, aby uzyskać przyjemny dodatek do zwykłej wody lub porannej owsianki. Suszenie skórki to kolejny dobry sposób na zachowanie zużytych cytryn. Przed...